Подробно търсене

ЛЕНЗЕТО СПРЕЙ 1,53МГ 8,1МЛ

Кат. номер 76639

Кратко описание
ЛЕНЗЕТО СПРЕЙ 1,53МГ 8,1МЛ 1.
Производител
ГЕДЕОН РИХТЕР
Марка
ГЕДЕОН РИХТЕР | GEDEON RICHTER
0 от 5

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Описание

ЛЕНЗЕТО СПРЕЙ 1,53МГ 8,1МЛ

1. Какво представлява Лензето и за какво се използва
Лензето се използва за хормонално-заместителна терапия (ХЗТ). Лензето съдържа женския хормон естроген. Лензето се използва при жени в менопауза и поне 6 месеца след техния последен нормален цикъл.
Лензето може да се използва при жени, които са претърпели операция за отстраняване на яйчниците, тъй като това води до незабавна менопауза,
Лензето е разтвор за впръскване, който съдържа малки количества лекарствено вещество, наречено естрадиол. Когато се впръсква директно върху кожата, то преминава през нея в кръвообращението.
Лензето се използва за:
Облекчаване на симптомите, появяващи се след менопауза.
По време на менопаузата, количеството естроген, което се произвежда в женския организъм, спада. Това може да причини симптоми като усещане за парене по лицето, шията и гърдите („горещи вълни”). Лензето облекчава тези симптоми след менопауза. Лензето ще Ви бъде предписан само, ако симптомите Ви сериозно затрудняват Вашето ежедневие.
Лензето е показан за лечение на симптомите на естрогенен дефицит след менопауза, когато менструацията е спряла. Симптомите на естрогенен дефицит включват топли вълни (внезапни приливи на топлина и изпотяване на цялото тяло), проблеми със съня, раздразнителност и сухота на вагината.
Опитът при лечение на жени по-възрастни от 65 години е ограничен.
Лензето не е контрацептивно средство.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Лензето
Медииинска анамнеза и редовни контролни прегледи
Използването на ХЗТ е свързано с рискове, които трябва да се имат предвид при вземането на решение дали да започнете да използвате или да продължите лечението.
Опитът с лечение на жени с преждевременна менопауза (поради недостатъчна функция на яйчниците или операция) е ограничен. Ако имате преждевременна менопауза, рисковете от използването на ХЗТ могат да бъдат различни. Необходимо е да се консултирате със своя лекар.
Преди да започнете (или възобновите) ХЗТ, Вашият лекар ще попита за Вашата медицинска история и тази на семейството Ви. Вашият лекар може да реши да проведе физикален преглед. Това може да включва преглед на гърдите и/или вътрешните органи, ако е необходимо.
След като започнете употреба на Лензето, трябва да посещавате Вашия лекар за редовни контролни прегледи (поне веднъж годищно). По време на тези прегледи, обсъдете с Вашия лекар ползите и рисковете от продължаване на лечението с Лензето.
Редовно преглеждайте гърдите си, както е препоръчано от Вашия лекар.
Не използвайте Лензето
ако някое от следните състояния се отнася за Вас. Ако не сте сигурни за някое от състоянията по-долу, говорете с Вашня лекар, преди да започнете да използвате Лензето.
Не използвайте Лензето
ако имате, имали сте или подозирате, че имате рак на гърдата;
ако имате рак, който е чувствителен към естрогени, като рак на лигавицата на матката (ендометриума);
ако имате необяснимо вагинално кървене;
ако имате прекомерно разрастване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума), което не е лекувано;
ако имате или сте имали кръвен съсирек във вена (тромбоза), например в краката (тромбози на дълбоките вени) или в белите дробове (белодробен емболизъм)
ако имате нарушение на кръвосъсирването (напр. дефицит на протеин С, дефицит на протеин S или антитромбинов дефицит);
ако имате или наскоро сте имали заболяване, причинено от образуване на кръвни съсиреци в артериите, например сърдечен инфаркт, инсулт или стенокардия; 
ако имате или сте имали чернодробно заболяване и показателите на чернодробната Ви функция не са се нормализирали;
ако имате рядко заболяване на кръвта, наречено „порфирия“, което се предава в семейството (наследствено).
ако сте алергични към естрадиол или някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Ако някое от посочените по-горе състояния се появи за пръв път, докато използвате Лензето, прекратете веднага употребата и незабавно се консултирайте с Вашия лекар.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Лензето.
Преди употреба, кажете на Вашия лекар, ако някога сте имали някой от следните проблеми, тъй като те могат да се проявят отново или да се влошат по време на лечението с Лензето. В такъв случай, трябва да посещавате Вашия лекар по-често за извършване на контролни прегледи.
фиброми в матката;
разрастване на маточната лигавица извън матката (ендометриоза) или прекомерно разрастване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) в миналото; повишен риск от образуване на кръвни съсиреци (вж. „Кръвни съсиреци във вена (тромбоза)“);
повишен риск от развитие на естроген-чувствителен рак (например, ако имате майка, сестра или баба, която е имала рак на гърдата);
високо кръвно налягане;
чернодробно нарушение, като доброкачествен тумор на черния дроб;
диабет;
камъни в жлъчката;
мигрена или силни главоболия;
заболяване на имунната система, което засяга много органи в тялото (системен лупус еритематодес (СЛЕ));
епилепсия;
астма;
заболяване, засягащо тъпанчето и слуха (отосклероза);
много високо ниво на мазнини в кръвта (триглицериди);
задържане на течности поради сърдечни или бъбречни нарушения.
Спрете употребата на Лензето и незабавно отидете на лекар
Ако забележите някое от следните състояния при употреба на ХЗТ:
някое от състоянията, изброени в точка „НЕ използвайте Лензето”;
пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница). Те могат да са признаци на чернодробно заболяване;
силно повишение на кръвното налягане (симптомите могат да бъдат главоболие, умора, замайване);
подобно на мигрена главоболие, което се появява за първи път;
ако забременеете;
ако забележите признаци на кръвен съсирек, като:
болезнено подуване и зачервяване на краката,
внезапна болка в гърдите,
затруднение в дишането,
нарушения в зрението.
За повече информация вижте "Кръвни съсиреци във вена (тромбоза)“.
Забележка: Лензето не е контрацептивно средство. Ако са минали по-малко от 12 месеца от Вашия последен менструален цикъл или сте на възраст под 50 години, Вие може да се нуждаете от допълнителна контрацепция, за да се предпазите от бременност. Посъветвайте се с Вашия лекар.
ХЗТ и рак
Прекомерно разрастване на маточната лигавица (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума).
Употребата на ХЗТ само с естроген може да повиши риска от прекомерно удебеляване на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума).
Приемът на прогестаген в допълнение към естроген в продължение на най-малко 12 дни на всеки 28-дневен цикъл, Ви предпазва от този допълнителен риск. В този случай Вашият лекар ще предпише прогестаген отделно, ако имате матка. Ако матката Ви е отстранена (хистеректомия), обсъдете с Вашия лекар дали може спокойно да приемате този продукт без прогестаген.
Средно 5 от 1 000 жени, които имат матка и не използват ХЗТ, биват диагностицирани с рак на ендометриума на възраст между 50 и 65 години.
Между 10 и 60 жени от 1 000 жени на възраст 50 до 65 години, които имат матка и приемат ХЗТ само с естроген, биват диагностицирани с рак на ендометриума (т.е. между 5 и 55 допълнителни случаи) в зависимост от дозата и продължителността на лечението.
Лензето съдържа по-висока доза естроген в сравнение с други продукти за ХЗТ само с естроген. Рискът от рак на ендометриума при използване на Лензето заедно с прогестаген не е известен.
Необичано кървене
Вие ще имате кървене веднъж месечно (т.нар. отпадно кървене), докато използвате Лензето ако е комбиниран с циклично дозиран прогестагенен продукт. Но ако имате необичайно кървене или капки кръв (зацапване) освен месечното ви кръвотечение, което:
продължава след първите 6 месеца;
започне след като сте използвали Лензето повече от 6 месеца;
продължава след като сте спрели да използвате Лензето;
посетете Вашия лекар възможно най-скоро.
Рак на гърдата
Данните сочат, че употребата на комбинираното лечение с естроген-прогестаген, а вероятно и на ХЗТ само с естроген, повишава риска от рак на гърдата. Допълнителният риск зависи от това колко време приемате ХЗТ. Допълнителният риск става ясен в рамките на няколко години.
След спиране на лечението обаче той се връща към нормалните нива в рамките на няколко години (най-много 5 години).
За жени с отстранена матка, които приемат ХЗТ само с естроген в продължение на 5 години, е доказано незначително или никакво увеличение на риска от развитие на рак на гърдата. 
Сравнение: Средно 9 до 17 на 1 000 жени на възраст между 50 до 79 години, които не използват ХЗТ, биват диагностицирани с рак на гърдата в рамките на 5 години. При жените на възраст между 50 до 79, които използват ХЗТ с естроген-прогестаген в продължение на 5 години, има 13 до 23 случая на 1 000 пациентки (т.е. още 4 до 6 случая).
Редовно проверявайте гърдите си. Посетете Вашия лекар, ако забележите някакви промени, като например:
набръчкване на кожата; 
промени на зърното на гърдата;
всякакви бучки, които може да видите или да напипате.
Допълнително, съветваме Ви да се включите в програми за мамографско изследване, ако Ви бъдат предложени. При мамографско изследване е важно да информирате сестрата/здравния специалист, който провежда рентгеновото изследване, че използвате ХЗТ, тъй като това лекарство може да повиши плътността на гърдите и така да повлияе резултата от мамограмата. Мамографията може да не открие всички бучки, когато е повишена плътността на гърдите.
Рак на яйчника
Ракът на яйчника се наблюдава рядко - много по-рядко от рака на гърдата. Прилагането на ХЗТ само с естроген или на комбинирана естроген-прогестаген ХЗТ е свързано с леко повишен риск от рак на яйчника.
Рискът от рак на яйчника варира с възрастта. Например при жени на възраст между 50 и 54 години, които не приемат ХЗТ, около 2 на 2 000 жени ще бъдат диагностицирани с рак на яйчника за период от 5 години. При жени, които приемат ХЗТ в продължение на 5 години, би имало около 3 случая на 2 000 лекувани (т.е. около 1 допълнителен случай).
Ефект на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението
Кръвни съсиреци във вена (тромбоза)
Рискът от образуване на кръвни съсиреци във вените е около 1,3 до 3 пъти по-висок при жените, които приемат ХЗТ, в сравнение с тези, които не приемат, особено през първата година на лечението.
Кръвните съсиреци могат да са сериозни и ако някой от тях достигне белите дробове, може да причини болки в гърдите, задух, загуба на съзнание и дори смърт.
Вероятността да получите кръвен съсирек във вените е по-голяма с напредване на възрастта и ако някое от следните състояния се отнася за Вас. Информирайте Вашия лекар, ако някое от тези състояния се отнася за Вас:
ако не можете да ходите продължително време поради голяма операция, травма или заболяване (вж. също точка 3 Ако се нуждаете от операция);
ако сте със значително наднормено тегло (ИТМ >30 kg/m2);
ако имате проблем с кръвосъсирването, който се нуждае от продължително лечение с лекарство, използвано за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци;
ако някой Ваш близък роднина някога е имал кръвен съсирек в крака, белия дроб или друг орган;
ако имате системен лупус еритематодес (CJIE);
ако имате рак.
При поява на признаци на кръвен съсирек, вижте „Спрете употребата на Лензето и незабавно отидете на лекар“.
Очаква се средно 4 до 7 от 1 000 жени на възраст над 50 години, които не използват ХЗТ, да получат кръвен съсирек във вена в рамките на 5 години.
При жените на възраст над 50 години, които са използвали ХЗТ с естроген-прогестаген в продължение на 5 години, има 9 до 12 случая на 1 000 потребители (т.е. 5 допълнителни случая).
При жените на възраст над 50 години, които са с отстранена матка и са използвали ХЗТ само с естроген в продължение на 5 години, има 5 до 8 случая на 1 000 пациентки (т.е. 1 допълнителен случай).
Сърдечно заболяване (инфаркт)
Няма данни, че ХЗТ предотвратява инфаркт.
Съществува по-голяма вероятност жените на възраст над 60 години, приемащи ХЗТ с естроген-прогестаген, да развият сърдечно заболяване, отколкото жени, които не приемат никаква ХЗТ.
Не се наблюдава повишен риск от развитие на сърдечно заболяване при жени с отстранена матка, които получават лечение само с естроген.
Инсулт
Рискът от получаване на инсулт е около 1,5 пъти по-висок при жените, които приемат ХЗТ, в сравнение с тези, които не приемат. Броят на допълнителните случаи на инсулт поради прилагане на ХЗТ се повишава с възрастта.
Сравнение: Очаква се средно 8 от 1 000 жени на възраст над 50 години, които не използват ХЗТ, да получат инсулт в рамките на 5 години. При жените на възраст над 50 години, които са използвали ХЗТ, има 11 случая на 1 000 пациентки в рамките на 5 години (т.е. 3 допълнителни случая).
Други състояния
ХЗТ не предпазва от загуба на паметта. Има някои доказателства за по-висок риск от загуба на паметта при жени, които започват да прилагат ХЗТ след навършване на 65 години. Консултирайте се с Вашия лекар.
Деца
След като спреят изсъхне, мястото за приложение трябва да бъде покрито с дреха, тъй като друго лице може докосне кожата в тази област. Естрогенът в Лензето спрей може да бъде случайно пренесен върху други хора от мястото на кожата, където е приложен. Не позволявайте на други хора, особено деца, да докосват мястото на третиране. Ако дете докосне част от ръката, където е впръскан Лензето, измийте кожата му с вода и сапун възможно най-бързо. При малки деца, които случайно са били в контакт с мястото, където Лензето е бил впръскан, могат да се наблюдават признаци на неочакван пубертет (например развитие на гърди).
Свържете се с Вашия лекар веднага, ако забележите признаци и симптоми (развитие на гърди или други полови промени) при дете, което може да е имало случаен контакт с Лензето. В повечето случаи гърдите се връщат към нормалното си състояние, ако детето не е изложено продължително време на Лензето.
Домашни животни
Не позволявайте на домашно животно да ближе или докосва ръката, където е впръскан Лензето. Малките животни могат да бъдат особено чувствителни към естрогена в Лензето. Свържете се с ветеринарен лекар, ако при Вашият домашен любимец се наблюдава увеличаване на гърдите/зърната и/или подуване на вулвата, или някакви други признаци на заболяване.
Други лекарства и Лензето
Информирайте Вашия лекар, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.
Някои лекарства могат да променят ефекта на Лензето. Това може да доведе до нередовно кървене. Това се отнася за следните лекарства:
Лекарства за епилепсия (като фенобарбитал, фенитоин и карбамазепин);
Лекарства за туберкулоза (като рифампицин, рифабутин);
Лекарства за лечение на инфекция с ХИВ (като невирапин, ефавиренц, ритонавир и нелфинавир);
Растителни средства, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum).
Съобщете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали някакви други лекарства, включително такива купени без рецепта, растителни лекарства или други природни продукти.
Лабораторни изследвания
Ако се нуждаете от изследване на кръвта, информирайте Вашия лекар или лаборантите, че използвате Лензето, тъй като това лекарство може да повлияе на резултатите на някои изследвания.
Бременност и кърмене
Лензето е само за употреба при жени в менопауза. Ако забременеете, спрете употребата на Лензето и се свържете с Вашия лекар.
Не използвайте Лензето, докато кърмите.
Шофиране и работа с машини
Лензето не оказва влияние на способността за шофиране и работа с машини.
Лензето съдържа алкохол
Продуктите на алкохолна основа са запалими. Избягвайте излагане на огън, пламък или тютюнопушене когато прилагате спрея върху кожата и докато изсъхне спреят.
3. Как да използвате Лензето
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Вашият лекар ще се стреми да предпише най-ниската доза за лечение на симптомите Ви за възможно най-кратко време, колкото е необходимо. По време на лечението Вашият лекар може да коригира дозата според индивидуалната Ви нужда. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че тази доза е твърде висока или не е достатъчна.
Ако не сте имали хистеректомия (премахване на матката по хирургичен път), Вашият лекар ще Ви даде таблетки, съдържащи друг хормон, наречен прогестоген за компенсиране на влиянието на естрогените върху лигавицата на матката Ви. Вашият лекар ще ви обясни как да се вземат тези таблетки. Отпадно кървене може да настъпи в края на периода на лечението с прогестоген. (Виж раздел "Необичайно кървене").
Ако трябва да се подложите на операция
Ако Ви предстои операция, съобщете на хирурга, че използвате Лензето. Може да се наложи да спрете приложението на Лензето за около 4 до 6 седмици преди операцията, за да се намали рискът от образуване на кръвен съсирек (вж. точка 2, Кръвни съсиреци във вена). Попитайте Вашия лекар кога може да започнете да прилагате Лензето отново.
Къде да приложите Лензето
Спреят трябва да се приложи върху сухата и здрава вътрешна част на предмишницата. Ако това не е възможно, приложете го върху вътрешната страна на бедрото.
Не прилагайте Лензето върху гърдите или на място, което е близо до гърдите.
Как се прилага Лензето
Преди да използвате нов апликатор за пръв път, помпата трябва да се подготви за употреба като се впръска три пъти в капака: Контейнерът трябва да се държи точно както е показано на Фигура 1. При затворен капак, натиснете бутона надолу три пъти с палец или показалец.
Сега лекарството е готово за употреба.
НЕ подготвяйте апликатора преди всяка доза, а само веднъж преди да започнете да използвате нов контейнер. Ако пропуснете една или повече дози, подгответе апликатора съгласно указанията в раздел „Ако сте пропуснали да използвате Лензето”
Уверете се, че кожата, където искате да впръскате лекарството е здрава, чиста и суха.
Как да приложите Вашата дневна доза
За да приложите дневната доза, свалете пластмасовия капак, задръжте контейнера в изправено положение и поставете повърхността на конусовидния накрайник върху кожата.
Може да е необходимо да преместите ръката си или конусовидния накрайник на контейнера към ръката, така че конусът да прилепне върху кожата и да няма разстояние между него и кожата.
Натиснете задействащия бутон надолу веднъж. Трябва да го натискате винаги напълно до долу и да го задържате преди да го освободите.
Ако е необходимо второ впръскване, преместете конуса по ръката, така че да е до мястото, където вече сте впръскали. Натиснете бутона надолу веднъж.
Ако е необходимо трето впръскване, преместете конуса отново по ръката и натиснете бутона надолу веднъж.
Ако второто или третото впръскване не могат да се поберат на една и съща вътрешна част на предмишницата, може да впръскате върху вътрешната страна на другата си предмишница. Ако имате проблем с поставянето на конуса на вътрешната част на предмишницата или имате затруднение да прилагате върху предмишницата, може също да впръскате върху вътрешната повърхност на крака.
Винаги поставяйте обратно капака на контейнера, след употребата на Лензето.
Ако използвате продукта съгласно указанията, с всяко впръскване ще доставяте върху кожата си едно и също количество от съставката, независимо от разлики в размера на спрея или в техниката на впръскване.
Оставете спрея да изсъхне поне 2 минути преди да поставите дреха и поне 60 минути преди да се къпете или миете. Ако е попаднал спрей Лензето на други повърхности на Вашата кожа, например по ръцете, веднага измийте мястото със сапун и вода.
Лензето не трябва да се прилага върху наранена или увредена кожа.
Не масажирайте и не втривайте Лензето в кожата.
Не позволявайте на други хора илн животни да докосват мястото на кожата, където сте приложили спрея, поне 60 минути. Ако друг човек (особено деца) случайно докосне мястото на кожата, където сте впръскали Лензето, трябва веднага да измие кожата си със сапун и вода. Поради тази причина трябва да покриете областта на прилагане с дреха 2 минути след впръскването на спрея.
Какво количество Лензето трябва да използвате
Вашият лекар вероятно ще започне с най-ниската доза (едно впръскване на ден) и Вие трябва да кажете на лекаря си как Ви действа това лекарство. Ако е необходимо, Вашият лекар може да повиши дозата на две впръсквания дневно. Максималната дневна доза е 3 впръсквания.
Колко често ще използвате Лензето
Общият брой впръсквания (доза(и)), които Вашият лекар Ви е предписал, трябва да се прилагат по едно и също време всеки ден.
Колко време ще употребявате Лензето
На всеки 3-6 месеца обсъждайте със своя лекар колко време ще употребявате Лензето. Вие трябва да използвате Лензето толкова време, колкото е необходимо, за да се осигури облекчаване на топлите вълни, свързани с менопаузата.
Друга полезна информация
Слънцезащитните продукти могат да повлияят на абсорбцията на естрогена от Лензето. Избягвайте да прилагате слънцезащитен продукт върху тази част на кожата, която е предназначена за впръскване на Лензето. Ако въпреки това се налага да използвате слънцезащитен продукт, той трябва да се приложи най-малко един час преди да използвате Лензето.
Лензето трябва да се използва внимателно при екстремни температурни условия, като сауна или слънчеви бани.
Съществуват ограничени данни, че скоростта и степента на абсорбция на Лензето може да бъде понижена при жени с наднормено тегло или затлъстяване. Говорете за това с Вашия лекар. По време на лечение Вашият лекар може да коригира дозата според Вашите индивидуални нужди.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Лензето
Ако сте използвали повече от необходимата доза Лензето или ако деца са използвали случайно този лекарствен продукт, свържете се с Вашия лекар или отидете в най-близката болница, за да се консултирате относно риска и какво трябва да направите.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Лензето, може да почувствате неразположение, повръщане или да имате отпадно кървене (необичайно вагинално кървене).
Ако сте пропуснали да използвате Лензето
Ако сте пропуснали да използвате Лензето в обичайното време, впръскайте лекарството възможно най-скоро след като се сетите, като след това го използвайте както обикновено на следващия ден. Ако е почти време за следващата доза, просто изчакайте и приложете следващата доза, както обикновено. Ако сте пропуснали една или повече дози, е необходимо да направите пробно впръскване докато капакът е поставен върху спрея. Не използвайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако сте пропуснали доза, това може да увеличи вероятността от пробивно кървене или зацапване.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Ако сте спрели употребата на Лензето
Вашият лекар ще Ви обясни също как да спрете да използвате това лекарство, когато приключи Вашето лечение.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Следните заболявания се съобщават по-често при жени, които използват ХЗТ, в сравнение с жените, които не използват ХЗТ: 
рак на гърдата;
необичайно разрастване или рак на лигавицата на матката (ендометриална хиперплазия или рак);
рак на яйчниците;
кръвни съсиреци във вените на краката или белите дробове (венозен тромбоемболизъм);
сърдечно-съдово заболяване;
инсулт;
болест на жлъчния мехур;
високо кръвно налягане;
чернодробни проблеми;
висока кръвна захар
вероятна загуба на памет, ако ХЗТ се започне след 65-годишна възраст.
За повече информация за тези нежелани реакции, вижте точка 2.
Някои нежелани реакции може да бъдат сериозни.
Следните симптоми изискват незабавна лекарска намеса, 
внезапна болка в гърдите;
болка в гърдите, която се разпространява към ръката или врата;
затруднено дишане;
болезнено подуване и зачервяване на краката;
пожълтяване на очите и лицето (жълтеница);
неочаквано вагинално кървене (пробивно кървене) или зацапване след употребата на Лензето за определено време или след като сте спрели лечението;
промени в гърдите, включително набръчкване на кожата на гърдите, промени в зърното на гърдата, бучки, които може да видите или усетите;
болезнен менструален цикъл;
замайване и отпадналост;
промени в говора;
промени в зрението;
необяснимо главоболие, подобно на мигрена.
Ако някоя нежелана реакция стане сериозна или забележите нежелани реакции, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Следните нежелани реакции, изброени по-долу са съобщени с Лензето:
Чести нежелани реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 10 души)
Главоболие, болка в корема, гадене, обрив, сърбеж, нередовно маточно кървене или вагинално кървене, включително зацапване, напрежение и болки в гърдите, повишаване или понижаване на теглото.
Нечести нежелани реакции (могат да засегнат не повече от 1 на 100 души)
Реакции на свръхчувствителност, депресия, безсъние, замаяност, световъртеж, зрителни нарушения, палпитации (усещане за сърцебиене), диария, диспепсия (нарушено храносмилане), повишено кръвно налягане, еритема нодозум (характеризираща се със зачервени кожни нодули), уртикария (общ или локализиран обрив или подуване), кожно дразнене, оток поради задръжка на течности (едем), мускулна болка, обезцветяване на гърдите, секреция от гърдите, полипи (малки израстъци) в матката или шийката на матката, ендометриална хиперплазия, киста на яйчниците, възпаление на гениталиите (вагинит), повишени чернодробни ензими, повишен холестерол в кръвта, болка в подмишницата.
Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 1 000 човека)
Безпокойство, понижаване или повишаване на либидото, мигрена, непоносимост към контактни лещи, подуване на корема, повръщане, засилено окосмяване, акне, мускулни спазми, болезнена менструация, подобен на предменструален синдром, увеличение на гърдите, умора.
Други нежелани реакции с „неизвестна” честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка на честотата) са съобщавани с Лензето през периода на наблюдение след пускане в продажба: косопад, хлоазма (златисто-кафяви пигментни петна, наречени „петна на бременността”, особено по лицето), обезцветяване на кожата.
Следните нежелани реакиии са съобщавани при лечение с други ХЗТ:
Сериозна алергична реакция, която причинява подуване на лицето или гърлото (ангионевротичен оток), анафилактоидни/анафилактични реакции (сериозни алергични реакции, които причиняват затруднено дишане или замаяност), непоносимост към глкжоза, депресия, промени в настроението, раздразнителност, обостряне на хорея (т.нар. „танц на Св. Вит”), обостряне на епилепсия, деменция, обостряне на астма, заболявания на жлъчния мехур, пожълтяване на кожата (жълтеница), възпаление на панкреаса, доброкачествено новообразувание на гладката мускулатура на матката, различни кожни нарушения: обезцветяване на кожата, особено на лицето или шията, известно като „петна на бременността” (хлоазма); болезнени зачервени кожни възелчета (еритема нодозум), обрив със зачервяване в центъра или мехури (еритема мултиформе), обрив с кръвозлив, косопад, болка в ставите, отделяне на кърма от гърдите, бучки в гърдите, увеличаване размера на доброкачествено новообразувание на гладката мускулатура на матката, промени в секрецията на вътрешната лигавица на шийката на матката, възпаление на вагината, гъбични инфекции на вагината (вагинална кандидоза), необичайно ниски нива на калций в кръвта.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез национална система за съобщаване към Изпълнителната агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев“ № 8, 1303 София, тел.: +35928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Лензето
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаков! етикета на контейнера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Да се използва в рамките на 56 дни след първата употреба.
Да не се съхранява в хладилник или замразява.
Да не се съхранява над 25°С.
Съдържа етанол, който е запалим. Да се съхранява далеч от нагреватели, открит пламък и други източници на възпламеняване.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.
Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Лензето
Активното вещество е естрадиол (като естрадиолов хемихидрат), Всяко впръскване съдържа 1,53 mg естрадиол (еквивалентен на 1,58 mg естрадиолов хемихидрат).
Другите съставки са октил-салицилат и 96% етанол.

Все още няма коментари за този продукт.
(Най-ниска 1, най-висока 5)

ПРОМЕНИ ДОСТАВКА ОНЛАЙН МАГАЗИН

Когато пазарувате продукти от нашия уебсайт, имате възможност да изберете, кои куриерски услуги да използвате. Онлайн Аптека Медея работи с куриерските фирми Спиди и Еконт за доставки до офис на територията на България. В гр. София поръчките се  доставят от Медея Логистик.

 

Условия за доставка с Медея Логистик:

- Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и тегло на пратката до 1,00 кг. –  БЕЗПЛАТНА. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни  дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и до 1,00кг. –  4,99 лева. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка без значение стойността на покупката над 1,00 кг. и до 100кг.  –  4,99 лева. Изпълнява се в рамките на 48 часа, в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

- Цена за Експресна Доставка  до  120 минути  - 12,00 лева, независимо от тежестта и обема на поръчката. Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:00 часа и важи само за територията на гр.София.

Условия за доставка до офис на Спиди:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 3,49 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 кг. до  2,00 кг. – 5,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до  4,99 кг. – 7,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до  12,00 кг. – 11,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 14,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до  29,99 кг. – 24,99 лева до офис на куриерската фирма. 

Условия за доставка до офис на Еконт:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 4,99 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 до 2,00 кг. – 6,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до 4,99 кг. – 8,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до 12,00 кг. – 13,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 16,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до 29,99 кг. – 29,99 лева до офис на куриерската фирма.

 

* Доставка на поръчки до адрес на клиента, с куриерски фирми Спиди и Еконт е за сметка на клиентите и се се изчислява по тарифа на съответната куриерска фирма.

* Цената за доставката, на поръчки направени извън територията на България е за сметка на клиента. Клиентът трябва да заплати сумата по банков път преди извършване на доставката.

* При недостатъчна наличност на заявените от Вас продукти, може да се получи кратко забавяне на доставката. В този случай, клиентът се уведомява от служител на онлайн аптека Медея чрез обаждане по телефона или e-mail.

 

Сподели

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител –всяко физическо лице, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;


6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах