ГЕНТАМИЦИН 0.3% Х 5ГР

Прод.код 262 / Тегло 0.20 кг.

Марка
АНТИБИОТИКА | ANTIBIOTIC
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ГЕНТАМИЦИН УНГ ОФТ 0.3% 5Г АНТИБИОТИКА

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЕНТАМИЦИН ВИЖЪН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Гентамицин е антибиотик от групата на аминогликозидите, който е активен спрямо голям брой микроорганизми, които често причиняват инфекции на очите и клепача.
Гентамицин Вижън маз за очи се прилага за лечение на инфекции на окото и околните тъкани, причинени от бактерии, чувствителни към неговото действие:
възпаления на клепача;
ечемик;
възпаления на слъзната торбичка;
конюнктивити;
възпаления на роговицата, язва на роговицата;
вторични инфекции след язва или херпесна инфекция на роговицата.
2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ГЕНТАМИЦИН ВИЖЪН
Не използвайте Гентамицин Вижън
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към гентамицин или към някоя от останалите съставки ма Гентамицин Вижън (вижте точка 6).
Обърнете специално внимание при употребата ма Гентамицин Вижън
Ако получите сърбеж и подуване на клепачите, зачервяваме на окото, сълзотечение, обрив по кожата или друг симптом на алергична реакция, преустановете прилагането на Гентамицин Вижън и се обърнете към лекуващият Ви лекар.
Необходимо е да знаете, че ако имате или сте имали алергия към други антибиотици от тази група (напр. тобрамицин), възможността за поява на алергична реакция е по-висока.
Дългата употреба на Гентамицин Вижън, както и на други антибиотични продукти, може да доведе до развитие на супер-инфекция с бактерии или гъбички, нечувствителни към антибиотика. Използвайте Гентамицин Вижън толкова дълго, колкото Ви е предписано.
Употребата на Гентамицин Вижън маз за очи може да забави зарастването на роговични рани.
Употреба на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. При едновременно приложение с други аминоглюкозидни антибиотици, трябва да уведомите за това вашия лекар, който ще прецени дали се налага да се следи общото им ниво в кръвта.
Прием на Гентамицин Вижън с храни и напитки:
Не са установени взаимодействия.
Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Лечението с аминогликозидии антибиотици може да увреди слуховия нерв и да доведе до глухота. Навлизането на гентамицин в кръвта при локално приложение в окото обаче е слабо и се смята, че този риск при използване на Гентамицин Вижън маз за очи е нисък. Въпреки това се препоръчва употребата на продукта по време на бременност и кърмене да се назначава само при категорична необходимост и след внимателна преценка на съотношението полза за майката риск за плода и новороденото.
Шофиране и работа с машини
Както при всички лекарства за очи, временно замъгляване на зрението или други смущения могат да повлияят способността за шофиране или работа с машини. След поставянето на Гентамицин Вижън, изчакайте докато зрението Ви се проясни преди да започнете да работите с машини ипи да шофирате.
Важна информация относно някои от съставките на Гентамицин Вижън
Гентамицин Вижън маз за очи съдържа ланолин, пропил хидроксибензоат и метил хидроксибензоат в състава си, които могат да предизвикат локални алергични реакции.
Важно е да знаете, че не трябва да носите контактни лещи при наличие на очна инфекция и по време на лечение с продукта.
3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ГЕНТАМИЦИН ВИЖЪН
Винаги използвайте Гентамицин Вижън точно както Ви е казал Вашият пекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Възрастни, юноши и лица в напреднала възраст (над 65 год.)
Препоръчвана доза при тежки инфекции - неголямо количество от лекарството (лентичка с дължина около 1.5 см) се поставя в конюнктивалния сак на засегнатото око/очи на всеки три до четири часа през първите два дни до постигане на клинично подобрение, след което два - четири пъти дневно до излекуване на инфекцията.
Препоръчвана доза при леки и умерено тежки инфекции - неголямо количество от лекарството (лентичка с дължина около 1.0 - 1.5 см) се поставя в конюнктивалния сак на засегнатото око/очи на всеки два-четири пъти дневно.
Употреба при деца
Продуктът може да се използва при деца в същата дозировка както при възрастни.
Употреба при пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания
При тези болни не се налага промяна в препоръчваната доза, тъй като не се установяват
високи концентрации от активното вещество в кръвта след приложение в очите. Ако едновременно с този продукт Вие се лекувате с други аминогликозиди, Вашият лекар ще прецени необходимостта от контролиране на общата им концентрация в кръвта. Дозата и продължителността на лечение се определят от лекуващия лекар. Обичайната продължителност на лечението е 7-10 дни. Ако се лекувате и с други продукти, предназначени за прилагане в окото, поставяйте ги последователно поне през 5-10 минути, като тези, под формата на маз, трябва да се поставят последни.
Важно е да се спазва хигиена по време на поставяне на очната маз и да се избягва допирът на върха на тубичката с окото или с околните предмети, тъй като може да се замърси и това да доведе до развитието на очна инфекция със сериозни последици за окото, дори, загуба на зрение. Винаги мийте ръцете си преди използване на тубата! Ако мислите, че Вашата тубичка е замърсена, потърсете Вашия лекар преди да продължите употребата на тази маз за очи.
Инструкции за употреба
1. Преди да използвате тубата за първи път, уверете се, че предпазната лента между капачката и тубата не е разкъсана. Измийте ръцете си и отворете капачката.
2. Дръжте тубата между палеца и показалеца, възможно най-близо до клепача, без да го докосвате.
3. Наклонете главата леко напред и дръпнете долния клепач надолу.
4. Внимавайте да не докосвате окото, клепачите или други повърхности с върха на тубата. Внимателно изстискайте лентичка от мазта, с дължина около 1-1,5 см, която да попадне в оформения „джоб“ на долния клепач.
5. След като поставите Гентамицин Вижън, затворете леко клепача за 1-2 минути и завъртете очната ябълка във всички посоки, за да се разнесе мазта по цялата очна повърхност.
6. С чиста кърпичка почистете клепача и миглите от излишната маз за очи. С друга чиста кърпа почистете върха на тубичката и затворете капачката плътно.
7. Ако трябва да използвате очната маз и за двете очи, повторете всички предходни стъпки и за другото око. Използвайте тази тубичка Гентамицин Вижън само за Вашите очи!
Ако сте използвали повече от необходимата доза Гентамицин Вижън
Не употребявайте лекарството по-често или за по-продължително време от указаното от лекаря за да се избегне предозиране. Ако все пак Вие инцидентно сте използвали повече от предписаната доза, обърнете се съм Вашия лекар или фармацевт, макар че обикновено е достатъчно окото да се измие обилно с хладка вода.
При точно спазване на инструкциите за употреба на продукта е много малко вероятно да се получи предозиране. При поглъщане по невнимание, количеството което ще премине в кръвта също е нищожно.
Ако сте пропуснали да използвате Гентамицин Вижън
Не използвайте по-голямо от необходимото количество, за да компенсирате пропуснато приложение. Приложете обичайната доза колкото е възможно по-скоро след като сте установили пропуска и продължете лечението по обичайния начин.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Гентамиции Вижън маз за очи може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако това се случи, уведомете Вашия лекар. Посочената честота означава: чести (=1/100 до <1/10) - при повече от един пациент на всеки 100 и при по-малко от един от всеки десет; много редки (<1/10 000) при по малко от 1 пациент на десет хиляди.
При лечение с продукта е възможна появата на следните нежелани реакции:
Нарушения на очите
Чести - сърбеж ма клепачите, зачервяване ма очите, сълзене;
Редки - очни алергични реакции, отделяне на секрет, чувство на дискомфорт в очите, подуване и зачервяване на клепача, бавно заздравяване на роговични рани.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ГЕНТАМИЦИН ВИЖЪН
При температура под 25°С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца!
Да не се замразява!
Изхвърлете тубата 4 седмици след отварянето, за да се избегнат евентуални инфекции и замърсявания.
Не използвайте Гентамицин Вижън след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка.
Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Гентамицин Вижън:
Активното вещество в 1 g маз за очи е: Гентамицинов сулфат (gentamicin as sulfate), екв. на гентамицин (gentamicin) 3 mg
Другите съставки са: Метил парахидроксибензоат; Пропил парахидроксибензоат; Пречистена вода; Ланолин; Парафин, бял мек (Бял вазелин).

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах