ОМНИК ТОКАС ТБ 0.4МГ Х 30

Прод.код 27537 / Тегло 0.02 кг.

Марка
АСТЕЛАС | ASTELLAS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Oninic Tocas 0.4 mg

Омник Токас 0,4 мг 

таблетки c удължено освобождаване

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство с предписано лично на Вас и не трябва да го преотстъпвате на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите както Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт

В тази листовка:

1.    Какво представлява Омник Токас и за какво се използва?
2.    Преди да приемете Омник Токас
3.    Как да приемате Омник Токас?
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате Омник Токас?
6.    Допълнителна информация

1.    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОМНИК ТОКАС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Активната съставка на Омник Токас е тамсулозин. Това е селективен алфа1А/10-адренорецепторен блокер. Той намалява напрежението на гладките мускули в простатата и уретрата, като позволява на урината да преминава по-лесно през уретрата и улеснява уринирането. Освен това той намалява неудържимите позиви за уриниране.

Омник Токас се използва при мъже за лечение на оплаквания от страна на долните пикочни пътища, свързани с уголемена простатна жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата). Тези оплаквания могат да включват затруднено уриниране (тънка струя), прекъснато уриниране, неудържими позиви за уриниране и често уриниране през нощта, както и през деня.

2.    ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ОМНИК ТОКАС 0.4

Не използвайте Омник Токас 0.4

  • ако сте алергичен (свръхчувствителен) към тамсулозин или някоя от помощни те съставки на Омник Токас. Свръхчувствителността може да се изразява като внезапен локален отток на меките тъкани на тялото (напр. гърлото или езика), затруднено дишане и/или сърбеж, и обрив (ангиоедем , ако страдате от тежка чернодробна недостатъчност
  • ако Ви прилошава поради спад на кръвното налягане при промяна положението на тялото (сядане или изправяне).


Обърнете специално внимание при употребата на Омник Токас

Необходими са периодични медицински изследвания, за да се контролира състоянието на заболяването по повод, на което се лекувате.

В редки случаи при използване на Омник Токас може да ви прилошее, както се случва с други лекарствени продукти от този тип. При първите признаци на световъртеж или слабост трябва да седнете или легнете докато преминат.

Ако страдате от тежко бъбречно заболяване, информирайте Вашия лекар.

Ако Ви предстои или сте планувани за операция на окото поради потъмняване на лещата (катаракта), моля информирайте Вашия очен специалист, че преди сте използвали, използвате или планирате да използвате Омник Токас. Специалистът тогава ще може да вземе подходящи предпазни мерки по отношение на терапията и хирургическите методи, които ще се приложат. Попитайте Вашия лекар дали да отложите или временно да преустановите приема на това лекарство докато се подлагате на очна операция поради потъмнена леща или да не го нравите.

Деца

Не давайте това лекарство на деца или юноши йод 18-годишна възраст, тъй като то не действа при тази популация.

Прием на други лекарства

Приемането на Омник Токас заедно с други лекарства от същия клас (алфа1- адренорецепторни блокери) може да доведе до нежелано понижение на кръвното налягане.

Съобщавайте на Вашия лекар или фармацевт задруги лекарства, които употребявате или сте употребявали доскоро, включително и за лекарствата, които се отпускат без рецепта.

Много важно е да информирате Вашия лекар, ако по едно и също време се лекувате с лекарства, които може да намалят очистването на Омник от тялото (например, кетоконазол, еритромицин).

Прием на Омник Токас с храни и напитки

Можете да приемате Омник Токас с или без храна.

Бременност и кърмене

Не е приложимо, тъй като Омник Токас 0.4 е предназначен само за мъже. Шофиране и работа с машини

Няма данни за влияние на Омник Токас върху способността за шофиране или работа с машини или съоръжения. Все пак трябва да имате предвид, че може да се появи световъртеж, в този случай не би трябвало да участвате в тези дейности, които изискват внимание.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ОМНИК ТОКАС?

Винаги приемайте Омник Токас точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Обичайната доза е I таблетка дневно. Може да приемате Омник Токас с или без храна, за предпочитане по едно и също време на  деня.
Таблетката трябва да се гълта цяла, без да се раздробява и дъвче.

Таблетката Омник Токае е със специална изработка, като активната съставка се освобождава постепенно след приемането й. Възможно е да забележите остатък от таблетката в изпражненията си. Тъй като активната съставка вече е била освободена, не съществува риск таблетката да е по-малко ефикасна.

Обичайно Омник Токас се предписва за продължителна употреба. Ефектът върху пикочния мехур и уринирането се поддържа чрез дългосрочното лечение с Омник Токас.

Ако сте приели повече от необходимата доза Омник Токас

Приемането на повече от необходимите таблетки Омник Токас може да доведе до нежелано понижение на кръвното налягане и учестен пулс с чувство за слабост. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако сте приели повече от необходимата доза Омник Токас.

Ако сте пропуснали да приемете Омник Токас

Може да приемете Вашата таблетка Омник Токас по-късно същия ден, ако сте забравили да я вземете както е предписано. Ако сте пропуснали един ден, продължете да приемате дневната си таблетка както е предписано. 11 и кога не приемайте двойна доза, за да компенсирате забравената.

Ако сте сирели приема на Омник Токас

Когато лечението с Омник Токас се прекрати преждевременно, първоначалните Ви оплаквания могат да се възобновят. Затова използвайте Омник Токас толкова дълго, колкото е предписано от лекаря, дори оплакванията Ви вече да са изчезнали. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако смятате да спрете лечението.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Омник Токас може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

- Чести нежелани реакции (по-малко от 1 на 10, повече от 1 на 100(1-10%)

Световъртеж, особено при бързо сядане или изправяне.

Абнормна еякулация. Последното означава, че спермата не излиза навън през уретрата, а отива в пикочния мехур. Този феномен е безвреден

- Нечести нежелани реакции (повече от 1 на 1000, по-малко от 1 на 100 (0,1-1%)

Главоболие, сърцебиене (сърцето бие по-бързо от нормалното и това се усеща), спадане на кръвното налягане, напр. при бързо изправяне от седнало или легнало положение, понякога свързвано със световъртеж; течащ или запушен нос (ринит), диария, гадене и повръщане, запек, слабост (астения), обриви, сърбеж и копривна треска (уртикария).

- Редки нежелани реакции (повече от 1 на 10000, по-малко от 1 на 1000 (0,01-0,1%)

Загуба на съзнание и внезапно локално подуване на меки телесни тъкани (напр. гърло или език), затруднено дишане и/или сърбеж и обрив, често като алергична реакция (ангиоедем).

- Много редки нежелани реакции (по-малко от 1 на 10 000 (<0,01%)

Приапизъм (болезнена продължителна нежелана ерекция, за която незабавно трябва да се приложи лечение).

Обрив, възпаление или образуване на мехури по кожата и/или лигавиците на устните, очите, устата, носните ходове или гениталиите (синдром на Stevens-Johnson). Абнормен, нерегулярен сърдечен ритъм (предсърдно трептене, аритмия, тахикардия), затруднено дишане (диспнея).

Ако Ви предстои операция на окото поради потъмняване на лещата (катаракта) и вече приемате или преди сте приемали Омник Токас, разширяването на зеницата може да е слабо, а ирисът (оцветената кръгова част на окото) може да се отпусне при процедурата.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции , моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ОМНИК ТОКАС?


Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да не се използва Омник Токас след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената кутия след „ЕХР" (месец и година). Срокът на годност се отнася за последния ден на посочения месец.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или домакинския боклук. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, от които не се нуждаете. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.

6.    ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Омник Токас?


-    Активното вещество на Омник Токас е 0.4 mg тамсулозинов хидрохлорид.

-    Другите съставки са: в сърцевината на таблетката: макрогол 7.000.000, макрогол Х.000, магнезиев стеарат (Н470Ь), бутилхидрокситолуен (1*321), силициев диоксид. колоиден, безводен (F551); в обвивката на таблетката: хипромелоза (li464) и оцветителя железен оксид, жълт (Е 172).

Как изглежда Омник Токас 0.4 и какво съдържа опаковката?

Таблетките Омник Токас са кръгли, жълти, с филмирана обвивка и с код "04",

Таблетките Омник Токас са опаковани в алуминиеви блистери. които се продават в картонена кутия с обозначение Омник Токас 0.4. Опаковката съдържа 30 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Astellas РЬаппа Europe BV Elisabethhof 19 2353 EW Leiderdorp Нидерландия
Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки на ЕС под следните
имена:    

Белгия 
ОМ NIC OCAS 0,4
България 
OMNIC TOCAS 0,4
ВеликобританияFLO MAX IT AB XL
Великобритания FLOMAXTRA XL
Р. Чехия
OMNIC TOCAS 0,4
Дания
OMNIC OCAS
ЕстонияOMNIC TOCAS
ФинландияOMNIC OCAS 0,4 mg
Франция OMEXEL L.P.
Германия
OMNIC OCAS 0,4 mg RETARDTABLETTEN
Гърция
 OMNIC TOCAS
Унгария
OMNIC TOCAS 0,4
 Исландия
 OMNIC OCAS 0,4 mg DEPOTTABLETTER
ИрландияOMNEXEL
ИталияOMNIC TOCAS 0,4
Латвия
OMNIC TOCAS
Литва
OMNIC TOCAS
Люксембург
OMNIC OCAS 0,4
Малта OMNIC OCAS
Холандия
OMNIC OCAS 0,4
НорвегияOMNIC 0,4 mg DEPOTTABLETTER
ПолшаOMNIC OCAS 0,4
Португалия
OMNIC
РумънияOMNIC TOCAS 0,4
СловакияOMNIC TOCAS 0,4
Словения
OMNIC OCAS
Испания
Omnic Ocas 0,4 mg comprimidos de liberacion
prolongada recubiertos con pelicula

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!