Прод.код 3009 / Тегло 0.20 кг.

Марка
МУНДИ ФАРМА | MUNDI PHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

X-PREP / Х-ПРЕП

ФЛ 75мл

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА Х-ПРЕП И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Х-Преп е разтвор за приемане през устата и се използва за пълно пречистване на дебелото черво преди рентгенови прегледи и други диагностични изследвания, в случай че не е постигнат достатъчен ефект само с електролитни разтвори или тяхното прилагане е невъзможно

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ Х-ПРЕП:

Не приемайте Х-Преп ако сте алергични към активното вещество, или към някоя от останалите съставки. Не трябва да използвате Х-Преп при непроходимост на червата, при коремна болка от неизвестен произход, при хронични изострени възпалителни заболявания или апендицит, при тежко обезводняване със загуба на течности и електролити, при кърмачета, тъй като след прием на високи дози слабителни, съдържащи антраноид, са наблюдавани зачервяване и обрив по хълбоците, при бременност и кърмене.

При хронични изострени възпалителни заболявания или апендицит, както и при деца под 10 годишна възраст, които не са кърмачета, Х-Преп може да се използва само след консултация с лекар.
Х-Преп не трябва да се използва при кърмачета. Пациентите в напреднала възраст трябва да приемат вода в големи количества при прилагане на Х-Преп.

Специално внимание трябва да се обърне при прилагането на пациенти с неспособност за задържане на урина и изпражнения. Да се избягва продължителен контакт между кожата и изпражненията, като често се сменят пелените след приемане на Х-Преп.
Пациенти в напреднала възраст, пациенти с астения и тегло под нормата и пациенти с лабилно кръвообращение са рискови по отношение на колапс поради загуба на течности. Тези пациенти трябва да приемат големи количества вода.

ПРИЕМ НА ДРУГИ ЛЕКАРСТВА:

При едновременно лечение с дигиталисови препарати, ефектът на сърдечните гликозиди може да бъде засилен поради недостиг на калий.
Действието на кои други лекарства може да бъде повлияно от Х-Преп?
Ефектът на други едновременно използвани лекарства може да бъде намален поради намаленото време на престой в червата.

ПРИЕМ С ХРАНИ И НАПИТКИ:

След приемане на Х-Преп не трябва да пиете мляко

Бременност и кърмене:

При бременност и кърмене Х-Преп не трябва да се използва.

Шофиране и работа с машини:

Поради алкохолното съдържание на Х-Преп е възможно нарушение на реакциите.

Важна информация за някои от съставките на Х-Преп:

Лекарственият продукт съдържа 2,75 обемни % алкохол. При спазване на указанията за дозиране при всяка доза /съдържанието на 1 бутилка/ се приемат до 1,65 г алкохол. Това представлява известен риск при пациенти с чернодробни заболявания, алкохолици, епилептици, пациенти с мозъчни увреждания, бременни, кърмещи жени и деца.

КАК ДА ПРИЕМАТЕ Х-ПРЕП?

В какви количества и кога трябва да използвате Х-Преп

В деня преди изследването:

Сутрин - обичайна закуска
На обяд трябва да се приеме течна храна, например бистър бульон, лека супа, чай или кафе.

В 14 часа след обяд се приема съдържанието на 1 бутилка с голяма чаша течност /вода или чай/. Не трябва да се пие мляко!

Дозата не трябва да надвишава 150 мг хидроксиантраценови деривати, еквивалентни на 75 мл разтвор Х-Преп /= 1 бутилка/.

При деца над 3 години и при възрастни с тегло под нормата препоръчваната доза е 1 мл Х-Преп на кг телесно тегло.

След приема на Х-Преп на всеки час до времето за лягане трябва да се изпива по една голяма чаша течност /общо 2-3 литра/. До завършване на изследването не трябва да се приема храна.

Изпразването на дебелото черво става 5 до 8 часа след приемане на Х-Преп. При кърмачета, малки деца и пациенти в напреднала възраст, както и при пациенти с астения и тегло под нормата, трябва да се обърне голямо внимание на приемането на достатъчно течности. Не са необходими специални диетични мерки.

В деня на изследването:

Да не се закусва. Позволени са само негазирани напитки. Преди рентгенови изследвания на бъбреците в деня на изследването не трябва да се пият течности.

Колко дълго трябва да приемате Х-Прер

Лекарственият продукт е предназначен за еднократна употреба.

Ако сте приели повече от необходимата доза Х-Преп

В случай на предозиране потърсете незабавно лекарска помощ. Признаците на предозиране са диария, загуба на течности и електролити и риск от колабиране.

Необходимите мерки включват възстановяване на водно-електролитния баланс, ако е необходимо лечение на шока и елиминиране на токсините.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ:

Възможни са колики, гадене и повръщане. При пациенти в напреднала възраст, с астения и тегло под нормата, както и при пациенти с лабилно кръвообращение не може да бъде изключен рискът от колапс поради обезводняване. Може да бъде утежнен съществуващ недостиг на електролити. В много редки случаи може да се наблюдава свръхчувствителност, проявяваща се с кожни реакции, а в единични случаи затруднено дишане и/или спадане на кръвното налягане.

Възможно е леко червено оцветяване на урината, което е без клинично значение.

Какви мерки трябва да се предприемат

За предотвратяване на колапс трябва да се приемат големи количества течности.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Активното вещество е: 1 бутилка Х-Преп перорален разтвор съдържа: сух екстракт от плодовете на Александрийска сена 1.92-2.76 г, стандартизиран по съдържание на хидроксиантрацен гликозид, изчислен като сенозид В 150 мг.

Другите съставки са: етанол, захароза, калиев сорбат като консервант, дестилирана вода, ароматизатори, малтодекстрин.

1 бутилка съдържа 2,75 обемни % алкохол
1 бутилка съдържа 4,16 хлебни единици.


 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах