Account
Кошница
Търсене

СТИМУЛОТОН ТБ 50МГ Х 30

Прод.код 27569 / Тегло 0.20 кг.

Производител
ЕГИС АД
Марка
ЕГИС | EGIS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Стимулотон 50 mg филмирани таблетки/

Stimuloton 50 mg film-coated tablets

Сертралин / Sertraline

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това

лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

•     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

•     Ако имате допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•     Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на Други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

•     Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява Стимулотон и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Стимулотон

3.   Как да приемате Стимулотон

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Стимулотон

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Стимулотон и за какво се използва

Стимулотон съдържа активното вещество сертралин. Сертралин е лекарство от групата На т. нар.селективни инхибитори на обратното захващане на серотинина (СИОЗС); тези лекарства се използват за лечение на депресия и/нли тревожни разстройства.

Стимулотон може да се използва за лечение на:

•     Депресия и предпазване от повторна поява на депресия (при възрастни).

•     Социално тревожно разстройство (при възрастни).

•     Посттравматично стресово разстройство (ГГГСР) (при възрастни).

•     Паническо разстройство (при възрастни).

•     Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) (при възрастни, деца и юно: 6-17 години).

Депресията е клинично заболяване, със симптоми като това да се чувствате тъжни, да не можете да спите добре или да се радвате на живота както досега.

ОКР и паническите разстройства са заболявалия, свързани с тревожност, със симптоми като това да сте непрекъснато тормозени от постоянни (натрапчиви) идеи, които Ви принуждават да изпълнявате повтарящи се ритуали (натрапливи импулси).

ПТСР е състояние, което може да възникне след много емоционално травматично преживяване и има някои симптоми, които наподобяват депресия и тревожност. Социалното тревожно разстройство (социална фобия) е заболяване, свързано с тревожност. Характеризира се с усещане за изразена тревога или чувство за беда в социални ситуации (например: разговор с непознати, говорене пред група хора, хранене или пиене пред другй

хора или притеснение, че може би се държите неловко).

Вашият лекар е решип, че това лекарство е подходящо за лечение на Вашето заболяване. Трябва да попитате Вашия лекар, ако не сте сигурни защо Ви е предписан Стимулотон.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Стимулотон

Не приемайте Стимулотон

•     Ако сте алергични към сертралин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

•     Ако приемате или сте приемали лекарства, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ, например сележилин, моклобемид), или МАОИ-подобни лекарства (например линезолид). Ако спрете лечението със сертралин, трябва да изчакате поне 1 седмица преди да започнете лечение с МАОИ. Ако спрете лечението с МАОИ, трябва да изчакате поне 2 седмици, преди за започнете лечение със сертралин.

•     Ако приемате друго лекарство, наречено пимозид (лекарство за психични нарушения, като психоза).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Стимулотон.

Лекарствата не винаги са подходящи за всеки. Кажете на Вашия лекар, преди да приемете

Стимулотон, ако страдате или в миналото сте страдали от някое от следните състояния:

•     Епилепсия или припадъци в миналото. Ако имате пристъп (припадък), незабавно се свържете с Вашия лекар.

•     Ако страдате от маниакално депресивно разстройство (биполярно разстройство) или шизофрения. Ако имате маниен епизод, незабавно се свържете с Вашия лекар.

•     Серотонинов синдром и Невролептичен малигнен синдром. В редки случаи този синдром може да се появи, когато приемате някои лекарства едновременно със сертралин. (За симптоми вижте точка 4).

•     Вашият лекар трябва да Ви е казал, ако сте страдали от това в миналото.

•     Ако имате ниско ниво на натрий в кръвта, тъй като това може да възникне в резултат На лечение със Стимулотон. Трябва също да кажете на Вашия лекар, ако приемате определени лекарства за артериална хипертония, тъй като тези лекарства също могат да променят нивата на натрий в кръвта Ви.

•     Обърнете специално внимание, ако сте в старческа възраст, тъй като може да сте изложени на риск от ниско ниво на натрий в кръвта (вж. по-горе).

•     Чернодробно заболяване. Вашият лекар може да прецени, че трябва да приемате по- ниска доза Стимулотон.

•     Диабет. Вашите нива на кръвна захар могат да се изменят поради приема на Стимулотон и може да се наложи коригиране на дозите на Вашите лекарства против диабет.

•     Ако имате или сте имали мисли за самонараняване или самоубийство (вж. по-долу „Мисли за самоубийство и влошаване на депресията или тревожното Ви разстройство”),

•     Ако сте страдали от нарушения на кървенето или приемате лекарства, които разреждат кръвта (напр. ацетилсалицилова киселина или варфарин) или могат да увеличат риска от кървене.

•     Ако сте дете или юноша на възраст под 18 години. Стимулотон трябва да се използва само за лечение на деца и юноши на възраст 6-17 години, страдащи от обсесйВНО- компулсивно разстройство (ОКР). Ако сте лекувани за това разстройство, Вашият лекар ще пожелае да Ви наблюдава стриктно (вж. по-долу „Приложение при деца и юноши”).

•     Ако сте на електроконвулсивно лечение (ЕКТ).

•     Ако имате проблеми с очите, като някои видове глаукома (повишено налягане в окото).

•     Ако Ви е съобщено, че имате нарушение на сърцето, наречено удължаване на QT интервала, установено с електрокардиограма (ЕКТ).

Безпокойство/акатизня

Употребата на сертралин се свързва с тежко безпокойство и нужда от движение, често с невъзможност да се седи или стои неподвижно (акатизия). Тя възниква през първите няколко седмици от лечението. Увеличаването на дозата може да бъде вредно, така че ако развиете такива симптоми, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Реакции на отнемане

Нежеланите реакции, свързани със спиране на лечението (реакции на отнемане) са чести, особено ако лечението е спряно внезапно (вж. точка 3 ^ко сте спрели приема на Стимулотони и точка 4 възможни нежелани реакции”). Рискът от симптоми на отнемане зависи от продължителността на лечение, дозировката и скоростта, с която дозата се намалява. Като цяло такива симптоми са леки до умерени. При някои пациенти обаче могат да бъдат сериозни. Обикновено възникват през първите няколко дни след спиране на лечението. Като цяло такива симптоми изчезват от само себе си и отзвучават в рамките на 2 седмици. При някои пациенти могат да продължат по-дълго (2-3 месеца или повече). При прекратяване на лечението със сертралин се препоръчва дозата да се намалява постепенно за период от няколко седмици или месеца, като винаги трябва да обсъждате с Вашия лекар най- добрия начин за спиране на лечението.

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия или тревожно разстройство

Ако сте депресирани и/или имате тревожно разстройство, понякога може да имате мисли за самонараняване или самоубийство. Тези идеи могат да бъдат дори по-лоши, когато за първи път приемате антидепресанти, тъй като при всички тези лекарства е необходимо време, за да започнат да действат - обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Вие може да бъдете по-предразположени да мислите по този начин:

-     Ако и преди сте имали мисли за самоубийство или самонараняване.

-     Ако сте млад човек. Данни от клинични проучвания показват повишен риск от поведение, свързано със самоубийство при млади хора под 25 години, с психични заболявалия, които са лекувани с антидепресант.

Ако по което и да е време у Вас се появят мисли за самонараняване или самоубийство, свържете се с Вашия лекар или незабавно отидете в болница.

Може да прецените, че е полезно да споделите с роднина или близък приятел, че сте депресирани или имате тревожно разстройство и да ги помолите да прочетат тази листовка. Можете да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашата депресия или тревожност се влошават или са обезпокоени от промени в поведението Ви.

Деца и юноши

Сертралин обикновено не трябва да се използва при деца и юноши на възраст под 18 години, освен при пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). При пациенти под 18 години има повишен риск от нежелани реакции, като опити за самоубийство, мисли за самонараняване или самоубийство (самоубийствени мисли) и враждебност (основно агресия, поведение на противопоставяне и гняв). Въпреки това е възможно Вашият лекар да предпише Стимулотон на пациент под 18 години, ако е в интерес на пациента. Ако Вашият лекар Ви е предписал Стимулотон и сте под 18 години и искате да обсъдите това, моля свържете се с лекаря. В допълнение, при поява или влошаване на който и да било от изброените по-горе симптоми, когато сте под 18 години и приемате Стимулотон, трябва да уведомите Вашия лекар. Също така безопасността на Стимулотон за продължителен период от време по отношение на растежа, съзряването и познавателното и поведенческо развотие в тази група все още не са установени

Други лекарства и Стимулотон

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или може да приемате други лекарства.

Някои лекарства могат да повлияят начина, по който действа Стимулотон, или Стимулотон , може да намали ефективността на други лекарства, приемани едновременно.     4

Приемането на Стимулотон заедно със следните лекарства може на причини сериозни

нежелани лекарствени реакции:

•     Лекарства, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ), като моклобемид (за лечение на депресия) и сележилин (за лечение на Паркинсонова болест), антибиотика линезолид и метиленово синьо (използван за лечение на високи нива на метхемоглобин в кръвта). Не използвайте Стимулотон заедно с МАОИ.

•     Лекарства за лечение на психични нарушения, като психоза (пимозид). Не използвайте Стимулотон заедно с пимозид.

Кажете на Вашия лекар, ако приемате следните лекарства:

•     Лекарствени средства от растителен Произход, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum). Ефектите на жълтия кантарион могат да продължат 1 -2 седмици.

•     Продукти, съдържащи аминокиселината триптофан.

•     Лекарства за лечение на силна болка (напр. трамадол).

•     Лекарства, използвани при анестезия или за лечение на хронична болка (фентанйл, мивакуриум)

•     Лекарства за лечение на мигрена (напр. суматриптан).

•     Лекарства за разреждане на кръвта (варфарин).

•     Антитромбоцитни лекарства, използвани за предотвратяване на кръвни съсиреци (тиклопидин)

•     Лекарства за лечение на болка/артрит (нестероидни противовъзпалителни

•     средства (НСПВС) като ибупрофен, ацетилсалицилова киселина).

•     Седативни (успокоителни) средства (диазепам).

•     Диуретици (наричани също отводняващи таблетки).

•     Лекарства за лечение на епилепсия (фенитоин, карбамазепин, фенобарбитал).

•     Лекарства за лечение на диабет (толбутамид).

•     Лекарства за лечение на прекомерни стомашни киселини, язви и чувство на парене в гърдите (циметидин, омепразол, ланзопразол, пантопразол, рабепразол).

•     Лекарства за лечение на мания и депресия (литий).

•     Други лекарства за лечение на депресия (като амитрилтилин, нортриптилин, флуоксетин, флувоксамин, нефазодон).

•     Лекарства за лечение на шизофрения и други психични заболявалия (като перфеназин,

•     левомепромазин н оланзапин).

•     Лекарства за лечение на високо кръвно налягане, болка в гърдите или за регулиране на сърдечната честота и сърдечния ритъм (като флекаинид, пропафенон, верапамил и дилтиазем).

•     Лекарства за лечение на бактериални инфекция (като рифампицин, кларитромицин, телитромицин, еритромицин).

•     Противогъбични средства (като кетоконазол, итраконазол, посаконазол, вориконазол, флуконазол).

•     Лекарства, използвани за лечение на ХИВ/СПИН и хепатит С (протеазни инхйбйПгори като ритонавир, телапревир).

•     Лекарства за предотвратяване на гадене или повръщане след операция или химиотерапия (апрепитант).

•     Лекарства, за които е известно, че повишават риска от промяна на електрическата дейност на сърцето (напр. някои антипсихотици и антибиотици).

Стимулотон с храна, напитки и алкохол

Употребата на алкохолни напитки трябва да се избягва по време на лечението със Стимулотон.

Абсорбцията на продукта не се влияе от приема на храна, поради което таблетките могат да се приемат независимо от храна.

Сертралин не трябва да се приема в комбинация със сок от грейпфрут, тъй като това може да повиши нивото на сертралин в тялото Ви.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Безопасността на сертралин не е напълно установена при бременни жени. Сертралин трябва да се прилага при бременни жени, само ако лекарят прецени, че ползата за Вас надвишава всякакъв възможен риск за плода. Ако сте жена в детеродна възраст, трябва да използвате подходящ метод за предпазване от забременяване, когато приемате сертралин.

Уверете се, че Вашата акушерка и/или лекар знаят, че сте на лечение със Стимулотон. Когато са приемани през време на бременността, особено в последните 3 месеца на бременността, лекарства като Стимулотон могат да увеличат риска от сериозно състояние при бебетата, наречено персистираща белодробна хипертония на новороденото (ПБХН), която кара бебето да диша учестено и да изглежда синкаво на цвят. Тези признаци обикновено се проявяват през първите 24 часа след раждането. Ако това се случи на Вашето бебе, трябва незабавно да се свържете с Вашата акушерка и/или лекар.

Вашето новородено бебе може да има и други симптоми, които обикновено се проявяват през първите 24 часа след раждането. Тези симптоми включват:

-     затруднено дишане

-     посиняла кожа или усещане за твърде горещо или студено, посинели устни,

-     повръщане или нарушено хранене,

-     бебето Ви е много уморено, не може да спи или плаче много,

-     сковани или отпуснати мускули,

-     тремор, треперене или припадъци,

-     усилени рефлекси,

-     раздразнителност, ниска кръвна захар.

Ако Вашето бебе прояви някой от тези симптоми при раждането, или сте загрижени за неговото здраве, попитайте Вашия лекар или акушерка, които ще могат да Ви посъветват.

Има доказателства, че сертралин преминава в кърмата. Сертралин трябва да се прилага при кърмачки, само ако лекарят прецени, че ползата надвишава всякакъв възможен риск за бебето.

Някои лекарства като сертралин могат да увредят спермата при проучвания с животни. Теоретично това може да повлияе фертилитета, но досега не е наблюдаван ефект върху фертилигета при хора.

Шофиране и работа с машини

Психотропни лекарства като сертралин могат да повлияят Вашата способност да шофирате или да работите с машини. Затова не трябва да шофирате и да работите с машини, докато не разберете как този лекарствен продукт повлиява Вашата способност да извършвате тези дейности.

3.   Как да приемате Стимулотон

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар. Таблетките Стимулотон могат да се приемат независимо от приема на храна. Приемайте Вашето лекарство еднократно дневно, сутрин или вечер. Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.

Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е:

Възрастни

Депресия и обсесивно-компулснвно разстройство

За депресия и ОКР обичайната ефективна доза е SO mg дневно. Дневната доза може да нараства стъпаловидно с увеличения от по 50 mg и интервали от поне една седмица за период от седмици. Максималната препоръчителна доза е 200 mg дневно.

Паническо разстройство, социално тревожно разстройство и посттравматично стресово разстройство

При паническо разстройство, социално тревожно разстройство и посттравматично стресово разстройство лечението трябва да започне с доза 25 mg дневно и да се увеличи на 50 mg дневно след една седмица.

След това дневната доза може да нараства стъпаловидно с по 50 mg за период от седмици. Максималната препоръчителна доза е 200 mg дневно.

Употреба при деца и юноши

Стимулотон трябва да се използва за лечение само при деца и юноши, страдащи от компулсивно разстройство (ОКР) на възраст 6-17 години:

Обсесивно-компулсивно разстройство

Деца на възраст от 6 до 12 години: Препоръчителната начална доза е 25 mg дневно, След една седмица Вашият лекар може да повиши дозата до 50 mg дневно. Максималната доза е 200 mg дневно.

Юноши от 13 до 17 години: Препоръчваната начална доза е 50 mg дневно. Максималната доза е 200 mg дневно.

Ако имате чернодробни или бъбречни проблеми, кажете на Вашия лекар и следвайте указанията на лекаря,

Вашият лекар ще Ви посъветва колко време да приемате този лекарствен продукт. Това ще зависи от характера на Вашето заболяване и от това как се повлиявате от лечението. Може да изминат няколко седмици преди Вашите симптоми да започнат да се подобряват. Лечението на депресия обикновено продължава 6 месеца след настъпване на подобрение.

Ако сте приели повече от необходимата доза Стимулотон

Ако случайно сте приели твърде много Стимулотон, веднага се свържете с Вашия лекар или отидете до най-близкото спешно отделение на болница. Винаги носете със себе си опаковката на лекарството, независимо дали е останало лекарство или не.

Симптомите на предозиране може да включват сънливост, гадене и повръщане, учестен сърдечен ритъм, треперене, възбуда, замайване и, в редки случаи, безсъзнание.

Ако сте пропуснали да приемете Стимулотон

Ако сте пропуснали да приемете една доза, не я вземайте. Просто Приемете следващата доза в обичайното време. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема Стимулотон

Не спирайте приема на Стимулотон, освен ако Вашият лекар Ви каже да го направите.

Вашият лекар ще иска постепенно да намали Вашата доза от Стимулотон в рамките на няколко седмици, преди окончателно да спрете приема на това лекарство. Ако внезапно спрете приема на това лекарство, може да имате нежелани реакции като замайване, безчувственост, нарушения на съня, възбуда или тревожност, главоболие, прилошаване, повръщане и треперене. Ако изпитате някоя от тези нежелани реакции или каквито и Да други нежелани реакции, докато спирате приема на Стимулотон, свържете се с Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвиква нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Гаденето е най-честата нежелана лекарствена реакция. Нежеланите лекарствени реакции зависят от дозата и често изчезват или намаляват при продължаване на лечението.

Кажете незабавно на Вашия лекар:

Ако имате някой от следните симптоми след приема на това лекарство, тези симптоми могат да бъдат сериозни:

•     Ако развиете тежък кожен обрив, който причинява образуване на мехури (еритема мултиформе) (той може да засегне устата и езика). Те може да са признаци на състояние, известно като синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза (ТЕН). В тези случаи Вашият лекар ще спре лечението Ви.

•     Алергични реакции или алергия, която може да включва симптоми като сърбящ кожен обрив, проблеми с дишането, хрипове, подуване на клепачите, лицето или устните.

•     Ако имате възбуда, объркване, диария, висока температура и високо кръвно налягане, обилно изпотяване и учестено сърцебиене. Това са симптоми на Серотонинов синдром и Невролептичен малигнен синдром. В редки случаи този синдром може да се появи, когато приемате някои лекарства по същото време както сертралин, Вашият лекар може да спре лечението Ви.

•     Ако получите пожълтяване на кожата и очите, което може да означава увреждане на черния дроб.

•     Ако изпитвате депресивни симптоми с идеи за самонараняване или самоубийство (суицидни мисли).

•     Ако започнете да усещате двигателно неспокойствие и не сте в състояние да седите или да стоите неподвижно, след като започнете да приемате Стимулотон, Трябва да кажете на Вашия лекар, ако започнете да чувствате неспокойство.

•     Ако получите пристъп (припадък).

•     Ако имате маниен епизод (вж. точка 2).

Следните нежелани лекарствени реакции са наблюдавани в клиничните проучвания при възрастни.

Много чести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат повече от 1 та 10 души):

Безсъние, замайване, сънливост, главоболие, диария, прилошаване, сухота в устата, липса на еякулация, умора.

Чести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 10 душй):

•     Възпалено гърло, анорексия, повишен апетит,

•     депресия, странно усещане, кошмари, тревожност, възбуда, нервност, намален сексуален интерес, скърцане със зъби,

•     безчувственост и изтръпване, треперене, мускулно напрежение, необичаен вкус, разсеяност,

•     зрителни нарушения, звънене в ушите,

•     сърцебиене, горещи вълни, прозяване,

•     болка в корема, повръщане, запек, разстроен стомах, газове,

•     обрив, повишено изпотяване, болка в мускулите, еректилна дисфункция, болка в гърдите,

•     болка в ставите,

•     общо неразположение.   :

Нечести нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 100 души):

•     Студ в гърдите, хрема,

•     свръхчувствителност,

•     ниски нива на хормони на щитовидната жлеза,

•     халюцинации, чувство на прекомерно щастие, чувство за безгрижие, необичайни мисли, агресивност,

•     конвулсии, неконтролируеми мускулни контракции, нарушена координация, прекомерно движение, амнезия, намалени усещания, нарушение на говора, замайване при изправяне, припадане, мигрена,

•     разширяване на зениците,

•     болка в ухото, учестен пулс, високо кръвно налягане, зачервяване,

•     затруднено дишане, възможно хриптене, задух, кървене от носа,

•     възпаление на хранопровода, затруднение при преглъщане, хемороиди, повишено слюноотделяне, нарушение на езика, оригване,

•     подуване на очите, пурпурни петна по кожата, оток на лицето, косопад, студена пот, суха кожа, копривна треска, сърбеж,

•     остеоартрит, мускулна слабост, болка в гърба, мускулни потрепвания,

•     нощно уриниране, неспособност за уриниране, повишение на уринирането, увеличена честота на уриниране, проблемно уриниране, незадържане на урина,

•     вагинално кръвотечение, сексуална дисфункция, сексуална дисфункция при жените, менструални нарушения, подуване на краката, студени тръпки, повишена температура, слабост, жажда, повишение в нивата на чернодробните ензими, понижаване на теглото, наддаване на тегло.

Редки нежелани лекарствени реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 1000 душн);

•     Чревни проблеми, инфекция иа ушите, рак, подуване на жлези, висок холестерол, ниска кръвна захар,

•     физически симптоми, дължащи се на стрес или емоции, Лекарствена зависимост, психотично разстройство, параноя, мисли за самоубийство, ходене на сън, преждевременна еякулация,

•     тежка алергична реакция,

•     кома, необичайни движения, затруднено движение, повишено усещане, сетивно нарушение,

•     глаукома, слъзен проблем, петна пред очите, двойно виждане, чувствителност на светлина, кръв в окото,

•     проблеми с контрола на стойностите на кръвната захар (диабет),

•     сърдечен удар, забавен пулс на сърцето, сърдечен проблем, намалено кръвообращение в ръцете и краката, стягане в гърлото, учестено дишане, забавено дишане, затруднен говор, хълцане,

•     кръв в изпражненията, възпаление на устата, язви по езика, нарушения на езика, проблем със зъбите, язви по устата, проблеми с чернодробната функция,

•     кожен проблем с мехури, обрив в косата, нарушение в структурата на косата, необичайна миризма на кожата, костно нарушение,

•     намалено уриниране, затруднено уриниране, кръв в урината,

•     прекомерно вагинално кървене, суха вагинална област, зачервен и болезнен пенис и препуциум (кожната гънка около главичката на половия член или на клитора), генитално течение, удължена ерекция, секреция от гърдите,

•     херния, намалена лекарствена поносимост, затруднено ходене, нарушения в спермата, повишение на нивата на холестерола в кръвта, нараняване, съдоразшнряваща процедура.

Случаи на мисли и действия за самоубийство са съобщавани по време на лечение или скоро

след спиране на лечението със сертралин (вж. точка 2).

След пускането на пазара на сертралин са съобщени следните нежелани лекарствени реакции:

•     Намаление на белите кръвни клетки, намаление на клетките на кръвосъсирването, ендокринен проблем, ниско ниво на сол в кръвта, повишение на стойностите на 1фъвната захар (диабет);

•     плашещи необичайни сънища, самоубийствено поведение;

•     проблеми с мускулното движение (като прекомерно движение, мускулни потрепвалия, затруднено ходене и скованост, спазми и неволеви движения иа мускулите), внезапно силно главоболие (което може да е признак на тежко състояние, наречено синдром на обратимата мозъчна вазоконстрикия /СОМВ/);

•     нарушено зрение, неравен размер на зенициите, проблеми с кървене (напр. кръвоизлив в стомаха), прогресивно уплътняване на белодробната, тъкан (интерстициална белодробна болест), панкреатит, сериозни чернодробни проблеми, пожълтяване на кожата и очите (жълтеница);

•     оток по кожата, кожна реакция към слънцето, мускулни схващания, уголемяване на гърдите, проблеми с кръвосъсирването, проблеми с кръвосъсирването, отклонения в лабораторните показатели, нощно напикаване;

•     световъртеж, прималяване или неразположение в гърдите, които може да са признаци за промени в електрическата дейност (установени с електрокардиограма) или нарушен ритъм на сърцето.

При пациенти, приемащи такъв вид лекарства се наблюдава увеличен риск от счупвания на костите.

Нежелани лекарствени реакции при деца и юноши

В клиничните проучвания при деца и юноши като цяло нежеланите лекарствени реакции са били сходни с тези при възрастните (вж. по-горе). Най-честите нежелани лекарствени реакции при деца и юноши са били главоболие, безсъние, диария и гадене.

Симптоми, които могат да възникнат при спиране на лечението Ако внезапно спрете приема на това лекарство, може да изпитате нежелани реакции като замайване, безчувственост, нарушения на съня, възбуда или тревожност, главоболие, гадене, прилошаване и треперене (вж. точка 3 „Ако сте спрели приема на Стимулотон”).

По време на лечение със Стимулотон е възможно да се получат неверни положителни резултати от имунологични изследвания за проверка наличието на бензодиазепини в урината.

Съобщаване на подозирани нежелани реакции

Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез национална система за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg.

5.   Как да съхранявате Стимулотон

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката,сДвД / :ч надписа „Годен до: ММ.ГГТТ”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посоченото на опаковката.

Не използвайте това лекарство, ако забележите видими признаци на влошаване на качеството (например промяна в цвета).

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

б.   Съдържание на опаковката и допълнителна информации

Какво съдържа Стимулотон

Активно вещество:

Стимулотон 50 mg: Всяка филмирана таблетка съдържа 50 mg сертралин, (под формата на 55,95 mg сертралинов хидрохлорид).

Стимулотон 100 mg: Всяка филмирана таблетка съдържа 100 mg сертралин, (под формата на 1И ,90 mg сертралинов хидрохлорид).

Други съставки: магнезиев стеарат, хидроксипропилцелулоза, натриев нишестен гликолат (тип А), калциев хидрогенфосфат дихидрат, микрокристална целулоза, макрогол 6000, титанов диоксид (Е 171), хипромелоза.

Как изглежда Стимулотон и какво съдържа опаковката

Външен вид

Бели или почти бели, без миризма, двойно-изпъкнали, продълговати, филмирани таблетки с надпис „Е271” (50 mg) и „Е272” (100 mg) върху едната страна и делителна черта от другата страна.

Опаковка

Стимулотон 50 mg: 30 филмирани таблетки (3 х 10);

Стимулотон 100 mg: 28 филмирани таблетки (2 х 14) в блистерни ленти от PVC/PVDC и картонената кутия.

Притежател на разрешението за употреба:

EGIS Pharmaceuticals PLC 1106 Budapest, Kereszturi ut 30-38.

УНГАРИЯ

Производител:

EGIS Pharmaceuticals PLC 9900 Kormend, Maty&s kiraly ut 65.

УНГАРИЯ

Дата на последно преразглеждане на листовката:

Август, 2016 г.

Други продукти от ЕГИС | EGIS

Add to favorites
АУРОНАЛ ТБ 2, 5МГ Х 30 Оценка на продукта
Add to favorites
ЕКСПЛЕМЕД РАПИД ТБ 15МГ Х 28 Оценка на продукта
Add to favorites
ДУЛОДЕТ КАПС 60МГ Х 28 ЕГИС Оценка на продукта
Add to favorites
ТАЛИТОН ТБ 12, 5МГ Х 30 Оценка на продукта
Add to favorites
ЕКСПЛЕМЕД ТБ 15МГ Х 28 Оценка на продукта
Add to favorites
ЕГИРАМЛОН КАПС 10MГ/5MГ X 30 Оценка на продукта

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: [email protected]

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: [email protected]

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: [email protected]

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: [email protected]

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: [email protected] Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: [email protected] Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес [email protected] на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на [email protected] .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  [email protected]

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!