Account

ЛЕПОНЕКС ТБ 100МГ Х 50

Прод.код 826 / Тегло 0.20 кг.

Производител
НОВАРТИС ФАРМА
Марка
НОВАРТИС | NOVARTIS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ЛЕПОНЕКС ТАБЛ 100МГ Х 50

LEPONEX TABL 100MG X 50

Информацията е предоставена само с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист - лекар или фармацевт.

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

ЛЕПОНЕКС таблетки съдържат лекарствено вещество clozapine и се предлагат в две различини концентрации:

Лепонекс е антипсихотичен лекарствен продукт (наричан понякога невролептик) и принадлежи към група лекарства, известни като дибензодиазепини. Лепонекс се използва за лечение на хора, страдащи от шизофрения. Той се използва за лечение на хора, които или са приемали поне две антипсихотични лекарства, или не са понасяли антипсихотиците поради нежеланите им ефекти. Лепонекс се използва също за лечение на тежки нарушения на мисленето при пациенти с болест на Паркинсон, когато останалите видове лечение са били неуспешни. Кръвни изследвания Преди да започнете лечението с Лепонекс ще Ви бъде направено кръвно изследване, за да е сигурно, че можете да приемате това лекарство. Ще Ви бъдат правени редовни кръвни изследвания докато продължавате да приемате Лепонекс, и ако спрете Лепонекс, в продължение на четири седмици след това. Вашият лекар ще Ви каже кога и къде ще Ви бъдат направени изследванията. Те ще бъдат извършвани всяка седмица през първите няколко месеца, но по-късно може да намалеят до едно на две седмици. След като сте били на лечение с Лепонекс в продължение на една година, може да се наложи да Ви бъдат правени кръвни изследвания веднъж на всеки четири седмици. Важно е да не пропускате тези изследвания, тъй като с оглед на Вашата безопасност Вашият лекар няма да може да Ви предпише повече таблетки. Затова Вашето сътрудничество за кръвните изследвания е особено важно.  

                                                                                                  

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

 

Преди да приемете Лепонекс таблетки Лепонекс няма да Ви се дава, ако сте в безсъзнание. Уведомете Вашия лекар, ако някое от следните твърдения се отнася за Вас:

* Ако сте приемали това лекарство преди и сте били гични към него или то Ви е навредило, или някоя от останалите съставки на таблетката са Ви навредили.

* Ако не сте в състояние да се подложите на редовни кръвни изследвания.

* Ако някога сте имали нисък брой бели кръвни клетки (включително след прием на Лепонекс), освен ако е било след лечение на рак.

* Ако страдате или преди сте страдали от заболяване на костния мозък.

* Ако страдате от епилепсия (припадъци, гърчове или пристъпи).

* Ако имате проблеми с алкохола или злоупотреба с вещества, напр. Наркотици.

* Ако страдате от някакви тежки сърдечни, чернодробни или бъбречни нарушения. Ако някога сте имали тежко заболяване, засягащо сърцето, може да е необходимо да се обърнете към специалист.

* Ако сте страдали от тежък запек, запушване на червата или някакъв друг вид нарушение, което е засегнало дебелото Ви черво.

* Ако имате глаукома (заболяване на очите).

* Ако имате диабет.

* Ако имате затруднения с уринирането поради уголемена простатна жлеза.

* Ако имате непоносимост към определени захари, напр. лактоза.

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Уведомете Вашия лекар ако приемате някое от следните лекарства:

* Лекарства за лечение на високо кръвно налягане, напр. метопролол, калтоприл

* Лекарства за лечение на ия, напр. флувоксамин, пароксетин, фенелзин, циталопрам

* Някакво антипсихотично лекарство, давано под формата на инжекция, напр. флупентиксол деканоат, флуфеназин деканоат

* Бензодиазепини (транквиланти) или таблетки за сън, напр. дизаепам, темазепам

* Литий

* Антихистамини, използвани за лечение на гични състояния или сенна хрема, напр. лоратадин, хлорфенирамин

* Антибиотици, напр. котримоксазол, хлорамфеникол, еритромицин, рифампицин или противогъбични средства, напр. флуконазол

* Лекарства за лечение на рак, напр. циклофосфамид, бусулфан

* Лекарства за лечение на епилепсия, напр. фенитоин, карбамазепин, натриев валпроат

* Лекарства за лечение на болката, напр. морфин, кодеин и фенилбутазон

* Дигоксин или варфарин

* Циметидин

* Някои лекарства, използвани за лечение на артрит, напр. пенициламин, напроксен, индометацин

* Лекарство, за което е известно, че причинява запек, включително други лекарства, използвани за лечение на ия или шизофрения, напр. хлорпромазин, или лекарства за лечение на симптомите на болестта на Паркинсон, напр. перголид

* адреналин или норадреналин

* Някакво антивирусно лекарство, напр. ритонавир, индинавир

* омепразол (лекарство за лечение на повишената киселинност на стомаха)

Някои лекарства може да повлияят на Вашето лечение. Важно е да попитате Вашия лекар преди да приемате някакви други лекарства, дори ако те се отпускат без рецепта.

Не трябва да пиете алкохол докато приемате Лепонекс.

Нивата на Лепонекс в кръвта може да бъдат повлияни от спиране на пушенето и промени в броя на кофеин - съдържащите напитки, които приемате. Моля, уведомете Вашия лекар за всякакви подобни промени.

 

БРЕМЕННОСТ

Ако сте бременна, планирате бременност или забременеете по време на лечението Ви, е важно да информирате за това на Вашия лекар, преди да приемате Лепонекс. Някои от жените, приемащи определени антипсихотични лекарства, имат нередовен цикъл или менструацията им изцяло спира. Ако сте жена и сте повлияна по този начин менструацията Ви може да се възобнови, ако лекарството Ви се замени с Лепонекс. При тези обстоятелства трябва да се уверите, че взимате адекватни мерки за предпазване от забременяване.

 

Кърмене

Жените не трябва да кърмят докато приемат Лепонекс, тъй като лекарството може да премине чрез майчината кърма в детето.

 

ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Трябва да се избягват шофирането и работата с машини, особено в ранните етапи от лечението.                            

ДОЗИРАНЕ

Лепонекс е подходящ само за възрастни над 16-годишна възраст.

Моля, следвайте указанията, които Ви е дал Вашият лекар или фармацевт. Той/тя ще Ви кажат колко таблетки да приемате и колко често да ги приемате. Трябва да следвате тези указания внимателно и е важно да не променяте дозата или да спирате приема на Лепонекс освен, ако Вашият лекар не Ви каже.

Лечение на шизофрения: Обичайната доза на Лепонекс е между 200 mg и 450 mg дневно. Дозата обикновено е разделена на отделни приеми като някои са сутрин, а други вечер. Лечението обикновено се започва с половин таблетка от 25 mg (12,5 mg) един или два пъти дневно през първия ден. След това Вашият лекар бавно ще повиши дозата Ви, докато се достигне идеалната за Вас доза. Лечението Ви с Лепонекс ще продължи поне шест месеца. Някои хора може да се нуждаят от по-високи дози до максимум 900 mg дневно.

Лечение на тежки нарушения на мисленето при пациенти с болест на Паркинсон: Обичайната доза е между 25 mg и 37,5 mg дневно и обикновено се дава като единична доза всяка вечер. Лечението обикновено се започва с половин таблетка от 25 mg (12,5 mg) вечер и след това дозата постепенно се повишава, докато се достигне идеалната за Вас доза. Някои пациенти може имат нужда от дози до максимум 100 mg на ден.

През първите седмици от лечението ще Ви бъде измервано кръвното налягане. Винаги приемайте таблетките с вода и ги преглъщайте цели.

Лечението с ЛЕПОНЕКС е дългосрочно. Ако то се спре, е възможно да се появят отново предишните симптоми. Затова е важно таблетките да се приемат всеки ден.  Лепонекс трябва да се приема редовно всеки ден.

 

Ако пропуснете да приемете една доза, вземете друга веднага щом си спомните. Ако обаче е време за следващата доза, пропуснете забравените таблетки и приемете следващата доза в точното време. Важно е да помните, че ако не сте приемали никакъв Лепонекс в продължение на повече от 48 часа, трябва да се свържете с Вашия лекар, колкото е възможно по-скоро.                                                                                                   

ПРЕДОЗИРАНЕ

Ако примете повече от Вашето лекарство, трябва да се свържете с Вашия лекар незабавно или да отидете до най-близкото спешно отделение.                                                                                      

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Ефекти върху кръвта Лепонекс може да причини промени в броя на определен вид клетки (белите клетки), които се откриват в кръвта. В някои случаи при пациентите може да възникне намаление на броя на определен тип бели кръвни клетки, наречени неутрофили. Неутрофилите са отговорни за борбата с инфекциите и така, ако се понижат, организмът Ви може да е по-малко способен да се пребори с инфекцията. Може да чуете, че това се нарича "неутропения" или "агранулоцитоза". По тази причина трябва да се провеждат редовни кръвни изследвания. Ако се развие значително понижение на белите кръвни клетки, ще са необходими допълнителни кръвни тестове и, ако в някой момент броят на кръвните клетки спадне под определено ниво, веднага трябва да се спре лечението с Лепонекс. Много е важно да не се пропускат изследания на кръвта. След като Лепонекс се спре, броят на белите кръвни клетки трябва да се възстанови. Ако развиете неутропения или агранулоцитоза няма да можете да получавате Лепонекс отново. Докато премате Лепонекс е важно незабавно да информирате на Вашия лекар, ако развиете признак на инфекция, като повишена температура и грипоподобни симптоми или възпалено гърло. Това ще позволи на Вашия лекар да извърши по спешност изследване на кръвта, за да провери дали Вашите симптоми са свързани с лекарството Ви. Понякога Лепонекс може да причини повишение на броя на белите кръвни клетки. Освен това, Лепонекс може също да причини повишение на определен тип бели кръвни клетки, наречени еозинофили. Ако те се повишат над определено ниво, лечението с Лепонекс трябва да се спре. Лечението с Лепонекс ще започне отново след като броят на еозинофилите се нормализира. При някои много редки случаи се наблюдава понижение на броя на тромбоцитите (кръвни клетки от основно значение за съсирването на кръвта). Ако броят на тромбоцитите спадне под определено ниво, лечението с Лепонекс ще бъде спряно. Може да се развие също така и повишение на броя на тромбоцитите.

Ефекти върху сърцето Рядко се съобщават нежелани реакции от страна на сърцето при лечение с Лепонекс. Поради тази причина, преди да започнете да приемате Лепонекс, Вашият лекар ще Ви разпита относно предхождащи проблеми със сърцето, които може да сте имали и ще извърши физикален преглед, преди да запише дейността на сърцето (електрокардиограма или ЕКГ). Лепонекс може да причини ЕКГ промени, сърцебиене и промени в пулса. В редки случаи може да причини увреждания на сърдечния мускул (кардиомиопатия), възпаление на мембраната, обгръщаща сърдечния мускул (перикардит), събиране на течност около сърцето (перикарден излив) и много рядко - спиране на сърцето. Освен това, рядко се съобщава, че Лепонекс може да причини възпаление на сърдечния мускул (миокардит). В случай на миокардит, това обикновено става в рамките на първите два месеца от лечението. Симптомите на миокардита може да включват: ускорен пулс в покой, учестено или затруднено дишане, гръдна болка, сърцебиене или нарушен пулс, симптоми на грип, необяснима умора и повишен брой на еозинофилите в кръвта. Ако сте приемали Лепонекс в миналото и Ви е била поставена диагноза миокардит, е много важно да съобщите това на Вашия лекар, тъй като не трябва да приемате отново Лепонекс.

Други нежелани реакции При някои хора, Лепонекс може да причини следното

* Сънливост

* Замаяност

* Умора

* Повишено слюноотделяне

* Слабост или леко замайване, ако се изправите внезапно от леганало положение

* Увеличение на теглото

* Замъглено виждане

* Главоболие

* Треперене, скованост, , безпокойство и неестествени движения

* Епилептични пристъпи (припадъци, конвулсии) и гърчове

* Сухота в устата

* Повишено потоотделяне

* Повишена телесна температура - особено в началните седмици от лечението

* Високо кръвно налягане

* Чувство за гадене, повръщане, загуба на апетит

* Неволево изпускане на урина или затруднено уриниране

* Леки нарушения в чернодробните функционални тестове

* Малигнен невролептичен синдром (МНС) - тежка реакция към антипсихотичното лечение

* Някои пациенти може да развият запек докато приемат Лепонекс, който може да стане тежък. Това трябва да се съобщи на Вашия лекар, тъй като може да се налага лечение.

В редки случаи Лепонекс може да причини:

* Повишени нива на кръвната захар и захарен диабет. Много рядко някои пациенти може да са тежко засегнати.

* Обърканост и дезориентация

* Абнормни мускулни движения на лицето и тялото

* Повишени нива на определен тип мазнини (триглицериди) в кръвта

* Поява на съсиреци в кръвоносните съдове, напр. на краката

* Затруденено преглъщане

* Затруднено дишане

* Случайно вдишване на храна (аспирация)

* Тежък запек, свързан със запушване на дебелото черво, което може да причини коремна болки и стомашни спазми

* Възпаление на черния дроб и други ефекти върху черния дроб, причиняващи пожълтяване на кожата, сърбеж и потъмняване на урината

* Възпаление на панкреаса, водещо до коремна болка

* Уголемяване на слюнчените жлези и повишено отделяне на слюнка.

* Възпаление на бъбреците

* Кожен обрив

* Повишени нива в кръвта на ензим, наречен креатининфосфокиназа

* Болезнена продължителна ерекция на пениса

* Високи нива на холестерола в кръвта

* Анемия (нисък хемоглобин)

Кажете веднага на Вашия лекар, ако забележите някой от горните симптоми или ако имате някакви други неочаквани симптоми, които не са споменати в тази листовка. Освен ако Вашият лекар не Ви посъветва друго, не трябва внезапно да спирате да приемате Вашите таблетки Лепонекс, тъй като има съобщения за реакции на спиране на лечението след внезапното му преустановяване. Тези реакции включват изпотяване, главоболие, гадене, повръщане, диария и повторна поява на първоначалните Ви симптоми. Много рядко се съобщават случаи на внезапна необяснима смърт при пациентите приемащи Лепонекс. Подобни случаи възникват при пациентите с психиатрични заболявания, независимо дали са на лечение или не.

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранение на Лепонекс таблетки Съхранявайте Вашето лекарство на скрито място, недостъпно за деца. Вашето лекарство може да им навреди.

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!