НОВОМИКС 30 ПЕНФИЛ X 10 ФЛАКОНА

Прод.код 154 / Тегло 0.20 кг.

Марка
НОВО НОРДИСК | NOVO NORDISK A.S.
Оценка на продукта
1.50 от 5 ( 2 оценки)
155,89 лв.
Запази в любими Запази в любими

НОВОМИКС 30 ПЕНФИЛ X 10БР

1. Какво представлява NovoMix 30 и за какво се използва
NovoMix 30 е модерен инсулин (инсулинов аналог) както с бързо действие, така и с интермедиерен ефект, в съотношение 30/70. Модерните инсулини са подобрени версии на човешкия инсулин.
NovoMix 30 се използва за лечение на захарен диабет при възрастни, юноши и деца на възраст на и над 10 години. Захарният диабет е заболяване, при което организмът Ви не произвежда достатъчно инсулин, за да контролира нивото на кръвната Ви захар.
NovoMix 30 ще започне да намалява кръвната Ви захар 10-20 минути след инжектиране, има максимален ефект между 1-вия и 4-тия час и действието му продължава до 24 часа. Той може да се използва в комбинация с някои перорални антидиабетни лекарства.
2.  Преди да използватеNovoMix 30
Не използвайте NovoMix 30
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към инсулин аспарт или някоя от останалите съставки на NovoMix 30 (вижте точка 6 Допълнителна информация;
Ако подозирате, че изпадате в хипогликемия (понижена кръвна захар) (вижте точка 3. Как да използвате NovoMix 30);
В инсулинови инфузионни помпи;
Ако патронът или устройството, съдържащо патрона, са изпускани, повредени или смачкани;
Ако е съхраняван неправилно или е замръзвал (вижте точка 5. Как да съхранявате NovoMix 30);
Ако ресуспендираният инсулин не изглежда равномерно бял и мътен;
Ако след ресуспендиране има бучки или твърди, бели частици, залепнали на дъното или по стените на патрона.
Преди да използвате NovoMix 30
Проверете етикета, за да се уверите, че това е правилният вид инсулин.
Винаги проверявайте патрона, включително гуменото бутало (запушалка). Не го използвайте, ако има видими повреди или ако има разстояние между гуменото бутало и бялата лента на етикета. Върнете го на Вашия доставчик. Вижте указанията за употреба на инжектиращото устройство за допълнителни инструкции.
 Винаги използвайте нова игла за всяка инжекция, за да предотвратите замърсяване
 Иглите и NovoMix 30 Penfill не трябва да се преотстъпват на други лица.
Обърнете специално внимание при употребата на NovoMix 30
Ако имате проблеми с бъбреците или черния дроб, или с надбъбречните, хипофизната или щитовидната жлези
При по-големи от обичайните физически натоварвания или ако искате да промените обичайната си диета, тъй като това може да повлияе върху нивото на кръвната захар
Ако сте болен/на: продължете да приемате Вашия инсулин и се консултирайте с Вашия лекар
При пътуване в чужбина: преминаването през часови зони може да повлияе на Вашите нужди от инсулин и времето на инжектиране. Консултирайте се с Вашия лекар, ако планирате подобно пътуване.
Употреба на други лекарства
Информирайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително лекарства, отпускани без рецепта. Някои лекарства оказват влияние върху действието на глюкозата във Вашия организъм и могат да повлияят на Вашата доза инсулин. Най-честите лекарства, които могат да повлияят на Вашето лечение с инсулин са изброени по-долу. 
Нивото на кръвната Ви захар може да се понижи (хипогликемия), ако приемате:
Други лекарства за лечение на диабет;
Инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) (използвани за лечение на депресия);
Бета-блокери (използвани за лечение на високо кръвно налягане);
Инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ) (използвани за лечение на някои сърдечни заболявания или високо кръвно налягане);
Салицилати (използвани за обезболяване и понижаване на температурата);
Анаболни стероиди (като тестостерон);
Сулфонамиди (използвани за лечение на инфекции).
 
Нивото на кръвната Ви захар може да се повиши (хипергликемия), ако приемате:
Перорални контрацептиви (противозачатъчни таблетки);
Тиазиди (използвани за лечение на високо кръвно налягане или прекомерно задържане на течности);
Глюкокортикоиди (като „кортизон", използвани за лечение на възпаление);
Хормони на щитовидната жлеза (използвани за лечение на нарушения на щитовидната жлеза);
Симпатикомиметици (като епинефрин (адреналин), или салбутамол, тербуталин, използвани за лечение на астма);
Растежен хормон (лекарство за стимулиране на растежа на костите и тялото и с изразено влияние върху обменните процеси в организма);
Даназол (лекарство, действащо върху овулацията).
Октреотид и ланреотид (използвани за лечение на акромегалия, рядко срещано хормонално нарушение, което обикновено се развива при хора на средна възраст, причинено от свръхпроизводство на растежен хормон от хипофизната жлеза) могат да повишат или да понижат нивото на кръвната захар.
Бета-блокерите (използвани за лечение на високо кръвно налягане) могат да отслабят или потиснат изцяло първите предупредителни признаци, които Ви помагат да разпознаете хипогликемията.
Пиоглитазон (перорално антидиабетно лекарство): Някои пациенти с дългогодишен захарен диабет тип 2, особено такива със сърдечни заболявания или прекаран удар, които са лекувани с пиоглитазон и инсулин, могат да развият сърдечна недостатъчност. Уведомете Вашия лекар възможно най-скоро, ако усетите признаци на сърдечна недостатъчност като необичайно задъхване или бързо повишаване на теглото, или локализирано подуване (оток).
Ако сте приемали някое от лекарствата, описани тук, информирайте Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.
Консумация на алкохол и прием на NovoMix 30
Ако консумирате алкохол, нуждата Ви от инсулин може да се промени, тъй като нивото на кръвната Ви захар може да се повиши или понижи. Препоръчва се внимателно наблюдение.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна, планирате бременност или кърмите, моля свържете се с Вашия лекар, за консултация. Съществува ограничен клиничен опит с инсулин аспарт при бременност. Може да се наложи промяна в дозата на Вашия инсулин по време на бременността и след раждането. Внимателният контрол на Вашия диабет и особено предотвратяването на хипогликемия, са важни за здравето на Вашето бебе.
Няма ограничения за лечението с NovoMix 30 по време на кърмене.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете каквото и да е лекарство, докато сте бременна или кърмите.
Шофиране и работа с машини
Моля, попитайте Вашия лекар дали може да шофирате или работите с машини:
Ако често получавате хипогликемия;
Ако трудно разпознавате хипогликемията.
Ако кръвната Ви захар е ниска или висока, концентрацията и способността Ви да реагирате могат да бъдат засегнати, следователно също и способността Ви да шофирате или работите с машини. Имайте предвид, че може да изложите себе си и други хора на опасност.
Важна информация относно някои от съставките на NovoMix 30
NovoMix 30 съдържа по-малко от 1 ммол натрий (23 мг) на доза, т.е. NovoMix 30 практически не съдържа натрий.
 
3. Как да използвате NovoMix 30
В каква доза и кога да прилагате Вашия инсулин
Винаги използвайте Вашия инсулин, както Ви е предписал Вашият лекар и следвайте съветите му внимателно.
Обикновено NovoMix 30 се прилага непосредствено преди хранене. В рамките на 10 минути от инжекцията се нахранете или приемете лека закуска, за да избегнете появата на ниска кръвна захар. При нужда NovoMix 30 може да се прилага малко след хранене. Вижте Начин и място на инжектиране, по-долу за информация.
При употребата на NovoMix 30 в комбинация с таблетки за диабет, дозата трябва да се адаптира.
Не сменяйте Вашия инсулин, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва да го направите. Ако лекарят Ви смени типа или марката инсулин, който използвате, може да се наложи да промени дозата Ви.

Употреба при деца
NovoMix 30 може да се използва при деца и юноши на възраст на и над 10 години, когато се предпочита предварително смесен инсулин. Съществуват ограничени клинични данни при деца от 6 до 9 годишна възраст. Използвайте NovoMix 30 при деца под 10 годишна възраст, само ако Вашият лекар специално Ви е казал.
Не са провеждани клинични проучвания с NovoMix 30 при деца на възраст под 6 години.

Употреба при специални групи пациенти
Ако имате намалена бъбречна или чернодробна функция, или ако сте на възраст над 65 години, трябва по-редовно да проверявате кръвната си захар и да обсъждате промените в инсулиновата Ви доза с Вашия лекар.

Как и къде да се инжектира
NovoMix 30 се инжектира под кожата (подкожно). Никога не инжектирайте Вашия инсулин директно във вена (интравенозно) или мускул (интрамускулно).
При всяка инжекция променяйте инжекционното място в дадената област от кожата, която използвате за инжектиране. Това може да намали риска от образуване на бучки или хлътване на кожата (вижте точка 4. Възможни нежелани реакции). Най-подходящите места за инжектиране са: предната част на талията (корема); седалището; предната част на бедрата или мишниците. Инсулинът ще действа по-бързо, ако се инжектира в областта на талията. Трябва редовно да измервате Вашата кръвна захар.
Не пълнете повторно патрона.
Патроните NovoMix 30 Penfill са предназначени за употреба с инсулин инжектиращи устройства на NovoNordisk (Ново Нордиск) и иглите NovoFine или NovoTwist.
Ако използвате NovoMix 30 Penfill и друг инсулин в патрон Penfill, трябва да използвате две инсулин инжектиращи устройства, по едно за всеки вид инсулин.
Винаги носете със себе си резервен патрон Penfill като предпазна мярка, в случай че Вашият патрон Penfill се загуби или повреди.
Ресуспендиране на NovoMix 30
Винаги проверявайте дали в патрона е останал достатъчно инсулин (поне 12 единици), за да осигурите равномерно ресуспендиране. Ако не е останал достатъчно инсулин, използвайте нов патрон. Вижте упътването на Вашата писалка за допълнителни указания.


Как да инжектирате NovoMix 30
Инжектирайте инсулина подкожно. Използвайте техниката на инжектиране, която Ви е препоръчана от Вашия лекар или медицинска сестра и както е описано в упътването на Вашата писалка.  
Задръжте иглата под кожата поне 6 секунди. Дръжте бутона натиснат докрай, докато извадите иглата от кожата. Това ще осигури правилно инжектиране и ще ограничи възможния прилив на кръв в иглата или инсулиновия патрон.
След всяка инжекция се уверете, че сте отстранили и изхвърлили иглата и съхранявайте NovoMix 30 без прикрепена игла. В противен случай, течността може да изтече, което може да доведе до неточно дозиране.
Ако сте използвали повече от необходимата доза инсулин
Ако инжектирате твърде много инсулин, кръвната Ви захар става твърде ниска, това се нарича хипогликемия. Вижте Други последици от диабета в точка 4.

Ако сте пропуснали да използвате Вашия инсулин
Ако забравите да си инжектирате инсулин, кръвната Ви захар може да стане твърде висока, това се нарича хипергликемия. Вижте Други последици от диабета в точка 4.

Ако сте спрели употребата на инсулин
Не спирайте да си инжектирате инсулин, без да говорите с лекар, който ще Ви посъветва какво трябва да се направи. Това може да доведе до много висока кръвна захар (тежка хипергликемия) и кетоацидоза. Вижте Други последици от диабета в точка 4.

Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, NovoMix 30 може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Много чести нежелани реакции - засягат повече от 1 на всеки 10 души:
Ниска кръвна захар (хипогликемия): Вижте подробности в Други последици от диабета в точка 4.
Нечести нежелани реакции: засягат по-малко от 1 на всеки 100 души:
Признаци на алергия: Могат да възникнат местни алергични реакции (болка, зачервяване, уртикария, възпаление, подуване и сърбеж) на мястото на инжектиране. Те обикновено изчезват след няколко седмици употреба на инсулин. В случай, че не изчезнат, консултирайте се с Вашия лекар.
Потърсете незабавно медицинска помощ: 
Ако признаците на алергия обхванат и други части на Вашето тяло, или
Ако изведнъж се почувствате зле и започнете да се изпотявате; започнете да повръщате; имате затруднено дишане; имате ускорено биене на сърцето; имате чувство на замайване.
Ако забележите някоя от тези реакции, веднага потърсете съвет от лекар.
Зрителни нарушения: Когато започнете за пръв път лечение с инсулин, може да получите зрителни нарушения, но нарушението обикновено е временно.
Промени на мястото на инжектиране (липодистрофия): Мастната тъкан под кожата на мястото на инжектиране може да изтънее (липоатрофия) или да се удебели (липохипертрофия). С промяната на мястото при всяка инжекция може да се намали риска от развитие на такива кожни промени. Ако забележите кожата Ви да хлътва или да се удебелява на мястото на инжектиране, кажете на Вашия лекар или медицинска сестра. Тези реакции могат да станат по-тежки или могат да променят усвояването на Вашия инсулин, ако инжектирате на такова място.
Оток на ставите: При започване на употребата на инсулин, задържането на вода може да доведе до подуване около глезените и други стави. Обикновено това скоро изчезва.
Диабетна ретинопатия (свързано с диабета заболяване на очите, което може да доведе до загуба на зрение): Ако имате диабетна ретинопатия и нивото на кръвната Ви захар се нормализира много бързо, ретинопатията може да се влоши. Консултирайте се с Вашия лекар по този въпрос.
Редки нежелани реакции - засягат по-малко от 1 на всеки 1 000 души:
Болезнена невропатия (болка, дължаща се на увреждане на нервите): Ако стойностите на кръвната Ви захар се нормализират много бързо, е възможно да получите свързана с нерв болка, това се нарича остра болезнена невропатия и обикновено е с преходен характер.
Много редки нежелани реакции - засягат по-малко от 1 на всеки 10 000 души:
Сериозна алергична реакция към NovoMix 30 или някоя от съставките му (наречена системна алергична реакция). Вижте също предупрежденията в точка 2. Преди да използвате NovoMix 30.
Ако някоя от описаните нежелани лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт.

Други последици от диабета
Ниска кръвна захар (хипогликемия)
Ниска кръвна захар може да имате, ако:
Инжектирате твърде много инсулин;
Ядете твърде малко или пропуснете хранене;
Извършвате повече физическа дейност от обикновено;
Консумирате алкохол (Вижте Консумация на алкохол и прием на Levemir в точка 2).
Предупредителни признаци за ниска кръвна захар:
Предупредителните признаци могат да се появят внезапно и може да включват: студена пот; хладна бледа кожа; главоболие; ускорено биене на сърцето; гадене; чувство на силен глад; временни промени в зрението; сънливост; необичайна умора и слабост; нервност или треперене; чувство на безпокойство; обърканост; трудно съсредоточаване.

Какво да правите, ако имате ниска кръвна захар:
Ако имате ниска кръвна захар, приемете глюкозни таблетки или друга закуска с високо съдържание на захар (сладки, бисквити, плодов сок). Измерете кръвната си захар, ако е възможно и си починете. За всеки случай, винаги носете със себе си глюкозни таблетки, сладки, бисквити или плодов сок.
Когато симптомите на ниска кръвна захар изчезнат или когато нивото на кръвната захар се стабилизира, продължете инсулиновото лечение, както обикновено.
Информирайте хората около Вас, че имате диабет и какви могат да бъдат последствията, включително риска да припаднете (да изпаднете в безсъзнание), в резултат на ниска кръвна захар. Уведомете ги, че ако припаднете, те трябва да Ви обърнат настрани и веднага да потърсят медицинска помощ. Не трябва да Ви дават нищо за ядене или пиене, поради риск от задушаване.
Вие може да дойдете в съзнание по-бързо след инжектиране на хормона глюкагон от лице, което знае как да го използва. Ако Ви е инжектиран глюкагон, веднага след идването Ви в съзнание, ще имате нужда от глюкоза или закуска, съдържаща захар. Ако лечението с глюкагон не Ви подейства, трябва да се лекувате в болница.
Ако продължителната, тежка ниска кръвна захар не се лекува, тя може да предизвика мозъчно увреждане (временно или трайно) и дори смърт.
Ако имате толкова ниска кръвна захар, че да губите съзнание, ако се е налагало да Ви се инжектира глюкагон или ако сте имали много случаи на ниска кръвна захар, консултирайте се с лекар. Може да се наложи да бъдат коригирани количеството на инсулина или часовете на инжектиране, храната или физическото натоварване.
Висока кръвна захар (хипергликемия)
Висока кръвна захар може да имате, ако:
Не сте си инжектирали достатъчно инсулин;
Забравите да използвате Вашия инсулин или спрете да използвате инсулин;
Многократно използвате по-малко инсулин от необходимото;
Имате инфекция и/или висока температура;
Ядете повече от обикновено;
Извършвате по-малко физически упражнения от обикновено.
Предупредителни признаци за висока кръвна захар:
Предупредителните признаци се появяват постепенно. Те включват: по-често уриниране; жажда; загуба на апетит; гадене или повръщане; чувство на сънливост или умора; зачервена суха кожа; сухота в устата и дъх с мирис на плодове (ацетон).

Какво да правите, ако имате висока кръвна захар:
Ако имате някой от тези признаци: проверете нивото на кръвната си захар, проверете урината си за кетони, ако можете, след това веднага потърсете медицинска помощ.
Това може да са признаци на много сериозно състояние, наречено диабетна кетоацидоза (натрупване на киселина в кръвта, тъй като организмът разгражда мазнини вместо захар). Ако не се лекува, то може да доведе до диабетна кома и евентуално до смърт.
5. Как да съхранявате NovoMix 30
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте NovoMix 30 след срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка на патрона след "Годен до". Датата на изтичане на срока на годност се отнася за последния ден от посочения месец.

Преди отваряне: NovoMix 30 Penfill, който не се използва, трябва да се съхранява в хладилник при 2°С до 8°С, далече от охладителя. Да не се замразява.
Преди да използвате NovoMix 30 Penfill, извадете го от хладилника. Препоръчва се да ресуспендирате инсулина съгласно инструкциите за първоначална употреба на NovoMix 30 Penfill. Вижте Ресуспендиране на NovoMix 30 в точка 3.

По време на употреба или когато се носи като резервен: NovoMix 30 Penfill, който се използва или се носи като резерва не трябва да се съхранява в хладилник. Може да го носите със себе си или да го съхранявате на стайна температура (под 30°С) до 4 седмици.
Винаги съхранявайте патрона във външната картонена опаковка, когато не го използвате, за да го предпазите от светлина. NovoMix 30 трябва да се предпазва от прекомерна топлина и светлина.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Допълнителна информация
Какво съдържа NovoMix 30
Активното вещество е инсулин аспарт. NovoMix 30 е смес, съставена от 30% разтворим инсулин аспарт и 70% инсулин аспарт, кристализиран с протамин. 1 ml съдържа 100 U инсулин аспарт. Всеки патрон съдържа 300 U инсулин аспарт в 3 ml инжекционна суспензия.
Другите съставки са: глицерол, фенол, метакрезол, цинков хлорид, динатриев фосфат дихидрат, натриев хлорид, протаминов сулфат, хлороводородна киселина, натриев хидроксид и вода за инжекции.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах