Йодсептадон 10%, антисептик при ненаранена кожа, 100мл., Chemax Pharma

Прод.код 5708 / Тегло 0.10 кг.

Марка ХИМАКС | CHEMAX
Оценка на продукта
4.70 от 5 ( 137 оценки)
3,99 лв.
Запази в любими Запази в любими

Йодсептадон 10%, антисептик при ненаранена кожа, 100мл., Chemax Pharma

IODSEPTADON® 10%
Cutaneous solution
Povidone-iodine

ЙОДСЕПТАДОН® 10%
Дермален разтвор
Повидон-йод


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЙОДСЕПТАДОН® И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Лекарственият продукт ЙОДСЕПТАДОН® е показан като:
*Антисептик при ненаранена кожа.
*Пре-, интра- и постоперативна обработка на кожата.
*Антисептик при наранена кожа, включително при повърхностни рани, при изгаряния, декубитуси и язви на подбедрицата.
*Употребява се и за аспетична обработка на ръцете, както и на вътрешните и външните отдели на урогениталната система, при катетризация на пикочния мехур.

ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЙОДСЕПТАДОН®

Не прилагайте ЙОДСЕПТАДОН®:
при известна свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества.
ЙОДСЕПТАДОН® не трябва да се прилага при пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, влияещи се от йод..
ЙОДСЕПТАДОН® е противопоказен преди и след лечение с радиоактивен йод. Поради отсъствие на данни за безопасността на ЙОДСЕПТАДОН® при бременност и кърмене, лекарственият продукт не трябва да се използва от бременни жени и кърмачки.
ЙОДСЕПТАДОН® е противопоказен при новородени и деца на възраст под 6 месеца. ЙОДСЕПТАДОН® е противопоказен при пациенти с херпетиформен дерматит.

Прилагане на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива отпускани без рецепта.
ЙОДСЕПТАДОН® е несъвместим с лекарствени продукти съдържащи соли на среброто, поради което не трябва да се използва съвместно с лекарствени продукти съдържащи silver sulfadiazine поради риск от компрометиране на ефекта и от образуване на сребърен йодид с разяждащо действие. ЙОДСЕПТАДОН® е несъвместим също така и с вещества с редукционни свойства, алкални соли, танинова киселина, салицилати, тауролидин и бисмутови соли. Йодът реагира с живачни съединения и образува живачен йодид със силно разяждащо действие. Освобождаващият се от ЙОДСЕПТАДОН® активен йод окислява ензимните компоненти на някои продукти за обработка на рани и декубитални язви и може напълно да компрометира ефективността им.
ЙОДСЕПТАДОН® трябва да се прилага внимателно при пациенти лекувани с литиеви соли, защото потенциалната системна резорбция на йод може да потенцира инхибиращото действие на лития върху функциите на щитовидната жлеза. Системната резорбция на йод след локално прилагане на ЙОДСЕПТАДОН® е свързана с риск от компрометиране на някои лабораторни тестове като например функционалните тестове за изследване на щитовидната жлеза. Може да предизвика лъжливо-положителни тестове за хематурия или за кръв в изпражненията.

Прием и употреба на ЙОДСЕПТАДОН® с храни и напитки
ЙОДСЕПТАДОН® се прилага локално и не съществува риск от повлияване на ефектите му от взаимодействия с храни.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
ЙОДСЕПТАДОН® е противопоказен по време на бременност и кърмене. Попадналият в системната циркулация йод преминава през плацентарната бариера и се натрупва в щитовидната жлеза на плода, като може да предизвика тежки увреждания на нейните функциите при новороденото. Йодидите се екскретират в кърмата.

Шофиране и работа с машини
ЙОДСЕПТАДОН не повлиява способността за шофиране и работа с машини.

КАК ДА ПРИЛАГАТЕ ЙОДСЕПТАДОН®
Винаги прилагайте ЙОДСЕПТАДОН® точно както Ви е казал вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар или фармацевт. Обичайното приложение е както следва
*Дезинфекция на ръце. Като средство за хигиенна дезинфекция - 3 ml ЙОДСЕПТАДОН® се втриват в ръцете в продължение на 1 минута, след което се изплакват. За хирургична дезинфекция на ръцете поне 2 х 5 ml ЙОДСЕПТАДОН® се втриват в кожата на китките и предмишниците. Кожата трябва да е напоена с ЙОДСЕПТАДОН® поне в продължение на 5 минути.
*За обработка на рани, за предоперативна и постоперативна антисептична обработка ЙОДСЕПТАДОН® се прилага неразреден.
*За предоперативен лаваж, при приложение върху външните урогенитални органи и влагалището ЙОДСЕПТАДОН® се прилага неразреден.
*За почистване и обработка на изгаряния ЙОДСЕПТАДОН® се прилага неразреден и се изплаква с топъл, изотоничен солеви разтвор.
*За антисептичен лаваж, лечение на рани, обработка на декубитуси или язви на подбедриците ЙОДСЕПТАДОН® се използва неразреден. Раните и язвите се обработват чрез промиване, повърхностна обработка или под пропускливи превръзки, които трябва да се подменят два пъти на ден.
*За антисептично измиване на рани, участъци с леки кожни инфекции или слабо инфектирани изгаряния ЙОДСЕПТАДОН® се прилага разреден в съотношение 1:3 с юда като кожата се обработва в продължение на 5 минути. За цялостно антисептично изкъпване ЙОДСЕПТАДОН® се разрежда в съотношение 1:100 с вода i се изчаква 15 минути за проявяване на ефекта.
*При катетризация на пикочния мехур входните отвърстия на катетъра се обработват  с неразреден ЙОДСЕПТАДОН®. Когато се използва за антисептична промивка на ртетъра ЙОДСЕПТАДОН® се прилага разреден в съотношение от 1:20 до 1:50
*Антисептичната обработка на ортопедични оперативни рани ЙОДСЕПТАДОН се прилага разреден  в съотношение 1:20 със стерилен изотоничен солеви разтвор
За дезинфекция на ръбовете на костни фрактури ЙОДСЕПТАДОН се прилага разреден в съотношение 1:10 със стерилен изотоничен солеви разтвор
Когато се използва като кожен антисептик, за дезинфекция на влагалището, уретрата и маточната шийка лекарственият продукт се използва неразреден. Освен ако не е изрично указано разрежданията на препарата се извършват със стерилен изотоничен солеви разтвор или със стерилна вода. За да се избегне замърсяване с патогенни бактерии и респективно замърсяване на оперативни рани или изгорени повърхности е необходимо разрежданията да се извършват непосредствено педи употреба и използваните материали - марли,памук и др. и да не се държат предварително напоени с ЙОДСЕПТАДОН®.
Като антисептик ЙОДСЕПТАДОН® се използва за измиване, лаваж и оцветяване на засегнатите области, при което те трябва да се обработват с лекарствения продукт до пълното им омокряне, след което трябва да останат в контакт с ЙОДСЕПТАДОН® поне 2 минути. Обагрянето на обработваните повърхности от характерния за препарата кафяв цвят е показател за ефективността на антисептичното действие - оцветените участъци са асептични. Продължителността на прилагане на лекарствения продукт варира според индивидуалната индикация, и зависи от чувствителността на потенциалните патогени, например някои вируси и бактериалните спори изискват 15 минути.

 ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства ЙОДСЕПТАДОН® може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки, че не всеки ги получава.
Ако някое от нежеланите реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

ЙОДСЕПТАДОН® се характеризира с много по-добра поносимост от спиртните разтвори на йод като нежеланите лекарствени реакции, които са установени са предимно локални. Възможно е локално дразнене, парене и сърбеж и реакции на свръхчувствителност, но те са много по редки и слабо изразени в сравнение с тези при прилагане на луголов разтвор или спиртен разтвор на йод. ЙОДСЕПТАДОН може да предизвика системни ефекти поради резорбция на йод, като риска е по голям при третиране на големи повърхности, особено при изгаряния, обширни раневи лезии както и при продължително лечение. Описани са ефекти като хипо- или хипертироидизъм, хипернатриемия, метаболитна ацидоза, бъбречна недостатъчност.

При инцидентен или умишлен перорален прием ЙОДСЕПТАДОН® крие риск от тежка интоксикация с метален вкус в устата, диария, метаболитна ацидоза, електролитен дисбаланс, увреждане на щитовидната жлеза. Макар и рядко, симптоми на системна интоксикация с йод могат да се наблюдават и при локално приложение на ЙОДСЕПТАДОН® особено при продължително третиране на обширни раневи повърхности и при изгаряния.Ранни клинични прояви на интоксикацията с йод са свързани със стимулиращото му влияние върху жлезите с външна секреция - ринорея (обилно отделяне на воднист секрет от носа), конюнктивити, продуктивна кашлица. При тежки отравяния могат да настъпят сериозни усложнения лактатна апидоза, остър респираторен дистрес синдром н застойна сърдечна недостатъчност.

КАК ДА СЕ СЪХРАНЯВА ЙОДСЕПТАДОН®
Срокът на годност на ЙОДСЕПТАДОН® в оригиналната опаковка е 3 години. След първоначалното отваряне на опаковката - 2 месеца.
Да се съхранява добре затворен при температура до 25°С на защитено от светлина и недостъпно за деца място.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа ЙОДСЕПТАДОН®
Активно вещество: В 100 ml се съдържа активното вещество повидон-йод 10%.

Помощни вещества: лимонена киселина монохидрат, динатриев хидрогенфосфат додекахидрат, пречистена вода.

Как изглежда ЙОДСЕПТАДОН® и какво съдържа опаковката
Първична опаковка - тъмна стъклена или пластмасова бутилка, затворена с апликатор и капачка на винт или с каучукова запушалка, обкантена с алуминиева капачка. Вторична опаковка - бутилка от 100 ml заедно с листовка, поставена в сгъваема картонена кутия.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах