Account
Кошница
Търсене

ТАПТИКОМ КОЛИР 15МКГ/МЛ+5МГ/МЛ 0,3МЛ Х 30

Прод.код 78124 / Тегло 0.20 кг.

Производител
САНТЕН
Марка
САНТЕН | SANTEN
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ТАПТИКОМ КОЛИР 15МКГ/МЛ+5МГ/МЛ 0,3МЛ Х 30

1. Какво представлява Таптиком и за какво се използва
Какъв тип лекарство е и как действа?
Калките за очи Таптиком съдържат тафлупрост и тимолол. Тафлупрост принадлежи към група лекарства, наречени аналози на простагландина, а тимолол принадлежи към група лекарства, наречени бета блокери. Тафлупрост и тимолол действат заедно и понижават налягането в очите. Таптиком се използва, когато вътреочното налягане е прекалено високо.
За какво е предназначено Вашето лекарство?
Таптиком се използва за лечение на вид глаукома, наречен откритоъгълна глаукома, а също така и за състояние, познато като очна хипертензия при възрастни. И двете състояния са свързани с повишаване на вътреочното налягане и накрая могат да засегнат зрението Ви.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Таптиком
Не използвайте Таптиком
• ако сте алергични към тафлупрост, тимолол, бета блокери или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
• ако в момента имате или преди сте имали дихателни проблеми, като астма, тежък хроничен обструктивен бронхит (тежко белодробно заболяване, което може да причини хриптене, затруднено дишане и/или дълготрайна кашлица)
• ако имате бавен пулс, сърдечна недостатъчност или нарушения на сърдечния ритъм (нередовен пулс).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да използвате Таптиком.
Преди да използвате това лекарство, кажете на Вашия лекар, ако в момента имате или преди сте имали:
• коронарна болест на сърцето (симптомите могат да включват болка или стягане в гърдите, задух или задушаване), сърдечна недостатъчност, ниско кръвно налягане
• нарушения на сърдечния ритъм, като например бавен пулс
• дихателни проблеми, астма или хронична обструктивна белодробна болест
• заболяване с нарушено кръвообращение (като болест на Рейно или синдром на Рейно)
• диабет, тъй като тимолол може да прикрие признаците и симптомите на ниска кръвна захар
• свръхактивност на щитовидната жлеза, тъй като тимолол може да прикрие признаците и симптомите на заболяване на щитовидната жлеза
• каквито и да било алергии или анафилактични реакции
• миастения гравис (рядко заболяване, причиняващо слабост на мускулите)
• други очни заболявания; например заболяване на роговицата (прозрачната тъкан, която покрива предната част на окото) или заболяване, налагащо операция на очите.
Кажете на Вашия лекар, ако имате
• проблеми с бъбреците
• проблеми с черния дроб.
Моля имайте предвид, че Таптиком може да има следните въздействия и че някои от тях може да са трайни:
• Таптиком може да увеличи дължината, дебелината, цвета и/или броя на миглите Ви, и може да причини необичаен растеж на косми по клепачите Ви.
• Таптиком може да причини потъмняване на цвета на кожата около очите. Избърсвайте излишния разтвор от кожата. Това ще намали риска от потъмняване на кожата.
• Таптиком може да промени цвета на вашия ирис (цветната част от вашето око). Ако Таптиком се използва само в едното око, цветът на лекуваното око може завинаги да стане различен от цвета на другото.
• Таптиком може да причини окосмяване на участъците, в които разтворът влиза многократно в контакт с повърхността на кожата.
Кажете на Вашия лекар, преди да Ви се направи операция, че използвате Таптиком, тъй като тимолол може да промени действието на някои от лекарствата, използвани по време на анестезията.
Деца и юноши
Таптиком не се препоръчва за употреба при деца и юноши под 18-годишна възраст поради липса на данни за безопасността и ефикасността в тази възрастова група.
Други лекарства и Таптиком
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Таптиком може да повлияе или да бъде повлиян от други лекарства, които използвате.
По-специално, кажете на Вашия лекар, ако използвате или възнамерявате да използвате:
• други капки за очи за лечение на глаукома
• лекарства за понижаване на кръвно налягане
• лекарства за сърце
• лекарства за лечение на диабет
• хинидин (използван за лечение на сърдечни заболявания и някои видове малария
• антидепресанти, известни като флуоксетин и пароксетин.
Ако използвате други лекарства за очи, изчакайте поне 5 минути преди или след прилагане на Таптиком и другото лекарство.
Контактни лещи
Свалете контактните лещи преди поставяне на капките и изчакайте поне 15 минути, преди да поставите контактните лещи обратно.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако има вероятност да забременеете, трябва да използвате ефективен метод за предпазване от бременност по време на лечението с Таптиком. Не използвайте Таптиком, ако сте бременна. Не трябва да използвате Таптиком, ако кърмите. Посъветвайте се с Вашия лекар.
Шофиране и работа с машини
Има нежелани реакции, свързани с Таптиком, като замъглено зрение, които могат да повлияят способността Ви да шофирате и/или работите с машини. Не шофирайте и не работете с машини, докато не се почувствате добре и зрението Ви се проясни.
3. Как да използвате Таптиком
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Препоръчителната доза е 1 капка Таптиком в окото или очите, веднъж дневно. Не накапвайте повече капки и не използвайте по-често, отколкото е указано от Вашия лекар. Това може да направи Таптиком по-малко ефикасен.
Използвайте Таптиком в двете очи само, ако Вашият лекар Ви е препоръчал. Изхвърлете отворената опаковка с останалото съдържание веднага след употреба.
Да се ползва само като капки за очи. Да не се поглъща.
Не позволявайте еднодозовата опаковка да докосва окото или области около окото. Това би могло да нарани окото Ви. То може и да се замърси с бактерии, които могат да причинят очни инфекции, водещи до сериозно увреждане на окото, дори загуба на зрение. За да избегнете възможно замърсяване на еднодозовата опаковка, пазете върха на еднодозовата опаковка от контакт с какъвто и да било предмет.
Инструкции за употреба:
Когато отворите ново пликче:
Не използвайте еднодозовите опаковки, ако пликчето е скъсано. Отворете пликчето по прекъснатата линия. Напишете датата, на която сте отворили пликчето, в мястото на опаковката, предназначено за датата.
Всеки път, когато използвате Таптиком:
1. Измийте ръцете си.
2. Вземете лентата с опаковки от пликчето.
3. Отделете една еднодозова опаковка от лентата.
4. Поставете останалата лента обратно в пликчето и прегънете края му, за да го затворите.
5. За да отворите опаковката, отчупете върха.
6. Дръжте опаковката между Вашите палец и показалец. Обърнете внимание, че върхът на опаковката не трябва да се показва на повече от 5 mm над Вашия показалец
7. Наведете главата си назад или легнете. Поставете ръката си на челото. Вашият показалец трябва да се подравни с веждата или да се подпре на горната част на носа. Погледнете нагоре. Издърпайте долния клепач надолу с другата ръка. Не позволявайте никоя част на опаковката да докосва окото Ви или която и да било зона около окото Ви. Внимателно стиснете опаковката, така че една капка да падне между клепача и окото.
8. Затворете окото си и натиснете вътрешния му ъгъл с пръст за около две минути. Това помага да се предотврати капката да се оттече по слъзния канал.
9. Избършете излишния разтвор от кожата около окото.
Ако капката не попадне в окото Ви, опитайте отново.
Ако Вашият лекар Ви е посъветвал да поставяте капки и в двете очи, повторете стъпки от 7 до 9 и за другото Ви око.
Съдържанието на една еднодозова опаковка е достатъчно и за двете очи. Изхвърлете отворената опаковка с останалото съдържание веднага след употреба.
Ако използвате други лекарства за очи, изчакайте поне 5 минути преди или след прилагане на Таптиком и другото лекарство.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Таптиком, може да се почувствате замаяни или да имате главоболие, симптоми, свързани със сърцето или дихателни проблеми. Ако е необходимо, свържете се с лекар за съвет.
Ако лекарството се погълне случайно, свържете се с лекар за съвет.
Ако сте пропуснали да използвате Таптиком, използвайте една капка веднага щом си спомните и след това се върнете към обичайния си режим. Ако, обаче, почти е настъпило времето за следващата доза, прескочете пропуснатата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
Не спирайте употребата на Таптиком, без да се консултирате с Вашия лекар. Ако употребата на Таптиком, очното налягане ще се повиши отново. Това може да причини увреждане на окото Ви.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции» въпреки че не всеки ги получава. Повечето нежелани реакции не са сериозни.
Обикновено ще можете да продължите да използвате капките, освен ако реакциите са сериозни. Ако се притеснявате, говорете с Вашия лекар или фармацевт.
Известни са следните нежелани реакции при употребата на Таптиком:
Чести нежелани лекарствени реакции
Следните могат да засегнат до 1 на 10 души:
Нарушения на очите
Сърбеж в окото. Раздразнение на окото. Болка в окото. Зачервяване на окото. Промяна в дължината, дебелината и броя на миглите. Усещане за чуждо тяло в окото. Промяна на цвета на миглите. Свръхчувствителност към светлина. Замъглено зрение.
Нечести нежелани реакции
Следните могат да засегнат до 1 на 100 души:
Нарушения на нервната система
Главоболие.
Нарушения на очите
Сухота в окото. Зачервяване на клепачите. Малки точковидни зони на възпаление на повърхността на окото. Просълзяване. Отекли клепачи. Умора на очите. Възпаление на клепачите. Възпаление на вътрешната част на окото. Дискомфорт на окото. Очна алергия. Възпаление на окото. Странно усещане в окото.
Наблюдавани са следните допълнителни нежелани реакции с лекарствените съставки в Таптиком (тафлупрост и тимолол) и поради това те могат да се получат, когато използвате Таптиком:
При тафлупрост са наблюдавани следните нежелани реакции:
Нарушения на очите
Намаляване на способността на окото да вижда детайли. Промяна на цвета на ириса (може да е трайна). Промяна на цвета на кожата около очите. Подуване на повърхностните мембрани на окото. Очна секреция. Пигментация на повърхностните мембрани на окото. Фоликули на повърхностните мембрани на окото. Хлътнало око. Ирит/увеит (възпаление на цветната част на окото). Оток на макулата/ цистоиден оток на макулата (подуване на ретината на окото, водещо до влошаване на зрението.
Нарушения на кожата
Необичаен растеж на косми по клепачите.
Ефекти върху дихателната система
Влошаване на астма, затруднено дишане.
При тимолол са наблюдавани следните нежелани реакции:
Нарушения на имунната система
Алергични реакции, включително оток под кожата, уртикария, обрив. Тежка внезапна животозастрашаваща алергична реакция. Сърбеж.
Нарушения на метаболизма и храненето
Ниска кръвна захар.
Психични нарушения
Депресия. Нарушен сън. Кошмари. Загуба на памет. Нервност.
Нарушения на нервната система
Замаяност. Прилошаване. Необичайни усещания (като мравучкане). Усилване на признаците и симптомите на миастения гравис (мускулно нарушение). Инсулт. Намалено кръвоснабдяване на мозъка.
Нарушения на очите
Възпаление на роговицата. Намалена чувствителност на роговицата. Зрителни нарушения, включително рефракторни промени (понякога дължащи се на прекратяване на терапия със средства с миотично действие). Спадане на горния клепач. Двойно виждане. Замъглено зрение и отлепване на слоя под ретината, който съдържа кръвоносни съдове, вследствие на филтрационна операция, което може да причини зрителни нарушения. Ерозия на роговицата.
Нарушения на ушите
Тинитус (звънтене в ушите).
Сърдечни нарушения
Бавен пулс. Болка в гърдите. Сърцебиене. Едем (натрупване на течност). Промени в ритъма или скоростта на пулса. Застойна сърдечна недостатъчност (сърдечно заболяване със задух и оток на краката и ходилата вследствие на натрупване на течност). Вид нарушение на сърдечния ритъм. Инфаркт. Сърдечна недостатъчност.
Съдови нарушения
Ниско кръвно налягане. Накуцване. Феномен на Рейно (Raynaud), студени ръце и крака.
Дихателни нарушения
Спазъм на дихателните пътища в белите дробове (основно при пациенти със съществуващо от преди това заболяване). Затруднено дишане. Кашлица.
Стомашно-чревни нарушения
Гадене. Лошо храносмилане. Диария. Сухота в устата. Нарушения на вкуса. Болка в корема. Повръщане.
Нарушения по кожата
Косопад. Обрив по кожата със сребрист вид (псориатичен обрив) или влошаване на псориазис. Обрив по кожата.
Нарушения на мускулно-скелетната система
Болка в мускулите, която не е причинена от упражнения. Болка в ставите.
Нарушения на възпроизводителната система и гърдата
Болест на Пейрони (Peyronie) (която може да причини изкривяване на пениса). Нарушение на сексуалната функция. Понижено либидо.
Обши нарушения
Мускулна слабост/умора. Жажда.
В много редки случаи при някои пациенти с тежко увреждане на прозрачния слой в предната част на окото (роговицата) са се образували мътни петна по роговицата поради натрупване на калций по време на лечението.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или
медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.
Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. .Дамян Груев” № 8
1303 София
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Таптиком
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху еднододозовата опаковка, пликчето и картонената опаковка след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Съхранявайте неотворените пликчета в хладилник (2°С - 8°С). Не отваряйте пликчето, преди да имате намерение да започнете употреба на капките за очи, тъй като неизползваните опаковки в отвореното пликче трябва да се изхвърлят 28 дни след първото отваряне на пликчето.
След отваряне на пликчето:
• Съхранявайте еднодозовите опаковки в оригиналното пликче, за да се предпазят от светлина
• Да не се съхранява над 25°С
• Изхвърляйте неизползваните еднодозови опаковки след 28 дни от датата на първото отваряне на пликчето
• Изхвърлете отворената еднодозова опаковка, и останалия разтвор, веднага след употреба.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Таптиком
• Активните вещества са: тафлупрост и тимолол (като малеат). 1 ml разтвор съдържа 15 микрограма тафлупрост и 5 mg тимолол.
• Другите съставки са: глицерол, натриев фосфат додекахидрат, динатриев едетат, полисорбат 80, хлороводород на киселина и/или натриев хидроксид (за регулиране на pH) и вода за инжекции.

Други продукти от САНТЕН | SANTEN

Add to favorites
20,39 лв.
Катионорм Капки за очи, емулсия, 10мл Оценка на продукта
4.60 от 5 ( 150 оценки)
Add to favorites
ФОТИЛ КОЛИР 2% 5 МЛ Оценка на продукта
Add to favorites
ОФТАКУИКС КОЛИР 5МГ/5МЛ Оценка на продукта
Add to favorites
ФОТИЛ ФОРТЕ КОЛИР Оценка на продукта
Add to favorites
18,59 лв.
Окутиърс Капки за очи без консерванти, 10мл Оценка на продукта
4.80 от 5 ( 102 оценки)

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: [email protected]

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: [email protected]

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: [email protected]

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: [email protected]

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: [email protected] Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: [email protected] Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес [email protected] на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на [email protected] .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  [email protected]

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!