ЕНЖЕРИКС B 20МКГ ЗА ВЪЗРАСТНИ 1МЛ

Прод.код 6707 / Тегло 0.20 кг.

Марка ГЛАКСО СМИТ КЛАЙН | GSK
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

1. Какво представлява Енжерикс В 20 micrograms/1 ml и за какво се използва
Енжерикс В 20 micrograms/1 ml е ваксина, която се използва за предпазване от хепатит В инфекция. Тя може да помогне и за предпазване от хепатит D инфекция.
Тази ваксина е за приложение при възрастни и юноши на възраст на и над 16 години. При извънредни обстоятелства може да се прилага и при деца, и юноши на възраст от 11 до 15 години (вж. точка 3).
Хепатит В е инфекциозно заболяване на черния дроб, което се причинява от вирус. Някои хора имат вируса на хепатит В в организма си, но не могат да се изчистят от него. Те могат да заразяват други хора и се наричат носители. Заболяването се разпространява чрез навлизане на вируса в тялото след контакт с телесните течности (най-често кръв) на заразен човек.
Ако майката е носител на вируса, тя може да го предаде на детето си при раждане. Други начини на заразяване с вируса от носител са при полов контакт без предпазни мерки, споделяне на инжекционни игли или лечение с медицински инструменти, които не са правилно стерилизирани.
Основните признаци на заболяването са главоболие, повишена температура, гадене и повръщане, жълтеница (пожълтяване на кожата и бялата част на очите), но при средно всеки 10 пациента няма никакви признаци за заболяване.
При заразените с хепатит В лица един от всеки 10 възрастни и до девет от всеки 10 бебета ще станат носители на вируса и са изложени на риск от развитие на сериозно чернодробно увреждане, а в някои случаи и на рак на черния дроб.
Как действа Енжерикс В
Енжерикс В съдържа малко количество от „външната обвивка” на вируса на хепатит В. Тази „външна обвивка” не е инфекциозна и не може да Ви разболее.
Когато Ви се приложи ваксината, тя ще стимулира имунната система на организма да се приготви за защита от тези вируси в бъдеще.
Енжерикс В няма да Ви предпази, ако вече сте заразени с хепатит В вирус.
Енжерикс В може да Ви предпази само срещу инфекция с хепатит В вирус.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Енжерикс В 20 micrograms/1 ml
Енжерикс В 20 micrograms/1 ml не трябва да се прилага:
ако сте алергични към Енжерикс В 20 micrograms/1 ml или към някоя от останалите съставки на тази ваксина (изброени в точка 6);
ако имате висока температура (треска).
Енжерикс В не трябва да се прилага, ако някое от горепосочените се отнася до Вас / до Вашето дете. Ако не сте сигурни в нещо, говорете с Вашия лекар или фармацевт преди приложението на Енжерикс В 20 micrograms/1 ml. Моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако Вие / Вашето дете имате някакви алергии или ако сте имали здравословни проблеми след приложение на ваксина.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Енжерикс В 20 micrograms/1 ml, ако Вие / Вашето дете:
сте на диализа поради проблем с бъбреците или имате заболяване, което може да се отрази на имунната Ви система.
Лекарят може да приложи Енжерикс В 20 micrograms/1 ml и на хора, които са на диализа, имат дългосрочни чернодробни проблеми, носители са на хепатит С или са HIV позитивни. Причината за това е, че хепатит В инфекцията при тези пациенти може да е тежка. Повече информация за проблеми с бъбреците и диализа може да намерите в точка 3.
Ако не сте сигурни дали някое от посочените по-горе твърдения се отнася до Вас / Вашето дете, говорете с Вашия лекар преди приложение на Енжерикс В.
Припадък може да настъпи (обикновено при юноши) след или дори преди всяко инжектиране с игла. Затова информирайте лекаря или медицинската сестра, ако сте припадали / детето Ви е припадало при предишна инжекция.
Подобно на останалите ваксини, Енжерикс В може да не Ви защити напълно ефективно от хепатит В. Намален имунен отговор след приложение на ваксината може да се предизвика от редица фактори като напреднала възраст, пол, наднормено тегло, тютюнопушене и някои дългогодишни съпътстващи заболявалия. Ако някое от посочените по-горе се отнася до Вас / до Вашето дете, Вашият лекар може да реши на Вас / на Вашето дете да бъде направено кръвно изследване или да Ви приложи допълнителна доза Енжерикс В, за да е сигурно, че сте защитени.
Други лекарства и Енжерикс В 20 micrograms/1 ml
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Енжерикс В 20 micrograms/1 ml може да се прилага едновременно с повечето останали рутинни ваксини. Вашият лекар ще се погрижи ваксините да се инжектират поотделно и на различни места от тялото.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна, или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Шофиране и работа с машини
Енжерикс В може да повлияе способността Ви за шофиране или работа с машини. Не шофирайте и не използвайте машини, ако не се чувствате добре.
Енжерикс В съдържа натрий
Този лекарствен продукт съдържа по-малко от 1 mmol (23 mg) натрий на доза, т.е. на практика „не съдържа натрий”.
3. Как се прилага Енжерикс В 20 micrograms/1 ml 
Как се прилага Вашата ваксина
Вашият лекар ще Ви приложи препоръчителната доза Енжерикс В.
Енжерикс В се прилага:
като инжекция в мускула на рамото;
като инжекция под кожата, ако лесно получавате синини или имате проблем, свързан с кървене.
Енжерикс В 20 micrograms/1 ml не трябва никога да се прилага венозно.
Колко от ваксината се прилага
Ще Ви бъдат приложени няколко дози Енжерикс В под формата на инжекции. След завършване на курса от инжекции може да очаквате дългосрочна защита срещу хепатит В.
При възрастни и юноши на възраст на и над 16 години се прилага Енжерикс В 20 micrograms/1 ml инжекционна суспензия.
Има няколко схеми, по които може да се направи ваксинацията с Енжерикс В. Вашият лекар ще избере схемата, която е най-подходяща за Вас.
Схема 1 - за възрастни и юноши на възраст на и над 16 години:
Първа доза: на избрана дата.
Втора доза: 1 месец след първата доза.
Трета доза: 6 месеца след първата доза.
Схема 2 - за възрастни и юноши на възраст на и над 16 години:
Първа доза: на избрана дата.
Втора доза: 1 месец след първата доза.
Трета доза: 2 месеца след първата доза.
Четвърта доза: 12 месеца след първата доза.
Тази схема на приложение може да се използва и ако се ваксинирате поради скорошна експозиция на хепатит В, тъй като така ще се постигне по-бърза защита.
Схема 3 - само за възрастни (на възраст на и над 18 години):
Енжерикс В 20 micrograms/1 mi ще Ви бъде приложен по тази схема само при особени обстоятелства, например ако трябва да пътувате във високо рискова област в рамките на 1 месец от ваксинацията.
Първа доза: на избрана дата;
Втора доза: 7 дни след първата доза;
Трета доза: 21 дни след първата доза;
Четвърта доза: 12 месеца след първата доза.
Схема 4 - само за деца и юноши на възраст от 11 до 15 години
Тази схема на приложение се използва само, когато не е сигурно, че на детето Ви ще бъде приложена третата доза. Използва се Енжерикс В 20 micrograms/1 ml, тъй като тя осигурява по-високо ниво на защита от две дози Енжерикс В 10 micrograms/0,5 ml.
Първа доза: на избрана дата
Втора доза: 6 месеца след първата доза.
Когато се използва тази схема, докато не се постави втората доза от ваксината, може да не се постигне защита срещу заболяването. Затова тази схема трябва да се използва само при условие, че е налице относително малък риск от хепатит В инфекция по време на ваксинационния курс и може да се гарантира завършване на двудозовия ваксинационен курс.
Много важно е да посещавате лекаря за следващите инжекции в препоръчаното време. Ако имате въпроси по отношение на количеството ваксина, което Ви се прилага, моля, обърнете се към Вашия лекар.
Бъбречни проблеми и диализа
Хора на възраст на и над 16 години
Ако имате бъбречен проблем или сте на диализа, Вашият лекар може да реши да Ви ваксинира с четири двойни дози от Енжерикс В 20 micrograms/1 ml (2 х 20 микрограма/1 ml) на избрана дата, един, два и шест месеца след първата доза. Вашият лекар може да реши да Ви бъде направено кръвно изследване, за да е сигурно, че сте защитени срещу хепатит В.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички ваксини, тази ваксина може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Следните нежелани реакции могат да се наблюдават при приложение на тази ваксина:
Алергични реакции (такива могат да настъпят при до 1 на 10 000 дози от ваксината)
Ако имате алергична реакция, незабавно се свържете с Вашия лекар. Признаците на такава реакция са:
подуване на лицето;
ниско кръвно налягане;
затруднено дишане;
посиняване на кожата;
загуба на съзнание.
Тези симптоми обикновено започват много скоро след приложение на инжекцията. Незабавно се свържете с лекар, ако получите тези симптоми след напускане на лекарския кабинет.
Други нежелани лекарствени реакции включват:
Много чести (такива могат да настъпят при повече от 1 на 10 дози от ваксината):
болка и зачервяване на мястото на инжектиране;
уморяемост;
раздразнителност.
Чести (такива могат да настъпят при до 1 на 10 дози от ваксината):
главоболие;
сънливост;
гадене или повръщане;
диария или коремна болка;
загуба на апетит;
висока температура (треска);
общо неразположение;
подуване на мястото на инжектиране;
реакции на мястото на инжектиране като твърда бучка.
Нечести (такива могат да настъпят при до 1 на 100 дози от ваксината):
замайване;
болка в мускулите;
грипоподобни симптоми.
Редки (такива могат да настъпят при до 1 на 1 000 дози от ваксината):
подути лимфни възли;
уртики, обрив, сърбеж;
ставна болка;
абнормно усещане за парене, настръхване, гъделичкане или изтръпване.
Много редки (такива могат да настъпят при до 1 на 10 000 дози от ваксината):
кръвонасядане (синини), появяващи се по-лесно от обичайното, и невъзможност да се спре кървенето, ако се порежете;
ниско кръвно налягане;
възпаление на кръвоносните съдове;
внезапно подуване на лицето около устата или гърлото (ангионевротичен оток);
невъзможност да си движите мускулите (парализа);
възпаление на нервите (неврит), което може да доведе до загуба на чувствителност или сковаване, включително и временно възпаление на нервите, причиняващо болка, слабост или парализа в крайниците и често прогресиращо до гърдите и лицето (синдром на Гилен-Баре); заболяване на нервите на очите (оптичен неврит) и множествена склероза;
проблеми при движението на ръцете или краката (невропатия);
възпаление на мозъка (енцефалит);
дегенеративно заболяване на мозъка (енцефалопатия);
инфекция на мозъчните обвивки (менингит);
припадъци (гърчове);
загуба на кожна чувствителност за болка или допир (хипоестезия);
лилави или червеникаво-лилави пъпки по кожата (лихен планус);
червени или лилави петна по кожата;
болка и подуване на ставите (артрит);
мускулна слабост.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, посочена по-долу. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. „Дамян Груев” № 8,
1303 София,
тел.:+359 2 8903417,
уебсайт: www.bda.bg.
5. Как да съхранявате Енжерикс В 20 micrograms/1 ml
Съхранявайте това лекарство на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка след „Годен до”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в хладилник (от +2°С до +8°С).
Да не се замразява.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.
Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация 
Какво съдържа Енжерикс В 20 micrograms/1 ml
Активното вещество е: „външната обвивка” на вируса на хепатит В. Всяка доза (1 ml) съдържа 20 микрограма от белтък от тази външна обвивка (повърхностен антиген на вируса на хепатит В, ДНК рекомбинантен)*.
*адсорбиран върху алуминиев хидроксид, хидратиран в количество, отговарящо на общо 0,25 mg Аl3+ и произведен в рекомбинантни дрождеви клетки (Saccharomyces cerevisicte).
Другите съставки на Енжерикс В 20 mcg/1 ml са: натриев хлорид, динатриев фосфат дихидрат, натриев дихидроген фосфат и вода за инжекции.
Как изглежда Енжерикс В 20 micrograms/1 ml и какво съдържа опаковката
Енжерикс В 20 mcg/1 ml е мътна, бяла течност за инжектиране.
За флакон: инжекционна суспензия (20 микрограма/1 ml). Опаковки по 1 или 100.
За предварително напълнена спринцовка: инжекционна суспензия (20 микрограма/1 ml). Опаковки по 1.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах