Шлемник, 60мг, 30 таблетки, Цветелина

Прод.код 21513 / Тегло 0.05 кг.

Марка
ЦВЕТЕЛИНА | TCVETELINA
Оценка на продукта
4.70 от 5 ( 54 оценки)
5,69 лв.
Запази в любими Запази в любими

Билковият екстракт Шлемник байкалски е таблетиран сух извлек от корените на едноименното растение, принадлежащо към Даурската екосистема (Източен Сибир). Антиоксидантните, имуномодулиращи и хепатозащитните му свойства са предмет на непрекъснати изследвания от японски, руски, американски и други световни институти.

Лечебните свойства на Шлемник байкалски са познати от дълбока древност. За успокоителното му действие и способността да нормализира високото кръвно налягане пише още в индотибетския трактат „Джуд-ши“, преди повече от 25 века. За големия респект към него на източните лечители и лекари свидетелства факта, че в лекарствения елит на източните медицини от 233 основни лекарствени растения по показатели присъствие в рецептите, фармакологично, терапевтично и кумулативно действие се отделят само 6 растения. Едно от тях е Шлемник байкалски (Scutellaria baicalensis Georgi). Широкоспектърното действие на байкалския шлемник се дължи на уникалния му химичен състав – над 100 флавоноидни съединения. Освен неговите най-популярни и най-добре проучени свойства – седативно, антихипертензивно (понижаващо високото кръвно налягане), той притежава анти радиационно действие и е подходящ при йонизиращо лъчение, химио и лъчетерапия и за усилване на имунитета на организма.

Използване на Шлемник байкалски

Основните приложения на Шлемник байкалски са:

  • Успокоява и премахва главоболие и безсъние (превъзхожда няколко пъти валериана);
  • Забавя сърдечния ритъм и нормализира сърдечната дейност;
  • Разширява капилярите и понижава високото кръвно налягане;
  • Стабилизира и адаптира нормалното и ниско кръвно налягане;
  • Понижава високата температура и има противовъзпалителен ефект;
  • Коригира вредните странични ефекти при химио- и лъчетерапия;
  • Подобрява функциите на черния дроб, жлъчката, червата и действа леко слабително;
  • Притежава антистресова, противоалергична, противосклеротична и противоастматична активност;
  • Увеличава половата активност вследствие успокоителното действие върху нервната система.

Начин на употреба

При възрастни

За успокоение, профилактика, възстановяване след боледуване, както и при климактерични оплаквания (топли вълни, променливи изтръпвания в крайниците, колебания на артериалното налягане, промени в настроението и др.): по 1-2 таблетки дневно, в следобедните и вечерни часове.

За постигане на терапевтичен ефект при инфекциозни и възпалителни заболявания, като съпътстващо средство при лечение на ракови заболявания, силна нервна възбуда, панически пристъпи, безсъние и др.: 3-4 пъти дневно по 1 таблетка .

При сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, хипертония, по време на химио и лъчетерапия дозата може да се увеличи до 6 таблетки дневно разпределена на 3 приема, в продължение на 20 дни, след което дозата да се намали на 3 – 4 таблетки дневно.

За постигане на траен ефект е необходимо приемът на билковия екстракт да е с минимална продължителност два месеца.

За деца от 3 до 12 годишна възраст

За успокоение: 2 пъти дневно по половин таблетка.

За постигане терапевтичен ефект: 2 пъти дневно по 1 таблетка.

При по-тежки случаи дозата може да се увеличи след консултация с лекар.

За деца над 12 годишна възраст

За успокоение: по 1-2 таблетки дневно.

За постигане терапевтичен ефект: 3 пъти по 1 таблетка дневно.

За постигане на траен ефект при децата от двете възрастови групи да се приема от 20 до 30 дни.

Желателно е при всички възрасти екстракта да се приема на гладно или 30 минути преди хранене. Приема по време или след хранене значително намалява ефекта на неговото действие!

Противопоказания
При вродена сърдечна недостатъчност да се приема само след консултация с лекар!

Лечебни свойства

Действие върху сърдечно-съдовата система

Шлемник байкалски увеличава честотата на сърдечните съкращения, забавя, тонизира и нормализира сърдечния ритъм. Той отстранява и излишния холестерол, като го превръща в жлъчни киселини.

Високото съдържание на байкалин в състава му го превръща в мощно антихипертензивно средство, което с успех се прилага при лечението на артериална хипертония, съчетана с мозъчно-съдова болест. Той разширява капилярите и понижава високото кръвно налягане. Адаптира и стабилизира нормалното и ниско кръвно налягане. Ефективен е при лечение на детски хипертонии, където няма нежелани странични реакции за разлика от медикаментозното лечение. Доказано е, че при двумесечен прием на екстракта, антихипертензивното му действие продължава в следващите от три до осем месеца.

Действие върху централната нервна система

Шлемник байкалски влияе върху мозъчната активност като намалява спазъма на кръвоносните съдове на мозъка, повишава усвояването на кислород и глюкоза от мозъчната клетка, което води до рязко подобряване на когнитивните функции на мозъка (по нооторопните си свойства той е съпоставим с този на парацетама). Екстрактът оптимизира адаптативните мозъчни реакции при хипоксия, стрес, шок, интоксикации. Способността му да подобрява краткосрочната памет го прави подходящ за прием от деца и възрастни при интензивни интелектуални занимания и усвояване на голям обем информация.

Съдържащите се в него флавоноидни съединения вогонин, байкалеин и байкалин имат седативен и антиконвулсивен ефект, няколко пъти по силен от този на валериана, но за разлика от него, не изтощават нервните клетки. Това го прави изключително подходящ при състояния на повишено нервно напрежение, тревожност, стрес, депресия, панически атаки, повишена раздразнителност и възбудимост, нарушена концентрация на вниманието, главоболие, безсъние или нарушен сън и различни прояви на вегетативна дистония (аритмия, колебания в артериалното налягане, ендокринни колебания, сутрешна отпадналост).

Ефективен е при деца с вегетативна дисфункция в периода на половото съзряване. Има подчертано стимулиращо действие върху половите функции при мъжете и жените, чрез намаляване на нервното и психично напрежение.

Антиканцерогенно действие

Поредица от проучвания и изследвания на различни медицински институти категорично потвърждават антиканцерогенното действие на байкалския шлемник. Изследвания при аденокарцином на Ерлих, карцином на белите дробове на Луис, както и при някои форми на лимфосарком и меланом доказват, че той забавя растежа на туморните клетки с 57% и темпа на метастазиране на 75%.

Прилагането на екстракта като коректор при химио и лъчетерапия, намалява дозата на цитостатиците при реципрочно увеличение на тяхната ефективност. По този начин намалява страничните ефекти от терапията. Ограничава развитието на левкопения 2,8 пъти, като възстановява и стимулира кръвотворните костномозъчни функции.

Антиоксидантно и имуностимулиращо действие

Някои от съставките на байкалския шлемник имат антиоксидантен, хепатозащитен и имуномодулиращ ефект. Те се явяват като коензими в чернодробния метаболизъм, което обяснява подобряването на липидния обмен и вискозитета на кръвта. Антиоксидантното му действие забавя стареенето на клетките, стимулира обмяната на веществата и допринася за хормоналния баланс.

Възможността за широко приложение на „Шлемник байкалски” се обуславя и от липсата на токсичност. Той няма странични ефекти дори и при предозиране и продължителна употреба, и не създава условия за зависимост.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!