Account

КЛИМАРА ПЛАСТИР Х 4

Прод.код 5571 / Тегло 0.03 кг.

Производител
БАЙЕР
Марка
БАЙЕР | BAYER
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Climara

Климара

 

 

 

Какво съдържа Climara? (Състав)

Climara е трансдермална система (пластир), съдържащ като активна съставка естрадиол.

Climara е пластир с площ 12.5 квадратни сантиметра, съдържащ 3.8 милиграма естрадиол ( 3.9 милиграма естрадиол хемихидрат), който освобождава 50 микрограма естрадиол за 24 часа.

Пластирът Climara съдържа и следните помощни вещества:

етил олеат, изопропил миристат, глицерол монолаурат, акрилат кополимер.Какво представлява Climara (Лекарствена форма и фармако-терапевтична група)Climara е трансдермална система (пластир) за хормонално-заместваща терапия (ХЗТ).

 

 

В каква опаковка се предлага Climara?

Climara се предоставя в опаковка, съдържаща 4 пластира.

 

 

Как действа Climara? (Свойства на продукта)

Climara съдържа естрогена естрадиол, идентичен с естествения човешки естрадиол. Естрадиол се абсорбира от пластира през кожата в кръвообращението. През климактериума ("промяната в живота") продукцията на естрадиол в яйчниците спада. Независимо от това, че промяната в живота е естествено явление, тя често причинява появата на обезпокоителни симптоми, които имат връзка с постепенната загуба на хормони продуцирани от яйчниците. Освен това, при някои жени, загубата на тези хормони може да доведе до изтъняване на костите с напредването на възрастта (постменопаузална остеопороза).Climara замества хормона естрадиол, който организмът вече не произвежда. Естрадиолът предотвратява или облекчава неприятните симптоми (климактерични оплаквания) като горещи вълни, изпотявания, нарушен сън, нервност, раздразнителност, световъртеж, главоболие, както и изпускането по малка нужда, съхнене на влагалището, парене и болка при полов контакт.

Ако не Ви е правена хистеректомия (оперативно отстраняване на матката), Вашият лекар ще Ви предпише още един хормон - прогестоген, който да приемате едновременно с приложението на Climara.

При някои жени вероятността да развият остеопороза с напредването на възрастта в зависимост от анамнезата и начина на живот е по-голяма. Ако е подходящо, можете да проведете лечение c Climara за предотвратяване на остеопорозата. Вашият лекар може да Ви даде допълнителни указания.

 

 

За какво се прилага Climara? (Показания)

Climara осигурява хормонално- заместваща терапия (ХЗТ) за лечение на климактерични оплаквания след като менструалното кръвотечение престане или след отстраняване на яйчниците. Освен това продуктът се използва за предотвратяване на костното заболяване остеопороза в напреднала възраст, така наречената постменопаузална остеопороза.

 

 

Кога не трябва да прилагате Climara? (Противопоказания)

Не трябва да прилагате Climara, ако някое от изброените по-долу състояния се отнася за Вас. Моля, потърсете допълнителен съвет от Вашия лекар.

 

• При бременност или кърмене

• Ако имате неуточнено вагинално кървене

• Ако имате рак на гърдата или съществуват съмнения за такъв

• Ако имате злокачествено заболяване, влияещо се от полови хормони или съществуват съмнения за такова

• Ако имате или сте имали чернодробен тумор (доброкачествен или злокачествен)

• Ако имате или сте имали тромбоза (формиране на кръвен съсирек) в кръвоносните съдове на краката (дълбока венозна тромбоза) или белите дробове (белодробен емболизъм)

• Ако скоро сте имали сърдечен пристъп и/или инсулт

• Ако сте алергична към някоя от съставките на Climara (моля вижте състава)

Ако някое от тези състояния се развие за първи път по време на лечение с Climara, незабавно

прекратете приложението на продукта и се консултирайте с Вашия лекар.

 

 

Какво следва да имате пред вид, преди да започнете да използвате Climara?

Вашият лекар ще направи необходимия преглед, в това число гинекологичен, на гърдите, кръвно налягане и други изследвания, които се налагат, както преди да започнете лечението, така и през редовни интервали от време в хода на лечението.

Ако има съмнения за аденом на предния дял на хипофизата, това състояние трябва да се изключи от Вашия лекар преди да започнете лечението.

 

 

Какви предпазни мерки следва да бъдат предприети? (Предпазни мерки и предупреждения при употреба)

 

Преди да започнете да прилагате Climara

 

Вашият лекар ще обсъди с Вас ползите и рисковете от лечението с Climara!

Две големи клинични проучвания с конюгирани естрогени ( СЕЕ) и медроксипрогестерон ацетат (МРА), хормони които се използват за хормоно- заместителна терапия ( ХЗТ), показват че риска от сърдечен пристъп( инфаркт на миокарда) може да бъде леко повишен през първата година на употреба. Такъв риск не е наблюдаван в едно голямо клинично проучване със самостоятелна употреба на СЕЕ. В две големи проучвания с тези хормони, рискът от инсулт е повишен 30-40%.

Въпреки че няма такива данни за Climara, продуктът не трябва да се използва за профилактика на сърдечни заболявания и/или инсулт.

Ако ХЗТ се провежда при наличие на някое от описаните по-долу състояния, трябва да бъдете под непрекъснато наблюдение. В тази връзка, ако някое от тях се отнася до Вас, уведомете незабавно Вашия лекар преди да започнете да прилагате Climara.

• Ако сте с повишен риск от тромбоза (формирането на кръвен съсирек) във вените

 

Рискът се повишава с възрастта, също така може да бъде по-висок:

- ако Вие или някой от преките Ви родственици някога е имал тромбоза в кръвоносните съдове на краката или белия дроб

- ако сте с наднормено тегло

- ако имате разширени вени.

 

Ако вече употребявате Climara, информирайте Вашия лекар достатъчно рано преди планирани хоспитализации или хирургични интервенции. Това се налага поради факта, че при операция, тежка травма или обездвижване рискът от дълбока венозна тромбоза може временно да се увеличи.

• Имате маточни миоми

• имате или сте имали ендометриоза (наличие на тъкан от маточната лигавица в други участъци на тялото, където обикновено не се среща)

• имате заболяване на черния дроб или жлъчния мехур

• получавали сте жълтеница при бременност или предишно приложение на полови стероидни хормони

• страдате от диабет

• имате високо кръвно налягане

• имате или сте имали хлоазма (жълто-кафяви петна по кожата); ако е така, избягвайте да стоите на слънчева светлина или ултравиолетово лъчение

• ако страдате от епилепсия

• ако имате бучки или болезненост в гърдите (доброкачествено заболяване на гърдата)

• ако страдате от астма

• ако страдате от мигрена

• ако имате наследственото заболяване наречено порфирия

• ако страдате от наследствена глухота (отосклероза)

• ако имате системен лупус еритематозус (СЛЕ; хронично възпалително заболяване) имате или сте имали хореа минор (заболяване с необичайни движения) ХЗТ и карцином

 

• Ендометриален карцином

Рискът от рак на лигавицата на матката (ендометриален карцином) се повишава при прилагане на естрогени, самостоятелно и за продължителен период от време. Лечението с естроген, като Climara, не трябва да се провежда като монотерапия при жени, които преди това не са били хистеректомирани. Ако използвате Climara и преди това не Ви е правена хистеректомия, ще се наложи към лечението Ви да се добави прогестоген. Вашият лекар ще Ви даде необходимия съвет.Моля, информирайте Вашия лекар, ако по време на лечението с Climara често имате нередовно кървене или персистиращо кървене.

 

• Рак на гърдата

При някои проучвания се установява, че рак на гърдата се открива малко по-често при жени, които приемат хормонално-заместваща терапия (ХЗТ) за няколко години. Рискът се увеличава с продължителността на лечението. Той може да бъде по-нисък или дори неутрален при самостоятелна терапия с естрогени. Ако жените престанат да приемат ХЗТ, този повишен риск изчезва в рамките на няколко години. Подобно зачестяване на рака на гърдата се наблюдава при забавяне на естествената менопауза,прием на алкохол и затлъстяване. ХЗТ повишава плътността на мамографските образи.Това може да усложни мамографското откриване на рака на гърдата в някои случаи.Вашият лекар може да реши да използва друг метод за скрининг на рака на гърдата.

 

Рак на яйчниците

Според едно проучване ракът на яйчниците се наблюдава малко по-често при жени, които са били на естрогенна терапия за период по-дълъг от десет години. Анализът на 15 други проучвания не показва повишен риск за жените на естрогенна терапия. До момента влиянието на тази заместваща терапия по отношение рака на яйчниците не е уточнено.

 

 

• Тумор на черния дроб

По време на или след прилагането на хормони като тези, които съдържа Climara, макар и рядко, се развиват доброкачествени тумори на черния дроб. Появата на злокачествени тумори на черния дроб е още по-рядка. В изолирани случаи кървенето от такива тумори в коремната кухина може да се окаже животозастрашаващо. Макар че, подобни събития са изключително малко вероятни, следва да информирате Вашия лекар за всяко нехарактерно усещане в горната част на корема, което не изчезва след кратък период от време.

 

 

Причини за незабавно прекратяване прилагането на Climara

 

Трябва веднага да преустановите лечението и да се консултирате с Вашия лекар, ако при Вас се появи някое от следните състояния:

• Получавате първи пристъп на мигрена (обикновено това е пулсиращо главоболие и гадене, предхождани от визуални нарушения);

• влошаване на съществуваща мигрена, всяко необикновено често или необикновено силно главоболие;

• внезапно нарушение на зрението или слуха;

• възпалени вени (флебит).

Ако се образува съсирек докато прилагате Climara или имате съмнение за това, трябва незабавно да прекратите лечението и да се консултирате с Вашия лекар.

 

 

Обезпокоителни прояви, за които следва да внимавате са:

- кръв при кашлица;

- необичайни болки или подуване на ръцете или краката;

- внезапен задух;

- прималяване

Прилагането на Climara трябва да се прекрати незабавно и ако забременеете или се появи жълтеница.

 

 

Какви правила следва да спазвате при шофиране или работа с машини?

Няма нежелани реакции.

 

 

Какво следва да направите, ако се лекувате и с други лекарствени продукти? (Взаимодействия)

Не следва да се използват орални контрацептиви. При нужда от контрацепция, потърсете съвет от Вашия лекар.

Някои лекарствени продукти могат да попречат на пълноценното действие на хормонално-заместваща терапия (ХЗТ). Тук спадат лекарствени продукти използвани за лечение на епилепсия (напр. хидантоини, барбитурати, примидон, карбамазепин) и туберкулоза (напр. рифампицин). Винаги информирайте лекаря, който Ви изписва ХЗТ какви лекарствени продукти вече използвате. Освен това информирайте Вашия лекар или стоматолог, който Ви предписва друг лекарствен продукт (или аптекаря в аптеката, откъдето получавате продукта), че прилагате Climara.

Ако имате съмнения относно някой лекарствен продукт, който използвате, консултирайте се с Вашия лекар.

Приемането на голямо количество алкохол при провеждане на хормонално-заместваща терапия има ефект върху лечението. Вашият лекар може да Ви даде подходящ съвет.

Прилагането на ХЗТ може да има ефект върху определени лабораторни изследвания. Винаги информирайте Вашия лекар или персонала на лабораторията, че прилагате пластири Climara.

 

 

Как следва да се прилага Climara? (Дозировка и приложение)

Ако не прилагате друго хормонално- заместващо лечение, можете веднага да започнете лечение с Climara.

Ако вече прилагате друг вид хормонално- заместващо лечение, започнете с Climara в деня след прекратяване на лечението или постъпете така, както Ви е инструктирал Вашият лекар.Ако не Ви е правена хистеректомия, Вашият лекар ще Ви предпише и друг хормон (прогестоген). Той ще Ви даде указания как да го приемате.

 

 

• Начин на приложение

Пластирът следва да се поставя върху чист, сух участък от кожата, за препоръчване върху торса или хълбоците. Climara не трябва да се поставя върху или в близост до гърдите. Избраният участък не трябва да е омазнен, увреден или раздразнен, като се избягва талията, тъй като тесни дрехи могат да отлепят пластира.

Извадете пластира от опаковката. Отстранете защитното фолио. След това незабавно поставете пластира върху кожата и притиснете рязко с дланта на ръката в продължение на 10 секунди. Проверете дали пластира прави добър контакт с кожата, особено около ръбовете.

Поставеният пластир остава на мястото си седем дни, след което се отстранява и заменя с нов пластир, който трябва да се приложи на различно място. Ако пластирът е добре поставен, можете да се къпете във вана или под душа както обикновено. Пластирът, обаче, може да се отлепи от кожата при използване на много гореща вода или в сауна.

Независимо от това, че обикновено пластирите следва да се прилагат непрекъснато, Вашият лекар може да Ви посъветва да прилагате пластира циклично. В този случай пластирът следва да се прилага един път седмично в продължение на 3 седмици и след това следва 7-дневен интервал, през който пластирът не се поставя, преди началото на следващия курс.

При жени със запазена матка 2-3 дни след прекратяване на допълнителното лечение с прогестоген може да се появи кървене.

Моля, съблюдавайте инструкциите за приложение, в противен случай няма да можете да се възползвате напълно от благоприятния ефект на Climara.

 

 

Какво да правите, ако пропуснете или загубите пластир?

Ако пластирът падне преди края на 7-дневния период, може да поставите същия пластир отново. Ако това не е възможно, е необходимо да използвате нов пластир, който остава до края на 7-дневния период на приложение.

Ако забравите да замените пластира, направете го възможно най-скоро Използвайте следващия пластир след обичайния 7-дневен период. Ако загубите пластир или забравите да го замените с нов и изминат няколко дни, може да се появи кървене.

 

 

Какво да правите, ако използвате по-голяма от предписаната доза? (Предозиране)

Ако се стигне до изключително рядкото предозиране, може да се появят гадене и повръщане. След като се свали пластира може да се появи вагинално кървене. Не се налага специфично лечение, но ако имате някакви притеснения - консултирайте се с Вашия лекар.

 

 

Причинява ли Climara някакви нежелани реакции?

• Тежки нежелани реакции

Тежките нежелани реакции при прилагане на Climara, както и свързаните симптоми, са описани в следните раздели: "Предпазни мерки и предупреждения при употреба / ХЗТ и карцином / Причини за незабавно прекратяване прилагането на Climara". Моля, прочетете тези раздели за допълнителна информация и когато се налага незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

 

• Други възможни нежелани реакции

Както всички медикаменти и Climara може да има нежелани реакции. При някои пациенти прилагането на Climara може да причини известно дразнене на кожата в мястото на приложението. През първите няколко месеца на лечението може да се появи неочаквано вагинално кървене (внезапно кървене или зацапване), както и известна чувствителност и уголемяване на гърдите. Тези симптоми обикновено са преходни и в хода на лечението обикновено изчезват. Ако това не се случи, консултирайте се с Вашия лекар.

 

Възможна е появата и на следните нежелани реакции:

• Пикочо-полова система

Увеличаване размера на миоми на матката, променена вагинална секреция.

 

• Стомашно-чревни

Гадене, повръщане, коремна болка,  подуване на корема, холестатична жълтеница.

 

Кожа

Повишена пигментация на кожата, особено на лицето (хлоазма), която може да бъде постоянна. В отделни случаи може да се развият алергичен контактен дерматит, пост-възпалителен пруритус и генерализиран екзантем.

 

Централна нервна система

Главоболие, мигрена, световъртеж.

 

• Разни

Промени в телесното тегло, влошаване на наследствено заболяване наречено порфирия, отоци, променено либидо, мускулни крампи.

Ако забележите появата на нежелана реакция, която не е описана в тази листовка или не сте сигурна в ефекта на този продукт, моля, консултирайте се с Вашия лекар.

 

 

Как следва да се съхранява Climara?

Моля, проверете срока на годност, отбелязан върху опаковката. Не използвайте след тази дата.

Да се съхранява на място, защитено от влага и светлина при температура под 30°С.

Пластирът не трябва да се вади от опаковката, докато не се пристъпи към поставянето му.Пазете на място недостъпно за деца.

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!