Оксикорт спрей за кожа 9,30 мг/г + 3,10 мг/г, суспензия 30 мл. Polfa Tarchomin

Прод.код 2590 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ПОЛФА | POLFA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Оксикорт спрей за кожа 9,30 мг/г + 3,10 мг/г, суспензия 30 мл. Polfa Tarchomin

Окситетрациклинов хидрохлорид / Хидрокортизон

OXYCORT 9,30 mg/g + 3,10 mg/g cutaneous spray, suspension

Oxytetracycline hydrochloride / Hydrocortisone

1.Какво представлява ОКСИКОРТ и за какво се използва

ОКСИКОРТ спрей за кожа, суспензия, се състои от две активни съставки: окситетрациклин и хидрокортизон.

Окситетрациклин е антибиотик от групата на тетрациклините. Той притежава бактериостатична активност по отношение на редица Грам+ и Грам- микроорганизми.

Хидрокортизон е кортикостероид с противовъзпалително, противосърбежно, противооточно и намаляващо пропускливостта на кръвоносните съдове действие.

ОКСИКОРТ действа спрямо чувствителните към тетрациклини микроорганизми на мястото на възпаление на кожата и потиска локалните възпалителни реакции, намалява зачервяването и сърбежа.

Терапевтични показания

ОКСИКОРТ се използва за локално лечение на кожни възпаления, усложнени с бактериални инфекции, в хода на следните заболявания: импетиго, фоликулит, алергични кожни заболявания - уртикария, екзема, дерматози със силен сърбеж, изгаряния от първа степен, реакции след ухапвания от насекоми, еризипел.

2.Какво трябва да знаете, преди да използвате ОКСИКОРТ

Не използвайте ОКСИКОРТ ако:

  • сте алергични (свръхчувствителни) към окситетрациклин, хидрокортизон или някоя от останалите съставки на продукта (изброени в точка 6);

ако сте имали:

  • вирусни, гъбични или туберкулозни инфекции на кожата (напр. херпес, варицела);
  • тумори на кожата или предракови състояния;
  • обикновено акне и розацея;
  • възпаление на кожата около устата;
  • не използвайте в областите на гениталиите и ректума;
  • върху увредена кожа и рани.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате това лекарство.

Оксикорт спрей е предназначен само за локална употреба върху кожата.

Да не се вдишва пулверизираното вещество.

Да се пазят очите от контакт с пулверизираното вещество. Когато суспензията попадне в очите, изплакнете ги обилно с хладка вода.

При поява на възпаление на кожата на мястото на приложение, спрете приложението на лекарството и уведомете Вашия лекар. При отсъствие на подобрение след провеждане на лечение в продължение на 7 дни, трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като хидрокортизон може да маскира симптомите на разпространение на инфекцията. Лекарят ще реши дали да преустанови използването на лекарството.

Кортикостероидите се абсорбират през кожата. Избягвайте използването на това лекарство продължително време или върху големи повърхности от тялото. Не използвайте това лекарство под оклузивна (затваряща) превръзка, тъй като това може да доведе до атрофия на епидермиса, стрии и суперинфекия. Възможно е също така да изпитате системни нежелани реакции, характерни за кортикостероидите, включително потискане на надбъбречните жлези (включващо симптоми на синдрома на Кушинг, глюкозурия, повишаване на кръвната захар).

По време на лечението да се избягва излагането на слънце или изкуствено ултравиолетово лъчение (напр. солариум). Поради съдържанието на окситетрациклин в лекарството, са възможни кожни прояви на алергия (фотодерматит).

Не използвайте лекарството по-дълго отколкото е препоръчано от Вашия лекар. Продължителната употреба на това лекарство може да предизвика развитие на гъбички и бактерии, които са резистентни към антибиотика, съдържащ се в него. Ако признаците на инфекция се влошат или не отшумяват, консултирайте се с Вашия лекар.

Други лекарства и ОКСИКОРТ

Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.

Не използвайте други лекарства за локално приложение по време на лечението, тъй като това би могло да окаже влияние върху концентрациите на активните вещества в мястото на приложение и може да предизвика взаимодействие или зачервяване на кожата.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Да не се прилага по време на бременност и кърмене.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за ефект на лекарствения продукт върху способността за шофиране и работа с машини.

3.Как да използвате ОКСИКОРТ

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар.

Ако не сте сигурни в нещо, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предназначено за локално приложение.

Възрастни

Суспензията трябва да се напръска в продължение на 1 до 3 секунди върху засегнатите кожни участъци, като флаконът се придържа вертикално, с дюза за пръскане нагоре, на 15 до 20 см от повърхността.

Да се прилага 2 до 4 пъти дневно на еднакви интервали от време.

Предупреждение:

Да се пазят очите от пулверизираното вещество.

Да не се вдишва пулверизираното вещество.

След всяко приложение ръцете трябва да се измиват старателно със сапун и вода.

Преди всяка употреба флаконът трябва енергично да се разтръска няколко пъти.

Деца

Да не се използва при деца. Не е доказано безопасното приложение при деца.

Продължителност на лечението

Лекарят ще определи продължителността на лечението. Обичайното време за използване на това лекарство е от 7 до 14 дни.

Ако имате впечатление, че ефектите на лекарствения продукт са твърде силни или слаби, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако сте използвали повече от необходимата доза ОКСИКОРТ

При продължително прилагане на лекарствения продукт върху големи кожни повърхности, във високи дози, под оклузивни превръзки или върху увредена кожа, е възможно той да проникне в кръвообращението и да предизвика характерни за кортикостероидите или окситетрациклин системни прояви (виж точка 2 Предупреждения и предпазни мерни“).

Незабавно се свържете с Вашия лекар при случайно поглъщане на лекарството. ОКСИКОРТ е предназначен за употреба върху кожата, не за перорално приложение. При случайно поглъщане на лекарството, Вашият лекар може да препоръча подходящ метод за изпразване на стомаха.

Ако сте пропуснали да използвате ОКСИКОРТ

В случай, че сте пропуснали редовното, в определено време прилагане на лекарствения продукт, трябва да го приложите, колкото е възможно по-скоро и след това да продължите по обичайната схема.

Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

4.Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Хидрокортизон, стероидната съставка на лекарствения продукт, би могъл да доведе до поява на локални нежелани лекарствени реакции, като чувство на парене, сърбеж, възпаление на мястото на приложение, силно изразено изсушаване, атрофични промени на кожата, контактен дерматит, възпаление на кожата около устата, мацерация на кожата, акнеподобен обрив, стрии, пръснати милиарни мехурчета по кожата, обрив, силно изразено окосмяване, обезцветяване на кожата, вторични кожни инфекции и фоликулит.

При прилагане на лекарствения продукт за продължителен период от време и/или върху големи кожни повърхности, е възможно хидрокортизон да проникне в кръвообращението и да предизвика поява на типични за кортикостероидите системни прояви, включително потискане на функцията на надбъбречните жлези;

Продължителното прилагане на ОКСИКОРТ върху кожата на лицето може да предизвика кожна атрофия и разширяване на кръвоносните съдове.

Окситетрациклин, които е включен в състава на лекарствения продукт, може да предизвика локално възпаление на кожата, алергични реакции, реакции на фоточувствителност и/или развитие на гъбички или резистентни бактериални щамове.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:

Изпълнителна агенция по лекарствата,

ул. "Дамян Груев" № 8,

1303 София,

Тел.:+35 928903417,

уебсайт: www.bda.bg.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.Как да съхранявате ОКСИКОРТ

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25 С.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Изключително запалим аерозол.

Съд под налягане. Може да експлодира при нагряване.

Да се пази от топлина, нагорещени повърхности, искри, открит пламък и други източници на запалване. Тютюнопушенето забранено.

Да не се пръска към открит пламък или друг източник на запалване.

Съд под налягане, да не се пробива и изгаря дори след употреба.

Да се пази от пряка слънчева светлина. Да не се излага на температури по-високи от 50 °С/122 °F.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Политайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.

6.Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа ОКСИКОРТ

Активните вещества са окситетрациклинов хидрохлорид и хидрокортизон.

В 1 g от суспензията се съдържат:

  • окситетрациклинов хидрохлорид - 930 mg;
  • хидрокортизон - 3,10 mg.

Другите съставки са: Сорбитанов триолеат, лецитин, изопропилов миристат, смес от пропан, бутан и изобутан.

Как изглежда ОКСИКОРТ и какво съдържа опаковката

Жълта до бежова, еднородна суспензия с характерен мирис.

Опаковка: алуминиев флакон под налягане, който съдържа 16,125 g или 32,25 g от суспензията, в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител:

Tarchomin Pharmaceutical Works "Polfa" SA, Полша.

Дата на последно одобрение на листовката: Октомври 2014.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах