ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ 0.1% 30Г АСТЕЛАС

Прод.код 20546 / Тегло 0.04 кг.

Марка
АСТЕЛАС | ASTELLAS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Локоид Липокрем съдържа хормон от кората на надбъбреците (кортикостероид) и бързо намалява симптомите на някои кожни заболявания - сърбеж, зачервяване, лющене на кожата.
Кортикостероидите не лекуват основното заболяване.
Основата на крема е се прилага при кожни заболявания с цел намаляване на влажността.
Локоид Липокрем може да се използва за лечение на повърхностни кожни заболявания (които не са причинени от микроорганизми), придружени със сърбеж, зачервяване или лющене на кожата.
Локоид Липокрем съдържа повече мазнина от обикновен крем и затова е специално подходящ при кожни заболявания със суха кожа или смесени такива -отчасти суха и отчасти влажна кожа.
2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ
Не използвайте Локоид Липокрем
Ако имате кожни заболявания, причинени от инфекции, предизвикани от бактерии, вируси, гъбички, дрожди или паразити. Тези заболявания може да се усложнят или маскират.
Ако имате акне, както и зачервяване на кожата.
Ако имате рани или ихтиоза
Ако имате кожни заболявания, които може да са в резултат на предишно лечение с кортикостероиди, като възпаление на кожата около устата, изтъняване на кожата, възможно със стрии, чупливи кръвоносни съдове.
При обрив на деца с подбити (набити) от ходене крака.
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към хидрокортизонов бутират или към някоя от останалите съставки на Локоид Липокрем (което настъпва рядко). Вижте също точка „Важна информация относно някои от съставките на Локоид Липокрем”
Обърнете специално внимание при употреба на Локоид Липокрем
Кожата на лицето и в областта на гениталиите, както и при кожните гънки е особено чувствителна към кортикостероиди, поради което трябва да се третира внимателно.
Ако прилагате Локоид Липокрем под бандаж или превръзка или върху голяма кожна повърхност, или при деца, е необходимо да се извърши лекарски преглед.
Локоид Липокрем не трябва да попада в очите и не трябва да се нанася върху клепачите.
Продължителната употреба на кортикостероиди върху голяма кожна повърхност трябва да се избягва при деца.
Консултирайте се с Вашия лекар, ако някое от гореописаните предупреждения се отнася до Вас.
Ако след продължително лечение с Локоид Липокрем заболяването се появи отново след кратко време, Вие трябва да се консултирате с лекаря си.
По време на лечението:
Свържете се с Вашия лекар, ако имате замъглено зрение или други зрителни смущения.
Употреба на други лекарства
Моля, забележете: Следните забележки може да се отнасят също до употребата на лекарства в близкото минало или близкото бъдеще. Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Бременност и кърмене
Бременност:
Употребата на високи дози кортикостероиди може да доведе до изоставане в растежа на плода. Тъй като само малко количество от активното вещество е налично в кръвта при употреба на Локоид Липокрем, той може да се използва за кратко време и върху малки участъци на кожата. Гореописаният ефект не може да се изключи при продължително лечение или приложение върху по-големи кожни области.
Поискайте съвет от Вашия лекар или фармацевт преди употреба на всяко лекарство. Ако искате да използвате Локоид Липокрем по време на бременност трябва първо да се консултирате с Вашия лекар.
Кърмене:
Локоид Липокрем може да се използва от жени, които кърмят, ако лечението е краткосрочно, а продуктът се прилага върху малки участъци. При продължително лечение или при третиране на големи кожни участъци не се препоръчва кърмене.
Поискайте съвет от Вашия лекар или фармацевт преди употреба на всяко лекарство. Ако искате да използвате Локоид Липокрем по време на кърмене трябва първо да се консултирате с Вашия лекар.
Шофиране и работа с машини
Няма данни за ефекта на Локоид Липокрем върху способността за шофиране и работа с машини, но такъв ефект не се очаква.
Важна информация относно някои от съставките на Локоид Липокрем
Цетостеариловият алкохол може да предизвика локални кожни реакции (напр. контактен дерматит).
Пропил парахидроксибензоат (Е 216) може да предизвика алергични реакции
(възможно забавени).
3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ
Локоид Липокрем трябва да се нанася в тънък слой върху засегнатата кожа. След това може внимателно да се масажира. Не трябва да се прилага повече от 1 до 3 пъти дневно, ако лекаря не е предписал друго. Ако оплакванията намалеят лекарят може да ви посъветва да използвате Локоид Липокрем по-рядко.
Обикновено не трябва да използвате повече от 1-2 туби от 30 g Локоид Липокрем за една седмица.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Локоид Липокрем
Ако сте приели повече от необходимата доза Локоид Липокрем, може да настъпят нежеланите реакции описани по-долу в точка „4. Възможни нежелани реакции”. В такъв случай, незабавно се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте пропуснали да използвате Локоид Липокрем
Ако веднъж сте забравили да нанесете Локоид Липокрем, продължете Локоид Липокрем по обичайния начин. Не е необходимо да прилагате по-голямо количество Локоид Липокрем.
Ако сте спрели употребата на Локоид Липокрем
Ако лечението с Локоид Липокрем се спре твърде рано може да се възвърнат първоначалните симптоми. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако възнамерявате да спрете лечението.
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Локоид Липокрем може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Докато използвате Локоид Липокрем могат да настъпят следните нежелани реакции:
Нарушения на имунната система
Много редки (при по-малко от 1 от 10 000 пациенти)
свръхчувствителност
Нарушения на ендокринната система
Редки (при повече от 1 от 10,000, но при по-малко от 1 от 1,000 пациенти)
адренокортикална супресия (потискане на надбъбречната жлеза)
В случай на продължително лечение с кортикостероиди нанесени върху кожата, те могат да проникнат през кожата и да навлязат в кръвта. Това може да доведе до адренокортикална супресия. Рискът от системни нежелани реакции е по-голям в случай на:
приложение при оклузия (под превръзка, в кожни гънки)
приложение върху големи кожни участъци
продължително лечение
приложение при деца
Нарушения на очите
Много редки (при по-малко от 1 от 10 000 пациенти)
Повишено вътреочно налягане с повишен риск от катаракта.
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка)
Замъглено зрение.
Нарушения на кожата и подкожната тъкан
Редки (при повече от 1 от 10,000, но при по-малко от 1 от 1,000 пациенти)
усещане за парене или сърбеж на кожата, третирана с Локоид Липокрем. Това обикновено не е сериозно и изчезва от самосебе си.
Обезцветяване или изтъняване на кожата (често необратимо), понякога със стрии, разширяване на кръвоносните съдове в кожата, ексесивно окосмяване (хипертрихоза).
Влошаване на кожното заболяване след спиране на лечението („ребаунд-ефект”).
Сърбеж, пъпки или загнояване, ако сте използвали продължително време Локоид Липокрем под оклузия.
Екзема или възпаление на кожата (дерматит), включително кожно възпаление в резултат на контакт с дразнещи вещества или вещества, предизвикващи свръхчувствителност (контактен дерматит).
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
Тел.:+359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява при температура под 25°С. Да не се съхранява в хладилник или фризер.
Локоид Липокрем не трябва да се използва след изтичане срока на годност, означен върху тубата и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Локоид Липокрем
Активното вещество е хидрокортизонов бутират (hydrocortisone butyrate). 1 g от крема Локоид Лопокрем съдържа активното вещество хидрокортизонов бутират (hydrocortisone butyrate) 1 mg.
Другите съставки са: цетостеарилов алкохол, макрогол цетостеарилетер, парафин лек течен, парафин бял мек, пропил парахидроксибензоат Е216, бензилов алкохол, лимонена киселина, безводна ЕЗЗО, натриев цитрат, безводен E33I, пречистена вода

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!