ОФЛОКСИН 200МГ Х 10 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 1093 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЗЕНТИВА | ZENTIVA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ОФЛОКСИН ТБ 200МГ Х 10

1. Какво представлява Офлоксин и за какво се използва
Офлоксин съдържа лекарство, наречено офлоксацин. То принадлежи към групата лекарства, наречени антиобиотици. Той действа като убива някои бактерии, които причиняват инфекции.
Офлоксин се използва за лечение на инфекции на:
Бъбреците и пикочния мехур (уринарния тракт)
Белите дробове и гръдния кош
Мъжките и женски полови органи (гениталния тракт). Това включва гонорея, която е полово предавана инфекция, която може да засегне както мъже, така и жени.
кожата и меките тъкани. Меките тъкани се намират под кожата и включват мускулите.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Офлоксин
Не използвайте Офлоксин, ако
ако сте алергични (свръхчувствителни) към офлоксацин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6). Признаците на алергична реакция включват обрив, подуване или проблеми с дишането, оток на устните, лицето, гърлото или езика.
ако някога сте имали оток на сухожилията (наречен тендинит), който може да засегне области като китката или ахилесовото сухожилие.
ако страдате от епилепсия или сте с риск от припадъци.
ако имате проблеми с червените кръвни клетки, състояние, известно като глюкозо-6-дехидрогеназна недостатъчност.,
ако сте бременна или кърмите (вижте раздел „"Бременност и кърмене" по-долу), ако сте на възраст под 18 години или все още растете.
Не приемайте това лекарство, ако нещо от горното се отнася за Вас. Ако не сте сигурни, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Офлоксин.
Предупреждения и предпазни мерки
Преди да приемете това лекарство
Не трябва да приемате антибактериални лекарства, съдържащи
флуорохинолони/хинолони, включително [име на продукта], ако сте имали някаква сериозна нежелана реакция в миналото, когато сте приемали хинолони или флуорохинолони. В такъв случай трябва да информирате Вашия лекар възможно най-скоро.
Докато приемате това лекарство
Рядко може да се появят болка и подуване на ставите и възпаление или разкъсване на сухожилията. Рискът при Вас е повишен, ако сте в старческа възраст (над 60-годишна възраст), ако сте претърпели трансплантация на орган, имате проблеми с бъбреците или ако сте на лечение с кортикостероиди. Възпаление и разкъсвания на сухожилия могат да се появят в рамките на първите 48 часа от лечението и дори до няколко месеца след прекратяване на терапията с Офлоксин. При първия признак на болка или възпаление на сухожилие (например на глезена, китката, лакътя, рамото или коляното) спрете приема на Офлоксин, свържете се с Вашия лекар и оставете болезнената област в покой. Избягвайте ненужно натоварване, понеже това може да повиши риска от разкъсване на сухожилие.
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Офлоксин
Продължителни, инвалидизиращи и потенциално необратими сериозни нежелани реакции
Приемът на антибактериални лекарства, съдържащи флуорохинолони/хинолони, включително [име на продукта], се свързва с появата на много редки, но сериозни нежелани реакции, някои от които са продължаващи дълго време (месеци или години), инвалидизиращи или потенциално необратими. Това включва болка в сухожилията, мускулите и ставите на горните и долните крайници, трудност при ходене, необичайни усещания като боцкане, мравучкане, гъделичкане, изтръпване или усещане за парене (парестезии), сензорни нарушения, включително нарушения на зрението, вкуса, обонянието и слуха, депресия, нарушение на паметта, тежка умора и тежки нарушения на съня.
Ако получите някоя от тези нежелани реакции след прием на Офлоксин, незабавно се свържете с Вашия лекар, преди да продължите лечението. Вие и Вашият лекар ще решите дали да продължите лечението, като обсъдите и възможна употреба на антибиотик от друг клас.
ако Ви е поставена диагноза разширение или "„издуване" на голям кръвоносен съд (аневризма на аортата или аневризма на голям периферен съд).
ако сте преживели предишен епизод на аортна дисекация (разкъсване на аортната стена), ако имате фамилна анамнеза за аортна аневризма или аортна дисекация или друга рискови фактори или предразполагащи заболявания (напр. нарушения на съединителната тъкан като синдром на Марфан или васкуларен синдром на Елерс-Данлос или съдови нарушения като артериит на Такаясу, гигантоклетъчен артериит, болест на Бехчет, високо кръвно налягане или известна атеросклероза), ако имате чернодробни или бъбречни проблеми;
ако имате сърдечно заболяване или имате проблеми със сърдечния ритъм ако приемате лекарства, които могат да повлияят на сърцето (вижте раздел, Други лекарства и Офлоксин")
ако имате анамнеза за тежки булозни кожни реакции
ако сте изложени на риск от припадъци (напр. при едновременно използване на фенбуфен, други нестероидни противовъзпалителни средства или теофилин вижте точка „Други лекарства и Офлоксин")
ако сте роден с или имате фамилна анамнеза за удължен QT интервал (установен ЕКГ електрически запис на сърцето)
ако имате солеви дисбаланс в кръвта (особено ниско ниво на калий или магнезий в кръвта),
ако имате много забавен сърдечен ритъм (известно като брадикардия), ако имате „слабо" сърце (сърдечна недостатъчност), ако имате анамнеза за сърдечен удар (инфаркт на миокарда), ако сте жена или пациент в старческа възраст,
ако приемате друга лекарства, които водят до абнормни ЕКГ промени (вижте точка , Други лекарства и Офлоксин").
ако имате или някога сте имали психотично заболяване
ако страдате от състояние, наречено миастения гравис, което предизвиква мускулна слабост или прекомерна умора.
ако Вашият лекар Ви е казал, че страдате от непоносимост към някои видове захари.
Възможно е в редки случаи да изпитате симптоми на увреждане на нервите (невропатия), като божа, усещане за парене, мравучкане, изтръпване и/или слабост, особено в ходилата и краката, или дланите и ръцете. Ако това се случи, спрете приема на Офлоксин и незабавно информирайте Вашия лекар, за да предотвратите развитието на потенциално необратимо заболяване.
Ако почувствате внезапна, силна болка в корема, гръдната област или гърба, потърсете незабавно спешна помощ.
Ако не сте сигурни дали нещо от горното се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Офлоксин.
Има много редки съобщения за потенциално животозастрашаващи кожни обриви (синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза) при използването на Офлоксин. Симптомите могат да включват: грипоподобни симптоми, последвани от болезнен червен или пурпурен обрив, който се разпространява и се образуват мехури. Ако развиете някое от изброените по-горе състояния, трябва да спрете приема на Вашето лекарство и незабавно да уведомите Вашия лекар (вижте точка 4.)
Офлоксин не се препоръчва при съмнения за инфекция с МРС
По време на лечението с офлоксацин трябва да се избягва излагането на силна слънчева светлина или други източници на УВ лъчи (слънчеви лампи, солари), тъй като кожата Ви може да е по чувствителна към светлина.
Ако изпитате болка в пръстите на ръцете или краката, докато се лекувате с Офлоксин, незабавно информирайте Вашия лекар или медицинска сестра.
Други лекарства и Офлоксин
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Това включва лекарства, които сте закупили без рецепта включително лекарства от растителен произход. Това е така, понеже Офлоксин и някои лекарства могат да повлияят начина си на действие.
Особено важно е да уведомите Вашия лекар, ако приемате следните лекарства:
метотрексат за лечение на злокачествени заболявания или ревматизъм
Други лекарства, които могат да променят Вашия сърдечен ритъм:
лекарства, които принадлежат към групата на антиаритмиците (напр. хинидин хидрохинидин, дизопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид, ибутилид),
трициклични антидепресанти, ,
някои антимикробни лекарства (групата на макролидите),
някои антипсихотици.
Следните лекарства могат да променят начина, по който действа Офлоксин или офлоксин може да промени начина, по който действат някои от тези лекарства:
Лекарства, използвани за предотвратяване на съсирването на кръвта Ви.
Лекарства, използвани при високо кръвно налягане.
Лекарства, които съдържат желязо (при анемия) или цинк.
Лекарства, които Ви помагат да заспите (анестетици).
Отводняващи таблетки (диуретици) като фуроземид.
Антиациди, които съдържат магнезий или алуминий - използвани при лошо храносмилане.
Глибенкламид - използван при диабет.
Пробенецид - използван при подагра.
Циметидин - използван при стомашни язви или лошо храносмилане.
Сукралфат - използван при стомашни язви.
Следните лекарства могат да повишат риска от нежелани реакции, когато са приемани съвместно с Офлоксин:
Други антибиотици (като еритромицин, ацитромицин или кларитромицин)
Лекарства за депресия (като амитриптшшн, кломипрамин или имипрамин)
Теофилин - използван при проблеми с дишането
Лекарства, използвани за контролиране на сърдечния ритъм (като амиодарон, хинидин, прокаинамид или дизопирамид)
Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - използвани за облекчаване на болка и възпаление (като ибупрофен, диклофенак или индометацин) Кортикостероиди - използвани за лечение на психични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство
Антипсихотици - използвани за лечение на психиатрични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство
Офлоксин с храни и напитки и алкохол
Не пийте алкохол докато приемате Офлоксин. Това може да Ви накара да почувствате замайване или сънливост.
Бременност и кърмене
Не приемайте това лекарство, ако:
сте бременна, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност
Кърмите или планирате да кърмите.
Попитайте Вашия лекар или фармацевт за съвет преди употребата на което и да е лекарство, ако сте бременна или кърмите.
Шофиране и работа с машини
Може да се почувствате сънливи или замаяни или да имате проблеми със зрението докато приемате това лекарство. Ако това се случи, не шофирайте и не работете с инструменти и машини.
Офлоксин съдържа лактоза монохидрат
Ако Вашият лекар Ви е предупредил, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да започнете лечение с това лекарство.
3. Как да използвате Офлоксин
Винаги приемайте това лекарство както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Прием на лекарството
Приемайте това лекарство през устата.
Поглъщайте таблетките цели с малко вода.
Докато приемате Офлоксин избягвайте силната слънчева светлина и не се излагайте на кварцови лампи или солариум.
Лекарствата, които съдържат желязо (при анемия), антиациди (при лошо храносмилане или киселини) или сукралфат (при стомашни язви) трябва да бъдат избягвани в рамките на 2 часа преди и след прием на Офлоксин.
Ако почувствате, че ефектът от лекарството е прекалено силен или прекалено слаб, не променяйте дозата си самостоятелно, а попитайте Вашия лекар.
Ако докато приемате Офлоксин, зрението Ви отслабне или очите Ви изглеждат засегнати по някакъв начин, веднага се консултирайте с очен лекар.
Докато приемате Вашето лекарство
Продължителността на Вашето лечение ще зависи от това, колко сериозна е инфекцията, която имате.
Обичайно това лекарство се приема за 5 до 10 дни, а лечението не трябва да продължи по-дълго от 2 месеца.
Дози до 400 mg се приемат като единична доза сутрин.
По-високите дози трябва да бъдат приемани в две разделени дози, една сутрин и една вечер.
Какво количество да приемате
Вашия лекар ще реши колко Офлоксин трябва да приемете.
Дозата ще зависи от типа на инфекцията, от която страдате.
Обичайната дневна доза при възрастни, включително пациенти в старческа възраст, е между 200 mg и 800 mg всеки ден, Дозата ще зависи от локализацията и тапа инфекция:
Инфекции на бъбреците или пикочните пътища (уринарния тракт): 200 mg до 800 mg всеки ден.
Гръден кош или бели дробове: 400 mg до 800 mg всеки ден.
Инфекции на половите органи при мъже и жени (генитален тракт): 400 mg всеки ден.
Гонореа: единична доза от 400 mg
Инфекции на кожата или меките тъкани: 400 mg до 800 mg всеки ден.
Бъбречни или чернодробни проблеми
Ако страдате от бъбречни или чернодробни проблеми, може да Ви бъде назначена по-ниска доза.
Деца и юноши
Това лекарство не трябва да се приема от деца и юноши.
Тестове на урина
Приемането на Офлоксин може да повлияе на резултатите на някои изследвания на урината. Ако ще се подлагате на тестове за изследване на урината, важно е да уведомите Вашия лекар, че приемате Офлоксин.
Ако сте приели повече от необходимата доза Офлоксин
Ако сте взели повече от необходимата доза Офлоксин трябва да уведомите лекар или да отидете в най-близкото спешно отделение незабавно. Вземете опаковката от лекарството. Това е необходимо, за да може лекарят да знае какво сте приели. Могат да се появят следните ефекти: чувство на обърканост или замаяност, загуба на съзнание, припадъци, гадене или кръв в изпражненията.
Ако сте пропуснали да приемете Офлоксин
Ако сте пропуснали една доза, вземете я веднага след като сте си спомнили за това. Ако наближава време за редовната Ви доза, пропуснете забравената доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
Ако сте спрели приема на Офлоксин
Продължете да приемате Офлоксин докато Вашия лекар не Ви каже да спрете. Не прекъсвайте да вземате Офлоксин, защото сте се почувствали по-добре. Ако прекъснете лечението, инфекцията Ви може да се влоши отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Спрете приема на Офлоксин и се свържете с лекар или посетете болница незабавно, ако
Имате алергична реакция. Признаците могат да включват: обрив, проблеми с преглъщането или дишането, оток на устните, лицето, гърлото или езика.
Спрете приема на Офлоксин и се свържете с лекар незабавно, ако забележите някоя от следните сериозни нежелани реакции - може да се нуждаете от незабавно медицинско лечение:
Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 души)
Неравномерен или ускорен сърдечен ритъм, усещане за припадък.
Водниста диария, която може да съдържа кръв. Възможно е да е придружена от стомашни спазми или висока температура
Гърчове
Проблеми със слуха или загуба на слух
Проблеми с черния дроб, които могат да причинят пожълтяване на бялото на очите или кожата (жълтеница).
Тежки кожни обриви, които могат да включват мехури или белене на кожата около устните, очите, устата, носа и гениталиите. Симптомите могат да включват грипоподобни симптоми, последвани от болезнен червен или пурпурен обрив, който се разпространява и образува мехури. Ако вие развивате някое от горните трябва да спрете да приемате това лекарство и да информирате Вашия лекар незабавно. Кожни обриви, причинени от силна слънчева светлина.
Чувство на слабост, прималяване или замаяност поради ниско кръвно налягане. Слабост в мускулите, ставите и болка в мускулите.
Чувство на слабост или раздразнителност, изпотяване и/или треперене. Това може да се дължи на понижени нива на кръвна захар.
Чувство на жажда и уриниране по-често от обичайното. Това може да се дължи на понижени нива на кръвна захар.
Оток или дискомфорт в сухожилията, например в ахилесовото сухожилие.
Тежко бъбречно възпаление, което може да доведе до отказ на бъбреците. Признаците могат да включват обрив, висока температура и обща болка.
Тежка депресия или психично заболяване. Някои хора, които са депресирани, имат мисли за самонараняване или самоубийство.
Редки (засягат по-малко от 1 на 1000 души)
Изтръпване или мравучкане по ръцете и краката или свръхчувствителност при допир
С неизвестна честота
Необичаен ускорен сърдечен ритъм
Животозастрашаващ неравномерен сърдечен ритъм
Промяна в сърдечния ритъм (наречена „удължен QT интервал", видим при ЕКГ, електрическа активност на сърцето).
Лошо храносмилане, флатуленция (отделяне на газове), запек Треска, болка (гърба, гръдния кош, крайниците)
Тежка коремна болка (панкреатит)
Увреден слух
Възпаление на окото (увеит)
Зачервяване на кожата с лющене (ексфолиативен дерматит)
Загуба на апетит, пожълтяваме на кожата и очите, потъмняване на урината, сърбеж или болезнен корем. Това могат да бъдат признаци на чернодробни проблеми, които могат да включват фатален отказ на черния дроб 
Чернодробни проблеми, 
Проблеми със зрението
Уведомете Вашия лекар, ако някоя от следните нежелани реакции станат сериозни или продължат по-дълго от няколко дни):
Нечести (засягат по-малко от 1 на 100 души)
Гадене или повръщане, диария или болки в стомаха
Главоболие, проблеми със съня, замаяност или безпокойство
Кожен обрив или сърбеж
Редки (засягат по-малко от 1 на 1000 душ)
Загуба на апетит
Обърканост или тревожност, кошмари, виждане на неща, които не съществуват, депресия и психично заболяване, сънливост, треперене, проблеми с ходенето поради слаб контрол на мускулите
Промени в зрението
Промени в или загуба на вкуса и обонянието
Промени в нивата на чернодробните ензими, видими при изследвания на кръвта Общо неразположение
Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 души)
Чувство на умора, прималяване, замаяност или бледа кожа. Това може да са симптоми на анемия.
По-лесно получаване на синини от обикновено. Това може да се дължи на проблем с кръвта, наречен „тромбоцитопения".
Кашлица или задъхване, причинени от възпаление на белите дробове.
Възможно е Офлоксин да отключи пристъп на порфирия (рядко заболяване, което засяга метаболизма) при някои пациенти.
Много редки случаи на продължаващи дълго време (до месеци или години) или трайни нежелани лекарствени реакции, като възпаление на сухожилие, разкъсване на сухожилие, болка в ставите, болка в крайниците, трудност при ходене, необичайни усещания като боцкане, мравучкане, гъделичкане, усещане за парене, изтръпване или болка (невропатия), депресия, умора, нарушения на съня, нарушение на паметта, както и увреждане на слуха, зрението, вкуса и обонянието се свързват с приложението на антибиотици, съдържащи хинолони и флуорохинолони, в някои случаи независимо от вече съществуващите рискови фактори.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. "Дамян Груев" № 8,1303 София, Тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец
5. Как да съхранявате Офлоксин
Да се съхранява на място, недостъпно за деца!
Този лекарствен продукт не изисква специални условия на съхранение.
Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Офлоксин
Активното вещество е офлоксацин. Всяка филмирана таблетка съдържа 200 mg офлоксацин
Другите съставки са лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон, кросповидон, полоксамер, магнезиев стеарат, талк, хидроксипропилметилцелулоза, макрогол, титанов диоксид.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах