Account
Кошница
Търсене

МИЛУРИТ ТБ 100МГ Х 30

Прод.код 54743 / Тегло 0.20 кг.

Производител
ЕГИС АД
Марка
ЕГИС | EGIS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Листовка: информация за потребителя
Милурит 100 mg таблетки 
Milurit 100 mg tablets
Алопуринол (Allopurinol)
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Какво съдържа тази листовка
1. Какво представлява Милурит и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Милурит
3. Как да приемате Милурит
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Милурит
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
1. Какво представлява Милурит и за какво се използва
Милурит таблетки съдържа лекарство, наречено алопуринол. Неговото действие се изразява в забавяне скоростта на определени химични реакции в организма, за да се понижат нивата на пикочна киселина в кръвта и урината.
Милурит се използва:
за профилактика на подагра. Това е заболяване, при което организмът произвежда прекалено голямо количество от едно вещество, наречено „пикочна киселина”. Пикочната киселина се натрупва в ставите и сухожилията под формата на кристали. Тези кристали могат да причинят възпалителна реакция. При възпалението кожата около някои стави се подува, става болезнена и чувствителна при най-лекия допир. Освен това може да има и силна болка при движение на тези стави;
за профилактика на други състояния, при които има натрупване на пикочна киселина в тялото. Такива са бъбречни камъни и някои други видове бъбречни проблеми или когато провеждате лечение против рак, или ако имате определени ензимни нарушения.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Милурит 
Не приемайте Милурит:
Ако сте алергични към алопуринол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Милурит.
Може да са необходими повишено внимание и стриктен лекарски контрол:
Ако сте от китайски или корейски произход;
Ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците. Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза или да Ви помоли да приемате лекарството по-рядко от всеки ден. Освен това Вашият лекар ще Ви наблюдава по-стриктно;
Ако имате проблеми със сърцето или високо кръвно налягане и приемате диуретици и/или някои видове лекарства за понижаване на кръвното налягане, наречени АСЕ инхибитори;
Ако в момента имате пристъп на подагра;
Ако Вие или Ваш родственик страдате от хематохроматоза (рядко нарушение, характеризиращо се с патологично висока степен на усвояване на желязо в чревния тракт, което води до прекомерно натрупване на желязо, особено в черния дроб);
Ако имате проблеми с щитовидната жлеза;
Ако се лекувате с азатиоприн (лекарство, използвано за потискане на имунния отговор) или меркаптопурин (използван при левкемия).
Ако не сте сигурни дали някое от горните се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Милурит.
Има съобщения за сериозни кожни обриви (синдром на свръхчувствителност, синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза), които се свързват с употребата на алопуринол. Често обривът може да бъде с язви в устата, гърлото, носа, половите органи и конюнктивит (зачервени или подути очи). Тези потенциално животозастрашаващи, сериозни кожни обриви често се съпровождат от грипоподобни симптоми, като температура, главоболие, болки в тялото (грипоподобни симптоми). Обривът може да прогресира до широко разпространение на мехури и лющене на кожата.
Ако получите обрив или тези кожни симптоми, спрете приема на Милурит, свържете се спешно с лекар и кажете, че приемате това лекарство. Ако получите сериозни кожни обриви, синдром на свръхчувствителност, синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза по време на употребата на Милурит, никога не трябва да приемате Милурит отново.
В началните етапи на лечението с Милурит е възможно да се предизвика остър пристъп на подагрозен артрит. Поради това Вашият лекар може да Ви предпише профилактично лечение с подходящо противовъзпалително лекарство или колхицин в продължение на най-малко един месец.
За да следи безопасността и ефикасността на лечението с Милурит, Вашият лекар може да реши да направите едно или повече лабораторни изследвания. Моля, направете тези изследвания и не забравяйте да покажете резултатите на Вашия лекар.
Ако имате рак или синдром на Lesch-Nyhan, може да се повиши количеството на пикочна киселина в урината Ви. За да го предотвратите, трябва да приемате достатъчно количество течности, за да се разрежда урината Ви.
Ако имате камъни в бъбреците, те ще станат по-малки и могат да преминат в пикочните пътища.
Деца и юноши
Милурит не трябва да се прилага при деца и юноши на възраст под 15 години, освен при няколко вида рак (особено левкемия) или при лечение на определени ензимни нарушения като синдром на Lesch-Nyhan.
Други лекарства и Милурит
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете някое от следните:
салицилати (за лечение на болка, повишена температура или възпаление като напр. ацетилсалицилова киселина);
теофилин, който се използва при проблеми с дишането. Вашият лекар ще измерва нивата на теофилин в кръвта Ви, особено при започване на лечение с Милурит или след всяка промяна на дозата;
лекарства, използвани при припадъци (епилепсия) (фенитоин);
ампицилин или амоксицилин (използвани за лечение на бактериални инфекции. Пациентите трябва да приемат други антибиотици, когато е възможно, тъй като съществува по-голяма вероятност за възникване на алергична реакция;
диданозин, който се използва за лечение на инфекция с ХИВ;
видарабин, който се използва за лечение на вирусни инфекции. Забележка: възможно е по-често възникване на нежелани реакции към видарабин. Обърнете специално внимание, ако това се случи;
лекарства за лечение на рак (напр. циклофосфамид, доксорубицин, блеомицин, прокарбазин, мехлороетамин). Вашият лекар често ще контролира броя на кръвните клетки;
лекарства за понижаване на имунния отговор (имунопотискащи), напр. циклоспорин (нежеланите реакции към циклоспорин може да се появяват по-често), азатиоприн (необходимо е намаляване на дозата на азатиоприн);
меркаптопурин (използван за лечение на левкемия). Необходимо е намаляване на дозата на меркаптопурин;
лекарства за лечение на диабет (хлорпропамид). Може да е необходимо намаляване на дозата на хлорпропамид, особено при пациенти с увредена бъбречна функция;
лекарства, използвани при сърдечни проблеми или високо кръвно налягане, напр. АСЕ инхибитори или отводнителни таблетки (диуретици, особено от групата на тиазидите или фуроземид);
лекарства за разреждане на кръвта (ангикоагуланти), напр. варфарин, фенпрокумон и аценокумарол. Вашият лекар ще проследява показателите на кръвосъсирването по-често и ако е необходимо, ще намали дозата на тези лекарства;
всякакви други лекарства за лечение на подагра (пробенецид, сулфинпиразон).
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Това включва лекарства, отпускани без рецепта, вкл. билкови лекарства, тъй като Милурит може да повлияе действието на някои лекарства. Освен това, други лекарства също могат да повлияят действието на Милурит.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Бременност
Няма достатъчно доказателства за безопасността на Милурит по време на бременността при хора.
Милурит не трябва да се приема от бременни жени, освен ако няма по-безопасна алтернатива и когато самото заболяване носи риск за майката и нероденото дете.
Кърмене
Милурит попада в кърмата на хората. Поради липсата на достатъчно данни за безопасността, употребата на Милурит през периода на кърмене не се препоръчва.
Шофиране и работа с машини
Възможно е да се почувствате отпуснати, замаяни или да имате проблеми с координацията. В такъв случай не шофирайте и не работете с инструменти или машини.
Всяка таблетка Милурит от 100 mg съдържа 50 mg лактоза
Ако Вашия лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да приемете този лекарствен продукт.
3. Как да приемате Милурит
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Милурит трябва да се приема веднъж дневно след хранене, с вода. Докато приемате това лекарство трябва да пиете много течности (2-3 литра дневно).
Ако дневната доза е над 300 mg, и имате стомашно-чревни нежелани реакции, като гадене и повръщане (вж. т. 4), Вашият лекар може да Ви предпише прием на алопуринол в няколко отделни дози, за да намали тези ефекти.
Дозата трябва да бъде определена индивидуално от Вашия лекар.
Препоръчваните дози са:
Възрастни
Препоръчителната начална доза е 100 mg веднъж дневно. Вашият лекар може постепенно да повиши дозата, ако не е достатъчно повлияването на серумните урати.
Препоръчителните дози за поддържащо лечение са следните:
100-200 mg дневно при леки форми, 300-600 mg дневно при умерено тежки форми и 700-900 mg дневно при тежки форми.
Ако е необходимо определяне на дозата на база телесно тегло (mg/kg), трябва да се прилага доза от 2 до 10 mg/kg телесно тегло на ден.
В началото на лечението Вашият лекар може да Ви предпише и противовъзпалително лекарство или колхицин, което да приемате в продължение на един месец или по-дълго време, за да предотврати пристъпи от подагрозен артрит.
Употреба при деца и юноши (под 15 години)
В редки случаи има показания за употребата при деца, освен при злокачествени заболявания (най-вече левкемия) и определени ензимни нарушения като синдром на Lesch-Nyhan. Препоръчителната доза е от 10 до 20 mg/kg телесно тегло дневно. Дневната доза не трябва да надвишава 400 mg в три отделни приема.
Старческа възраст (над 65 години)
Вашият лекар ще предпише най-ниската доза от Милурит таблетки, с която се постига най-добър контрол на симптомите Ви.
Ако имате сериозен проблем с бъбреците
може да е необходимо да приемате по-малко от 100 mg всеки ден;
или може да е необходимо да приемате 100 mg на интервал, по-дълъг от един ден.
Ако провеждате диализа два или три пъти седмично, Вашият лекар може да предпише доза от 300 или 400 mg, която да приемате веднага след диализата.
Ако имате проблеми с бъбреците, Вашият лекар ще провери функцията им, особено ако приемате обезводняващи таблетки (диуретици, най-вече от групата на тиазидите).
Ако имате проблем с черния дроб
Възможно е Вашият лекар да предпише по-ниски дози. Може да са необходими периодични изследвания на чернодробната функция, особено в началото на лечението.
Лечение на състояния с висок обмен на урати (напр. злокачествени нарушения, определени ензимни нарушения)
Препоръчително е да се коригира наличието на високо ниво на пикочна киселина с Милурит преди да се започне лечение с цитотоксични лекарства. Това е важно, за да се осигури правилното усвояване на течностите.
Кожни реакции
Приложението на алопуринол трябва да се спре незабавно, ако възникнат кожни реакции. След възстановяването от леки реакции, ако е необходимо, Вашият лекар може да реши отново да приемате алопуринол в ниска доза (напр. 50 mg/дневно). Дозата може да се увеличава постепенно, като се наблюдават кожните реакции и други възможни нежелани реакции. Ако се проявят отново кожни реакции, приемът на алопуринол трябва да бъде прекратен окончателно, тъй като могат да възникнат тежки реакции на свръхчувствителност (вж. т. 4. Възможни нежелани реакции).
Ако сте приели повече от необходимата доза Милурит
Ако приемете повече от необходимата доза Милурит или смятате, че дете е погълнало таблетки, веднага се свържете с лекар или отидете до болница. Вземете тази листовка, останалите таблетки и опаковката на лекарството със себе си, за да може да се установи какви таблетки са били погълнати.
Най-честите симптоми на предозиране са гадене, повръщане, диария или замаяност. До пристигането на лекаря, най-важното, което трябва да се направи е да са приемат достатъчно течности.
Ако сте пропуснали да приемете Милурит
Ако сте пропуснали да приемете една доза, приемете я щом си спомните. Ако обаче е наближило времето за следващата доза, не приемайте пропусната доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
Продължете лечението както е предписано.
Ако сте спрели приема на Милурит
Продължителността на лечението се определя от Вашия лекар.
Не спирайте приема на Милурит без да се консултирате с Вашия лекар, освен ако получите алергична реакция или друга сериозна нежелана реакция (вж. т. 4).
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нежеланите реакции, възникващи при лечение с Милурит, обикновено са редки и в повечето случаи - леки.
Нежеланите ефекти могат да варират по честота, в зависимост от приетата доза и освен това в комбинация с други лекарства. Честотата е по-висока при наличие на бъбречно и/или чернодробно нарушение.
Има съобщения за потенциално животозастрашаващи кожни обриви (синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза) (вж. т. 2).
Ако получите някоя от следните нежелани реакции, изброени по-долу, докато приемате Милурит, спрете приема на това лекарство и незабавно се свържете с Вашия лекар:
Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):
алергични реакции. Признаците може да включват:
кожен обрив, излющване на кожата, възпаление на устните и устата;
подуване на лицето, ръцете, устните, езика или гърлото;
затруднено преглъщане или дишане;
много редки признаци може да са внезапна поява на хрипове, сърцебиене или стягане в гръдния кош и колапс.
Не приемайте повече таблетки, освен по указания на Вашия лекар.
Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 души):
температура и втрисане, главоболие, болка в мускулите (грипоподобни симптоми) и общо неразположение;
някакви кожни промени, например язви в устата, гърлото, носа, половите органи и конюнктивит (зачервени или подути очи), широко разпространени мехури или лющене на кожата;
сериозни реакции на свръхчувствителност, включително висока температура, кожен обрив, болка в ставите, необичайни резултати при кръвни изследвания и при чернодробни функционални изследвания (това може да са признаци на полиорганно нарушение).
Съобщавани са следните други нежелани реакции:
Чести (могат да засегнат не повече от 1 на 10 души):
кожен обрив.
Нечести (могат да засегнат не повече от 1 на 100 души):
гадене, повръщане и диария;
отклонения в параметрите на чернодробната функция.
Редки (могат да засегнат не повече от 1 на 1 000 души):
ставни болки или болезнено подуване на слабините, подмишничните ямки или шията;
жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите);
проблеми с черния дроб, напр. възпаление;
проблеми с бъбреците;
образуване на камъни в пикочните пътища, симптомите на което включват кръв в урината и болка в корема, поясната област или слабините.
Много редки (могат да засегнат не повече от 1 на 10 000 души):
Милурит таблетки може да засегне кръвта или лимфната система. Признаците могат да бъдат: пребледняване, възпаление на устата, по-лесно образуване на кръвонасядане от обикновено, кървене от устните, устата или половите органи, възпаление на гърлото или други признаци на инфекция. Тези ефекти обикновено възникват при хора с чернодробни или бъбречни проблеми;
Милурит може да засегне лимфните възли;
висока температура;
наличие на кръв в урината, бъбречна недостатъчност;
повръщане на кръв;
високо ниво на мазнини в кръвта;
чувство за общо неразположение;
слабост, изтръпване на дланите или ходилата, нестабилност на стъпалата, мравучкане, невъзможност за движение на мускулите (парализа) или загуба на съзнание;
главоболие, замаяност, сънливост или нарушено зрение;
болка в гръдния кош, високо кръвно налягане или забавен пулс;
стерилитет при мъжете или невъзможност за получаване или задържане на ерекция;
уголемяване на гърдите при мъже и жени;
промяна в изхождането, наличие на масти в изпражненията;
промяна във вкусовите усещания;
катаракта (замъгляване на лещата на окото), заболяване на макулата;
косопад или промяна в цвета на косата;
припадъци;
депресия;
задържане на течности, което предизвиква образуване на отоци, най-вече по глезените;
чувство за жажда, умора и спадане на тегло (може да са симптоми на диабет). Възможно е Вашият лекар да реши да измери нивото на кръвната Ви захар, за да провери дали това е така;
образуване на циреи (фурунколоза - малки, болезнени, червени пъпки по кожата);
мускулни болки.
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):
болка в корема.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в:
Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. „Дамян Груев” № 8,
1303 София, 
Тел.: +35 928903417, 
уебсайт: www.bda.bp.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Милурит
Да се съхранява под 30°С.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Милурит
Активното вещество е: 100 mg алопуринол във всяка таблетка.
Другите съставки са: лактоза монохидрат, картофено нишесте, повидон, талк, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат тип А.
Как изглежда Милурит и какво съдържа опаковката
Външен вид: Бели или сиво-бели, кръгли, плоски, със скосени ръбове таблетки с делителна черта от едната страна и с гравиран надпис "Е 351" от другата страна. Таблетките могат да бъдат разделени на равни дози.
Опаковка: 30, 40, 50, 60, 70, 80 или 120 таблетки в стъклена бутилка, поставена в картонена опаковка заедно с листовката за пациента.
Притежател на разрешението за употреба:
Egis Pharmaceuticals PLC, Унгария.
Производител:
Egis Pharmaceuticals PLC, Унгария.

Условия за доставка с Медея Логистик:

- Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева без значение от теглото на пратката –  БЕЗПЛАТНА. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева –  4,60 лева. Изпълнява се в рамките на 2 работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

 - Цена за Експресна Доставка  до  180 минути  - 9,60 лева, независимо от тежестта и обема на поръчката. 

Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

В деня на разнос служител от Онлайн аптека Медея, ще се свърже с вас по телефона за да Ви уведоми, че в рамките на работния ден, може да очаквате пратката/поръчката си доставена от куриер на Логистика Медея на посоченият от вас адрес.

Условия за доставка с куриерска фирма Еконт:

  - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерската фирма, или адрес на клиента.

При поръчки над 1кг цената на доставката до офис на Еконт или адрес на клиента, се начислява спрямо ценовите услуги на куриерска фирма Еконт, без значение от стойността на поръчката.

При приемането и обработването на всяка една поръчка в aptekamedea.bg , клиента получава от програмата автоматичен Invoice e-mail , а когато тя бъде готова за изпращане и приключена ще получите отново автоматичен shipping e-mail . Очаквайте SMS от куриерска фирма Еконт кога ще ви бъде доставена поръчката/пратката.

Куриерска фирма Еконт има конкретен седмичен график за разнос, до по-малките населени места и се спазва съответния график.

**Възможно е да има леко удължаване срока на доставка на повече от 2 работни дни поради недостатъчна наличност на поръчан от вас продукт, или временната му липса на склад/дистрибутор.

***В резултат на лоши метереологични условия, технически проблеми или други непредвидени обстоятелства, понякога може да има забавяне в разноса на пратки от куриерска фирма Еконт.

Други продукти от ЕГИС | EGIS

Add to favorites
НОАЦИД ТБ 40МГ Х 28 ЕГИС Оценка на продукта
Add to favorites
17,79 лв.
Репахерб Ректална маз, 25 гр. Оценка на продукта
4.05 от 5 ( 116 оценки)
Add to favorites
ЕГИРАМЛОН КАПС 5 МГ/5 МГ X 30 Оценка на продукта
Add to favorites
БЕТАДИН ПЕСАРИ 200МГ Х 14 Оценка на продукта
Add to favorites
АУРОНАЛ ТБ 10МГ Х 30 Оценка на продукта
Add to favorites
КОРДАФЛЕКС ТБ 20МГ Х 60 Оценка на продукта

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;


6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!