• За нас
 • Списание
 • Блог
 • Марки
 • Кариери
 • Контакти
 • Подробно търсене

  ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО ТБ 5МГ Х 20

  Кат. номер 319

  ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО ТБ 5МГ Х 20
  Производител
  АКТАВИС
  Марка АКТАВИС RX | ACTAVIS RX
  0 от 5
  Запази в любими

  Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

  * Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

  ПРЕДНИЗОЛОН КОРТИКО ТБ 5МГ Х 20

  1. Какво представлява Преднизолон Кортико и за какво се използва
  Активното вещество, съдържащо се в този продукт е преднизолон. Принадлежи към група лекарства, наречени кортикостероиди. Те представляват аналози на хормоните, наречени глюкокортикостероиди и се отделят от кората на надбъбречната жлеза. Преднизолон притежава силно противовъзпалително и антиалергично действие, в резултат на което повлиява благоприятно редица заболявания и състояния, дължащи се на възпаления и алергия.
  Преднизолон Кортико се прилага за лечение на симптомите при ревматични заболявания (напр. ревматоиден артрит, артрит при деца и др), заболявания на съединителната тъкан (лупус, т.н. вълчанка, дерматомиозит), алергични заболявания, вкл. алергии, свързани с прием на лекарства, бронхиална астма), кожни и очни заболявания, някои кръвни заболявания, улцерозен колит и болест на Крон (възпаление на дебелото черво, свързано с образуване на язви и протичащо с тежка и продължителна кървава диария и спазми) и др.
  Прилага се и при пациенти, при които по различни причини надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно количество хормони (глюкокортикостероиди), поради което е необходимо такива да бъдат доставяни чрез прием на лекарства.
  2. Какво трябва да знаете преди да използвате Преднизолон Кортико
  Не приемайте Преднизолон Кортико:
  • ако сте алергични (свръхчувствителни) към преднизолон или към някоя от другите съставки на продукта;
  • ако страдате от тежки инфекции, засягащи целия организъм;
  • ако в момента имате херпес, засягащ очите.
  Предупреждения и предпазни мерки
  Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Дехидрокорттизон.
  Обърнете специално внимание при употребата на Преднизолон Кортико.
  Нежеланите ефекти, свързани с приложението на преднизолон могат да бъдат избегнати или намалени чрез прием на най-ниската доза, която оказва лечебен ефект за възможно най-краткия период от време. Вашият лекар ще определи подходящата доза за лечение на вашето заболяване и колко време трябва да приемате лекарството. Следвайте стриктно неговите указания, не променяйте предписаната ви доза без това изрично да бъде назначено от лекар.
  Особено важно е да знаете, че:
  приемът на това лекарство не трябва да се прекратява рязко, защото това може да доведе до влошаване на състоянието и/или повторна поява на заболяването; нормалното отделяне на хормони от надбъбречната жлеза се потиска при по-продължително лечение. За да се даде възможност на надбъбрека да възстанови своята функция и да осигури обичайните потребности на организма от тях, приеманата дневна доза се намалява постепенно. Вашият лекар ще ви даде конкретни указания как да стане това, като ще се съобрази с продължителността на лечението и размера на приеманата доза.
  Кортикостероидите могат да маскират някои признаци на инфекция, а в хода на лечението с тях могат да се развият нови такива, причинени от гъбички, вируси или бактерии.
  Варицелата (лещенка) може да протече много тежко и да доведе до сериозни усложнения при лица с потиснат имунитет, вкл. такива приемащи продължително време кортикостероиди (тези продукти потискат имунитета). Затова е необходимо да избягвате контакт с болни от варицела или херпес зостер; препоръчва се приложение на имуноглобулин за да се подпомогнат защитните сили на организма. Необходимо е да имате пред вид, че ако се разболеете от варицела, когато приемате този продукт, лечението с него не трябва да се прекратява, а даже в някои случаи може да се наложи повишаване на дозата. По същите причини следва да избягвате и контакт с болни от морбили (дребна шарка).
  Трябва да бъде избягвано приложението на живи ваксини. Ако това е наложително е необходима консултация със съответен специалист.
  Ако лечението с кортикостероиди е необходимо при пациенти със скрита, протичаща незабелязано туберкулоза или при такива с положителна туберкулинова проба е необходим стриктен лекарски контрол за да се избегне повторно активиране на заболяването.
  Необходим е повишен контрол и периодично лекарско наблюдение при пациенти, приемащи дигоксин, тъй като кортикостериодите водят до нарушения във водно-солевия обмен и загуба на калий.
  Особено внимание при лечение с този продукт се налага, ако страдате от:
  • остеопороза (намаляване плътността на костите и повишаване на склонността към счупване);
  • високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност (заболяване на сърцето, което може да доведе до лесна уморяемост, задух, подуване на глезените), пресен миокарден инфаркт;
  • захарен диабет;
  • глаукома (повишено вътреочно налягане);
  • заболявания на черния дроб (вкл. цироза), бъбреците, стомаха и червата (особено язва на стомаха);
  • епилепсия; 
  • миастения гравис.
  Уведомете вашия лекар, преди започване на лечението, ако сте боледували или боледувате от туберкулоза, психични заболявания, чести възпаления на вените, склеродермия (известна също като системна склероза, което е автоимунно заболяване), тъй като дневните дози от 15 mg или повече могат да увеличат риска от сериозно усложнение, наречено бъбречна криза при склеродермия, Признаците на бъбречна криза при склеродермия включват повишено кръвно налягане и понижено отделяне на урина. Лекарят може да Ви посъветва редовно да проверявате кръвното си налягане и изследвате урината..
  Необходимо е да знаете, а вашите близки да бъдат информирани, че при лечение с кортикостероиди е възможно да се развият психични нарушения. Най-често това се наблюдава няколко дни до няколко седмици след започване на лечението. Повечето от тях отзвучават напълно или след намаляване на дозата или след прекратяване на лечението. Това обаче не отменя необходимостта от приложение на специфично лечение.
  Ако се появи чувство на потиснатост, тревожност, безсъние, липса на мотивация, мисли за самонараняване е необходимо веднага да споделите това с вашите близки и да потърсите консултация с медицински специалист.
  Кортикостероидите могат да доведат до изоставане в растежа при децата и подрастващите, поради което лечението трябва да бъде ограничено с възможно най-ниската доза и за възможно най-краткия период.
  При възрастните пациенти по-често могат да се наблюдават някои нежелани реакции (остеопороза, диабет, високо кръвно налягане, склонност към инфекции) и те да имат по-сериозно протичане, поради което при тях е необходим засилен контрол от лекар.
  Други лекарства и Преднизолон Кортико
  Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или скоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
  Има съобщения за гърчове при едновременно приложение на преднизолон и циклоспорин.
  Рифампицин, рифабутин, карбамазепин, фенобарбитон, фенитоин, примидон и аминоглутетимид повишават разграждането на кортикостероидите в черния дроб и техният ефект може да бъде намален.
  Циметидин, еритромицин, кетоконазол, итраконазол, дилтиазем и мибефадрил могат да намалят разграждането на кортикостериодите в черния дроб и така да доведат до покачване на техните концентрации в кръвта.
  Кортикостероидите могат да намалят ефектите на:
  лекарствата за лечение на диабет, вкл. инсулин;
  средствата за лечение на високо кръвно налягане;
  диуретиците (лекарства за лечение на отоци, които водят до увеличаване отделянето на урина);
  Кортикостероидите могат да усилят ефектите на:
  кумариновите антикоагуланти (лекарства намаляващи съсирваемостта на кръвта), което изисква контрол на протромбиновото време и някои други лабораторни показатели; лекарства, съдържащи салицилати (в някои случаи е възможно да се стигне да интоксикация);
  Преднизолон Кортико с храни и напитки
  По време на лечението с този продукт не трябва да се консумира грейпфрут (сок и плодове), тъй като разграждането на продукта от черния дроб се увеличава и това може да доведе до намаляване на концентрациите му в кръвта.
  Бременност и кърмене
  Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Бременност
  Преднизолон преминава през плацентата. Известно е, че при животни всички продукти от групата на кортикостероидите могат да предизвикат някои вродени дефекти - незатваряне на твърдото небце, забавяне в развитието, неблагоприятен ефект върху мозъчния растеж и развитие.
  Няма достатъчно данни, че кортикостероидите водят до подобни ефекти при човека, но в периода на бременността те могат да се прилагат единствено след преценка от лекар, че ползата за майката надвишава риска за плода и новороденото.
  Кърмене
  Кортикостероидите се отделят в малки количества в майчиното мляко. При кърмене те трябва да се прилагат единствено след преценка от лекар, че ползата за майка надвишава риска за кърмачето.
  Шофиране и работа с машини
  Няма данни за неблагоприятни ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.
  3. Как да приемате Преднизолон Кортико
  Винаги приемайте Преднизолон Кортико точно, както ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  Възрастни
  Обичайната дневна доза, с която се започва лечението обикновено е между 5 и 60 mg (1-30 таблетки) в зависимост от вида на заболяването. Дневната доза обикновено се приема като няколко отделни приема, а при т.н. интермитиращо лечение дневната доза се удвоява, прилага се еднократно сутрин, обикновено в 8.00 ч., през ден.
  По време на продължително лечение, е възможно да се наложи временно повишаване на дневната доза в периоди на стрес, някаква инфекция или преди предстояща хирургична операция, както и по време на обостряне на заболяването.
  Дневната доза, начина и честотата на приложение, продължителността на лечението ще бъдат определени от вашия лекар съобразно вида на заболяването, неговата тежест и протичане.
  Нежеланите ефекти могат да бъдат ограничени чрез използване на най-ниската ефективна доза за възможно най-кратък период.
  В повечето случаи лечението започва с по-висока доза, която след 3-7 дни може да бъде намалена или повишена в зависимост от постигнатия лечебен ефект. След установяване на най-ниската ефективна доза лечението продължава с нея за различен период в зависимост от вида на заболяването и неговия ход.
  Възможно най-скоро след постигане на желания лечебен ефект, дневната доза трябва да бъде постепенно намалена до пълно прекратяване на лечението при остро протичащи заболявания (астма, остри очни възпаления и др.) или до достигане на най-ниската ефективна поддържаща доза в случаите на хронични заболявания (ревматоиден артрит, лупус и др.).
  За ваша информация по-долу са посочени обичайно препоръчваните дневни дози, с които обикновено се започва лечението при някои по-често срещани заболявания.
  Алергични и кожни заболявания - начална дневна доза от 5-15 mg (1-3 таблетки).
  Системни заболявания на съединителната тъкан, т.н. колагенози - начална дневна доза 20-30 mg (4-6 таблетки).
  Ревматоиден артрит - обичайната начална дневна доза е 10-15 mg дневно (2-3 таблетки). Кръвни заболявания и лимфом - начална дневна доза е 15-60 mg (3-12 таблетки). Деца
  Дозировката в детската възраст се определя по преценка на лекаря, който може да я променя в зависимост от постигнатия ефект. В случай, че е възможно, дневната доза трябва да бъде прилагана като еднократна доза през ден, а лечението да става чрез прилагане на най-ниска доза за най-кратък период от време.
  Пациенти в напреднала възраст
  Дневната доза, начина и продължителността на приложение трябва да бъдат съобразени с това, че при възрастните нежеланите лекарствени реакции са по-чести и по-сериозни.
  Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.
  Ако сте приели повече от необходимата доза Преднизолон Кортико
  При острото предозиране с преднизолон не се наблюдават някакви специфични прояви. При хронично предозиране се наблюдават т.н. „Къшингоидни симптоми" - натрупване на мастна тъкан в областта на лицето, корема и ханша, поява на стрии, зачервяване на бузите и др.
  Ако сте пропуснали да приемете Преднизолон Кортико
  Ако сте пропуснали да приложите една доза, направете това колкото е възможно по-скоро след като сте си спомнили. Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате забравената. Приложете следващата доза в обичайното време.
  Ако сте спрели приема на Преднизолон Кортико
  Не спирайте приложението на продукта, ако се чувствате по-добре, докато вашият лекар не ви каже това. Не забравяйте, че прекратяването на лечението става винаги чрез постепенно намаляване на приеманата дневна доза. Ако внезапно прекратите приема на продукта е възможно да се развие т.н. Синдром на отнемането (вж. т. Нежелани реакции).
  Ако имате някакви други въпроси относно приложението на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, Преднизолон Кортико може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Възможни са следните нежелани реакции:
  Гастро-интестинални нарушения
  Киселини, гадене, подуване на корема, язви на стомаха и хранопровода, гъбички по езика и хранопровода, остро възпаление на панкреаса, стомашни кръвоизливи.
  Лабораторни нарушения
  Повишение на стойностите на чернодробните ензими и алкалната фосфатаза
  Нарушения на имунната система
  Повишена възприемчивост към инфекции и по-тежко протичане на същите, активиране на латентна („спяща") туберкулоза.
  Нарушения на мускуло-скелетната система
  Остеопороза, спонтанни счупвания на прешлени и дългите кости, мускулна слабост, мускулни увреждания, скъсване на сухожилия.
  Нарушения на водно-електролитния баланс
  Задръжка на натрий и вода, загуба на калий, промяна в алкално-киселинното равновесие. Нарушения на кожата и подкожната тъкан
  Нарушено, забавено заздравяване на рани, изтъняване на кожата, склонност към нараняване, образуване на стрии, разширени кръвоносни съдове, акне, точковидни кръвоизливи.
  Нарушения на жлезите с вътрешна секреция и обмяната на веществата
  Потискане функцията на надбъбречните жлези, задържане на растежа при новородени, деца и подрастващи, менструални нарушения до пълна липса на месечен цикъл, влошаване на захарния диабет или отключването на такъв, повишени кръвно-захарни нива и нужда от по-високи дози на лекарствата за лечение на захарния диабет;
  Нечести - Натрупване на мастна тъкан в областта на лицето и зачервяване на кожата на бузите (т.н. Къшингоидно лице), окосмяване, покачване на теглото, повишен апетит.
  Нарушения на нервната система и психични нарушения
  Раздразнимост, еуфория, потиснатост, нестабилно настроението, мисли за самонараняване, халюцинации, нарушения в поведението, възбудимост, безпокойство, нарушения в съня, припадъци, объркване и загуба на паметта. При възрастни, честотата на тежките реакции достига 5-6%.
  Има съобщения за повишение на вътречерепното налягане при деца след прекратяване на лечението с преднизолон.
  Очни нарушения
  Повишение на вътреочното налягане, глаукома, перде, изтъняване на корнеята и склерата, обостряне на очни вирусни или гъбични инфекции, оток на очните палили с възможно увреждане на очния нерв, трайно необратимо изпъкване на очните ябълки.
  Сърдечно-съдови нарушения
  Ускорена сърдечна дейност и пулс, разкъсване на сърдечния мускул след миокарден инфаркт. Нарушения на бъбреците и пикочните пътища
  Бъбречна криза при склеродермия при пациенти, които вече страдат от склеродермия (автоимунно заболяване). Признаците на бъбречна криза при склеродермия включват повишено кръвно налягане и понижено отделяне на урина.
  Общи нарушения
  Симптоми на отнемане при внезапно прекратяване на лечението (синдром на отнемане)
  Бързото намаляване на дозата при продължително лечение може да доведе до остра надбъбречна недостатъчност, значително спадане на кръвното налягане и смърт.
  При „синдрома на отнемане" също така могат да се наблюдават треска, болки в ставите и мускулите, хрема, конюнктивит, болезнени, сърбящи кожни възли и загуба на тегло.
  Съобщаване на подозирани нежелани реакции
  Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
  Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
  Изпълнителна агенция по лекарствата
  ул.,Дамян Груев" №8
  1303 София
  Тел.:+35 928903417
  уебсайт: www.bda.bg.
  Като, съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
  5. Как да съхранявате Преднизолон Кортико
  При температура под 25°С.
  Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
  Не използвайте Преднизолон Кортико след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка.
  Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
  Таблетките не трябва да се приемат, ако забележите промяна във външния им вид.
  Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
  6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
  Какво съдържа Преднизолон Кортико
  Активно вещество в една таблетка: преднизолон (prednisolone) 5 mg.
  Помощни вещества: лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат.

  Все още няма коментари за този продукт.
  (Най-ниска 1, най-висока 5)

  Условия за доставка с Медея Логистик:

  - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева без значение от теглото на пратката –  БЕЗПЛАТНА. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

  - Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева –  4,60 лева. Изпълнява се в рамките на 2 работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

   - Цена за Експресна Доставка  до  180 минути  - 9,60 лева, независимо от тежестта и обема на поръчката. 

  Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

  В деня на разнос служител от Онлайн аптека Медея, ще се свърже с вас по телефона за да Ви уведоми, че в рамките на работния ден, може да очаквате пратката/поръчката си доставена от куриер на Логистика Медея на посоченият от вас адрес.

  Условия за доставка с куриерска фирма Еконт:

    - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерската фирма, или адрес на клиента.

  При поръчки над 1кг цената на доставката до офис на Еконт или адрес на клиента, се начислява спрямо ценовите услуги на куриерска фирма Еконт, без значение от стойността на поръчката.

  При приемането и обработването на всяка една поръчка в aptekamedea.bg , клиента получава от програмата автоматичен Invoice e-mail , а когато тя бъде готова за изпращане и приключена ще получите отново автоматичен shipping e-mail . Очаквайте SMS от куриерска фирма Еконт кога ще ви бъде доставена поръчката/пратката.

  Куриерска фирма Еконт има конкретен седмичен график за разнос, до по-малките населени места и се спазва съответния график.

  **Възможно е да има леко удължаване срока на доставка на повече от 2 работни дни поради недостатъчна наличност на поръчан от вас продукт, или временната му липса на склад/дистрибутор.

  ***В резултат на лоши метереологични условия, технически проблеми или други непредвидени обстоятелства, понякога може да има забавяне в разноса на пратки от куриерска фирма Еконт.

  Сподели

  Общи условия

  ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


  1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


  2. ДЕФИНИЦИИ
  Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

  2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

  2.2  Клиент/Потребител –всяко физическо лице, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

  2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

  2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

  2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

  2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

  2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

  2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

  2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

   

  3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

  Наименование: НАНАКО ЕООД

  ЕИК: 202233642

  Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

  Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

  Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

  Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
  Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
  e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

  Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

  Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

  Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

   

  4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

  4.1. Комисия за защита на личните данни

  Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

  тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

  факс 02/91-53-525

  Email: kzld@cpdp.bg

  Уеб сайт: www.cpdp.bg

   

  4.2. Комисия за защита на потребителите

  Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

  тел.: 02 / 980 25 24

  факс: 02 / 988 42 18

  гореща линия: 0700 111 22

  Email: info@kzp.bg

  Уеб сайт: www.kzp.bg

   

  4.3. Комисия за защита на конкуренцията

  Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

  Телефон: (02) 935 61 13

  Факс: (02) 980 73 15

  Email: cpcadmin@cpc.bg

  Уеб сайт: www.cpc.bg

   

  4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

  БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
  тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
  e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

   

  5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

  5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

  5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

  5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

  5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

  5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

  5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

  5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;


  6. ДОСТАВКА
  6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

  6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

  6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

  6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

   

  7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

  7.1.Права и задължения на Клиента:

  7.1.1. Клиентът има право:

  • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
  • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
  • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
  • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
  • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

  7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

  7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

  7.1.4. Клиентът се задължава:

  • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
  • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
  • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
  • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

   

  7.2.Права и задължения на Доставчика

  7.2.1.Доставчикът има право:

  • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
  • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
  • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
  • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
  • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

  7.2.2. Доставчикът се задължава:

  • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

   

  8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

  8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

  8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
  • в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
  • в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

   

  9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

  9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

  9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

  а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

  Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

  (попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

   – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

  – С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

  – Поръчано на*/получено на*

  – Име на потребителя/ите

  – Адрес на потребителя/ите

  – Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

  – Дата

  ------------------------------------------------------

  * Ненужното се зачертава.

   

  б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
  в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

  г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

  9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

  9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

  9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

  • при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

  • при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

  • при всички други случаи, предвидени със закон.

   

  10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

  10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

  10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

  10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

  10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

  10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

   

  11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

  11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

  11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

  11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

   

  12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

  12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

  12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

  12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

  12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

   

  13. Политика за защита на личните данни

  13.1. Събиране на лични данни

  13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

  13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
  Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

  13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

  а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

  б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

  13.2.Съхранение и обработване на данни

  Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

  Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

  Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

  13.3. Предоставяне на данни на трети страни

  Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

  13.4. Защита на личните данни

  Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

  13.5. Права на Клиента относно лични данни

  Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

  Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

   

  13.6. Бисквитки

  Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

   

  13.7. Други

  Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

  Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

  Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

   

  14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
  14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

  14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

  14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

  14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

   

  15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
  При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

  Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

  Защита на личните данни

  Конфиденциалност

  НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

  НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

  НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

  С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

  Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

  Разбрах

  На линия сме, пишете ни!