ФЛУЦИНАР ГЕЛ 15ГР

Прод.код 20233 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ФАРМА СУИС | PHARMA SWISS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ФЛУЦИНАР ГЕЛ 15ГР

1. Какво представлява Флуцинар 0,025% гел и за какво се използва
Лекарственият продукт Флуцинар 0,025% гел съдържа флуоцинолонов ацетонид, който е силен синтетичен глюкокортикостероид. Флуцинар 0,025% гел се прилага локално при остри и тежки неинфектирани възпалителни кожни състояния.
Може да се прилага при:
- себореен дерматит
- атопичен дерматит
- strophulus
- лихен планус
- алергична контакти а екзантема
- еритема мултиформе
- лупус еритематодес
- упорит псориазис
2. Какво трябва да знаете, вреди да използвате Флуцинар 0,025% гел
Не използвайте Флуцинар 0,025% гел:
- ако сте алергични към флуоцинолонов ацетонид, кортикостероиди или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
- при бактериални или гъбични кожни заболявания;
- при вирусни заболявания на кожата, като варицела, херпес и други;
- при акне;
- при периорален дерматит;
- след ваксинации;
- при деца на възраст под 2 години.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Флуцинар 0,025% гел
- При продължително използване честотата на нежеланите реакции може да се повиши. В случаи на развитие на инфекция в мястото на прилагане трябва да се приложи антибактериално или антимикотично лечение или използването на Флуцинар 0,025% гел да се прекрати до излекуването на инфекцията.
- Прилагането върху клепачите или върху кожата в областта около тях трябва да се избягва при пациенти с глаукома и катаракта, тъй като е възможно влошаване на очното заболяване.
- Лекарственият продукт може да се прилага върху кожата на лицето, подмишниците и слабините само ако е абсолютно необходимо. Има повишена вероятност за нежелани реакции и поява на възпаление на кожата около устата (периорален дерматит) или натрупване на разширени капиляри и крайни артерии по кожата или лигавиците (телангиектазия).
- Прилагайте лекарственият продукт внимателно върху вече отслабнала кожа, особено при пациенти в напреднала възраст.
Свържете се с Вашия лекар, ако имате замъглено зрение или други зрителни смущения.
Други лекарства и Флуцинар 0,025% гел
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
По време на лечението не трябва да Ви се поставя ваксина против варицела или някаква друга имунизация.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Флуцинар 0,025% гел може да се прилага при бременни жени само за кратко време върху малък участък от кожата. Да не се прилага през първия триместър на бременността.
Флуцинар 0,025% гел може да се използва по време на кърмене само под лекарски контрол.
3. Как да използвате Флуцинар 0,025% гел
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар и фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Нанесете тънък слой гел върху засегнатия участък от кожата. В началото на лечението гелът се прилага 2-3 пъти дневно. След като острото възпаление е овладяно, гелът се прилага 1-2 пъти дневно. Ако е необходимо по-дълбоко проникване на активното вещество, гелът може внимателно да се втрие в кожата в мястото на прилагане.
Не използвайте оклузивна превръзка. Ако е необходимо използването на превръзка трябва да се прилага пропускаща въздух превръзка.
Продължителност на лечението:
Лечението не трябва да продължава повече от 2 седмици без прекъсване.
Не прилагайте върху кожата на лицето повече от 1 седмица.
Не трябва да се използва повече от 1 туба гел в рамките на една седмица.
Употреба при деца
Да се прилага много внимателно при деца на възраст над 2 години» веднъж дневно, на малък участък от кожата; да не се прилага върху кожата на лицето.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Наблюдавани са: акне, множество малки кръвоизливи (пурпура), изтъняване на кожата и подкожната тъкан, сухота на кожата, засилен растеж на косата или загуба на коса, пигментация или депигментация на кожата, стрии, натрупване на разширени съдове по кожата или лигавиците (телангиектазия), възпаление на кожата около устата (периорален дерматит), възпаление на космения фоликул (фоликулиг), инфекции. Понякога е възможна появата на уртикария или обрив, влошаване на съществуващи увреждания на кожата. Прилагането под оклузивна превръзка, поради повишената абсорбция, може да доведе до силен системен ефект, изразяващ се в оток, хипертония и намален имунитет. Прилагането върху кожата на клепачите понякога може да предизвика глаукома или катаракта.
Замъглено зрение.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев“ № 8
1303 София
Тел.:+359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Флуцинар 0,025% гел
Да се съхранява под 25 °С. Да не се замразява.
Да се съхранява на място недостъпно за деца.
След първо отваряне на опаковката Флуцинар 0,025% гел може да се съхранява не повече от 30 дни.
Да не се използва след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Флуцинар 0,025% гел
- Активното вещество е флуоцинолонов ацетонид 0,25 mg в 1 g гел.
- Другите съставки са: пропиленгликол, етилов алкохол 96%, динатриев едетат, лимонена киселина монохидрат, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, карбомер 980, троламин, пречистена вода.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!