СПИРАЛА ПРОТИВОЗАЧ. КОПЕР Т 380А

Прод.код 22884 / Тегло 0.20 кг.

Марка
SMB CORPORATION
Оценка на продукта
18,99 лв.
Запази в любими Запази в любими

СПИРАЛА ПРОТИВОЗАЧ. КОПЕР Т 380А

СПИРАЛА ГИНЕКОЛОГИЧНА SMB КОПЕР - Т Cu 380 A
Вътрематочната спирала не предпазва от заболявания, предавани по полов път / в т.ч. и СПИН/.
Инструкции за употреба:
Вътрематочната спирала TCu 380A трябва да се поставя и изважда само от или под надзора / обучението на гинеколог / лекар.
Обща информация:
Във всяка вътрематочната спирала има навита приблизително 176 мг медна нишка и допълнително всяко от двете рамена на спиралата е облечено в меден ръкав с тегло 66.5 мг. Общата медна повърхнина е 380 мм² +/- 23 мм².
Части на вътрематочната спирала:
Медни ръкави;
Хоризонтални рамена;
Вертикално рамо;
Медна нишка;
Конци;
Ограничител;
Апликаторна тръбичка;
Бутало.
Индикации
Вътрематочна спирала TCu 380A за предпазване от бременност при жени в детеродна възраст.
Размери:
Вертикална широчина: 36 +/- 0.5 мм;
Хоризонтална широчина: 32 +/- 0.5 мм;
Обхват на приблизително измерване със сонда: 6 - 9 см.
Посочената по-горе информация e само ориентировъчна. Окончателното решение за избор на подходящ модел трябва да се вземе от гинеколог / лекар.
Вътрематочната спирала TCu 380A се препоръчва за жени, които:
са в детеродна възраст;
имат взаимно моногамна връзка;
не са боледували от тазова възпалителна болест;
са решили да не използват хормонални контрацептиви.
Вътрематочната спирала TCu 380A НЕ трябва да се поставя на жена, която:
е бременна или има подозрения за бременност;
все още има поставена друга вътрематочна спирала;
страда или има съмнение, че страда от злокачествено заболяване на гениталните пътища, включително и недиагностицирано вагинално кървене или отклоняващи се от нормата резултати от цитонамазката или има тежки аномалии на матката;
има следродов ендометрит или инфекция след претърпян аборт през последните три месеца;
страда от болестта на Уилсън или има установена алергия към мед;
има генитална актиномикоза.
Вътрематочната спирала TCu 380A НЕ бива да бъде първият избор за контрацепция при жени, които:
имат болезнен или дълъг месечен цикъл;
имат тежка анемия;
имат стеноза на маточната шийка или стесняване на цервикалния канал;
нямат достъп до здравно заведение за последващо наблюдение;
са претърпели извънматочна бременност.
Срок на съхранение: Седем години.
Изследване с ядреномагнитен резонанс
Според литературата, ЯМР до 1.5 Тесла при жени с поставена медна вътрематочна спирала не влияе на ефективността й, както и спиралата не оказва отражение върху резултата от ЯМР изследването.
Време на поставяне
Вътрематочната спирала TCu 380A може да бъде поставена по всяко време от месечния цикъл, при условие че жената не е бременна и постоянно е използвала ефикасен контрацептив от последния си менструален цикъл насам. Много клинични специалисти предпочитат да я слагат до седем дена от началото на менструацията, защото отворът на цервикалния канал е леко разширен по това време. Това улеснява поставянето й, а евентуална бременност е почти невъзможна. Поставянето на спиралата през този период в много случаи води до по-малко дискомфорт, спазми и секреция.
Вътрематочната спирала TCu 380A може да бъде поставена непосредствено след помятане или аборт без усложнение в първия триместър от бременността. Извършващият процедурата трябва да се увери, че има достатъчно време за консултация и подходящ скрининг.
Препоръчителен метод на поставяне
Разясняване на процедурата за клиента. Това му помага да се отпусне, което прави поставянето по-лесно и по-малко болезнено.
Предпазване от инфектиране, което включва използването на високо дезинфекцирани инструменти, стерилни ръкавици и почистване на маточната шийка с антисептик на водна основа, като хлорхексидин глюконат или йодофор (например, Бетадин). Това минимизира риска от инфекции на матката след поставяне на спиралата при използване на безконтактна техника.
Преглед с използване на спекулум и гинекологичен преглед с двете ръце. Със спекулума се проверява за признаци на инфекция на гениталните пътища. Мануалният преглед с двете ръце цели да определи размера, положението, състоянието и подвижността на матката и да установи евентуална болезненост. Прегънатата назад матка изисква специално внимание по време на поставянето на спиралата. С помощта на вагинален спекулум се открива маточната шийка. Шийката и вагиналните стени се почистват със стерилен памучен тампон, напоен с антисептичен разтвор. Секретът се избърсва напълно от външния отвор на шийката.
Изследване на матката със сонда, бавно и внимателно, с цел да се определи нейната дълбочина и посока. Така се намалява рискът от перфорация на матката, което обикновено се получава защото сондата или вътрематочната спирала са стигнали твърде надълбоко или под неправилен ъгъл.
Внимателно и бавно боравене през всички фази на изследването със сонда и поставянето на спиралата. С това се намалява неудобството за клиента и се снижава вероятността за перфорация на матката, разкъсване на шийката и други усложнения.
Поставяне на спиралата високо в матката (което означава в дъното й). Това минимизира вероятността от изхвърляне, непредвидена бременност или кървене.
Следване на инструкциите за поставяне, дадени от производителя. Повечето вътрематочни спирали се слагат чрез техника на изтегляне. Апликаторната тръбичка със заредената в нея спирала се вкарва до дълбочината, отчетена със сондата. После апликаторната тръбичка се изтегля, а буталото се задържа неподвижно. Така спиралата е на мястото си. След това се изтегля и буталото.
Процедура на зареждане
Вътрематочната спирала трябва да се зареди в апликаторната тръбичка не по-рано от пет минути преди поставянето.
1. Частично отворете пакета от онзи край, който е маркиран с „OPEN“ [отвори], приблизително на половината разстояние до ограничителя.
2. Поставете буталото в апликаторанта тръбичка, така че почти да докосне долния край на Т-образната част.
3. Отворете пакета и с палеца и показалеца. Хванете двете хоризонтални рамена в краищата им, с ориентация към вертикалното рамо. Сгъването на хоризонталните рамена се прави като съберете палеца и показалеца. С другата ръка избутайте апликаторната тръбичка, така че да захване краищата на хоризонталните рамена. Избутайте само толкова, колкото е нужно, за да се задържат огънатите рамена в това положение.
4. Нагласете ограничителя с помощта на сантиметърната скала на картона, така че да е на дълбочината на матката. Сега вътрематочната спирала е готова за поставяне.
Процедура на поставяне
1. Почистете маточната шийка с антисептик.
2. Хванете предната устна на шийката достатъчно дълбоко с еднозъбен тенакулум, за да може с равномерно дърпане надолу да се изправи оста на матката, без риск от разкъсване на шийката. За да се избегне рефлексната контракция, която предизвиква свиване на матката при работата с тенакулума, може да се инжектира местна упойка в предната устна или да се приложи парацервикален блок.
3. Внимателно вкарайте заредения апликатор през цервикалния канал, докато ограничителят опре в шийката. Така сгънатите рамена са в контакт с маточното дъно.
4. Дръжте буталото неподвижно и издърпайте апликаторната тръбичка до мястото за палеца в края на буталото, за да освободите рамената на Т-образната част.
5. Внимателно избутайте апликаторанта тръбичка нагоре към маточното дъно, докато се усети леко съпротивление. Тогава Т-образната част е близко до дъното.
6. Издърпайте буталото, като задържите апликаторната тръбичка неподвижна. Внимателно издърпайте и апликаторанта тръбичка със завъртане. Срежете конците, така че да се подават само на 2-3 см. във вагината.
7. Махнете тенакулума и помолете жената да слезе от стола бавно (ако има замайване, сложете я да легне за 5-10 минути) и я инструктирайте как и кога да проверява конците. Подканете я да пита, ако има въпроси и дайте наставления за следващ преглед и какво да прави и към кого да се обърне за помощ, ако й се наложи.
Противопоказания:
Бременност;
Остра тазова възпалителна болест или прекарана тазова възпалителна болест;
Болести, предавани по полов път, включително инфекции на гениталните пътища, като гонорея или хламидии;
Висок риск от болести, предавани по полов път при жени, чиито връзки не са моногамни или такива, чийто партньор е немоногамен;
Наличие или съмнение за наличие на злокачествено заболяване на гениталните пътища, включително недиагностицирано дисфункционално кръвотечение от матката;
Вродена аномалия на матката;
Нелекуван остър цервицит или вагинит, включително бактериална вагиноза - до овладяване на инфекцията;
Състояния, свързани с повишена податливост към инфекции с микроорганизми. Те включват, но не са ограничават до левкемия, синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) и венозна злоупотреба с наркотици;
Малка маточна кухина;
За да се избегнат изгаряния / перфорации, лечетерапията и диатермията се определят като противопоказни, особено ако се прилагат в областта на малкия таз;
Пациенти с миома на матката.
Нежелани реакции
Следните нежелани реакции и странични ефекти са срещани при вътрематочните спирали и е възможно да се получат след поставянето им. Посетете лекаря си, при която и да е от следните ситуации:
Бременност, докато спиралата е вътре в матката, или когато е била частично или цялостно изхвърлена;
Кръвотечение или зацапване между месечните цикли;
Липсващ или закъсняващ месечен цикъл;
Тежък или удължен месечен цикъл;
Болезнен месечен цикъл;
Анемия;
Болка или крампи по време на или след поставянето;
Вагинално секретиране и инфекция;
Болки в гърба;
Болки в краката и чувствителност;
Кожна алергична реакция, причинена от медта на вътрематочната спирала.
Предупреждения:
Извънматочна бременност
Ако жената забременее при поставена спирала, има вероятност за извънматочна бременност (оплодена яйцеклетка, която не се е закрепила вътре в матката, а примерно, в маточна тръба), което трябва да се установи.
Тазова инфекция
Макар тазовата възпалителна болест да е рядкост при жените, които използват вътрематочна спирала, рискът е относително по-висок, в сравнение с други форми на контрацепция или без никаква контрацепция. Това заболяване най-често възниква в рамките на 20 дена след поставяне на спиралата. Следователно е важно своевременно да се лекува всяка жена, която прояви признаци или симптоми на тазова възпалителна болест.
Изхвърляне
Понякога вътрематочната спирала се изтласква от матката към вагината по време на обилен менструален цикъл, тъй като матката остава леко отворена в този период. Ако това остане незабелязано, може да се стигне до нежелана бременност.
Перфорация
Рядко, по време на поставянето може да се получи частична или тотална перфорация на маточната стена или шийката, въпреки че може да бъде установено чак на по-късен етап. Има регистрирани случаи и на спонтанно преместване. Ако все пак се получи перфорация, отстраняването на TCu 380A трябва да стане без отлагане. Използването на вътрематочна спирала при кърмачки увеличава риска от перфорация на матката.
Процентът на изхвърляне или перфорация на матката може да се увеличи, когато поставянето на спиралата се извърши преди нормалното прибиране на матката след раждане или аборт. Слагането на Т 380А не трябва да се прави по-рано от шест седмици след раждане или след аборт. Ако прибирането на матката е много забавено, изчакайте 12 седмици. В случай на трудно поставяне и/или изключителна болка или кървене по време на или след поставянето, незабавно трябва да се направи медицински преглед и ултразвуково изследване, за да се изключи перфорация. Актуалните данни сочат, че процентът на изхвърляне, перфорация или бременност може да е малко по-висок при по-ранното слагане на спирала.
Перфорация или проникване на вътрематочната спирала в стените на матката или шийката се случва най-често по време на поставяне. В широко, групово, неинтервенционно сравнително проучване на очакванията сред ползватели на вътрематочни спирали (N = 61 448 жени) случите на перфорация са 1.3 (95% CI: 1.1 - 1.6) на 1000 поставяния в цялата група; 1.4 (CI: 1.1 - 1.8) на 1000 поставяния в групата на LNG IUS и 1.1 (95 % CI: 0.7 - 1.6) на 1000 поставяния в групата на медните вътрематочни спирали.
Проучването сочи, че и при кърмене, и при поставяне 36 седмици след раждането има повишен риск от перфорация (вж. Таблица 1). Тези рискови фактори не зависят от типа на използваната вътрематочна спирала.
Таблица 1: случаи на перфорация на 1000 поставяния за цялата проучвана група, разпределени според показателя кърмене и време на поставяне спрямо момента на раждане (при родилки).
  Кърмене към момента на поставянето Не кърмене към момента на поставянето
Поставяне ≤ 36 седмици след раждане 5.6
(95 % CI 3.9 – 7.9;
n = 6047 поставяния) 1.7
(95 % CI 0.8 – 3.1;
n = 5927 поставяния)
Поставяне > 36 седмици след раждане 1.6
(95 % CI 0.0 – 9.1;
n = 608 поставяния) 0.7
(95 % CI 0.5 – 1.1;
n = 401910 поставяния)
Редакция 08. Дата: 17.07.2015 г.
Препратки:
Хайнеман и екип. Риск от перфорация на матката с вътрематочни спирали с левоноргестрел-освобождаване и такива с мед в Европейско проучване на активното наблюдение на вътрематочните контрацептивни средства, контрацепция 2015; 91:274 – 279
Рискът от перфорация може да е увеличен при жени с абнормални аномалии на матката или неподвижна обратно прегъната матка.
По време на поставянето може да се получи перфорация на или проникване в стената на матката или шийката, въпреки че перфорацията може да не се установи веднага. В резултат на това може да се стигне до бременност. Вътрематочната спирала TCu 380A трябва да бъде локализирана и отстранена. Късното откриване на перфорацията може да доведе до миграция на спиралата извън маточната кухина, сраствания, перитонит, перфорация на червата, обструкция на червата, абсцеси и ерозия на съседни вътрешни органи.
Нестероидни противовъзпалителни средства
Използването на нестероидни противовъзпалителни средства (включително ASA, напроксен и ибупрофен) намаляват ефикасността на всички вътрематочни спирали (според препоръките на СЗО).

Отстраняване
Отстранете TCu 380A с хирургични щипци, като внимателно издърпате откритите конци. Рамената на вътрематочната спирала ще се сгънат нагоре, докато Т-образната част се изважда от матката.
Понякога частично проникване или срастване на вътрематочната спирала в миометриума може да затрудни отстраняването й. Може да се наложи премахване на спиралата по хирургичен път.
Потъмняване на медта
Медно-сребърната нишка на спиралата може да се обезцвети в стерилната си опаковка. Това не е повод за притеснение. Медта потъмнява, тъй като през стерилната опаковка на спиралата преминава въздух. Това води до образуването на тънък оксиден или сулфиден слой по повърхността. Опаковката трябва да бъде пропусклива, за да може вътрематочната спирала да се стерилизира. Ако опаковката не е повредена и посоченият върху нея срок на годност не е изтекъл, спиралата ще бъде стерилна, дори и да има потъмняване на медта. Лабораторните проучвания показват, че потъмняването не влияе върху безопасността или ефективността на вътрематочната спирала.
Повторна употреба
Не използвайте повторно спиралата. Това може да причини инфекции в долната коремна област, което води до риск от безплодие.
Производител: SMB CORPORATION OF INDIA, Индия.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!