Account

РОАКУТАН 20МГ X 30 РОШ

Прод.код 1262 / Тегло 0.20 кг.

Производител
РОШ ДИАГНОСТИК
Марка
РОШ | ROCHE
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Роакутан 20 mg меки капсули /

Roaccutane® 20 mg soft capsules

Изотретиноин (Isotretinoin)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

-     Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

-     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

-     Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.Какво представлява Роакутан и за какво се използва

2.Какво трябва да знаете, преди да приемете Роакутан

3.Как да приемате Роакутан

4.Възможни нежелани реакции

5.Как да съхранявате Роакутан

6.Съдържание на опаковката и допълнителна информацю

1.   Какво представлява Роакутан и за какво се използва

Роакутан съдържа изотретиноин - вещество, свързано с витамин А и което принадлежи към група лекарства, известни като ретиноиди.

Роакутан се използва за лечение на тежки форми на акне (като нодуларно или конфлуиращо акне, или акне с риск от постоянни белези) особено при пациенти, които не се поддават на друго лечение, включващо антибактериални средства или локална терапия.

Лечението с Роакутан трябва да става под контрола на дерматолог (лекар-специалист в областта на кожните болести).

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Роакутан Не приемайте Роакутан

-     ако сте алергични към фъстъци или соя, или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6). Това лекарство съдържа соево масло и изотретиноин. За пълния списък на помощните вещества вижте точка б. Съдържание на опаковката и допълнителна информация в края на тази листовка.

ако сте бременна или предполагате, че може да сте бременна;

-     ако кърмите;

-     ако имате чернодробно заболяване; 

ако имате много високи нива на масти в кръвта (например, високи стойности на холестерол или триглицериди);

-     ако имате много високи нива на витамин А в кръвта {хипервитаминоза А);

-     ако приемате антибиотици, наречени тетрациклннн;

-     ако лекуващият Ви лекар Ви е казвал, че имате непоносимост към някои захари, като фруктоза или сорбитол;

Ако някое от тези неща се отнася за Вас, уведомете Вашия лекар, преди да започнете да приемате Роакутан.

Да не се използва Роакутан при деца под 12-годишна възраст.

Да се използва при деца над 12 години само след настъпване на пубертета.

Специални предупреждения и предпазни мерки при Роакутан Да не се приема по време на бременност.

Важни съвети към жените

Има вероятност Роакутан да увреди нероденото Ви бебе (на медицински език това се нарича тератогенно действие). Роакутан увеличава също н риска от аборт.

Не трябва да приемате Роакутан, когато сте бременна.

Не трябва да приемате Роакутан, ако кърмите. Има вероятност лекарството да премине в кърмата Ви и да увреди Вашето бебе.

Не трябва да приемате Роакутан, ако има вероятност да забременеете по време на лечението

или един месец след края на лечението.

На жени, които може да забременеят, Роакутан се предписва само ако се спазват много строги правила поради риска от малформацни (увреждане на нероденото дете).

Правилата са следните:

Трябва да вземате Роакутан само ако имате тежка форма на акне, което не се е подобрило след други видове лечение против акне, включително антибиотици и препарати за приложение върху кожата.

Лекуващият Вн лекар трябва да Ви е обяснил риска от малформацни: Вие сте разбрали защо не трябва да забременявате и какво трябва да правите, за да предотвратите бременност.

Трябва да сте обсъдили методите за контрацепция (контрол на раждаемостта) с лекуващия си лекар. Той/тя ще Ви даде информация относно предпазването от забременяване. Той или тя може да Ви насочат към специалист за консултация по отношение на контрацепцията.

Трябва да сте съгласни да използвате един или, за предпочитане, два ефективни метода за контрацепция, включително презервативи или шапчица със спермицид, в продължение на един месец преди началото на лечение с Роакутан, по време на лечението и един месец след преустановяването му. Преди започване на лечението лекуващият Ви лекар ще Ви помоли да си направите тест за бременност, който трябва да бъде отрицателен.

Вие трябва да прилагате контрацепция дори н ако нямате менструация или ако в момента не сте сексуално активна (освен ако лекуващият лекар не реши, че това не е необходимо).

Вие трябва да сте наясно, че е необходимо да се провеждат ежемесечни контролни прегледи и да се правят допълнителни тестове за бременност според преценката на лекува, направите тест и 5 седмици след спиране на приема на Роакутан. Не трябва да за

Лекуващият лекар може да помоли Вас (или Вашия настойник) да п<

който се потвърждава, че сте информирани за рисковете и че приемате необходи

лечението и един месец след това. 

Ако забременеете, докато приемате Роакутан, или през месеца след спиране на лечението, незабавно спрете приема на лекарството и се свържете с лекуващия си лекар. Той или тя може да Ви изпратят при специалист за консултация.

Вашият лекар има писмена информация, която трябва да Ви покаже, по отношение на бременността и предпазването от бременност, предназначена за пациенти, приемащи Роакутан.

Ако все още не сте се запознали с този материал, попитайте Вашия лекар.

Съвети към мъжете

Роакутан, изглежда, не уврежда спермата. Много ниски нива на изотретиноин се намират в спермата на мъже, които приемат Роакутан, но тези количества са много малки, за да увредят нероденото дете на Вашата партньорка.

Не забравяйте, че не трябва да давате лекарството си на други хора, особено на жени.

Съвети към всички пациенти

-     Уведомете лекуващия си лекар, ако някога сте имали психично заболяване (включително депресия, суицидно поведение или психози) или ако приемате лекарства за някое от тези състояния.

-     Роакутан обикновено увеличава мастите в кръвта като холестерол или триглицериди. Лекуващият лекар ще изследва нивата им в кръвта Ви преди, по време и след лечението с Роакутан. Най-добре би било да не консумирате алкохолни напитки или поне по време на лечението да намалите количество, което обичайно консумирате. Уведомете лекуващия си лекар, ако вече имате високо ниво на масти в кръвта, диабет (повишена кръвна захар), ако имате наднормено тегло или употребявате голямо количество алкохол. Може да се наложи по-често да Ви се правят изследвания на кръвта. Ако нивото на мастите в кръвта Ви остане високо, лекуващият лекар може да намали дозата Ви или да преустанови лечението Ви с Роакутан.

-     Роакутан може да увеличи нивото на чернодробните ензими. Лекуващият лекар ще Ви направи кръвни изследвания преди, по време и след лечението с Роакутан, за да провери тези нива. Ако те останат високи, лекуващият лекар може да намали дозата Ви или да преустанови лечението Ви с Роакутан.

-     Роакутан може да увеличи нивата на кръвната захар. В редки случаи хората може да развият диабет. Лекуващият Ви лекар може да проследява нивата на кръвната захар по време на лечението особено ако вече имате диабет, ако сте с наднормено тегло или употребявате голямо количество алкохол.

-     Кожата Ви може да стане суха. По време на лечението използвайте маз или крем за овлажняване на кожата, както и балсам за устни. За да предотвратите дразненето на кожата, трябва да избягвате употребата на ексфолииращи продукти или средства против акне.

-     Избягвайте прекомерното излагане на слънце и не използвайте ултравиолетова лампа или солариум. Кожата Ви може да стане по-чувствителна към слънчева светлина. Преди да излезете на слънце, употребявайте слънцезащитни средства с висок защитен фактор (SPF 15 или по-висок).

-     Не подлагайте кожата си на козметични процедури. Роакутан може да направи кожата Ви по-лесно ранима. Не си правете кола маска (обезкосмяване) с восък, абразионни процедури върху кожата или лазерно лечение (отстраняване на роговата тъкан на кожата или белези) по време на лечението или най-малко 6 месеца след лечението. Те може да причинят образуването на белези или да предизвикат дразнене на кожата, или в редки случаи да предизвикат пигментни промени на кожата Ви.

-     Намалете интензивните упражнения и физическата активност. Роакутан може да предизвика болка в мускулите и ставите особено при деца и тийнейджъри.

-     Не приемайте хранителни добавки, съдържащи витамин А, докато се лекувате с Роакутан. Едновременният им прием може да увеличи риска от нежелани реакции.

-     Не трябва да дарявате кръв както по време на лечението, така и не по-малко от един деСед сдой • лечение с Роакутан. Ако Вашата кръв се прелее на бременна жена, бебето може да с^юди с

малформацни.     

Шофиране и работа с машини

Възможно е по време на лечението да не виждате добре нощем. Тези промени може да настъпят внезапно. В редки случаи, това може да продължи и след спиране на лечението. Рядко се съобщава за сънливост и замаяност. Ако това се случи с Вас, не трябва да шофирате или да работите с машини.

Прием на други лекарства

Не приемайте витамин А или тетрациклинн (вид антибиотици) и не използвайте никакви други средства за лечение на акне, докато приемате Роакутан. Допуска се употреба на омекотяващи средства или емолиенти (кремове, които се прилагат върху кожата, или продукти, които предотвратяват загубата на вода и имат омекотяващ ефект върху кожата).

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

3.   Как да приемате Роакугаи

Винаги приемайте Роакутан точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Обичайната начална доза е 0,5 mg на килограм телесно тегло на ден (0,5 mg/kg/дневно); така че, ако тежите 60 kg, Вашата доза обикновено ще започне с 30 mg дневно.

Приемайте капсулите един или два пъти дневно. Не ги приемайте на гладно. Приемайте капсулите цели, с течност, или с малко храна.

След няколко седмици Вашият лекар може да коригира дозата Ви. Това зависи от начина, по който Вие се повлиявате от лекарството си. При повечето пациенти дозата е между 0,5 и 1,0 mg/kg/дневно. Ако считате, че ефектът на Роакутан е прекалено силен или прекалено слаб, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате тежко бъбречно заболяване, лечението обикновено започва с по-ниска доза (например,

10 mg/дневно), която ще се повишава, докато достигне максимално поносимата от организма Ви доза.

Ако организмът Ви не може да понесе препоръчваната доза, може да Ви бъде предписана по-ниска доза: това може да означава, че ще се лекувате по-дълго и че има вероятност акнето при Вас да се развие отново.

Курсът на лечение обикновено продължава 16 до 24 седмици. Повечето пациенти се нуждаят само от един терапевтичен курс. При Вас състоянието на акнето може да продължи да се подобрява до 8 седмици след лечението. Обикновено до тогава няма да сте започнали друг курс на лечение.

При някои хора акнето може да се влоши през първите седмици на лечение и обикновено се подобрява в хода на лечението.

Ако сте приели повече от необходимата доза Роакутан

Ако приемете твърде много меки капсули или ако някой друг погрешка вземе от Вашето лекарство, незабавно се свържете с Вашия лекар, фармацевт или посетете най-близката болница.

Ако сте пропуснали да приемете Роакутан

Ако пропуснете една доза, вземете я колкото се може по-скоро. Ако обаче това е малко предц^ремвто за прием на следващата доза, не вземайте пропуснатата доза и продължете нормално леч<  . Не вземайте'

двойна доза (две дози непосредствено една след друга).

4.   Възможни нежелани реакции 

Както всички лекарства Роакутан може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Реакциите често намаляват или изчезват при преустановяване на лечението. Лекуващият лекар може да Ви помогне да се справите с тях.

Психични нарушения

Рядко срещани реакции (.може да засегнат до 1 на всеки 1000 души)

-     Депресия или сродни нарушения. Признаците включват чувство на тъга или празнота, промени в настроението, тревожност, пристъпи на плач, раздразнителност, липса на удоволствие или интерес при извършване на социални или спортни дейности, твърде много или твърде малко сън, промени в теглото или в апетита, намаление на успеваемостта в училище или в работата, или затруднена концентрация.

-     Влошаване на съществуваща депресия.

-     Буйстване или агресивно поведение.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     При някои хора са се появявали мисли за самонараняване или за прекратяване на собствения си живот (суиццдни мисли), опитвали са се да сложат край на живота си (опити за самоубийство) или са слагали край на живота си (самоубийство). Такива хора може и да не изглеждат депресирани.

-     Необичайно поведение.

-     Признаци на психоза: загуба на контакт с реалността като чуване на гласове или виждане на неща, които не съществуват.

Незабавно се свържете с лекуващия си лекар, ако се появят признаци на някои от тези психични проблеми. Лекуващият лекар може да Ви каже да спрете приема на Роакутан. Това може да не е достатьчно за отзвучаване на ефектите. Може да имате нужда от допълнителна помощ и лекуващият лекар може да Ви съдейства за това.

Алергични реакции

Рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 1000 души)

Сериозни (анафшактични) реакции: затруднение при дишане или преглъщане, предизвикано от внезапно подуване на гърлото, лицето, устните и устата; също така внезапно подуване на ръцете, краката и глезените.

- Алергични реакции като обрив, сърбеж.

Ако получите сериозна реакция, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Ако имате алергична реакция, спрете приема на Роакутан и се свържете с лекуващия си лекар.

Проблеми с кожата и косата С неизвестна честота

Сериозни кожни обриви (еритема мултнформе, синдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза), които са потенциално животозастрашаващи и налагат незабавен преглед от лекар. Те се появяват лървоначално под формата на кръгли петна, често с централно разположени мехури, обикновено върху ръцете и дланите или краката и ходилата, като при по- тежките обриви мехурите може да обхванат гръдния кош и търба. Може да възникнат допълнителни симптоми наинфекция на очите (конюнктивит) или язви на устата, гърлото или носа. Обривът може да прогресира до обелване на кожата, което може да бъде животозастрашаващо.

Тези сериозни обриви по кожата често са предшествани от главоболие, треска, боодгв тялотсг

(грипоподобни симптоми). 

Ако се появят подобен обрив или симптоми, спрете приема на Роакутан и/^езабавно се свържете с Вашия лекар. 

Много често срещани реакции (може да засегнат повече от 1 на всеки 10 души)

Сухота на кожата, особено на устните и лицето; възпалена кожа, напукани и възпалени устни, обрив, лек сърбеж и слабо лющене на кожата. Използвайте овлажняващ крем от началото на лечението.

- Кожата става по-ранима и по-зачервена от обикновено, особено в областта на лицето.

Рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 1000 души)

-     Косопад (алопеция). Това обикновено е само временно. Косата Ви трябва да се върне към нормалното си състояние след края на лечението.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Акнето може да се влоши през първите няколко седмици, но с времето симптомите ще се подобряват.

-     Възпалена, подпухнала кожа, по-тъмна от обикновено, особено в областта на лицето.

-     Прекомерно потене или сърбеж.

-     Повишена чувствителност към светлина.

-     Бактериални инфекции в основата на ноктите, промяна на ноктите.

-     Подуване, секретиране, гной.

-     Удебеляване на белезите след операция.

-     Засилване на окосмяването.

Проблеми с черния дроб и бъбреците

Много често срещани реакции (може да засегнат повече от 1 на всеки 10 души) - Повишени чернодробни ензими, наблюдавани при изследвания на кръвта.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Пожълтяване на кожата или очите, чувство на умора. Това може да бъдат признаци на хепатит. Веднага преустановете приема на Роакутан и се свържете с лекуващия сн лекар.

-     Затруднения при уриниране (отделяне на урина), подути и отекли клепачи, чувство на крайна умора. Това може да бъдат признаци на възпаление на бъбреците. Веднага преустановете приема на Роакутан и се свържете с лекуващия си лекар.

Нарушения на нервната система

Често срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 души) - Главоболие.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Продължително главоболие, придружено с гадене, повръщане и промяна на зрението, включително замъглено виждане. Това може да са признаци на доброкачествена вътречерепна хипертония особено ако Роакутан се приема с антибиотици, наречени тетрациклини. Веднага преустановете приема на Роакутан и се свържете с лекуващия си лекар.

-     Гърчове, сънливост, замайване.

Стомашно-чревни нарушения

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

- Силна абдоминална (коремна) болка, със или без тежка кървава диария, гадене и повръщане. Това може да са признаци на сериозно заболяване на червата. Веднага преустановете приема на Роакутан и се свържете с лекуващия си лекар.

Нарушения на кръвта

участвате

Много често срещани реакции (може да засегнат повече от 1 на всеки 10 души)

-     По-лесно кръвонасядане, кървене или кръвосъсирване - ако са засегнати клетките, кръвосъсирването.

-     Анемия - слабост, замайване, бледа кожа - ако са засегнати червените кръвни кл

-     По-голяма податливост на инфекции - ако са засегнати белите кръвни клетки.

Много рядко срещани реакции {може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

Лимфните възли може да се подуят.

Нарушения на очите

Много често срещани реакции (може да засегнат повече от 1 на всеки 10 души)

-     Възпаление на очите (конюнктивит) и в областта на клепачите; чувство на сухота и дразнене в очите. Консултирайте се с фармацевт за подходящи очни капки. Ако получите сухота в очите и носите контактни лещи, може да се наложи да ги замените с очила.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Може за виждате по-лошо нощем; цветната слепота и цветното зрение се влошават.

-     Може да се засили чувствителността към светлина; може да се наложи да носите слънчеви очила, за да предпазите очите си от твърде ярка слънчева светлина.

-     Други зрителни проблеми, включително замъглено виждане, изкривено зрение, замъгляване на очите (петна по роговицата, катаракта).

Ако получите замъглено виждане, веднага преустановете приема на Роакутан и се свържете с лекуващия си лекар. Ако зрението Ви се засегне по някакъв друг начин, уведомете лекуващия си лекар при първа възможност.

Проблема с ушите, носа и гърлото

Често срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 души)

-     Вътрешност на носа изсъхва и се образуват корички, които предизвикват слабо кървене от носа.

-     Болки или възпаление на гърлото или носа.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Сухота в гърлото, дрезгав глас.

-     Внезапно стягане в гърдите, затруднение в дишането и хрипове особено ако имате астма.

-     Затруднения със слуха.

Диабет

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Прекомерна жажда; чести позиви за уриниране; кръвните изследвания показват повишени нива на кръвната захар. Всички те може да бъдат признаци на диабет.

Кости и мускули

Много често срещани реакции (може да засегнат повече от 1 на всеки 10 души)

-     Болка в гърба, мускулна болка, ставна болка, особено при деца и тийнейджъри.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Артрит, костни нарушения (забавен растеж, прекомерен растеж и промени в костната плътност). Растежът на костите може да спре.

-     Отлагане на калций в меките тъкани, болки в сухожилията, високи нива на разпадни продукти на мускулите в кръвта, ако спортувате усилено.

-     Неестествено разрушаване на мускулите, което може да доведе до бъбречни проблеми (рабдомиолиза).

За да избегнете влошаването на проблеми с костите или мускулите, намалете интензивната - физическа дейност, докато се лекувате с Роакутан.      

Други видове реакции

Много често срещани реакции (може да засегнат повече от 1 на всеки 10 души)

-     Променени нива на мастите в кръвта (включително холестерол с висока плътност или триглицериди).

Често срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 dyuiu)

-     По-високи нива на холестерол в кръвта.

-     Белтък или кръв в урината.

Много рядко срещани реакции (може да засегнат до 1 на всеки 10 000 души)

-     Общо неразположение.

Високи нива на пикочна киселина в кръвта.

-     Бактериални инфекции.

-     Възпаление на кръвоносните съдове (понякога с кръвонасядания, червени петна по кожата). Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” № 8 1303 София тел.: +35 928903417

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5* Как да съхранявате Роакутан

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Блистери от двупластово Фолио (PVC/PVDO - алуминий:

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява в оригинали ата опаковка, за да се предпази от влага и светлина.

Не използвайте Роакутан след срока на годност (Годен до), отбелязан върху картонената опаковка и блистера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Неупотребеното лекарство върнете в аптеката. Пазете го само ако така Ви е казал Вашият лекар.

б. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Роакутан

-     Активното вещество в Роакутан е: изотретиноин.

-     Другите съставки са: пчелен восък, жълт; соево масло, рафинирано; соево масло, хидрогенирано;

соево масло, частично хидрогенирано; желатин; глицерол 85 %; карион 83 (съдържащ сорбитол (Е420); манитол; хидрогенирани нишестени хидролизата); титанов диоксид (Е171); червен железен оксид (Е172); шеллак модифициран; черен железен оксид (Е172), пропк

Роакутан се предлага под формата на меки капсули, които съдържат 20 mg изотретинои Тези капсули са овални, непрозрачни меки капсули в кафяво-червено и бяло, с черен пе<

Как изглежда Роакутан и какво съдържа опаковката 

Капсулите се продават в блистери по 30 или 100 броя в една опаковка.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба

Рош България ЕООД, ул. „Бяло поле” № 16, София 1618, България

Производител, отговорен за освобождаване иа партидите Рош България ЕООД, ул. „Бяло поле” № 16, София 1618, България

Дата на последно преразглеждане на листовката:

Юли 2013 г.

Допълнителна информации

За всякаква информация относно този лекарствен продукт, моля, обръщайте се към представителя F.Hoffinann-La Roche в България.

Адресът е:

Рош България ЕООД ул. „ Бяло поле” № 16 София 1618 тел: (02)818 4444

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!