Account

КЛИМОНОРМ Х 21 БАЙЕР

Прод.код 725 / Тегло 0.20 кг.

Производител
БАЙЕР
Марка
БАЙЕР | BAYER
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

 

Климонорм

Обвити таблетки

 

Лекарствени вещества: estradiol valerate и Ievonorgestrel

9 жълти таблетки, всяка съдържа:estradiol valerate 2.00 mg(еквивалент на 1.53 mg estradiol)

12 кафяви таблетки, всяка съдържа:estradiol valerate 2.00 mg (еквивалент на 1.53 mg estradiol) Ievonorgestrel 0.15 mg

Помощни вещества:

Всяка жълта таблетка съдържа:

лактоза монохидрат; захароза; глюкоза течна; желатин, картофено нишесте; талк; магнезиев стеарат; магнезиев карбонат, лек; калциев карбонат; повидон К 25;, макрогол 35,000; карнаубски восък; титаниев диоксид (Е 171); железен хидроксид(Е 172)

 

Всяка кафява таблетка съдържа: лактоза монохидрат, захароза, глюкоза течна, желатин, картофено нишасте, талк, магнезиев стеарат; магнезиев карбонат, лек; калциев карбонат; повидон К 25;, макрогол 35,000; восък; титаниев диоксид (Е 171); желязо(Ш)оксид(Е 172); железен хидроксид (Е 172); железни оксиди и железни хидроксиди (Е 172)

Климонорм се предоставя в опаковки, съдържащи един блистер с 21 обвити таблетки.

 

1. Какво е Климонорм и за какво се използва?

1.1 Климонорм е комбинация от два женски полови хормона (естроген и прогестоген) за комбинирана, циклична (със свободни от таблетки интервали) хормонално-заместителна терапия (ХЗТ).

1.2 Притежател на разрешението за употреба:

JENAPHARM GmbH & Co. KG a SCHERING group companyOtto-Schott-Str. 15 D-07745 Jena, Germany

Производотел:

Schering GmbH and Co.Pr.Kg.Dobereiner strabe 20 99427 Weimar,Germany

1.3 Климонорм е показан за ХЗТ при симптоми на дефицит на женски полови хормони (естрогени) при жени малко преди или след тяхната последна менструация (менопауза); за превенция на повишена загуба на костна тъкан след последната нормална менструация (постменопаузална остеопороза) при жени, които са изложени на по- висок риск от бъдещи фрактури и които са показали непоносимост или са противопоказани за лечение с други лекарствени продукти, предназначени за профилактика на остеопороза. Опитът при лечение на жени над 65 годишна възраст е ограничен.

 

2. Преди да започнете употреба на Климонорм

2.1 Климонорм не трябва да се приема:

ако сте алергична към estradiol valerate, Ievonorgestrel или някое от помощните вещества на Климонорм;

- ако страдате или сте страдали от рак на гърдата или има съмнения за рак на гърдата;

- ако имате естроген-зависими злокачествени тумори или има съмнение за такив (напр. рак на матката);

- ако имате вагинално кървене, причината за което Вашият лекар не може да открие;

- ако маточната Ви лигавица е с увеличен растеж, който не е бил лекуван (нелекувана ендометриална хиперплазия);

- ако някога сте страдали или страдате от венозен громбоемболизъм (дълбока венозна тромбоза, напр. образуване на кръвен съсирек в дълбока вена, белодробен емболизъм);

- ако имате или наскоро сте развили артериално тромбоемболично заболяване (като ангина пекторис, миокарден инфаркт);

- ако страдате от остро чернодробно заболяване или има данни за чернодробно заболяване в миналото до връщане на функционалните чернодробни изследвания в норма;

- ако имате порфирия (метаболитно заболяване, засягащо формирането на червения кръвен пигмент).

 

2.2 Специални предупреждения за употреба на Климонорм

Медицински преглед/проследяване

Преди започване или подновяване на ХЗТ трябва да се снеме пълна медицинска и семейна анамнеза. Според това и според противопоказанията и предупрежденията за употреба трябва да се предприеме физикален преглед (включително на таза и гърдите). По време на лечението се препоръчват периодични прегледи, като честотата и същността им се адаптират индивидуално за всяка жена.Жените трябва да бъдат уведомени за какви промени в гърдите трябва да съобщават на своя лекар или медицинска сестра. Трябва да бъдат направени изследвания, включително мамография, в съответствие с настоящите скринингови практики, адаптирани според клиничните нужди на пациентката. Необходимо е внимателно да се прецени съотношението риск/полза за периода, в който жените са подложени на ХЗТ.Климонорм не е подходящ за контрацепция.

Състояния, изискващи наблюдение

Пациентката трябва да бъде наблюдавана, ако се е появявало и/или обостряло някое от следните състояния по време на бременност или при предишно хормонално лечение. Трябва да се вземе предвид, че тези състояния могат да се повторят или да се влошат по време на лечението с Климонорм, и особено при:

• лейомиома (маточни фиброзни тумори) или ендометриоза (когато лигавична тъкан на матката е открита извън матката), анамнеза или рискови фактори за тромбоемболични нарушения (виж по-долу) рискови фактори за естроген-зависими тумори, т.е. 1-ва степен наследственост на рак на гърдата високо кръвно налягане, чернодробни заболявания (напр. чернодробен аденом - доброкачествен тумор " на черния дроб)

' ■ захарен диабет с или без съдови усложнения

- холилитиаза ( жлъчни камъни)

• мигрена или (тежко) главоболие

• системен лупус еритематодес, вид автоимунно заболяване

• данни за прекомерно разрастване на маточната лигавица (ендометриална хиперплазия), (виж по-долу)

• епилепсия

• астма

• отосклероза

Причини за незабавно прекъсване на терапията

Терапията трябва да бъде прекъсната в случай, че е открито противопоказание, упоманато в 2.1 Климонорм не трябва да се приема:, както и в следните случаи:

• жълтеница или влошаване на чернодробните функции

• значително повишаване на кръвното налягане

• нов пристъп на мигренозен тип главоболие

• бременност

Промяна в маточната лигавица (ендометриум)

Рискът от прекомерно разрастване на маточната лигавица (ендометриална хиперплазия) или карцином се увеличава, когато естрогените се приемат самостоятелно без допълнителна доза прогестоген за продължителен период от време. За намаляване на риска (което не го елиминира напълно) е необходимо естрогенната терапия да се комбинира с прогестоген за поне 12 дни на цикъл при жени със запазена матка. Климонорм съдържа този прогестоген в 12-те кафяви таблетки.Неочаквано, но обикновенно леко кървене може да се появи през първите месеци на лечението. Необходимо е внимателно да проследявате всяко пробивно кървене или спотингът, докато приемате Климонорм. Ако нерегулярното кървене продължи по-дълго, е необходимо да се свържите с Вашия лекар.Причините трябва да бъдат изяснени от лекаря Ви, ако нерегулярното кървене продължи след терапията или след нейното прекъсване. Това може да включва ендометриална биопсия (изследване на тъкан от маточната лигавица), за да се изключи ендометриално туморно образувание.

 

Рак на гърдата

За повишен риск от рак на гърдата при жени, приемащи естрогени, комбинации от естроген и прогестоген за ХЗТ в продължение на няколко години съобщават клинични и епидемиологични проучвания (виж също 4. Възможни нежелани реакции). Този риск се увеличава с продължителността на приема, но се връща до нормалното ниво в рамките на около пет години след спиране на терапията. Жени, употребяващи естроген-прогестоген комбинирана ХЗТ имат подобен или възможен по-висок риск, в сравнение с жени, които приемат само естрогени.

 

Венозен тромбоемболизъм

ХЗТ е свързана с по-голям относителен риск от развитие на венозен тромбемболизъм (ВТЕ;:риск от запушване на вените от кръвен съсирек , като дълбока венозна тромбоза. Резултатите от едно клинично и епидемиологично проучване показват два до три пъти по-висок риск за тези, които провеждат ХЗТ в сравнение с тези, които не провеждат такова.При жени, неприлагащи ХЗТ е изчислено, че броят на случаите на ВТЕ, които ще се появят за период от 5 години, е около 3 на 1 000 жени на възраст между 50-59 години и 8 на 1 000 жени на възраст между 60-69 години. Установено е, че при здрави жени, които използват ХЗТ в продължение на 5 години, броят на допълнителните случаи на ВТЕ ще бъде между 2 и 6 (best estimate = 4) на 1 000 жени на възраст 50-59 години и между 5 и 15 (best estimate - 9) на 1 000 жени на възраст 60-69 години.Появата на такова тромбоемболично събитие е по-вероятна през първата година на ХЗТ отколкото по-късно.

Общоприетите рискови фактори за ВТЕ включват:

• лична анамнеза за венозен тромбоемболизъм

• семейна анамнеза за венозен тромбоемболизъм

• тежка форма на затлъстяване (БМИ > 30 kg/m2 ) и

• системен лупус еритематодес, вид автоимунно заболяване.

Няма общо становище относно вероятната роля на варикозните вени при ВТЕ.Пациенти с данни за ВТЕ или които вече приемат лекарства за нарушения на кръвосъсирването (антикоагуланти), изискват внимателна преценка на съотношението риск/полза. Данни от личната или силно насочващи данни от семейната анамнеза за тромбоемболизъм или повтарящи се спонтанни аборти, трябва да се проучат, за да се изключи предразположение към формиране на кръвни съсиреци (тромбоза). Докато се постави окончателна диагноза или докато се започне лечение с антикоагуланти, провеждането на ХЗТ при такива пациенти трябва да се разглежда като противопоказно.Рискът от ВТЕ може да бъде временно повишен при продължително обездвижване, тежка травма или хирургическа намеса. Както при всички пациенти в следоперативен период, трябва да се обърне сериозно внимание на профилактичните мерки за предпазване от ВТЕ след хирургическата намеса. Когато хирургическа намеса е последвана от продължително обездвижване, особено при коремна или ортопедична операция на долните крайници, трябва да се обмисли временно прекъсване на ХЗТ 4 до 6 седмици преди операцията, ако това е възможно. Терапията не трябва да се подновява докато жената не е напълно раздвижена. Ако ВТЕ се развие след започване на терапията, приемът трябва да бъде спрян. Ако почувствате болезнено подуване на крака внезапна болка в гърдите или затруднение в дишането, следва незабавно да уведомите Вашия лекар.

 

Исхемична болест на сърцето

Няма данни от рандомизирани контролирани клинични проучвания за благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система при непрекъсната комбинирана ХЗТ (включваща конюгирани естрогени и медроксипрогестерон ацетат). Големи клинични проучвания показват наличието на възможен повишен риск от сърдечносъдова заболеваемост през първата година на употреба и липса на общ благоприятен ефект. Относно други използвани за ХЗТ продукти, чиито лекарствени_вещества се различават от споменатите по-горе, липсват данни от клинични изпитвания, проучващи въздействията при сърдечно-съдова заболяемост или смъртност.

Следователно, не може със сигурност да се каже, че тези резултати се отнасят и за други използвани за ХЗТ продукти.

 

Инсулт

Едно голямо клинично проучване показва наличие на повишен риск от инсулт при здрави жени по време на непрекъсната комбинирана ХЗТ с конюгирани естрогени и прогестогена медроксипрогестерон ацетат:

За жени, които не прилагат ХЗТ, е установено, че броят на случаите на инсулт, които ще се появят за период от 5 години е около 3 на 1 000 жени на възраст от 50-59 години и 11 на 1 000 жени на възраст от 60-69 години.

Преценено е, че за жени, които използват конюгирани естрогени в продължение на 5 години, броят на допълнителните случаи ще бъде между 0 и 3 (best estimate = 1) на 1 000 потребители на възраст от 50-59 години и между 1 и 9 (best estimate = 4) на 1000 потребители на възраст от 60-69 години.Не е известно доколко повишеният риск може да се отнесе и към други продукти за ХЗТ.

 

Овариален карцином

Продължителната (не по-малко от 5-10 години) употреба на продукти за ХЗТ, съдържащи само естроген, при хистеректомирани жени (с хирургично остранена матка), в някои епидемиологични проучвания се свързва с повишен риск от овариален карцином. Не е известно дали непрекъснатата комбинирана ХЗТ е причина за разлика в риска в сравнение с продукти съдържащи само естроген.

 

Заболявания на черния дроб

В редки случаи са наблюдавани доброкачествени, а в още по-редки злокачествени чернодробни тумори след употребата на хормони като тези, съдържащи се в Климонорм. В изолирани случаи тези тумори водят до живото застрашаваща интраабдоминална хеморагия. Ако се появят остри болки в горния абдомен, увеличен черен дроб или белези на интраабдоминална хеморагия, трябва да се има в предвид и чернодробен тумор в диференциалната диагноза.

 

Жлъчни заболявания

Има повишен риск от заболявания на жлъчния мехур при жени, приемащи естрогени по време на менопаузата или т.нар."промяна на живота".

 

Други заболявания

Естрогените могат да причинят задържане на течности и следователно пациенти със сърдечна или бъбречна недостатъчност трябва да бъдат под наблюдение. Пациенти с терминална бъбречна недостатъчност трябва внимателно да бъдат наблюдавани, т.к. се очаква да се повиши нивото на циркулиращите лекарствени вещества на Климонорм.Жени, стардащи от специфично липометаболитно заболяване (хипертриглицеридемия) трябва да бъдат под контрол по време на заместването на естроген или хормонално заместителна терапия, тъй като има съобщения за единични случаи на значително повишение на мазнините в кръвта (триглицериди) водещо до панкреатит, при лечението с естроген.

 

Повлияване на лабораторните тестове

Приемът на този лекарствен продукт може да повлияе на определени лабораторни тестове:Естрогените могат да повишат нивото в кръвната плазма на свързващите протеини на тиреоидните хормони (тироксин свързващия глобулин, TBG), което води до промяна във функционалните лабораторни тестове на щитовидната жлеза (вкл. повишение на общия циркулиращ тиреоиден хормон. Определени тиреоидни хормони са непроменени (свободни ТЗ и Т4).Други свързващи протеини могат да повишат нивата си в серума, като кортикоид-свързващ хормон (CBG) и свързващ половия хормон глобулин (SHBG). Други плазмени протеини могат да повишат стойностите си (ангиотензин/ренин субстрат, алфа-1-антитрипсин, церулоплазмин).

Деца

Климонорм не е показан за приложение при деца.

 

Жени в напреднала възраст

Не се изискват допълнителни предпазни мерки и специална дозировка при жени в напреднала възраст.

 

Бременност

Климонорм на трябва да се използва по време на бременност. Ако забременеете по време на терапията с Климонорм, трябва незабавно да преустановите приема му. Резултатите от повечето епидемиологични проучвания към днешна дата, даващи информация за непреднамерен контакт на плода с комбинации от естрогени с други прогестогени, не показват наличие на тератогенен или фетотоксичен ефект.

 

Кърмене

Климонорм не е показан за приложение по време на кърмене. Преди да започнете да приемате някакъв лекарствен продукт поискайте съвет от Вашия лекар или фармацевт.

 

Шофиране и работа с машини

Не се изискват специални мерки.

 

2.3 Взаимодействие с други лекарствени продукти

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или сте приемали наскоро друго лекарство, дори и ако това са лекарства, които не са по лекарско предписание.

• Намаляване на ефекта на Климонорм

Едновременната употреба на определени лекарства като антиконвулсанти (фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин) или антиинфекциозни средства (рифампицин, рифабутин, невирапин, ефавиренц) може да ускори чернодробния метаболизъм на хормоните чрез т.нар. ензимна индукция и да повлияе ефективността на Климонорм.

Ритонавир и нелфинавир, макар и известни като силни инхибитори, обратно -показват силни индуциращи свойства при едновременно приложение със стероидни хормони като естрогени и прогестогени.Билкови продукти, съдържащи жълт кантарион (Hypericum Perforatum) могат да индуцират метаболизма на естрогените и прогестогените.В клиничен аспект ускореният метаболизъм на естрогени и прогестогени може да доведе до намален ефект и промени в характера на маточното кървене.

 

• Други възможни взаимодействия

Необходимостта от орални антидиабетни продукти или инсулин може да бъде променена като резултат от ефекта върху глюкозния толеранс. Някои лабораторни тестове могат да бъдат повлияни от естрогените, като функционалните тестове на щитовидната жлеза (виж 2.2 Специални предупреждения за употребата на Климонорм / Повлияване на лабораторни тестове) или тестовете за глюкозен толеранс.

 

3. Как и кога да се приема Климонорм?

Винаги приемайте Климонорм точно както Ви е предписан от Вашия лекар. Ако не сте сигурни, попитайте лекаря или фармацевта си.За да лекува менопаузалните Ви оплаквания Вашият лекар ще се опита да Ви стабилизира с най-ниската ефективна доза и ще продължи лечението до тогава докато ползите преобладават над рисковете.Моля съобщете на Вашия лекар ако смятате, че ефектът на Климонорм е твърде слаб или твърде силен.

 

3.1. Как да приемате Климонорм?

Лекарственият продукт е за перорално приложение.Таблетките трябва да бъдат поглъщани с достатъчно количество течност в един и същ час на деня, най-добре вечер, за да се намалят стомашно-чревните проблеми.

 

3.2 Освен ако не е предписано от Вашия лекар, най-общо дозата е:

Една жълта таблетка се преима първите девет дни, след което следва по една кафява таблетка за останалите дванадесет дни.Вземи първата жълта таблетка от полето, маркирано с номер 1. За следващите таблетки следвай стрелките.След като свършите таблетките след три седмици следва 7-дневен свободен от таблетки период. През този период трябва да се появи нормано кървене, подобно на менструация.След 7-дневна пауза продължавате приема на таблетки от следващата опаковка, независимо от това дали кървенето е спряло или продължава. Първият ден на прием след паузата трябва винаги да бъде същия ден от седмицата, когато сте започнали терапията. .

 

Как се започва терапия ^Климонорм?

• При липса на предишна терапия с продукти за ХЗТ

Ако все още имате мензис, вземете първата таблетка Климонорм на 5-тия ден от началото на менструацията.

Ако отдавна нямате менструация или циклите Ви са нередовни, може да започнете приема на всеки ден, като преди това е необходимо да се изключи наличие на бременност.

• Преминаване от друг продукт за ХЗТ

Ако сте приемали друг продукт за ХЗТ без интервал, свободен от прием на таблетки, трябва да продължите започнатата опаковка докато я приключите. След това без пауза започвате приема на Климонорм.Ако сте приемали продукт за ХЗТ със свободен от прием интервал, започнете приема на Климонорм след края на този период. Продължителността на терапията е индивидуална.

 

3. 3 Ако сте приели повече от необходимото количество Климонорм

Възможни признаци на предозиране са гадене, повръщане, напрежение в гърдите и вагинално кървене. Терапията зависи от симптомите.

Ако сте приели твърде голямо количество таблетки трябва да посетите Вашия лекар

 

3.4 Какво да правите ако сте пропуснали таблетка?

Ако сте забравили да вземете таблетка в обичайното време, което сте избрали, трябва да я вземете възможно най-скоро в следващите 12 часа. Ако сте забравили да си вземете таблетката и са минали повече от 12 часа, е необходимо да я пропуснете и да вземете следващата таблетка в обичайното време. При пропускане на таблетка се увеличава вероятността за пробивно кървене или спотинг.

 

3. 5 Какво се случва ако се прекъсне лечението с Климонорм?

Не трябва да прекъсвате или спирате лечението с Климонорм, без да сте се консултирали с Вашия лекар. Ако спрете терапията, може да очаквате поява на отпадналото кървене.

 

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарствени продукти, Климонорм има и нежелани реакции. Оценката на нежеланите реакции е базирана на следните данни за честота:

много чести повече от 1 на 10 пациентки

чести по-малко от 1 на 10, но повече от 1 на 100 пациентки

не чести по-малко от I на 100, но повече от 1 на 1 000 пациентки

редки по-малко от 1 на 1 000, но повече от 1 на 10 000 пациентки

много редки по-малко от I на 10 000 пациентки, включително индивидуални случаи

 

4.1 Нежелани реакции

Следните нежелани реакции, които могат да бъдат свързани с употребата на Климонор; са съобщавани при клинични проучвания:

Нервна система Чести: главоболие

Сърдечно-съдова система

Чести: увеличение на кръвното налягане

Не чести: сърцебиене (тахикардия), варикозни вени, хемороиди Стомашно-чревна система

Не чести: гадене, газове (флатуленция), коремна болка, запек, лошо храносмилане (диспептични оплаквания)

Кожа

Не чести: акне, сърбеж (пруритус)

Дихателна система и гърди

Чести: доброкачествено заболяване на гърдата

Не чести: рак на гърдата*, интерменструално кървене, напрежение/болка в гърдите, мастит, вагинит, вагинална секреция, задебеляване на маточната лигавица, жлезисто-кистична ендометриална хиперплазия (определена форма задебеляване на маточната лигавица).

Горни дихателни пътища

Не чести: инфекция на дихателната система

Очи

Не чести: зрителни нарушения Черен дроб и жлъчка

Не чести: възпаление на жлъчния канал (холангиит), възпаление на жлъчния мехур (холецистит), промени в чернодробните ензимни показатели, билирубинемия (увеличена концентрация на жлъчни пигменти в кръвта).

Организма като цяло Чести: горещи вълни

Не чести: реакции на повишена чувствителност, слабост (астения)

Други

Не чести: увеличение на кръвната захар, промени в кръвните мазнини, едем (задръжка на течности), промени в телесното тегло, анемия, тазова болка, възли на щитовидната жлеза.

*Ракът на гърдата е не честа нежелана реакция (виж 2. "Преди да започнете употреба на Климонорм"). Рискът от рак на гърдата се увеличава с продължителността на ХЗТ.

Според данни от сравнителни (епидемиологични) проучвания - 51 епидемиоло проучвания проведени през 1970 години до ранните 1990 и съобщавани в повторни анализи, както и от други проучвания, провеждани напоследък - best estimate общо с около 45 на всеки 1 000 жени на възраст от 50 до 70 години.

Очаква се сред тези, които употребяват или напоследък са употребявали ХЗТ . Общия брой от допълнителни случаи по време на съответния период да бъде между 1 и 3 best estimate = 2) на I 000 за тези, приемали ХЗТ за 5 години, между 3 и 9 (best estimate) на 1 000 за тези на ХЗТ за 10 години и между 5 и 20 (best estimate = 12) на 1 000 употребяващи ХЗТ за 15 години (виж 2.2 "Специални предупреждения при употреба на Климонорм").Броят на допънителни случаи на рак на гърдата е общо подобен за жени, които започват ХЗТ независимо от възрастта (само за възраст между 45 и 65 години).Венозен тромбоемболизъм, напр. дълбока венозна тромбоза на крака и белодробен емболизъм, са по-често срещани сред жени, употребяващи ХЗТ, отколкото сред неупотребяващи. За повече информация виж 2.1 'Климонорм на трбва да се приема' и 2.2 "Специални предупреждения при употреба на Климонорм".Много рядко са съощавани случаи на хлоазма, еритема мултиформе, еритема нодозум и хеморагична диатеза при жени, употребяващи ХЗТ.

 

4.2 Предпазни мерки

Ако при Вас се проявят нежелани реакции при употребата на Климонорм, моля уведомете Вашия лекар, който ще реши какви мерки трябва да се предприемат.

Нежеланите реакции, при поява на които трябва незабавно да посетите Вашия лекар или да преустановите лечението, са изброени в 2.2 "Специални предупреждения при употреба на Климонорм".4.3 Ако при Вас се проявят нежелани реакции, които не са упоменати в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт

 

5. Как се съхранява Климонорм

Да се съхранява на недостъпно за деца място.Да не се използва след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката. Да се съхранява при температура под 30°С.

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!