Клариназе при сезонен алергичен ринит, 10 таблетки, Bayer

Прод.код 2339 / Тегло 0.02 кг.

Марка БАЙЕР ОТС | BAYER OTC
Оценка на продукта
4.10 от 5 ( 87 оценки)
10,69 лв.
Запази в любими Запази в любими

Какво представлява Клариназе и за какво се използва

Клариназе съдържа комбинация от две лекарства, антихисматин (лоратадин) и деконгестант (псефдоефедрин). Антихистамините облекчават симптомите при алергия и простуда, като блокират действието на субстанция, наречена хистамин, която се образува в човешкото тяло. Деконгестантите спомагат за отпушване на носа.

Клариназе облекчава симптомите, свързани със сезонен алергичен ринит (сенна хрема), като кихане, сърбеж или секреция от носа, сърбеж и сълзене на очите, придружени от запушване на носа.

Какво трябва да знаете, преди да приемете лекарството

Не приемайте лекарството

 • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към лоратадин, псевдоефедрин или към някоя от останалите съставки на Клариназе.

Поради наличието на псевдоефедрин, не приемайте:

 • Ако приемате лекарствени продукти за сърдечни заболявания или високо кръвно налягане.
 • Ако страдате от глаукома, смущения в уринирането, блокада на пикочните пътища, високо кръвно налягане, заболявания на сърдечно-съдовата система, прекарали сте инсулт или имате хиперфункция на щитовидната жлеза.
 • Ако приемате моноаминооксидазен инхибитор (МАО) или сте прекъснали лечението такъв през последните 14 дни.

Предупреждения и предпазни мерки

Някои състояния могат да Ви направят особено чувствителни към деконгестанта псевдоефедрин, който се съдържа в това лекарство.

Преди да започнете да приемате на лекарството, уведомете Вашия лекар или фармацевт:

 • ако сте на 60 и повече години. По възрастните пациенти могат да проявят повишена чувствителност към този лекарствен продукт.
 • ако имате захарен диабет, стенозираща пептична язва (язва, която причинява стеснение на стомаха, тънките черва или хранопровода), пилородуоденално запушване (запушване на червата), запушване на шийката на пикочния мехур, анамнеза за бронхоспазъм (затруднено дишане, причинено от свиване на мускулите на белите дробове), или проблеми с черния дроб, бъбреци или пикочния мехур.
 • ако Ви предстои хирургична интервенция, тъй като може да Ви се наложи да преустановите употребата на Клариназе в продължение на няколко дни.
 • ако приемате дигиталис (лекарство, използвано за лечение на определени сърдечни нарушения), тъй като може да се наложи промяна в дозовия режим.
 • ако приемате алфа-метилдопа, мекамиламин, резерпин, алкалоиди на чемерика или гванетидин, предназначени за лечение на високо кръвно налягане, тъй като може да се наложи промяна в дозовия режим.
 • ако приемате деконгестанти (перорални или назални), апетитопотискащи продукти или амфетамини, тъй като в комбинация с Клариназе тези лекарства могат да причинят повишаване на кръвното налягане.
 • ако приемате ергоалкалоиди (като например дихидроерготамин, ерготмаин или метилергометрин) за лечение на мигрена, тъй като в комбинация с Клариназе тези лекарства могат да причинят повишаване на кръвното налягане.
 • ако приемате ергоалкалоиди (като например дихидроерготамин, ерготамин или метилергометрин) за лечение на мигрена, тъй като в комбинация тези лекарства могат да причинят повишаване на кръвното налягане.
 • ако приемате линезолид (антибиотик), бромокриптин (срещу безплодие или болест на Паркинсон), каберголин, лизурид или перголид (за болест на Паркинсон). В комбинация с продукта тези лекарствени продукти могат да причинят повишаване на кръвното налягане.
 • ако приемате антиациди, тъй като те могат да засилят ефекта на Клариназе.
 • ако приемате каолин, тъй като той може да намали ефекта на Клариназе.

Уведомете Вашия лекуващ лекар, ако имате или Ви е поставена диагноза за някое от следните състояния:

 • високо кръвно налягане,
 • ускорено или силно сърцебиене,
 • нарушен сърдечен ритъм,
 • не се чувствате добре и имате главоболие или главоболието Ви се засилва при прием на Клариназе. Лекарят Ви може да Ви посъветва да прекратите лечението.

Едно от лекарствата в Клариназе, псевдоефедринов сулфат, носи риск от злоупотреба, а в големи дози псевдоефедринов сулфат може да се окаже токсичен.

Ако при Вас се почви зачервяване на големи участъци от кожата с повишена температура и гнойни мехурчета, спрете приема на Клариназе и се свържете с Вашия лекар, или потърсете незабавно медицинска помощ. Вижте точка 4.

Внезапна коремна болка или ректално кървене може да възникнат при употреба на Клариназе, поради възпаление на дебелото черво (исхемичен колит). Ако развиете тези стомашно-чревни симптоми, спрете приема на Клариназе и се свържете с Вашия лекар, или незабавно потърсете медицинска помощ. Вижте точка 4.

Може да се получи намаление на кръвния поток към Вашия оптичен нерв при Клариназе. Ако получите внезапна загуба на зрение, спрете приема на Клариназе и се свържете с Вашия лекар или незабавно потърсете медицинска помощ. Вижте точка 4.

Деца и юноши

Клариназе не трябва да се приема от деца под 12-годишна възраст.

Други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпуснати без рецепта.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност

Ако сте бременна, не трябва да употребявате Клариназе.

Кърмене

Ако кърмите, употребата на продукта не се препоръчва.

Лоратадин и псевфоефедрин се излъчват с кърмата. При употреба на псевдоефедрин, една от съставките на Клариназе, има съобщения за случаи на намалена продукция на мляко при кърмачки.

Шофиране и работа с машини

В препоръчителната доза не се очаква да предизвиква сънливост или нарушения на вниманието. Въпреки това, много рядко, при някои пациенти се появява сънливост, която може да повлияе способността за шофиране и работа с машини.

Съдържа лактоза и захароза

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, уведомете го преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.

Лабораторни тестове

Ако Ви предстоят кожно-алергични тестове, е необходимо да преустановите употребата на Клариназе два дни преди провеждането на тестовете, тъй като това лекарство може да повлияе резултати от тях.

Спортистите, приемащи тези таблетки, могат да имат положителни резултати на допинг-тестовете.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, и този продукт може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Уведомете веднага Вашия лекар или фармацевт, ако някоя от посочените по-долу нежелани реакции не изчезва, ако Ви притеснява или смятате, че има сериозен характер.

Често срещаните нежелани реакции, свързани с Клариназе 5 mg/120 mg таблетки включват: жажда, нервност, сънливост, депресия, възбуда, анорексия, проблеми със съня, замаяност, пресъхване на устата, сърцебиене, възпалено гърло, възпаление на лигавицата на носа, запек, гадене, главоболие и умора.

Нежеланите реакции, които се срещат по-рядко включват: обърканост, тремор, засилено изпотяване, топли вълни, промяна във вкуса, сълзене на очите, звънтене в ушите, неправилен сърдечен ритъм, кървене на носа, често или нарушено уриниране, сърбеж.

Нежелани реакции с неизвестна честота:

 • увеличено тегло;
 • през първите 2 дни от лечението с Клариназе, може внезапно да Ви се повиши температурата, да се появи зачервяване на кожата или множество малки гнойни мехурчета (възможни симптоми на остра генерализирана екзантематозна пустулоза).

Вижте точка 2.

Ако развиете тези симптоми, спрете употребата и се свържете с Вашия лекар, или потърсете незабавно медицинска помощ;

 • възпаление на дебелото черво поради недостатъчно кръвоснабдяване (исхемичен колит).
 • намален кръвен поток към оптичния нерв (исхемична оптична невропатия)

Листовка

Кратка характеристика на продукта

Начин на употреба

Как да приемате Клариназе

Винаги приемайте Клариназе точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Не приемайте повече Клариназе таблетки от препоръчаното в листовката или по-често отколкото Ви е предписал Вашият лекар.

Възрастни и юноши на 12 и повече години: по една таблетка Клариназе два пъти дневно с чаша вода, със или без храна. Преглътнете таблетката цяла; не стривайте, не чупете и не дъвчете таблетката, преди да я преглътнете.

Не приемайте това лекарство за период по-дълъг от 1 дни без прекъсване, освен по предписание на Вашия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза Клариназе

В случай на предозиране, съобщете незабавно на Вашия лекар или фармацевт. Докладвани са случаи на сънливост, ускорен сърдечен ритъм и главоболи при предозиране с лоратадин, съставка на Клариназе. Докладвани са случаи на гърчове, ускорен сърдечен ритъм, гадене и нервност при предозиране с псевдоефедрин, съставка на Клариназе.

Ако сте пропуснали да приемете Клариназе

Ако сте пропуснали да вземете Клариназе на време, направете това възможно най-скоро, след което следвайте препоръчаната схема на лечение. Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатия прием.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах