Ринолекс, маз за нос, при обостряне на хроничен ринит и синузит 18гр.

Прод.код 2766 / Тегло 0.03 кг.

Марка
СОФАРМА | SOPHARMA
Оценка на продукта
4.85 от 5 ( 59 оценки)
8,59 лв.
Запази в любими Запази в любими

Ринолекс на фармацевтичната компания Софарма представлява комбиниран лекарствен продукт под формата на маз за нос, който се използва при обостряне на хроничен ринит и синузит (хронично възпаление на носната лигавица и околоносните кухини), както и при остър ринит (хрема). Предлага се в опаковка от 18 г.

Състав:
Активните вещества са ефедринов хидрохлорид (ephedrine hydrochloride) 30 мг; сулфатиазол (sulfathiazole) 50 мг в 1 гр. маз.
Другите съставки са: цинеол (евкалиптол), ниалово (гоменолово) масло, натриев хидрогенкарбонат; парафин, течен; ланолин; парафин, бял мек.

Разгледайте и другите продукти от категорията Здраве. Ще се радваме да споделите вашите мнения с нас, както и да се запознаете със статиите на актуални здравни теми в секцията „Полезно“. Регистрирайте се в нашата онлайн аптека и ще може да получавате седмичния ни бюлетин с актуални за сезона предложения, промоции и нови продукти на супер атрактивни цени. Ако имате нужда от консултация, насреща е квалифициран магистър-фармацевт, който може да ви насочи към продуктите, с които да постигнете желания ефект. Не се колебайте да оставите запитване по всяко едно време от денонощието. Ако поръчате продукти при определени условия, получавате безплатна доставка, а повече информация може да получите в секцията Доставка.

Начин на употреба

Дозировка:
Винаги използвайте:
Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Прилага се само назално. След предварително почистване на носа се намазват ноздрите с малко количество (около 1 см) от мазта.
Възрастни: 3-4 пъти дневно в продължение на 5 дни.
Деца над 6 години: 2-3 пъти дневно в продължение на 3 дни.
Ако сте приложили повече:
Ако сте приложили по-голямо количество от мазта, моля посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте пропуснали да приложите:
Не прилагайте двойно количество от мазта, за да компенсирате пропуснатото. Приложете следващата доза в указаното от лекаря време.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Специални указания

Не прилагайте Ринолекс:
• ако сте алергични (свръхчувствителни) към активните вещества или към някоя от останалите съставки на Ринолекс;
• ако страдате от атеросклероза;
• ако имате тежки органични заболявания на сърцето;
• при деца под 6 години.
Обърнете специално внимание при употребата на Ринолекс:
• ако имате сърдечносъдови заболявания като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето (недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул), напреднала атеросклероза, тесноъгълна глаукома (повишено вътреочно налягане), диабет, увеличение на простатата със затруднено уриниране;
• използва се с внимание при пациенти с вроден недостиг на ензима глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (необходим за разграждането на сулфатиазола);
• ако имате алергия към тиазидни диуретици (фуроземид), карбоанхидразни инхибитори (за лечение на епилепсия, диуретици), сулфанилурейни продукти (противодиабетни средства), гванетидин, сулфонамиди;
• лекарственият продукт не трябва да се използва от спортисти преди участие в състезания, тъй като съдържа ефедрин, който може да позитивира допинг проба.
Употреба на други лекарства:
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Поради локалното приложение на Ринолекс не са наблюдавани значими лекарствени взаимодействия.
Бременност и кърмене:
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство. Употребата на продукта не се препоръчва по време на бременност и кърмене поради съдържание на ефедрин и сулфатиазол. Използва се само в случаи, когато очакваната полза за майката надхвърля потенциалния риск за плода или кърмачето.
Шофиране и работа с машини:
Няма данни за повлияване на способността за шофиране и работа с машини.
Нежелани реакции
Както всички лекарства, Ринолекс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Около 15-30 минути след приложение на по-големи количества от продукта могат да се наблюдават бързопреходни лекарствени реакции, изразяващи се в сърцебиене, леко повишаване на кръвното налягане, тремор (треперене) на крайниците, безпокойство, безсъние при деца.
Понякога предизвиква алергии (свръхчувствителност) на мястото на приложение, изразяващи се в дразнене, парене и сърбеж. Могат да се наблюдават и общи реакции, като повишено изпотяване.
При продължителна употреба на Ринолекс може да се наблюдава развитие на толеранс (понижаване на лечебния ефект).
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Съхранение на Ринолекс:
Да се съхранява в оригиналната опаковка, при температура под 25 °С.
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Срок на годност след отваряне на тубата – 1 месец.
Не използвайте Ринолекс след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах