Подробно търсене

ТАЛИТОН ТБ 12,5МГ Х 30

Кат. номер 36332

Кратко описание
Талитон 12,5 mg таблетки / Talliton 12,5 mg tablets Карведилол / Carvedilol Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, защото тя съдържа важна за Вас информация.
Производител
ЕГИС АД
Марка
ЕГИС | EGIS
0 от 5

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Описание

Талитон 12,5 mg таблетки /

Talliton 12,5 mg tablets

Карведилол / Carvedilol

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство, защото тя съдържа важна за Вас информация.

•     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

•     Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•     Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните признаци на заболяване са същите като Вашите.

•     Ако получите някакви нежелани реакции, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте т.4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Талитон и за какво се използва

2.   Ккаво трябва да знаете преди да приемете Талитон

3.   Как да приемате Талитон

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Талитон

6.   Съдържание на опаковката и друга информация

1.   Какво представлява Талитон и за какво се използва

Карведилол, лекарственото вещество на Талитон, принадлежи към бета-блокерите, които имат също и съдоразширяващ ефект. Той се използва за продължително лечение на високо кръвно налягане, хронична стабилна стенокардия (гръдна болка, предизвикана от физическо усилие) и хронична сърдечна недостатъчност.

2.   Преди да приемете Талитон

Не приемайте Талитон

-     ако сте алергични към карведилол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (показани в т. 6),

-     ако страдате от хронично сърдечно заболяване от белодробен произход или са Ви казали, че имате повишено кръвно налягане в белодробните артерии,

-     ако имате затруднено дишане, дължащо се на бронхиална астма (пристъпи от задух) или сте имали друго заболяване на дихателните пътища в миналото,

-     ако имате тежко чернодробно заболяване,

-     ако страдате от възбудно-проводни нарушения на сърцето (сърдечен блок), освен сърдечният ритъм е добре контролиран от пейсмейкър (изкуствен водач на съ ритъм),

-     ако имате тежко увредена сърдечна функция (кардиогенен шок), 

-     ако сте с брадикардия (ниска сърдечна честота, под 50 удара в минута) или хипотония (ниско кръвно налягане, горна граница под 85 mm Hg) по което и да е време,

-     ако имате феохромоцитом (особен тумор на надбъбречната жлеза, свързан с високо кръвно налягане),

-     ако се лекувате продължително с определен тип лекарства за депресия (МАО- инхибитори),

-     ако имате тежко нарушение в киселинния баланс на кръвта (метаболитна ацидоза, състояние на много висока киселинност на телесните течности и тъканите) поради други заболявалия (например захарен диабет),

-     ако симптомите на сърдечната недостатъчност са се влошили напоследък или са толкова тежки, че се налага венозно приложение на лекарствата,

-     ако сте на лечение с калциеви блокери, прилагани венозно, от типа на верапамил или дилтиазем.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фамацевт преди да приемете Талитон

-     Ако някое от долуизброените състояния се отнася за Вас, моля информирайте Вашия лекар преди да започнете да приемате Талитон:

-     ако страдате от захарен диабет,

-     ако Ви е поставена диагноза за особен вид гръдна болка (стенокардия на Принцметал, наречена още вариантна ангина),

-     ако имате каквито и да било проблеми със сърцето,

-     ако имате стесняване на артериалните съдове на крайниците,

-     ако са Ви казали, че имате съдово нарушение, засягащо най-вече пръстите на ръцете (наречено болест на Рейно),

-     ако страдате от чернодробно, бъбречно заболяване или нарушение на функцията на щитовидната жлеза,

-     ако в момента сте на т.нар. десензибилизираща терапия (метод за намаляване на ефектите на познат алерген, който предизвиква Вашите алергични симптоми,

-     ако сте с псориазис или член на фамилията Ви е с такова заболяване,

-     ако носите контактни лещи.

Предупреждения

Ако страдате от хронично обструктивно заболяване на дихателната система със стеснение на бронхите (което води до затруднено издишване), за което не се лекувате с таблетки или с аерозол, можете да изпитате затруднения в дишането (при издишване) по време на лечението с Талитон. В такъв случай може да се наложи намаляване на дозата или прекъсване на лечението с него.

По време на лечението с Талитон и особено в началото му могат да се влошат симптомите на сърдечната недостатъчност, например да се появят уморяемост, задух, оток на краката. Ако това стане, непременно информирайте Вашия лекар защото може да се наложи промяна в дозата на Талитон,

Ако приемате Талитон по повод сърдечна недостатъчност и Вашето систолично кръвно налягане (горната граница) е по-ниско от 100 mm Hg, като при това страдате от исхемична болест на сърцето, стеснение на периферните съдове или бъбречна недостатъчност, бъбречната Ви функция може да се влоши по време на приемането на това лекарство. Затова бъбречната функция трябва да се изследва. Ако имате признаци на влошаване на бъбречната функция (увеличение на теглото, намалено количество на урината, сърбеж) консултирайте се незабавно с Вашия лекар.

Талитон може да прикрие или отслаби признаците на хипогликемия (намалено кръвната захар), такива като нервност, треперене, учестена сърдечна дейност нивото на кръвната захар може да се увеличи или намали по време на лечен

по-често изследване на кръвната захар е необходимо при пациенти с диабет, като е възможно Вашият лекар да промени дозата на лекарството за диабет.

Деца и юноши

Талитон таблетки не се препоръчват за употреба от деца на възраст под 18 години.

Други лекарства и Талитон

Информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички други лекарства, които приемате, сте приемали напоследък или може да приемате, дори и тези без рецепта.

От особено значение е да информирате Вашия лекар:

ако приемате други лекарства за аритмия (неритмична сърдечна дейност),

ако приемате други лекарства за хипертония (високо кръвно налягане),

ако приемате други лекарства за сърцето или за други заболявалия, които също

намаляват кръвното налягане (напр. нитрати, сънотворни, успокоителни, за депресия),

ако приемате дигоксин или диуретици за сърдечна недостатъчност,

ако приемате лекарство, наречено циклоспорин (напр. след присаждане на органи),

ако приемате клонидин или ерготамин, рифампицин (за тулеркулоза),

болкоуспокояващи и лекарства за повишена температура, барбитурати, антиацидни

(напр. циметидин) или ако се лекувате за астма или друго белодробно заболяване с

инхалатор,

ако сте с диабет и приемате лекарства през устата, понижаващи кръвната захар или приемате инсулин.

Ако Ви предстои операция и обща упойка, абсолютно необходимо е да уведомите Вашия лекар че сте на лечение с Талитон.

Талитон с храна, напитки и алкохол

Талитон може да се према независимо от приема на храна и напитки. На пациенти с хронична сърдечна недостатъчност се препоръчва да го приемат по време на хранене за да се намали вероятността от внезапно спадане на кръвното нарягане.

Редовното приемане на алкохолни напитки по време на лечението с Талитон може да увеличи ефектите на Талитон, както и на алкохола.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, мислите, че може да сте бременна или планирате да имате дете, попитайте Вашия лекар за съвет преди да приемете това лекарство.

Приложението на Талитон по време на бременност е противопоказано. Ако сте бременна или считате, че може да сте бременна, информирайте Вашия лекар или фармацевт преди да приемате лекарството. Консултирайте се с Вашия леакр незабавно ако забременеете по време на лечението с Талитон.

Не трябва да преимате Талитон ако кърмите.

Шофиране и работа с машини

Талитон може да повлияе способностите за шофиране и работа с машини в различна степен, която варира индивидуално. Това се отнася особено за началото на лечението и при едновременна консумация на алкохол.

Ако чувствате силна уморяемост или сте замаяни не бива да шофирате и да работите с машини.

Талитон съдържа лактоза и захароза

Всяка таблетка съдържа 50 mg лактоза и 12,5 mg захароза. Ако сте информирани с Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с нет приемете този лекарствен продукт.

Талитон 12,5 mg съдържа оранжево-жълт оцветител (Е 110), който може да пр^чв алергични реакции.    

3.   Как да приемате Талитон таблетки

Винаги приемайте това лекардтво точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Приемайте таблетките с достатъчно количество вода, без да ги дъвчете, независимо от приема на храна.

Ако страдате от хронична сърдечна недостатъчност, приемайте таблтките по време на хранене за да се намали риска от внезапно спадане на кръвното налягане.

Високо кръвно налягане

Препоръчваната дневна доза е 12,5 mg еднократно през първите два дни. Препоръчваната поддържащата доза е 25 mg еднократно дневно. Ако е необходимо, най-рано след 2 седмици лечение, Вашият лекар може да увеличи дозата. Максималната дневна доза е 50 mg. Тази доза може да се приема еднократно дневно или на два приема, сутрин и вечер.

Стенокардия (гръдна болка)

Препоръчваната начална доза е 12,5 mg два пъти дневно през първите два дни. Препоръчваната поддържаща доза е 25 mg два пъти дневно. Ако е необходимо, най-рано след 2 седмици лечение, Вашият лекар може да увеличи тази доза. Максималната дневна доза е 50 mg два пъти дневно.

Хронична сърдечна недостатъчност

Лечението на хронична сърдечна недостатъчност с Талитон трябва да бъде започнато и стриктно проследявано от специалист кардиолог (сърдечни болести), който да назначи дозата и да я прецизира след това.

Препоръчваната начална доза е 3,125 mg два пъти дневно (сутрин и вечер) през първите 2 седмици. Ако е необходимо, Вашият лекар може да увеличава дозата на всеки 2 седмици до 6,25 mg два пъти дневно, след това до 12,5 mg два пъти дневно и 25 mg два пъти дневно.

При пациенти с телесното тегло до 85 kg и пациенти с тежка хронична сърдечна недостатъчност, максималната препоръчвана доза е 25 mg два пъти дневно. При телесно тегло над 85 kg и лека до умерена хронична сърдечна недостатъчност максималната доза е 50 mg два пъти дневно.

Пациенти в старческа възраст и такива с хронична сърдечна недостатъчност или бъбречно увреждане могат да приемат обичайните дози за възрастни. При пациенти в старческа възраст със стабилна стенокардия (гръдна болка) максималната дневна доза е 25 mg два пъти дневно.

Ако сте приели повече от необходимата доза Талитон

Ако сте приели повече Талитон от предписаното посетете с Вашия лекар или най- близкото звено за спешна медицинска помощ незабавно.

Ако сте приели много таблетки (значително предозиране) може да изпитате замаяност, прималяване, уморяемост, силно понижение на кръвното налягане и сърдечната честота, остра сърдечна недостатъчност, задух (при издишване) и повръщане. Без незабавна медицинска намеса може да се появят загуба на съзнание, припадъци, колапс и спиране на сърцето.

Ако сте спрели приема на Талитон

Талитон се използва за дългосрочно лечение. Не преустановявайте лечението преждевременно защото това може да доведе до влошаване на състоянието Ви. Рязкото спиране на лечението може да доведе до гръдна болка и увеличение на кръвното налягане, особено при пациенти с исхемична болест на сърцето, затова спирането на лекарството трябва да става постепенно, съобразно с инструкциите на Вашия лекар.

В случай, че приемате Талитон едновременно с лекарство, съдържащо клонидин, никога не преустановявайте лечението с тях, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва как да стане това, защото може да се стигне до силно повишение на кръвното налягане.

Тези лекарства се спират само по инструкциите на Вашия лекар, които стриктно трябва да бъдат спазвани.

Ако имате допълнителни въпроси за приложението на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвиква нежелани лекарствени реакции, макар че не всеки ги получава.

Много чести нежелани реакции: може да повлияят повече от 1 на 10 души

-     Замаяност

-     Главоболие

-     Сърдечна недостатъчност

-     Ниско кръвна налягане

-     Уморяемост

Чести нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 10 души.

-     Бронхит, пневмония, инфекции на горните дихателни пътища

-     Инфекции на пикочните пътища

-     Намален брой на червените кръвни клетки

-     Наддаване на тегло

-     Увеличено ниво на холестерола

-     Загуба на контрол на кръвната захар при хора с диабет

-     Депресия, потиснато настроение

-     Зрителни нарушения

-     Намалено слъзоотделяне, раздразване на окото

-     Забавена сърдечна дейност

-     Оток (натрупване на течност в тъканите, напр.подуване на крайниците, гениталиите и други части на тялото)

-     Замаяност при бързо изправяне

-     Проблеми с циркулацията на кръвта (включват студени ръце и крака), втвърдяване на артериите, влошаване на признаците при пациенти с болест на Райно (пръстите на ръцете или краката стават отночало синкави, след това - бели и накрая - червени и болезнени) или т.нар. интермитентно накуцване (болки в краката, които се засилват при ходене)

-     Астма и проблеми с дишането

-     Задръжка на течности в белите дробове

-     Диария

-     Неразположение, повръщане, стомана болка, лошо храносмилане

-     Болки (напр. в ръцете и краката)

-     Остра бъбречна недостатъчност и нарушение на бъбречната функция пр/ втвърдени артерии и/или увредена бъбречна функция

-     Затруднено уриниране

Нечести нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 100 души.

-     Нарушения на съня

-     Обърканост

-     Припадане

-     Ненормални усещания

-     Нарушение в проводната система на сърцето, стенокардия (включително гръдна болка)

-     Някои кожни реакции (напр. алергичен дерматит, уртикария, сърбеж и кожно възпаление, увеличено изпотяване, псориазисни или подобни на лихен кожни увреждания)

-     Косопад

-     Импотентност

Редки нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 1000 души.

-     Понижен брой на кръвните плочици (тромбоцитопения)

-     Запушен нос

-     Запек Свиркащи хрипове и грипоподобни симптоми

-     Сухота в устата

Много редки нежелани реакции: може да повлияят до 1 на 10 000 души.

-     Понижен брой на белите кръвни клетки

-     Алергична реакция

-     Променени чернодробни проби

-     Неволево изпускане на урина при жени (инконтиненция на урина)

-     Тежки кожни нежелани реакции (напр. мултиформен еритем, синдром на Стивънс- Джонсън, токсична епидермална некролиза)

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Талитон

Да се съхранява под 25°С. Да се съхранява в оригиналната опаковка за да се предпази от светлина/влага.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява на недостъпно за деца място.

Не използвайте това лекарство, ако забележите влошаване на вида на лекарствения продукт.

Не изхвърляйте никакви лекарства в канализацията или с битовите отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите лекарствата, които повече няма да използвате. Тези мерки ще помогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковакат и друга информация

Какво съдържа Талитон

Лекарственото вещество е: Всяка таблетка съдържа 6,25 mg, 12,5 mg или 25 mg карведилол.

Помощни вещества: Магнезиев стеарат, повидон, силициев диоксид колоиден безводен, захароза, лактоза монохидрат и кросповидон.

Таблетката от 6,25 mg съдържа още Ариавит хинолиново жълто (Е 104).

Таблетката от 12,5 mg съдържа още Ариавит сънсет жълт оцветител (Е 110).

Как изглеждат Талитон таблетки и описание на опаковката

Таблетките от 6,25 mg са бледо-жълти, продълговати, с делителка ивица от едната страна и са маркирани със стилизирано Е 341 от другата страна.

Таблетката може да бъде разделена на две еднакви дози.

Таблетките от 12,5 mg са бледо-оранжеви, тук-там с петънца, кръгли, плоски, със скосени ръбове, с линия за разчупване от едната страна и са маркирани с със стилизирано Е 342 от другата страна.

Линията за разчупване само улеснява разчупването за по-лесно гълтане, но не разделя таблетката на две еднакви дози.

Таблетките от 25 mg са бели, кръгли, плоски, със скосени ръбове, с линия за разчупване от едната страна и са маркирани с със стилизирано Е 343 от другата страна.

Линията за разчупване само улеснява разчупването за по-лесно гълтане, но не разделя таблетката на две еднакви дози.

30 таблетки са в поставени в бутилка от кафяво стъкло с осигурена срещу отваряне капачка (DEFG-8) с щракване, (с абсорбиращи свойства), поставена в картонена кутия заедно с листовката за пациента.

Притежател на разрешението за употреба

EGIS PHARMACEUTICALS PLC Н-1106 Budapest, Kereszturi ut 30-38. УНГАРИЯ

Производител

EGIS PHARMACEUTICALS PLC H-9900 Kormend, Matyas kiraly u. 65.

УНГАРИЯ

Тази листовка е последно ревизирана Март, 2014 г.

Все още няма коментари за този продукт.
(Най-ниска 1, най-висока 5)

ПРОМЕНИ ДОСТАВКА ОНЛАЙН МАГАЗИН

Когато пазарувате продукти от нашия уебсайт, имате възможност да изберете, кои куриерски услуги да използвате. Онлайн Аптека Медея работи с куриерските фирми Спиди и Еконт за доставки до офис на територията на България. В гр. София поръчките се  доставят от Медея Логистик.

 

Условия за доставка с Медея Логистик:

- Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и тегло на пратката до 1,00 кг. –  БЕЗПЛАТНА. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни  дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и до 1,00кг. –  4,99 лева. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка без значение стойността на покупката над 1,00 кг. и до 100кг.  –  4,99 лева. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за Експресна Доставка  до  120 минути  - 12,00 лева, независимо от тежестта и обема на поръчката. Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

Условия за доставка до офис на Спиди:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 3,49 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 кг. до  2,00 кг. – 5,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до  4,99 кг. – 7,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до  12,00 кг. – 11,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 14,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до  29,99 кг. – 24,99 лева до офис на куриерската фирма. 

Условия за доставка до офис на Еконт:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 4,99 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 до 2,00 кг. – 6,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до 4,99 кг. – 8,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до 12,00 кг. – 13,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 16,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до 29,99 кг. – 29,99 лева до офис на куриерската фирма.

 

* Доставка на поръчки до адрес на клиента, с куриерски фирми Спиди и Еконт е за сметка на клиентите и се се изчислява по тарифа на съответната куриерска фирма.

* Цената за доставката, на поръчки направени извън територията на България е за сметка на клиента. Клиентът трябва да заплати сумата по банков път преди извършване на доставката.

* При недостатъчна наличност на заявените от Вас продукти, може да се получи кратко забавяне на доставката. В този случай, клиентът се уведомява от служител на онлайн аптека Медея чрез обаждане по телефона или e-mail.

 

Сподели

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител –всяко физическо лице, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;


6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах