КЛОТРИМАЗОЛ 100МГ Х 6 ВАГИНАЛНИ ТАБЛЕТКИ

Прод.код 738 / Тегло 0.20 кг.

Марка ГЛАКСО СМИТ КЛАЙН | GSK
Оценка на продукта
5.00 от 5 ( 2 оценки)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

 

CLOTRIMAZOL vaginal tablets

КЛОТРИМАЗОЛ вагинални таблетки

clotrimazole

Тази листовка се отнася само за CLOTRIMAZOL вагинални таблетки. Моля прочетете я внимателно преди започване приложението на лекарството. Тя ви информира за най-важното относно CLOTRIMAZOL вагинални таблетки. За повече информация или съвет се обърнете към лекуващия лекар.

 

1. Наименование на лекарството

Името на лекарството е Clotrimazol (Клотримазол).

 

2. Какво представлява и какво съдържа лекарството

Всяка вагинална таблетка CLOTRIMAZOL съдържа 100 mg от лекарственото вещество clotrimazole (клотримазол). Лекарството съдържа също и помощни вещества, необходими за направата на лекарствената форма - лактоза, картофено нишесте, адипинова киселина, натриев бикарбонат, колоиден силициев диоксид, натриев лаурилсулфат.

 

3. Кой произвежда лекарството и притежава разрешение за употребата му в България

Лекарството се произвежда от GlaxoSmithKline Pharmaceuticals SA, с адрес: Grunwaldska Street 189, 60-322 Poznan, Poland. Притежател на разрешението за употреба е Glaxo Group Ltd., Greenford, Middlesex, UK, представляван в България от GlaxoSmithKline Export Ltd. c адрес: София 1408, кв. Иван Вазов, ул. Димитър Манов, блок 10.

 

4. Как действа лекарството

Clotrimazole е имидазолово производно с локално противогьбично действие. Активен е  срещу дрождоподобните гъбички, дерматофити, диморфни гъби, род Nocardia. 9 Механизмът на действие на clotrimazole включва инхибиране биосинтеза нануклеиновите киселини, протеините и ергостерола, водещо до увреждане и смърт наклетката на гъбите.

 

5. За какво се използва CLOTRIMAZOL вагинални таблетки

Clotrimazol вагинални таблетки се използва за лечение на кандидозни инфекции на срамните устни и влагалището, вкл. инфекции, причинени от резистентни към nystatin (нистатин) щамове.

 

6. Преди да започнете приложението на лекарството

Не прилагайте CLOTRIMAZOL вагинални таблетки:

• ако сте свръхчувствителни (алергични) към clotrimazole или някое от помощните вещества на CLOTRIMAZOL вагинални таблетки.

• През първите три месеца на бременността.

Clotrimazol вагинални таблетки не трябва да се прилага по време на менструация.За предотвратяване на повторна инфекция се препоръчва избягване на половите контакти по време на лечението или използване на презерватив от сексуалните партньори. Сексуалният партньор също трябва да се подложи на противогьбично лечение, независимо дали има симптоматика или не.Употребата на тампони по време на лечението е противопоказана.Clotrimazol вагинални таблетки не трябва да се прилага при деца до 12-годишна възраст.

 

7. Бременност и кърмене

Clotrimazol вагинални таблетки не трябва да се употребява през първите три месеца на бременността. От четвъртия месец до края на бременността, както и по време на кърмене, лекарството може да се прилага само ако по мнение на лекаря ползата за майката и детето превишава потенциалния риск.

 

8. Едновременен прием на други лекарства

Непременно уведомете лекаря за всички други лекарства, които приемате в момента, дори за тези, които сте си купили сами без лекарско предписание или препоръка.Важно е да се има предвид, че clotrimazole може да потисне действието на други, локално действуващи противогъбични продукти, особено полиенови антибиотици -nystatin (нистатин), natamycin (натамицин).Dexamethasone (дексаметазон) във високи дози потиска противогъбичното действие на clotrimazole.Противогъбичното действие на clotrimazole се усилва от високи локални концентрации на пропиловия естер на парахидроксибензоената киселина.

 

9. Как да прилагате CLOTRIMAZOL вагинални таблетки

Освен ако лекарят не е препоръчал друго, Clotrimazol вагинални таблетки се прилага както следва:1 таблетка два пъти дневно в продължение на 3 дни или 1 таблетка дневно в продължение на 6 - 7 дни.Таблетките трябва да се поставят дълбоко във влагалището. Лечението трябва да приключи преди настъпване на менструация.

 

9. Какво да направите в случай, че приемете повече от предписаното

Малко вероятно е да възникнат някакви проблеми при предозиране на това лекарство.

 

11. Нежелани лекарствени реакции

Много рядко при приложението на CLOTRIMAZOL вагинални таблетки могат да се наблюдават нежелани реакции - сърбеж, зачервяване, болка, оток на входа на влагалището.При настъпването на тези симптоми трябва да прекратите лечението с CLOTRIMAZOL вагинални таблетки и да уведомите лекуващия ви лекар.

 

12. Как се съхранява CLOTRIMAZOL вагинални таблетки

Съхранявайте CLOTRIMAZOL вагинални таблетки, както и всяко друго лекарство, на място, недостъпно за деца.Да се съхранява при температура под 25°С. Не приемайте лекарството след датата на изтичане на срока на годност, обозначенавърху опаковката.

 

Запомнете!

Това лекарство е единствено за вас.

Никога не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, дори ако техните симптоми са същите или подобни на вашите.

Тази листовка не ви дава пълна информация за лекарството.

Ако имате някакви въпроси или не сте сигурни в нещо, попитайте лекуващия ви лекар. Може да ви се наложи да прочетете тази листовка отново, затова не я изхвърляйте докато употребявате лекарството.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах