Account

Сопрал с омепразол, 20мг, 14 капсули, Sopharma

Прод.код 265 / Тегло 0.20 кг.

Производител
СОФАРМА АД
Марка
СОФАРМА | SOPHARMA
Оценка на продукта
3.95 от 5 ( 28 оценки)
5,59 лв.
Запази в любими Запази в любими

1. Какво представлява Сопрал и за какво се използва
Сопрал стомашно-устойчиви твърди капсули съдържат активното вещество омепразол. Принадлежи към група лекарства, наречени „инхибитори на протонната помпа", които намаляват секрецията на стомашни киселини.
Сопрал се използва за лечение на следните състояния: Възрастни:
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) - състояние на обратно връщане в хранопровода на стомашна киселина, съпроводено с болка, възпаление и парене зад гръдната кост;
Язви в горната част на тънкото черво (язви на дванадесетопръстника) или стомаха; Язви, които се дължат на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori. При това заболяване Вашият лекар може да Ви предпише и антибиотици, които да излекуват инфекцията и язвата да зарастне.
Язви, които се развиват при прием на лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Ако приемате лекарства от тази група, Сопрал може да се прилага и за предотвратяване на развитието на язви.
Отделяне на твърде голямо количество киселина в стомаха, дължащо се на образувание в задетомашната жлеза (панкреаса) - синдром на Zollinger-Ellison.
Деца:
Деца на възраст над 1 година и с тегло > 10kg
Гастроезофагеална рефлуксна болест (обратно връщане в хранопровода на стомашна киселина). При децата симптомите на това състояние могат да включват връщане на стомашно съдържимо в устата, гадене и забавено наддаване на тегло. Деца над 4 години и юноши
Язви, които се дължат на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter руlori. Вашия лекар може да предпише на детето Ви и антибиотици, които да излекуват инфекция'
Какво трябва да знаете, преди да приемете Сопрал
Не приемайте Сопрал
 - ако сте алергични (свръхчувствителни) към омепразсш или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 - ако сте алергични към други лекарства от групата „инхибитори на протонната помпа";
 - ако приемате лекарство, съдържащо нелфинавир (за лечение на HIV инфекция).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Сопрал.
Сопрал може да маскира симптомите на други стомашни заболявания. Следователно, ако някои от долуизброените състояния се появят при Вас, преди да започнете да приемате Сопрал или докато го приемате, консултирайте се с Вашия лекар веднага:
 - ако губите много от теглото си без видима причина или имате проблеми при преглъщане;
 - ако имате болки в стомаха или нарушено храносмилане;
 - ако започнете да повръщате храна или кръв;
 - ако имате черни изпражнения (кръв в изпражненията);
 - ако развиете тежка или продължителна диария, тъй като омепразол се свързва с леко повишен риск от инфекциозна диария;
 - ако в миналото сте имали стомашно заболяване или стомашно-чревна операция;
 - ако имате тежко заболяване на черния дроб.
Приемът на инхибитори на протонната помпа (като Сопрал), особено за период повече от една година, може леко да повиши риска от фрактури на бедрената кост, китката или гръбначния стълб. Информирайте Вашия лекар, ако имате остеопороза или ако приемате кортикостероиди (което може да увеличи риска от остеопороза).
 - ако някога сте получавали кожна реакция след приема на лекарство, подобно на Сопрал, което намалява киселинността в стомаха. Ако получите кожен обрив, особено в участъци, изложени на слънчева светлина, веднага съобщете на Вашия лекар. Може да е необходимо прекратяване на приема на Сопрал. Не забравяйте да опишете всички други симптоми, които сте забелязали, например като болки в ставите.
 - ако трябва да Ви се направи специфично изследване на кръвта (хромогранин А).
При продължително приемане на Сопрал (над 1 година) Вашият лекар редовно ще проследява състоянието Ви. При всеки преглед съобщавайте на лекуващия лекар за всеки нов и необикновен симптом или обстоятелство.
Други лекарства и Сопрал
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Това е необходимо, защото Сопрал може да промени действието на някои лекарства или обратно, те могат да променят неговите ефекти.
Не приемайте Сопрал, ако приемате лекарство, съдържащо нелфинавир (използва се за лечение на HIV инфекция).
Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате някое от следните лекарства:
Кетоконазол, итраконазол, позаконазол или вориконазол (за лечение на инфекции, причинени от гъбички);
Дигоксин (за лечение на сърдечна недостатъчност);
Диазепам (за лечение на тревожност, за отпускане на мускулатурата или при епилепсия); Фенитоин (използва се при епилепсия) - ако приемате фенитоин, Вашият лека] Ви наблюдава при започване или спиране на приема на Сопрал;
лекарства, които се използват при нарушено кръвосъсирване, като варфарин или другиантагонисти на витамин К - може да се наложи Вашият лекар да Ви наблюдава при започване или спиране на лечението със Сопрал;
Рифампицин (за лечение на туберкулоза);
Атазанавир (за лечение на HIV инфекция);
Такролимус (при трансплантация на органи);
Жълт кантарион (Hypericum perforatum) (чай или лекарства, съдържащи това растение, се използват за лечение на лека депресия);
Цилостазол (за лечение на периодично накуцване); Саквинавир (за лечение на HTV инфекция);
Клогавдогрел (лекарство за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци (тромби)); Метотрексат, ерлотиниб (при лечение на онкологични заболявания); Кларитромицин (за лечение на инфекции, причинени от бактерии).
Ако Вашият лекар Ви е предписал едновременно със Сопрал да приемате и антибиотиците амоксицилин и кларитромицин (за лечение на инфекция с Helicobacter pylori), задължително го уведомете за всички други лекарства, които приемате.
Сопрал с храни и напитки
Може да приемате капсулите както след хранене, така и на гладно. Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.
Не е известно дали Сопрал преминава в кърмата. Поради това не трябва да приемате Сопрал, ако кърмите.
Шофиране и работа с машини
Малко вероятно е Сопрал да повлияе на способността Ви за шофиране или работа с инструменти и машини. Възможна е появата на замаяност и зрителни нарушения (вижте точка 4). Ако имате такива оплаквания, не трябва да шофирате или да работите с машини.
Сопрал съдържа захароза като помощно вещество. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете Сопрал.
3. Как да приемате Сопрал
Винаги приемайте Сопрал точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Препоръчителната доза е:
Възрастни
За лечение на симптоми на ГЕРБ като парене зад гръдната кост и връщане на стомашни киселини:
 - Ако Вашият лекар е установил, че хранопроводът Ви е леко засегнат, обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 4-8 седмици. Ако хранопроводът не е излекуван за този период от време, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите лечението с доза 40 mg в продължение на още 8 седмици.
 - След възстановяване състоянието на хранопровода, обичайната дозировка е 10 mg еднократно дневно.
 - Ако заболяването протича без увреждане на хранопровода, обичайната дозировка е 10 mg еднократно дневно.
За лечение на язви на дванадесетопръстника:
 - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 2 седмици.
 - Ако язвата не е излекувана за този период от време, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите лечението със същата доза още 2 седмици.
 - Ако язвата не е излекувана напълно, дозировката може да бъде повишена до 40 mg еднократно дневно в продължение на 4 седмици.
За лечение на стомашни язви:
 - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 4 седмици.
 - Ако язвата не е излекувана за този период от време, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите лечението със същата доза още 4 седмици.
 - Ако язвата не е излекувана напълно, дозировката може да бъде повишена до 40 mg еднократно дневно в продължение на 8 седмици.
За предотвратяване на повторно развитие на язва на дванадесетопръстника и стомаха:
 - Обичайната дозировка е 10 mg и съответно 20 mg еднократно дневно. Вашият лекар може да повиши дозировката до 40 mg еднократно дневно.
За лечение на язви на дванадесетопръстника и стомаха, свързани с употребата на НСПВС:
 - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 4-8 седмици.
За предотвратяване на развитието на язви на дванадесетопръстника и стомаха, свързани с употребата на НСПВС:
 - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно.
За лечение на язви, причинени от инфекция с Helicobacter pylori и за предотвратяване на повторното им развитие:
 - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 1 седмица.
 - Освен лечение със Сопрал, Вашият лекар ще Ви предпише прием на 2 от следните антибиотика: амоксицилин, кларитромицин и метронидазол.
При отделяне на твърде голямо количество на киселина в стомаха, дължащо се на наличие на образувание в задстомашната жлеза (панкреаса) - синдром на Zollinger-EUison:
 - Обичайната дозировка е 60 mg еднократно дневно.
 - Вашият лекар ще уточни дозировката в зависимост от нуждите Ви и ще прецени колко време да приемате Сопрал.
Употреба при деца:
За лечение на симптоми на ГЕРБ като парене зад гръдната кост и връщане на стомашни киселини:
 - Сопрал могат да приемат деца на възраст над 1 година и с тегло над 10 kg. Вашият лекар ще прецени каква е точната доза за Вашето дете в зависимост от теглото му.
За лечение на язви, причинени от инфекция с Helicobacter pylori и за предотвратяване на повторното им развитие:
 - Сопрал могат да приемат деца на възраст над 4 години. Вашият лекар ще прецени каква е точната доза за Вашето дете в зависимост от теглото му.
 - Освен лечение със Сопрал, Вашият лекар ще предпише на детето Ви прием на 2 от следните антибиотика: амоксицилин, кларитромицин.
Употреба при заболяване на черния дроб
Ако имате заболяване на черния дроб, максималната дневна доза не бива да превишава 20 mg.
Как да приемате това лекарство
 - Препоръчва се да вземате капсулите Сопрал сутрин.
 - Може да приемате Сопрал след хранене или на гладно.
 - Поглъщайте капсулата цяла с половин чаша вода. Не дъвчете и не стривайте капсулното съдържимо. Капсулите съдържат обвити гранули, които препятстват раз от стомашните киселини. Важно е целостта на гранулите да не бъде нарушена. Тези микрогранули съдържат активното вещество омепразол и имат покритие, което ги предпазва от разгражданне по време на преминаването им през стомаха. Гранулите освобождават активното вещество в червата, където то се резорбира и проявява своето действие.
Какво да правите, ако Вие или Вашето дете изпитвате затруднения при преглъщане на капсулите
 - Отворете капсулата и директно погълнете съдържимото й с половин чаша вода или изсипете съдържимото на капсулата в половин чаша вода (негазирана), някакъв кисел плодов сок (напр. от ябълка, портокал или ананас) или ябълково пюре.
 - Винаги разбърквайте разтвора, преди да го изпиете (разтворът не е бистър). Изпийте разтвора веднага или в рамките на 30 минути след приготвянето му.
 - За да сте сигурни, че сте изпили цялото количество лекарство, изплакнете добре чашата с половин чаша вода, която също се изпива. Лекарството се съдържа в твърдите частици - не ги дъвчете или мачкайте!
Вашият лекар ще Ви каже колко капсули да приемате и за какъв период от време. Това зависи от състоянието и възрастта Ви.
Ако сте приели повече от необходимата доза Сопрал
Ако сте приели повече от предписаната от Вашия лекар доза, веднага се свържете с Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте пропуснали да приемете Сопрал
Ако пропуснете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, пропуснете забравената. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Ако забележите някоя от следните сериозни нежелани реакции, спрете приема на Сопрал и се свържете с лекар незабавно:
Проявяват се рядко (при I до 10 на 10 000 пациенти)
 - Внезапни хрипове, подуване на устните, езика и гърлото или тялото, обрив, загуба на съзнание или затруднения при преглъщане (тежка алергична реакция);
 - Пожълтяване на кожата, потъмняване на урината и умора, които могат да бъдат симптоми на проблеми с черния дроб.
Проявяват се много рядко (при по-малко от 1 на 10 000 пациенти)
 - Зачервяване на кожата с мехури или лющене. Възможни са и мехури и кървене от устните, очите, устата, носа и гениталиите. Това може да бъде синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермапна некролиза.
Други нежелани реакции могат да възникнат с честота, която се определя, както следва:
Много чести  развиват се при повече от 1 на 10 пациенти
Чести  развиват се при 1 до 10 на 100 пациенти
Нечести развиват се при 1 до 10 на 1 000 пациенти
Редки развиват се при 1 до 10 на 10 000 пациенти
Много редки развиват се при по-малко от 1 на 10 000 пациенти
С неизвестна честота честотата им не може да бъде определена от наличните данни
Чести
 - Главоболие
 - Ефекти върху стомаха и червата: диария, стомашни болки, доброкачествени полипи в стомаха, запек, газове (флатуленция);
 - Гадене или повръщане.
Нечести
 - Подуване на краката и глезените;
 - Нарушения на съня (безсъние);
 - Замайване, изтръпване, чувство на "мравучкане", сънливост;
 - Световъртеж (вертиго);
 - Промени в кръвните чернодробни тестове;
 - Кожен обрив и възпаление, булозен обрив (копривна треска) и сърбеж по кожата;
 - Общо неразположение и липса на енергия;
 - Счупвания на бедрената кост, китката, гръбначния стълб.
Редки
 - Намаляване броя на белите кръвни клетки или тромбоцитите. Това може да предизвика слабост, синини или да увеличи риска от инфекции.
 - Ниски нива на натрий в кръвта. Това може да предизвика слабост, повръщане и крампи. Тревожност, обърканост или депресия;
 - Промяна на вкуса;
 - Зрителни нарушения като замъглено виждане;
 - Внезапна поява на хрипове или затруднено дишане (бронхоспазъм);
 - Сухота в устата;
 - Възпаление на лигавицата на устата;
 - Инфекция, наречена "кандидоза", която се причинява от гъбички и може да засегне червата;
 - Загуба на коса (алопеция);
 - Кожни обриви при излагане на слънце;
 - Ставни болки (артралгия) или мускулни болки (миалгия);
 - Тежки бъбречни проблеми (интерстициален нефрит);
 - Повишено изпотяване.
Много редки
 - Промени в кръвната картина, включително агранулоцитоза (липса на бели кръвни клетки); Агресивност;
 - Виждане, усещане или чуване на неща, които не съществуват (халюцинации);
 - Сериозни чернодробни проблеми, водещи до чернодробна недостатъчност и мозъчни увреждания;
 - Мускулна слабост;
 - Уголемяване на гърдите при мъжете;
 - Хипомагнезиемия.
 - Сопрал може в много редки случаи да засегне белите кръвни клетки, което да доведе до имунна недостатъчност. Ако имате инфекция със симптоми, като повишена температура и силно влошено общо състояние или треска със симптоми на местна инфекция, като болки във врата, гърлото или устата, или затруднения при уриниране, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро, за да бъде изключена агранулоцитоза (намален брой и липса на бели кръвни клетки). Важно е да съобщите на лекаря, че използвате Сопрал в този момент.
С неизвестна честота
 - Обрив, вероятно придружен с болки в ставите.
Ако приемате омепразол повече от три месеца, е възможно нивата на магнезий в кръвта, Ви да паднат. Ниските нива на магнезий се наблюдават (проявяват) като умора, неволни мускулни контракции, дезориентация, гърчове, световъртеж, повишена сърдечна честота . Ако познавате някой от тези симптоми, моля, уведомете Вашия лекар може да извършва незабавно. Ниското ниво на магнезий може да доведе до намаляване на нивата на калий или калций в кръвта. Вашият лекар редовни изследвания на кръвта, за да проследи нивото на магнезий.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. Дамян Груев № 8,1303 София,
тел: +359 28903417,
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Сопрал
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Сопрал след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка. Да се съхранява под 25°С.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда,
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Сопрал
 - Активното вещество е омепразол. Всяка стомашно-устойчива твърда цилиндрична желатинова капсула съдържа 20 mg омепразол.
 - Другите съставки са:
капсулно съдържимо: захароза, царевично нишесте, натриев лаурилсулфат, безводен динатриев фосфат, манитол, хидроксипрошщметилцелулоза, макрогол 6000, талк, полисорбат 80, титанов диоксид, метакрилова киселина - етилакрилат;
капсулна обвивка: индигокармин (Е132), титанов диоксид (Е171), желатин.
Как изглежда Сопрал и какво съдържа опаковката
Твърди цилиндрични желатинови капсули със светлосиньо прозрачно тяло и синьо непрозрачно капаче,
Капсулно съдържимо: сферични, еднакви и без видими дефекти гранули, с почти бял до кремав цвят. По 7 стомашно-устойчиви твърди капсули в блистер от PVC/алуминиево фолио; по 4 блистера в картонена кутия, заедно с листовка.
Притежател на разрешението за употреба и производител
СОФАРМА АД, България

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!