ЛАТИКОРТ МАЗ 0.1% 15ГР

Прод.код 2400 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ФАРМА СУИС | PHARMA SWISS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

1. Какво представлява Латикорт 0,1% маз и за какво се използва
Хидрокортизоновият бутират е синтетичен кортикостероид с умерено силен ефект. Той е синтетичен глюкокортикостероид, притежаващ умерено силно противовъзпалително, противосърбежно и антиалергично действие.
Намалява ексудативните реакции и миграцията на левкоцити от кръвоносните и лимфни съдове вследствие на локално съдосвиващо действие. Лесно преминава повърхностния кожен слой и има продължително действие. След преминаване в системното кръвообращение се метаболизира главно в черния дроб. Отделя се с урината и в по-малка степен с жлъчката, главно под формата на конюгати с глюкороновата киселина и в малки количества в непроменена форма. Абсорбцията на хидрокортизоновия бутират през кожата се интензифицира след приложение върху деликатната кожа в областта на кожните гънки, приложение върху увреден епител или върху възпалена кожа. Абсорбцията се повишава и при често използване на продукта или при прилагането му върху обширни кожни участъци. Абсорбцията на хидрокортизонов бутират при млади пациенти е по-висока отколкото при възрастни.
Латикорт като 0,1% маз се прилага локално при подостри и хронични, неинфектирани, сухи кожни възпаления от различен произход, преди всичко такива с алергичен произход с умерена или изразена интензивност, повлияващи се от глюкокортикостероиди и свързани с постоянен сърбеж или хиперкератоза. Този продукт е подходящ за лечение на: себореен дерматит, атопичен дерматит, строфулус, алергична контактна екзема, еритема мултиформе, еритематозус, упорити форми на псориазис, плосък лишей.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Латикорт 0,1% маз
Не използвайте Латикорт 0,1% маз:
ако сте алергични към хидрокортизонов бутират, други глюкокортикоиди или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
при бактериални, вирусни или гъбични заболявания на кожата;
ако имате обикновено или розацея акне;
при периорален дерматит;
след профилактични ваксинации;
при деца на възраст под 2 години.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Латикорт 0,1% маз:
при вече съществуващи атрофични промени на подкожните тъкани, особено при пациенти в напреднала възраст;
при пациенти с тясно- или широкоъгълна глаукома или катаракта. Приложението на лекарствения продукт върху клепачите или върху кожата около клепачите при пациенти с глаукома с тесен или широк филтрационен ъгъл и при пациенти с катаракта трябва да се избягва поради възможността от засилване на симптомите на заболяването.
Лекарственият продукт може да се прилага само по начина, предписан от лекаря и не трябва да се използва за други болести, освен тези, определени от него.
В случай на инфекция в мястото на приложение на мазта, лекарят може да предпише допълнително антибактериално или противогъбично лечение. Ако симптомите на инфекцията не отшумяват, приложението на Латикорт маз трябва да се преустанови и да се потърси съвет от лекар.
Да не се прилага върху кожата на лицето без изрично предписание от лекар. Ако лекарят предпише приложение върху кожата на лицето, трябва много точно да се спазват неговите препоръки относно приложението на продукта, поради по-високата абсорбция и повишената вероятност от поява на нежелани ефекти под формата на трайно разширяване на малките кръвоносни съдове (телеангиектазия), атрофия на подкожните тъкани в близост до устните, дори след краткотрайно приложение.
Не използвайте мазта по-дълго отколкото е предписал лекаря. След продължително приложение върху обширни кожни повърхности честотата на нежеланите лекарствени реакции и вероятността за поява на отоци, повишено кръвно налягане, хипергликемия и отслабване на имунната система се повишава.
Свържете се е Вашия лекар, ако имате замъглено зрение или други зрителни смущения.
Други лекарства и Латикорт 0,1% маз
Информирайте Вашия лекар или фармацевт ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
По време на лечението на кожни лезии с глюкокортикостероиди, особено при локално приложение върху обширни участъци от кожата, пациентите не трябва да бъдат ваксинирани против дребна шарка. Не трябва да се правят и други ваксинации по време на лечението поради риска от липса на имунен отговор за формиране на антитела.
Латикорт маз може да засили ефекта на имуносупресорите и да намали ефекта на имуностимулаторите.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Латикорт маз може да се използва от бременни и кърмещи жени само, ако е предписан от лекар.
Шофиране и работа с машини
Лекарственият продукт не повлиява неблагоприятно психомоторните функции, способността за шофиране и работа с машини.
3. Как да използвате Латикорт 0,1% маз
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар и фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Дозировка и начин на приложение
Нанасяйте тънък слой от мазта върху увредения участък от кожата не по-често от 1-2 пъти дневно. При значителна лихенизация и хиперкератоза на уврежданията мазта може да се прилага под оклузивна превръзка, която трябва да се сменя на 24 часа. Лечението не трябва да продължава повече от 2 седмици без прекъсване. Да не се прилага повече от 1 седмица върху кожата на лицето. Не използвайте повече от една туба маз за една седмица.
Употреба при деца
При деца на възраст над 2 години може да се прилага само ако е предписана от лекар; да не се прилага върху кожата на лицето.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Латикорт 0,1% маз
Предозиране може да се наблюдава след продължително приложение върху обширни участъци от кожата и се проявява с оток, хипертония и отслабен имунитет, в тежки случаи - синдром на Къшинг. При поява на някой от описаните симптоми трябва да се консултирате с Вашия лекар.
Ако имате допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Възможна е появата на: акне, стероидиндуцирана пурпура, потискане растежа на епидермиса, атрофия на подкожната тъкан, изсушаване на кожата, хипертрихоза или загуба на коса, депигментация или обезцветяване на кожата, кожна атрофия и стрии, телеангиектазия, периорален дерматит, фоликулит, кожни стрии, вторична инфекция. В някои случаи може да се появи уртикария или макуло-папулозен обрив или е възможно обостряне на съществуващи увреждания. След приложение под оклузивна превръзка, поради повишената абсорбция, е възможно да се развият изявени системни ефекти като отоци, хипертония, отслабен имунитет. След локално приложение върху кожата на клепачите е възможно да се появят глаукома или катаракта.
Замъглено зрение.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. „Дамян Груев“ № 8,
1303 София,
Тел.:+359 2 8903417,
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Латикорт 0,1% маз
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява под 25°С.
Не използвайте Латикорт маз след изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Латикорт 0,1% маз
Активното вещество е: хидрокортизонов бутират. 1 g маз съдържа 1 mg хидрокортизонов бутират.
Другата съставка е: бял мек парафин.
Как изглежда Латикорт 0,1% маз и какво съдържа опаковката
Тубата съдържа 15 g маз.
Притежател на разрешението за употреба:
PharmaSwiss Ceska republika s.r.o., Чешка Република.
Производител:
Pharmaceutical Works Jelfa S.A., Полша.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах