МОВАЛИС 15МГ/1.5МЛ Х 5 АМПУЛИ

Прод.код 957 / Тегло 0.20 кг.

Марка
БЬОРИНГЕР ИНГЕЛХАЙМ | BOEHRINGER INGELHEIM
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

МОВАЛИС АМП 15МГ/1.5МЛ Х 5

1. Какво представлява МЕЛБЕК и за какво се използва?
Активното вещество в МЕЛБЕК е мелоксикам, който принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни продукти от групата на оксикамите (спада към класа на еноловата киселина).
МЕЛБЕК инжекционен разтвор е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС), което е показано за краткотрайно облекчаване на клиничните прояви и симптоми при:
•    ревматоиден артрит
•    остеоартрит (артроза, дегенеративни заболявания на ставите)
•    анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате МЕЛБЕК
Не използвайте МЕЛБЕК:
Ако сте алергични към мелоксикам или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б).
Алергичната реакция може да се разпознае по наличието на обрив, сърбеж, зачервяване на кожата или затруднено дишане.
Ако страдате от астма, уртикария (кожен обрив със зачервяване и сърбеж) или алергично-подобни реакции след прием на ацетилсалицилова киселина (Аспирин) или други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), както и в следните случаи:
•    остра пептична язва
•    тежка чернодробна недостатъчност
•    тежка бъбречна недостатъчност без диализа
•    съществуващо стомашно-чревно кървене
•    скорошно мозъчно-съдово кървене
•    при деца и юноши под 15 годишна възраст
•    при бременност и кърмене

Предупреждения и предпазни мерки
Както при всички НСПВС, включително при употребата на МЕЛБЕК, могат да се наблюдават сериозни стомашно-чревни странични явления като възпаление, кървене, улцерация (разязвяване) и перфорация на стомаха, тънкото или дебелото черво.
Ако Вие се лекувате с НСПВС, тези сериозни странични явления могат да се появят по всяко време с или без насочващи симптоми.
Стомашно-чревни нарушения, например гадене, са често срещани и могат да се проявят по всяко време на лечението с НСПВС.
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете МЕЛБЕК:
•    ако сте имали оплаквания от страна на горната част на стомашно-чревния тракт (храносмилателни нарушения - езофагит (възпаление на хранопровода), гастрит (възпаление на стомаха), язва на стомаха или на дванадесетопръстника), стомашно-чревно кървене
•    имате чернодробна дисфункция
•    имате нарушена бъбречна функция или напреднало бъбречно заболяване
•    имате дехидратация (обезводняване)
•    приемате диуретици (отводняващи средства), АСЕ инхибитори (за лечение на високо кръвно налягане), кортикостероиди
•    имате коагулационни нарушения или сте на антикоагулантна (противосъсирваща) терапия
•    страдате от хипертония (високо кръвно налягане) или сърдечна недостатъчност (сърдечно заболяване, което може да доведе до лесна уморяемост, задух, подуване на глезените и др), тъй като е необходимо повишено внимание по време на лечението.
Лекарства като МЕЛБЕК могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и продължително лечение. Не превишавайте препоръчаните дози и продължителността на лечението.
Ако имате проблеми със сърцето, прекаран инсулт или мислите, че за Вас може да има риск от появата им (например, ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишени стойности на холестерол или сте пушач) трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт.
МЕЛБЕК не трябва да се прилага при болни с аспирин-зависима астма, тъй като се наблюдава кръстосана реактивност (включително бронхоспазъм) между Аспирина и другите НСПВС.
Понякога, при пациенти приемащи НСПВС се наблюдава анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледост, слабост или задух).
При някои пациента, приемащи НСПВС, включително МЕЛБЕК, може да се наблюдава задържане на течности и развитие на отоци.

Деца и юноши
МЕЛБЕК инжекционен разтвор не трябва да се прилага при деца и юноши под 15 годишна възраст.

Други лекарства и МЕЛБЕК
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да използвате други лекарства.
•    МЕЛБЕК намалява ефикасността на лекарствените препарати, които се използват за понижаване на високото кръвно налягане (АСЕ-инхибитори). МЕЛБЕК не трябва да се приема заедно с лекарства за понижаване на високото кръвно налягане.
•    Едновременната употреба на МЕЛБЕК и Аспирин (Ацетилсалицилова киселина) не се препоръчва, поради вероятността от зачестяване на страничните ефекти свързани стомашно-чревните разязвявания. МЕЛБЕК не е заместител на Аспирин при сърдечносъдовата профилактика.
•    Колестирамин (за понижаване на холестерола) свързва молекулата на мелоксикам в стомашно-чревния тракт и по този начин се увеличава очистването на организма от МЕЛБЕК.
•    Следните медикаменти не си влияят с МЕЛБЕК във фармакокинетичен аспект: циметидин, дигоксин, фуроземид. Въпреки това, по време на съвместна терапия с мелоксикам, пациентите трябва внимателно да бъдат наблюдавани за признаци на намалена бъбречна функция, както и да им бъде обезпечена диуретична ефективност.
•    Литий (за психични разстройства, депресии)
Ако се лекувате с литий, трябва внимателно да бъдете наблюдаван по време на лечението с МЕЛБЕК.
•    Варфарин (за разреждане на кръвта)
Ако приемате варфарин или други медикаменти за разреждане на кръвта, съществува увеличен риск от поява на кървене.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.
Не приемайте МЕЛБЕК, ако правите опити да забременеете, защото МЕЛБЕК, както и всички лекарства от групата на НСПВС, може да повлияе неблагоприятно на фертилитета. По време на последните месеци от бременността трябва да се избягва употребата на МЕЛБЕК, както и на други НСПВС, тъй като може да предизвика влошаване на бъбречната функция на майката и плода, удължаване на времето на кървене и забавяне на маточните контракции.
Не е установено дали този лекарствен продукт се екскретира в кърмата. Поради факта, че много лекарства преминават в кърмата, трябва да се прецени необходимостта от употребата на МЕЛБЕК.

Шофиране и работа с машини
Няма данни МЕЛБЕК да повлиява способността за шофиране и работа с машини. 3. Как да използвате МЕЛБЕК
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Препоръчителната доза е 15 mg (1 ампула) веднъж дневно. Когато е необходимо да се избегнат страничните ефекти, препоръчителната дневна доза е 7,5 mg.
При пациенти с тежка бъбречна недостатъчност, подложени на диализа, максималната дневна доза не трябва да надвишава 7,5 mg.
МЕЛБЕК ампули трябва да се използват само през първите 2 до 3 дни от лечението. При необходимост за продължаване на терапията се препоръчват пероралните форми (напр. МЕЛБЕК 7,5 mg таблетки и МЕЛБЕК ФОРТ 15 mg таблетки).
МЕЛБЕК ампули се прилагат като дълбока интрамускулна инжекция. МЕЛБЕК ампули се прилагат само при възрастни.

Ако сте използвали повече от необходимата доза МЕЛБЕК
Симптомите на остро предозиране с НСПВС обикновено са: сънливост, гадене, повръщане и болки в горната част на корема, които са обратими след поддържаща терапия.
Тежкото отравяне може да се прояви с хипертония (повишено кръвно налягане), остра бъбречна недостатъчност, нарушена чернодробна функция, потискане на дишането, кома, конвулсии, сърдечно-съдов колапс.
Не превишавайте препоръчаната доза и продължителността на лечението. Ако сте спрели употребата на МЕЛБЕК
Не спирайте лечението преди да сте завършили пълния курс на лечение, независимо че сте се почувствали по-добре. Възможно е да не сте се излекували напълно и някои от симптомите да се проявят отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
В тази листовка, когато нежеланите реакции са описани като „ чести ", това означава, че те са съобщавани при повече от 1 на всеки 100 пациента, но при по-малко от 1 на всеки 10 пациента. Когато нежеланите реакции са описани като „ пенести това означава, че те са съобщавани при повече от 1 на всеки 1 000 пациента, но при по-малко от 1 на всеки 100 пациента. Когато нежеланите реакции са описани като „редки", това означава, че те са съобщавани при повече от 1 на всеки 10 000 пациента, но по-рядко от 1 на всеки 1 000 пациента. Когато нежеланите реакции са описани като „много редки", това означава, че те са съобщавани при по-малко от 1 на всеки 10 000 пациента.

Честите нежелани лекарствени реакции са следните:
Стомашно-чревни нарушения: коремна болка, запек, диария, лошо храносмилане, отделяне на газове, гадене, повръщане
Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение: отоци, болка на мястото на инжектиране Нарушения на нервната система: виене на свят, главоболие
Нарушения на кръвта и лимфната система: анемия, намаляване на броя на кръвните клетки, намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция, намаление на броя на тромбоцитите в кръвта, което може да повиши склонността към кървене или образуване на синини. Психични нарушения: безсъние
Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения: кашлица, астма при пациенти, които са алергични към НСПВС
Нарушения на кожата и подкожната тъкан: обрив, сърбеж
Нарушения на бъбреците и пикочните пътища: затруднения в уринирането, инфекции на пикочните пътища, отклонения в стойностите на бъбречната функция Сърдечни и съдови нарушения:
Лекарства като МЕЛБЕК могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент ("миокарден инфаркт") или инсулт.
Има съобщения за отоци, хипертония (повишено кръвно налягане) и сърдечна недостатъчност (сърдечно заболяване, което може да доведе до лесна уморяемост, задух, подуване на глезените и др.), свързани с употребата на НСПВС.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.
5. Как да съхранявате МЕЛБЕК?
Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистерите. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда

б. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа МЕЛБЕК?
Активното вещество е: мелоксикам.
Другите съставки са: меглумин, гликофурол, полоксамер, глицин, натриев хлорид, натриев хидроксид или хлороводородна киселина (за коригиране на рН), вода за инжекции.

БЬОРИНГЕР ИНГЕЛХАЙМ ФАРМА

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах