Account

СУЗАСТОР ТБ 10МГ X 30

Прод.код 1426 / Тегло 0.20 кг.

Производител
САНДОЗ БЪЛГАРИЯ КЧТ
Марка САНДОЗ RX | SANDOZ RX
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Сузастор 10 mg филмирани таблетки /

Suzastor 10 mg film-coated tablets

Розувастатин (Rosuvastatin)

Сузастор спада към група лекарства, наречени статини (инхибитори на HMG-CoA редукгазата).

Сузастор Ви е предписан, тъй като:

• Имате повишено ниво на холестерол. Това означава, че сте изложени на риск от сърдечен удар или инсулт.

Препоръчано Ви е да приемате статии, тъй като промяната на Вашата диета и извършването на повече физически упражнения не са били достатъчни, за да коригират нивата на холестерол при Вас. Трябва да продължите диетата и физическите упражнения за понижаване на холестерола, докато приемате Сузастор.

Или

• Съществуват други фактори, които повишават риска от сърдечен удар, инсулт или други сходни здравословни проблеми.

Сърдечен пристъп, инсулт и други проблеми могат да бъдат причинени от заболяване, наречено атеросклероза. Атеросклероза се дължи на натрупването на мастни отлагания в артериите.

Защо е важно да продължите приема на Сузастор?

Сузастор се използва за коригиране на нивата на мастни субстанции в кръвта, наречени липиди, най-често срещания от които е холестерол.

Съществуват различни видове холестерол в кръвпга - „лош” холестерол (липопротеинов холестерол с ниска плътност или LDL холестерол) и „добър” холестерол (липопротеинов холестерол с висока плътност или HDL холестерол).

• Сузастор може да намали нивата на „лошия” холестерол и да повиши нивата на холестерол. 

•     Неговото действие се изразява в това, че спомага за блокиране образуването на „лош” холестерол в тялото Ви и подобрява способността на Вашето тяло да го премахне от кръвта Ви.

При повечето хора високият холестерол не влияе на начина, по който се чувстват, тъй като не предизвиква никакви симптоми. Ако обаче холестеролът не бъде лекуван, по стените на кръвоносните Ви съдове могат да се образуват мастни натрупвания и така те ще се стеснят.

•     Понякога стеснените кръвоносни съдове могат да се запушат и това ще спре притока на кръв към сърцето или мозъка, което ще доведе до сърдечен удар или инсулт. Чрез понижаване нивата на холестерола, Вие може да намалите риска от сърдечен удар, инсулт или други сходни здравословни проблеми.

Необходимо е да продължите приема на Сузастор дори и холестеролът Ви да е достигнал нормалните стойности, тъй като това лекарство предпазва от ново повишаване иа Вашия холестерол. Въпреки това обаче, трябва да спрете приема, ако Вашият лекар Ви каже или ако забременеете.

Не приемайте Сузастор

•     ако сте алергични (свръхчувствителни) към розувастатин или към някоя от другите съставки на Сузастор

•     ако имате заболяване иа черния дроб

•     ако имате тежко бъбречно заболяване

•     ако имате многократни или необясними мускулни болки или болезнени усещания (миопатия)

•     ако приемате лекарство, наречено циклоспорин (което се използва например след трансплантация на орган)

•     ако сте бременна или кърмите (вж. точка „Бременност и кърмене”). Ако някое от изброените се отнася за Вас (или изпитвате съмнение), консултирайте се с Вашия лекар.

Обърнете специално внимание при употребата на Сузастор

•     ако имате бъбречни проблеми

•     ако имате чернодробни проблеми

•     ако имате тежка белодробна недостатъчност

•     ако имате многократни или необясними мускулни болки или болезнени усещания

(миопатия), лична или фамилна анамнеза за проблеми с мускулите или ако в миналото сте имали проблеми с мускулите при прием на други лекарства за понижаване на холестерола. Уведомете незабавно лекаря си, ако почувствате необясними мускулни болки или болезнени усещания и, най-вече, ако почувствате неразположение или треска

•     ако редовно консумирате големи количества алкохол

■    ако щитовидната Ви жлеза не функционира нормално

> ако приемате други лекарства, наречени фибрати, за понижаване на Вашия холестерол

•     ако приемате лекарства срещу инфекция с ХИВ (например, лопинавир, ритонавир), вж. точка „Прием на други лекарства”

■    ако сте на възраст над 70 години (тъй като Вашият лекар трябва да избере правилната начална доза Сузастор спрямо Вашите нужди)

•     ако сте от азиатски произход (това са японци, китайци, филипинци, виетнамци, корейци и индийци). Вашият лекар трябва да избере правилната начална доза Сузастор спр нужди

•     Ако пациентът е под 10-годишна възраст: Сузастор не трябва да се дава на де години

ш Ако пациентът е под 18-годишна възраст: Сузастор 40 mg не е подходящ за деца и юноши под 18-годишна възраст.

4s 

Ако нещо ох описаното по-горе се отнася за Вас (или ако не схе сигурни): Консултирайте с Вашия лекар нлн фармацевт преди да започнете да приемате розувастатян.

При малко хора статините могат да засегнат черния дроб. Това се установява чрез тест, с който се изследват нивата на чернодробни ензими в кръвта. Поради това Вашият лекар ще направи както е обичайно този кръвен тест (тест за чернодробна функция) преди и по време на лечението със Сузастор.

Прием на други лекарства

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, които сте взели без рецепта.

Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:

•     циклоспорин (използва се например след трансплантация на орган)

•     варфарин или някое друго лекарство за разреждане на кръвта

•     фнбратн и други продукти за понижаване на лнпидите (като гемфиброзип, фенофибрат)

•     каквото н да е друго лекарство за понижаване на холестерола (като езетимиб)

•     лечения за нарушено храносмилане (използвани за неутрализиране на киселините в стомаха Ви)

•     еритромицин (антибиотик)

•     орален контрадептнв (таблетки за предпазване от бременност)

•     хормоиозаместителна терапия или лопинавнр и ритонавир (за лечение на инфекция с ХИВ).

- моля, вижте “Обърнете специално внимание при употребата на Сузастор”

Сузастор може да промени действието на тези лекарства или те могат да променят действието на Сузастор.

Прием на Сузастор с храна н напитки

Може да приемате Сузастор с или без храна.

Бременност и кърмене

Не приемайте Сузастор, ако сте бременна или кърмите. Ако забременеете докато приемате Сузастор, трябва незабавно да спрете приема на лекарството и да уведомите лекаря си. Жените трябва да избягват забременяване по време на приема на Сузастор като използват подходящо средство за контрацепция.

Шофиране н работа с машини

Повечето хора могат да шофират и работят с машини докато приемат Сузастор, тъй като лекарството не повлиява способността им за това. Въпреки това, някои хора се чувстват замаяни по време на лечението със Сузастор. Ако почувствате замайване, консултирайте се с Вашия лекар преди да шофирате или използвате машини.

Важна информация относно някои от съставките на Сузастор

Ако Вашият лекарят Ви е съобщил, че имате непоносимост към някои видове захар (лактоза или млечна захар), трябва да се консултирате с лекаря си преди да приемете Сузастор.

ЕМАТЕ СУЗАСТОР

Преди да започнете лечението, Вашият лекар ще Ви постави на диета за понижав холестерола, която трябва да продължи през периода на лечение.

Вашият лекар ще прецени коя е най-подходящата доза за Вас. 

Винаги приемайте Сузастор точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обичайни дози при възрастни

Ако приемате Сузастор при висок холестерол:

Начална доза

Вашето лечение със Сузастор трябва да започне с доза от 5 mg или 10 mg, дори и ако вече сте приели по-висока доза от друг статии. Изборът на Вашата начална доза ще зависи от:

Дозата зависи от:

-     нивото на Вашия холестерол

-     нивото на риска от сърдечен удар или инсулт при Вас

-     това дали при Вас има фактор, който Ви прави по-чувствителни към евентуални нежелани реакции

Моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт каква начална доза от Сузастор е най- подходяща за Вас.

Вашият лекар може да прецени да Ви предпише най-ниската начална доза (5 mg), ако:

-     сте от азиатски произход (японци, китайци, филипинци, корейци и индийци)

-     сте на възраст над 70 години

-     имате умерени бъбречни проблеми

-     при Вас има риск от възникване на мускулни болки или болезнени усещания (миопатия). Повишаване на дозата и максимална дневна доза

Възможно е Вашият лекар да реши да повиши дозата Ви. Това е така, за да приемате дозата Сузастор, която е точно за вас. Ако започнте с доза от 5 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои до 10 mg, а след това до 20 mg и след това до 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с 10 mg, Вашият лекар може да реши да удвои дозата до 20 mg и след това до 40 mg, ако е необходимо. Между всяка промяна на дозата се прави 4-седмична пауза.

Максималната дневна доза Сузастор е 40 mg. Тя е само за пациенти с високи нива на холестерол и висок риск от сърдечен удар или инсулт, при които нивата на холестерол не могат да се понижат достатъчно с дозата от 20 mg.

Ако приемате Сузастор, за да намалите риска от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт или свързани с тях здравословни проблеми:

Препоръчителната доза е 20 mg дневно. Въпреки това, Вашият лекар може да реши да използва по-ниска доза, ако имате някой от тези фактори, посочени по-горе.

Обичайни дози при деца на възраст от 10 - 17 години

Обичайната начална доза е S mg. Вашият лекар може да повиши дозата Ви до най-подходящата доза Сузастор за вас. Максималната дневна доза от Сузастор е 20 mg. Приемайте Вашата доза веднъж дневно.

Прием на таблетката

Поглъщайте всяка таблетка цяла с вода.

Приемайте Сузастор веднъж дневно. Можете да я приемате по всяко време на деня. Опитайте да приемате таблетката по едно и също време всеки ден, за да ви помогне да запомните.

Редовни изследвания на холестерола

Важно е да ходите при лекаря си за редовни изследвания на холестерола, за да сте сигурни, че холестеролът Ви е достигнал и се задържа в нормалните граници.

Възможно е Вашият лекар да реши да повиши дозата Ви, за да приемате количеств Сузастор, което е подходящо за Вас.

Ако сте приели повече от необходимата доза Сузастор Обърнете се към Вашия лекар или най-близката болница.

Ако отидете в болница или Ви лекуват друго заболяване, кажете на медицинския персонал, че приемате Сузастор.

Ако сте пропуснали да приемете Сузастор

Не се притеснявайте, просто приемете следващата доза по график в точното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Ако сте спрели приема иа Сузастор

Консултирайте се с Вашия лекар, ако желаете да спрете приема на Сузастор. Нивата на холестерола Ви може да се повишат отново, ако спрете да приемате Сузастор.

Ако имате други въпроси относно употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Сузастор може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Важно е да сте наясно какви могат да бъдат тези нежелани реакции. Те обикновено са леки и изчезват след кратък период от време.

Спрете приема на Сузастор и веднага потърсете медицинска помощ, ако имате някой от следните алергични реакции:

•     затруднено дишане, с или без подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото

•     подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднение при преглъщане

•     тежък сърбеж по кожата (с мехури)

Освен това, спрете приема иа Сузастор и незабавно съобщете на лекаря си, ако изпитате необичайни болки или болезнени усещания в мускулите, които продължават продължително време. Мускулните симптоми са по-често срещани при деца и юноши, в сравнение с възрастни. Както при другите статини, много малко хора изпитват неприятни ефекти в мускулите, като те рядко продължават дълго и се превръщат в потенциално жнвотозастрашаващо увреждане на мускулите, наречено рабдомиолиза.

Чести възможни нежелани реакции {могат да засегнат между 1 на 10 до 1 на 100 пациенти)

•     главоболие

•     световъртеж

•     запек

•     неразположение

•     болка в стомаха

•     болка в мускулите

•     чувство на слабост

•     диабет, предимно при тези с кръвна захар в горния край на нормалните стойности.

Нечести възможни нежелани реакции (могат да засегнат между 1 на 10 до 1 на 1 000 пациенти)

•     обрив, сърбеж или друга реакция на кожата

•     повишено количество белтък в урината (анормални резултати от изследването ни бъбречната функция) - обикновено се нормализира от само себе си, без да се спрете приема на Вашите таблетки Сузастор.

Редки възможни нежелани реакции (могат да засегнат между 1 на 10 до 1 на 10 000 пациенти)

сериозна алергична реакция - признаците са подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, затруднено преглъщане и дишане, тежък сърбеж на кожата (с мехури). Ако смятате, че имате алергична реакция, спрете приема иа Сузастор и незабавно потърсете медицинска помощ.

•     мускулно увреждане при възрастни - като предпазна мярка спрете приема яа Сузастор и незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако имате необичайни болки или болезнени усещания в мускулите, конто продължават продължително време

•     силна болка в стомаха (възпаление на панкреаса)

•     повишени чернодробни ензими в кръвта.

Много редки възможни нежелани реакции {могат да засегнат по-малко от 1 на 10 000 пациенти)

•     жълтеница (пожълтяване на кожата и очите)

•     хепатит (възпаление на черния дроб)

•     следи от кръв в урината Ви

•     увреждане иа нервите на краката и ръцете Ви (като например схващане)

•     болка в ставите

•     загуба на памет.

Нежеланите реакции с неизвестна честота включват

•     диария (редки изпражнения)

•     синдром на Стивънс-Джонсън (тежки мехури по кожата, устата, очите и гениталиите)

•     кашлица

•     задух

•     оток (подуване)

•     нарушения на съня, включително безсъние и кошмари

•     нарушения на сексуалната функция

•     депресия

•     проблеми, свързани с дишането, включително продължител на кашлица и/или задух или висока температура.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане притеснителна, или изпитате други, неописаии в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ СУЗАСТОР

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Сузастор след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага. Срокът на годност след отваряне на бутилките от HDPE е до три месеца.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки_ ^ спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ 

Какво съдържа Сузастор - Активното вещество е розувастатин.

Сузастор 5 mg филмирани таблетки

Всяка филмирана таблетка съдържа 5 mg розувастатин (като розувастатин калций).

Сузастор 10 mg филмирани таблетки

Всяка филмирана таблетка съдържа 10 mg розувастатин (като розувастатин калций). Сузастор 20 mg филмирани таблетки

Всяка филмирана таблетка съдържа 20 mg розувастатин (като розувастатин калций).

- Другите съставки са:

Таблетката съдържа: безводна лактоза, силициев диоксцд, колоиден безводен, силицирана микрокристална целулоза, царевично нишесте, талк, натриев стеарилфумарат

Покритие на таблетката: хипромелоза, манитол Е 421, макрогол 6000, талк, титанов диоксид Е 171, железен оксид, жълт Е 172, железен оксид, червен Е172

Как изглежда Сузастор и какво съдържа опаковката

Филмирана таблетка

Сузастор 5 mg филмирани таблетки

Светлокафяви, кръгли филмирани таблетки, щамповани с “RSV 5” от едната страна. Сузастор 10 mg филмирани таблетки

Кафяви, кръгли филмирани таблетки, щамповани с “RSV 10” от едната страна.

Сузастор 20 mg филмират таблетки

Кафяви, кръгли филмирани таблетки, щамповани с “RSV 20” от едната страна.

Сузастор се предлага в:

OPA-A1-PVC/AI блистери. Видове опаковки: 7,10,14,15,20,28,30,42,50,56,60, 84,98,100 филмирани таблетки

Бутилки от HDPE с РР капачка и сушител силикагел. Видове опаковки: 30,100 филмирани таблетки,

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба

Sandoz d.d.

Verovskova 57,1000 Ljubljana, Словения

Производители

Lek Pharmaceuticals d.d c място на производство:

Verovskova 57, 1526 Ljubljana, Словения и

Trimlini 2D, 9220 Lendava, Словения Lek S.A.

c място на производство:

Ul. Podlipie 16,95-010 Strykow, Полша и

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!