ИЗОПТИН СР 240МГ Х 50 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 24343 / Тегло 0.20 кг.

Марка
МАЙЛЪН | MYLAN
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Isoptin® SR 240 mg

 Изоптин SR 240 mg

 

СЪСТАВ

Лекарственото вещество е verapamil hydrochloride (верапамил хидрохлорид).

Всяка таблетка Isoptin ® 240 mg съдържа 240 mg verapamil.

Помощните вещества са: пречистена вода, хипромелоза, макрогол 400, макрогол 6000, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, монтан-гликолов восък, натриев алгинат, повидон (К=30), талк, титаниев диоксид.

Притежател на разрешението за употреба

Abbott GmbH & Co. KG, Max- Planck-Ring 2, 65205 Wiesbaden, Germany

Производител

Abbott GmbH & Co. KG, KnoIIstrasse 50, 67061 Ludwigshafen, Germany Какво е Isoptin ®SR?Isoptin ® SR 240 mg са таблетки c удължено освобождаване.

Те са налични в опаковка, съдържаща 20,30 или 50 таблетки.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Isoptin ® SR 240 mg е перорален лекарствен продукт, който принадлежи към класа, наричан блокери на калциевите канали или калциеви антагонисти. Verapamil релаксира (разширява) кръвоносните съдове (вени и артерии), което улеснява сърцето да изпомпва и намалява натоварването му, способства повече кислород да достига сърцето и в същото време намалява кръвното налягане. Може да спомогне за контролиране на сърдечния ритъм.Продуктът не променя количеството калций в кръвта или костите. Калцият в храната или в хранителните добавки не повлиява на начина на действие на Isoptin® SR 240 mg. Освен Isoptin SR 240 mg е налично и друго количество на лекарствено вещество Isoptin® SR 120 mg, а също и лекарствени форми с бързо освобождавайте Isoptin , с количества на лекарствено вещество съответно 40 и 80 mg. Вашият лекар ще прецени коя начална лекарствена форма и доза е най-подходяща за Вас.

Isoptin SR 240mg се използва за лечение на:

* исхемична болест на сърцето, поради недостатъчно снабдяване на сърдечния мускул с кислород (проявяваща се най-често със симптома болка в гърдите);

* лечение на нарушения в сърдечния ритъм, т.нар. аритмия;

* хипертония (високо кръвно налягане).

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не трябва да приемате Isoptin:

* ако сте имали алергична реакция към продукт, съдържащ верапамил или към някое от помощните вещества на продукта;

* ако имате определени сърдечни заболявания (например застойна сърдечна недостатъчност, много ниска сърдечна честота, нерегулярна сърдечна дейност или заболяване на сърдечния мускул).

* Ниско кръвно налягане (хипотония).

Преди да започнете приема на Isoptin ® SR 240 mg предупредете Вашия лекар, ако имате или сте имали някакви други сърдечни проблеми;

* заболявания на кръвоносните съдове, инсулт;

* чернодробни или бъбречни проблеми;

* заболявания, свързани с нарушено невромускулно провеждане (миастения гравис, синдром на Lambert-Eaton, напреднала мускулна дистрофия на Duchenne);

* сте бременна или планирате забременяване.

* кърмите.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Кажете на Вашия лекар, ако приемате някакви други лекарствени продукти, дори и тези, които не са Ви назначени от лекар.

* Други лекарствени продукти за лечение на високо кръвно налягане или други заболявания на сърцето;

* Статини-за понижаване на холестерола в кръвта;

* Дигоксин - продукт, използван за лечение на сърдечна недостатъчност;

* Отводняващи таблетки или диуретици;

* Литий - продукт, използван често за лечение на промени в настроението и някои видове депресия;

* Фенобарбитал - продукт за лечение на епилепсия и нарушения в съня;

* Циклоспорин - продукт за профилактика на отхвърляне на трансплантата или за лечение на определени проблеми с имунната система;

* Карбамзепин и фенотоин - продукти за лечение на епилепсия;

* Рифампицин - антибиотик, използван в лечението на туберкулоза;

* Мидазолам - седативен продукт;

* Теофилин - продукт за лечение на астма.

Тези лекарствени продукти могат да бъдат повлияни от Isoptin ® SR 240 mg или могат да повлияят на неговото действие. Вие може да се нуждаете от различна доза за лечение или от различно лечение. Вашият лекар ще Ви даде съвет за това.

Ако сте на лечение с Isoptin® SR трябва да избягвате храни и напитки, съдържащи грейпфрут. Те могат да повишат плазмените нива на verapamil.Едновременният прием с алкохол води до забавено разграждане на ethanol и повишаване на нивото му в плазмата, което води до усилване ефектите на алкохола от verapamil.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Не се препоръчва използването на verapamil през първите шест на бременността. Той не трябва да се използва и през последните три месеца, освен ако не е задължително необходимо и очакваният благоприятен ефект не е значително по-голям от възможните рискове за майката и плода.Verapamil не трябва да се прилага по време на кърмене, тъй като се излъчва в кърмата. Вашият лекар ще Ви посъветва как трябва да постъпите в тези случаи.

ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

В зависимост от индивидуалния отговор, Isoptin може да забави реакциите до степен да наруши способността за шофиране, управляване на машини или работа при опасни условия. Това важи особено за началото на лечението, при повишаване на дозата, при смяна на терапията с друг лекарствен продукт и при едновременна употреба на алкохол.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ

Подобно на другите продукти, Isoptin ® SR 240 mg може да доведе до нежелани реакции при някои хора. Понякога те са сериозни, но в повечето случаи не са.

Свържете се с Вашия лекар, ако забележите накоя от следните най-чести реакции:

* Гадене, подуване на корема, запек;

* Световъртеж или замайване;

* Главоболие;

* Уморяемост;

* Зачервяване.

Незабавно информирайте лекаря си ако забележите:

* Болка в гърдите, прилошаване, колапс;

* Бавна, учестена или неритмична сърдечна дейност;

* Задух (понякога с умора, слабост и намалена способностза физически усилия);     

* Треска, болка в стомаха, общо неразположение;

* Мехури, обрив, сърбеж или лющене на кожата.

При някои пациенти могат да се появят и други нежелани реакции. Кажете на лекаря, ако забележите нещо, което Ви тревожи .Не се притеснявайте от този списък с реакции. Вие можете да не получите нито една от тях.

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Вашият лекар ще Ви каже колко таблетки да приемате всеки ден и кога да го правите. Това зависи от заболяването Ви и от това дали приемате други продукти. Средната дневна доза за почти всички показания е между 240 и 360 mg.При продължителна перорална употреба не трябва да се надвишава дневна доза от 480 mg; надвишаването е възможно за кратко време.

 

Възрастни и подрастващи с тегло над 50 kg:

Исхемична болест на сърцето

Препоръчителната дневна доза е 240 mg - 480 mg verapamil, разделена на 2 приема, както следва:

Уг - 1 таблетка с удължено освобождаване Isoptin SR от 240 mg 2 пъти дневно (еквивалентно на 240 mg - 480 mg verapamil дневно).

Таблетките с удължено освобождаване Isoptin SR от 240 mg се използват, ако по-ниските дози (например 120 mg verapamil дневно) не са довели до задоволителен отговор.

Хипертония

Препоръчителната дневна доза е 240 mg - 480 mg verapamil, като еднократен прием или разделена на 2 приема, както следва:

1-2 таблетки с удължено освобождаване Isoptin SR от 240 mg 1 път дневно сутрин (еквивалентно на 240 mg verapamil дневно).

Ако отговора не е задоволителен, се добавят Уг -1 таблетка с удължено освобождаване Isoptin SR от 240 mg вечерта (еквивалентно на 360 mg - 480 mg verapamil дневно).

Нарушения на сърдечния ритъм

Препоръчителната дневна доза е 240 mg - 480 mg verapamil, разделена на 2 приема, както следва:1/2-1 таблетка с удължено освобождаване Isoptin SR от 240 mg 2 пъти дневно (евивалентно на 240 mg - 480 mg verapamil дневно).

Таблетките с удължено освобождаване Isoptin SR от 240 mg се използват, ако по-ниските дози (например 120 mg verapamil дневно) не са довели до задоволителен резултат.Това са обичайните дози на продукта, но Вие трябва да следвате указанията дадени Ви от лекаря.

Таблетките с удължено особождаване Isoptin ® SR трябва да се гълтат цели, без да се смучат или дъвчат, с достатъчно количество течност (например чаша вода; да не се приемат със сок от грейпфрут), за предпочитане по време на храна или непосредствено след това.

Isoptin ® SR не трябва да се приема в легнало положение.

Verapamil не трябва да се прилага на пациенти с исхемична болест на сърцето и след инфаркт на миокарда, до 7 дни след настъпване на острия миокарден инфаркт.Няма ограничение за продължителността на приложение.Лечението с verapamil не трябва да се прекъсва рязко след продължителна употреба. Препоръчва се постепенното намаляване на дозата.

Ако забравите да приемете Isoptin SR:
Ако е наближило времето за следващата доза, прескочете пропуснатата и вземете следващата. В противен случай, вземете дозата веднага след като си спомните и след това се върнете към нормалния режим за дозиране.Не вземайте две дози, за да наваксате пропуснатата, защото това може да повиши възможността за поява на нежелани реакции.

ПРЕДОЗИРАНЕ

Ако сте приели повече дози можете да имате забавена сърдечна дейност, болка в гърдите, да се чувствате отпаднал или да колабирате, а също и други симптоми. При първите симптоми незабавно се свържете с Вашия лекар или със спешна помощ.

СЪХРАНЕНИЕ

Да се съхранява при температура под 25° С. Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Да се съхранява на място недостъпно за деца.

Да не се използва след изтичане на срока на годност, обозначен на картонената опаковка и блистера.5


 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах