Стевия Лукс, Натурална сладост, с фибри, 60 таблетки, Цветелина

Прод.код 43352 / Тегло 0.05 кг.

Марка
ЦВЕТЕЛИНА | TCVETELINA
Оценка на продукта
4.75 от 5 ( 119 оценки)
5,99 лв.
Запази в любими Запази в любими

СТЕВИЯ ЛУКС Х 60 ЦВЕТЕЛИНА

Стевия LUX е истинско предизвикателство за съвременния човек. Полезното й действие е съчетано с приятно усещане за сладост, в комбинация с любимите ви чай, кафе, мляко, сок, фрешове и други. Стевия LUX може да се използва и за поръсване на плодове, кремове, сладкиши и др.

Стевия LUX е продукт, произведен от сладкото растение Stevia Rebaudiana. То се среща в естествен вид в страните от Южна Америка, където индианските племена са го използвали за подслаждане на храната си още в предколумбови времена. Поради висoкото си съдържание на полезни вещества и абсолютната й безвредност, стевията доби голяма популярност през последните години в страни като САЩ, Япония, Франция и др. В отговор на глобалните здравни проблеми (наднормено тегло, хипертония и висока кръвна захар) световни научни институти разработиха високотехнологични продукти от Stevia Rebaudiana. Такъв продукт е и Стевия LUX. В него са съчетани перфектния вкус, натуралната сладост и полезните биоактивни съставки на растението. Той е предназначен за всички, които желаят да живеят здравословно, да намаляват и поддържат теглото си, без да се лишават от сладки изкушения. По мнение на специалисти по хранене и диетика, както и на голяма част от потребителите на стевия в България, в момента Стевия LUX е най-добрия по вкус и сладост продукт, който е със значително по-ниска цена, в сравнение с вносните продукти от стевия, предлагани на българския пазар.

Произход на Стевията
Stevia Rebaudiana е многогодишно храстовидно растение, с височина от 50-70 см, с опушени малки листенца и много малки бели цветчета, характерен за някои части на североизточен Парагвай и съседните области на Бразилия. Местните индиански племена – гуарани използват листата от това растение като подсладител още в предколумбови времена, а за съвременния свят то е открито от южноамериканският учен-естественик Антонио Бертони през 1887 г.

Използване на Стевията по света

Производството и употребата на хранителни продукти със стевиозид се оценява от диетолози и фармаколозите като крачка към оздравяване по пътя на профилактика на диабета, затлъстяването и другите заболявания на обмяната на веществата, сърдечно-съдовите заболявания, болести на зъбите и венците, а също подобряване на съня и умствените дейности. В много страни по света и на първо място Япония, специалистите препоръчват приема на захар да бъде заменен с прием на продукти от стевия. В страните от Южна Америка, Китай, Русия, САЩ, Австралия стевията е вече широко употребявана. В Япония стевията е въведена за използване през 1970 г. като безкалорийно подслаждащо вещество. В началото на 21 век продуктите със стевия заемат над 50 % от пазара на захарта и подсладителите, консумирани в Япония. Японците я използват за подслаждане на разнообразни хранителни продукти като сладоледи, соеви сосове, дъвки, сладкиши, бонбони, сокове, туршии, хляб, зеленчуци и безалкохолни напитки. Опитът на Япония доказа няколко забележителни факти за това феноменално растение, неговата приложимост и безопасност. В България продукти от стевия се предлагат повече от три години като добиват все по-голяма популярност и приложение.

 

Защо е сладка Стевията

Тайната на сладкия вкус на Стевията се крие в сложната молекула, наречена стевиозид, която е гликозид, съставен от глюкоза, софороза и стевиола. Именно тази сложна молекула и редица други родствени вещества са причина за необичайната сладост на стевията. Растението стевия в естествена форма е приблизително 10-15 пъти по-сладко от обикновената захар. А екстрактите от стевията са от 100 до 200 пъти по-сладки от захарта. И което е най-забележително, по мнението на множество експерти стевията не повишава кръвната захар. Някои изследвания съобщават, че дори стевията нормализира нивото на глюкозата в плазмата при здравите възрастни хора.

 

Стевията срещу захарта

Това, което прави захарта за тялото ни никак не е сладко. Захарта не съдържа нищо, което изгражда – това което тя дава бива веднага изгорено или се складира като мазнина. Доказателствата свързващи голямата консумация на захар с диабета са неоспорими. Захарта е свързана също и с артеросклерозата, като дълго причината се приписваше на яйцата и на другите храни с много холестерин. Сега изследователите подозират захарта и другите прекомерно рафинирани (пречиствани) храни като основна причина за рака. И въпреки че има данни за съдържание на хранителни вещества в кафявата и нерафинираната захар, които отсъстват в бялата захар, практически всяка друга храна в света, предлага повече хранителни вещества от тях. Не бива да забравяме, че нерафинирана захар има всичките вредни ефекти на бялата захар. А и действието на бялата захар все още не е напълно изследвано. Коя да изберем?

Стевия
Захар
Екстракт (пудра) от стевия
(Stevia rebaudiana)
Бяла захар (Захароза)
Хранителни вещества: протеин,
въглехидрати, витамини (A, B,
C) и
микроелементи (желязо, цинк,
калций, магнезий, калий).
Хранителни вещества:
нито едно
Калории:
нито една
Калории:
15.4 калории в чаена лъжичка.
Подобрява здравето на зъбите
и венците.
Спомага за разрушаването на
зъбите.
Спомага намаляването на
наднорменото тегло.
Спомага за напълняване
Контрол над диабета.
Допринася за диабета.

 

Стевия LUX в комбинация с други подслаждащи вещества

Стевия LUX може да се комбинира с всички подслаждащи вещества като обикновена, кафява или фруктова захар, мед, кленов сироп и други. В тези случаи тя може да заема 50-90% от основното подслаждане, а другите подслаждащи вещества да засилят сладостта на изделието и да добавят други ефекти.
Примери:
При направата на крем карамел, крема правите със Стевия LUX, а карамела със захар.
Торта: Блатовете или платките на тортата правите със захар, а крема със Стевия LUX.
Крем: Приготвяте даден крем със Стевия LUX и го заливате с кленов сироп, течен шоколад, настърган шоколад, мед или друг подсладител по ваш избор.

Важно!

Стевия LUX има свойството, добавена по всяко време към продукта, да се хомогенизира перфектно в него (за разлика от захарта). Добавяте Стевията в края, а имате усещането, че е вложена в началото. И най- важното, при приготвянето на изделия винаги слагайте по-малко количество Стевия. В края на обработката или преди комсумация добавяйте Стевия LUX no ваш вкус. Така ще избегнете предозирането и ще можете да получите желаната сладост.

Особености на Стевията и различията й със захарта:

  • Стевията не ферментира (за разлика от захарта), издържа на термична обработка до 250° С.
  • Стевията има меко подслаждащо действие и при предозиране не засилва особено сладостта, а предизвиква леко нагарчащ вкус.
  • Стевията не се карамелизира.
  • Стевията не съдържа калории, няма гликемичен индекс и най- важното не предизвиква въглехидратен глад. Това е причината изделията, подсладени сьс стевия да се консумират в по-малки количества, защото бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко

 

Лечебни свойства на Стевията

Според непрекъснато увеличаващите се изследвания в световен мащаб на свойствата на стевията, можем да я отнесем към групата на най-ценните растения на земното кълбо.

Многобройните изследвания доказват, че при редовно използване на стевията се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерин в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове. Тя притежава жлъчегонно, противовъзпалително и диуретично действие. А съдържащите се в нея стевиозиди възпрепятстват образуването на язви в стомашно-чревния тракт. И дори при употреба на ацетилсалициловата киселина и други противовъзпалителни лекарства, приемани заедно със стевията, не се оказва увреждащо действие на стените на стомашно-чревния тракт. Освен това, е доказано и положителното влияние на стевията върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, а също така и отстраняване на алергичните диатези при деца и възрастни. При редовна употреба на Стевия се намалява значително влечението към никотина и алкохола. Посочените по-горе свойства ни позволяват широко да използва стевиата, като заместител на захарта в диетичното и лечебно хранене. Сладкарски продукти, напитки и други продукти със стевия се препоръчват при нарушение на обмяната на въглеводорода, водещ до затлъстяване, атеросклероза, панкреатит, диабет. Не на последно място стевията е особено ценна, тъй като нейната употреба пречи за развитието на хипо и хипер гликемичните състояния. Има наблюдения, че стевията способства понижаването на кръвното налягане.

Един грам от продукта заменя тридесет грама захар, но за разлика от нея този продукт не притежава калоричност, не повишава нивото на глюкоза в кръвта, не стимулира възпалителните явления в тъканите на организма, което позволява да се препоръчва на широк кръг рискови групи – диабетици, лица страдащи от затлъстяване, лица имащи възпалителни процеси в различни органи, дисбактериоза в устната кухина и предните звена на стомашно-чревния тракт. Поради високото съдържание на витамини, на макро и микроелементи и множеството други биологично ценни вещества, стевията е подходяща за лица имащи оскъден и еднообразен хранителен порцион, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци, хранещи се предимно с термично обработени продукти. Стевията се приема както като тонизиращо средство, за нормализиране нивото на захарта в кръвта (при диабет), при затлъстяване, за лечение при възпаления на стомаха и дванадесетопръстника, за понижаване на „язвенното” действие на таблетките с ацетилсилицилова киселина, противорадикулитните средства, както и като противотуморно средство; като средство укрепващо кръвоносните съдове, понижаващо съдържанието на „лошия” холестерин в кръвта; нормализира работата на черния дроб и жлъчката; защитава клетките на черния дроб от попадащите в организма токсични вещества. Външно стевията се използва при дерматит, себорея, при наличие на неголеми пъпки, раздразнения, за козметични цели за подобряване на цялостното състояние на кожата. Стевията предпазва зъбния емайл от разрушение.

Стевия е полезна при:

  • диабет
  • гликемия
  • стенокардия
  • исхемия
  • зъбен кариес
  • пародонтоза
  • язва на стомашно-чревния тракт
  • тумори
  • панкреатити
  • детски алергични диатези
  • затлъстяване
  • хипертония
  • разстройства на съня, паметта и храносмилането
  • себорея, дерматити, екзема, пъпки

 

Ефектът на Стевия Ребаудиана при диабет

Обобщение направено от проф. По медицида Д-р Ирвин Зименд от мед.университет в Калифорния, САЩ. “Екстрактът от стевия е подсладител, който влияе по същия начин, както и други синтетични заместители на захарта – захарин, аспартам, сукралоза и др. Предимството при използването на екстракт от стевия е че тя се добива от естествена растителна суровина и е нетоксична. В тази връзка е учудващо, че тя не се използва повече от гледна точна на нейната безопасност. За съжаление все още не е получила признание в САЩ като подсладител независимо от факта и придобития опит в Япония, който е изключително обнадеждаващ. В този смисъл си струва да започнат изследвания и внимателен мониторинг за реакцията на пациенти с диабет. Стевия против диабета и наднорменото тегло Всеизвестно е, че диабета е заболяване при което или тялото спира да произвежда нужното количество на инсулин (диабет 1 и 2) или въобще не произвежда инсулин. В този случай глюкозата не може да достигне мускулните и тъканните клетки, а се акумулира в кръвта, което води до сериозни проблеми като – високо кръвно налягане, сърдечни увреждания, проблеми с бъбреците, дори до силно намаляване на зрението. Около половината от страдащите от диабет 2 са с наднормено тегло. Пълнотата води до прекомерно стимулиране на работата на панкреаса и в този случай инсулина, който тялото произвежда е по-малко ефективен отколкото при хората с нормално тегло. Затова Стевията се изхвърля от човешкото тяло след като е оказала своето влияние, като при това тя е нетоксична, безвредна за диабетиците и подпомага програмите за регулиране на теглото. Диабетици живеещи в азиатските страни, години наред използвани стевия като подсладител без никакви странични ефекти, като изследванията показали също, че използането на екстракта от стевия подпомага намаляването на високите нива на кръвната захар. Екстракт от стевия ребаудиана е използван при лечението на диабетици, при което е регистриран положителен ефект върху глюкозния метаболизъм. В експеримента е изследван актният ефект на стевиозида при диабетици от тип 2. Направена е хипотезата, че добавянето на стевиозид в храната на изследваната група по време на теста води до намаление на постпрандиалната кръвна глюкоза. Дванадесет от изследваните диабетици са били включени в прецизен двойно повторно изследване. При това в хранителния им порцион е бил добавен 1 грам стевиозид или 1 грам царевично нишесте. Кръвни проби са взети 30 минути преди и 240 минути след приемането на храната. Сравнението покало, че стевиозида намалява нарастването на кривата на глюкозната реакция с 18% (p=0.013). Инсулиногенният индекс (AUC(i,insulin)/AUC(i,glucose)) беше увеличен с около 40 % с добавяне на стевиозид в сравнение с контролното ниво (р0,001). Стевиозида показва тенденция да намалява глюкогенните нива и при това не оказва силно влияние на инсулина, глюкогон-подобни пептиди 1 и глюкозозависимите инсолинотропични полипептиди. Следва да се направи заключение намалява постпрандиалното ниво на кръвна глюкоза при диабетици тип 2, а при това се регистрират благоприятни ефекти върху глюкозният метаболизъм. Следователно стевията е препоръчителна при третирането на диабет тип 2.

 

Ефектът на Стевия Ребаудиана върху глюкозния толеранс при здрави хора

Curi R, Alvarez M., Bazotte RB, Botion LM, Godoy JL, Bracht A. Departamento de Farmacia-bioquimica, Univerdade de Maringa, Brazil Направено е изслеване на две групи от по 16 доброволци, в добро здравословно състояние. На първата група са давани на всеки шест часа по 5 гр. екстракт от стевия в продължение на три дни, а на втората не е даван екстракт от стевия. Резултатите от GTT (глюкозен толерансен тест) при двете групи показват , че нивото на кръвната захар на групата приемаща екстракт от стевия са значително по ниски от тези на втората група неприемащи екстракта. Този експеримент доказва, че приемането на екстракт от стевия ребаудиана подобрява глюкозния толеранс. Всъщност екстракта значително понижава плазма-глюкозните нива както по време на теста, така също и 24 часа след прекратяване на приема на екстракта при всички добролци. Друг експеримент направен в Департамента по ендокринология и метаболизъм към университетската болница гр. Архус, Дания показва, че стевиозида подобрява инсулинната секреция в панкреаса след приемането на глюкоза. След повтаряемост на опита изследователите са направили следното заключение „Стевиозида стимулира инслиннатаа секреция чрез директно въздействие на панкреакичните бета-клетки. Резултатите потвърдили, че приеманията екстракт има потенциална роля като анти-хипергликемичен агент при третирането на болни от диабет 2.“

Стевията в нейната чиста форма, без значение дали се нарича стевия, стевия екстракт, стевиозид или стевия концентрат обратно на очакванията не влияе на нивата на глюзата в кръвта и инсулина и може да бъде използвана в случаите със Синдом Х. В допълнение на това следва да се има в предвид, че приемането на екстракт от стевия задоволява напълно потребностите на диабетно болни от 1 и 2 тип към сладки субстанции и захар, която е завишена при тях поради заболяването и по този начин подпомага контрола на глюкозните нива в кръвта. Като се има в предвид изключително високата сладост на стевията (200-300 пъти по сладка от захарта) тя има няколко медицински и терапевтични въздействия. Към тях следва да се отнесат: подпомагане на храносмилането, контрол на кръвното налягане, антимикробен ефект, предпазване зъбите и венците, грижа за кожата и предпазва от гъбични инфекции.
 

Стевията като здравословна алтернатива на синтетичните подсладители

Независимо от факта, че милиони хора използват синтетичните подсладители като захарин (Суийт, Н Лоу, цикламати, аспартам (Екуал, НутраСуит, ПАЛ) изслеванията показват увеличаване на противоречивите прояви свързани с мигрена, световъртеж, мигрена, двойно виждане, следменстурален синдром, висококръвно налягане, рак на мозъка и припадъци. Много от известните учени като д-р HJ Roberts, д-р Julian Whitaker и д-р Robert atkins от Community Nutrition Institute докладват за изключително вредният ефект при използването на синтетичните подсладители от диабетици, бременни и хора с мозъчни увреждания. В допълнения на това следва да се има в предвид, че повечето от синтетичните подсладители не могат да се използват при високи температури, което ограничава приложението им в готовите подсладени кулинарни изделия, за разлика от естествения стевия екстракт. При температура повече от 30 градуса по целзий синтетичните подсладители водят до негативни странични ефекти, добре описани в медицинската литература. Стевията не променя състава си и не губи полезните си свойства дори и при температура над 250 градуса по целзий.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах