Подробно търсене

ДИМИСТА СПРЕЙ НАЗАЛ 137/50МКГ 23ГР

Кат. номер 52599

Кратко описание
ДИМИСТА назал спрей 137 / 50 мкг.
Производител
МЕДА ФАРМА
0 от 5

Описание

ДИМИСТА назал спрей 137 / 50 мкг. 23 гр.

Листовка: информация за пациентаДимиста 137 микрограма/50 микрограма на доза спрей за нос, суспензияDymista 137 micrograms/50 micrograms per actuation nasal spray, suspensionАзеластинов хидрохлорид / флутиказонов пропионат (Azelastine hydrochloride /Fluticasone propionate)Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.Какво съдържа тази листовка:1. Какво представлява Димиста и за какво се използва2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Димиста3. Как да използвате Димиста4. Възможни нежелани реакции5. Как да съхранявате Димиста6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация1. Какво представлява Димиста и за какво се използваСпрей за нос Димиста съдържа две активни вещества: азеластинов хидрохлорид и флутиказонов пропионат.

Азеластинов хидрохлорид принадлежи към групата на лекарствата, наречени антихистамини. Антихистамините действат като предотвратяват ефектите на вещества, като хистамина, които се отделя в тялото, като част от алергичната реакция и по този начин намаляват симптомите на алергичен ринит.Флутиказонов пропионат принадлежи към групата на лекарствата, наречени кортикостероиди, които намаляват възпалението.

Спрей за нос Димиста се използва за облекчаване на симптомите на умерен до тежък сезонен и целогодишен алергичен ринит, когато самостоятелното използване на антихистамин или глюкокортикоид за нос, не е достатъчно.Сезонният и целогодишният алергичен ринит са алергични реакции към вещества, като полени (сенна хрема), домашни акари, плесени, прах или домашни животни.Спрей за нос Димиста облекчава симптомите на алергия, като например: течащ нос, стичане на слуз в носоглътката, кихане и сърбеж или запушен нос.2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ДимистаНе използвайте Димиста:

ако сте алергични към азеластинов хидрохлорид и флутиказонов пропионат или към някоя от другите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Предупреждения и предпазни меркиГоворете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Димиста:

ако сте претърпели скорошна операция на носа;ако имате инфекция в носа. Инфекциите в носа трябва да се лекуват с антибактериално или антигъбично лекарство. Ако Ви се дава лекарство за инфекция на носа, можете да продължите да използвате спрей за нос Димиста за лечение на алергията;ако страдате от туберкулоза или нелекувана инфекция;ако имате промяна в зрението или анамнеза за увеличено вътреочно налягане, глаукома и/или катаракта. Ако това се отнася за Вас, ще бъдете внимателно следени, докато използвате спрей за нос Димиста;ако страдате от влошена функция на надбъбречните жлези. Трябва да сте особено внимателни, когато преминавате от системно лечение със стероиди към лечение със спрей за нос Димиста;ако страдате от тежко чернодробно заболяване. Рискът от поява на системни нежелани реакции е увеличен.

В тези случаи, Вашият лекар ще реши дали можете да използвате спрей за нос Димиста.Важно е да приемате дозата, както е посочено в точка 3 по-долу или както е препоръчал Вашия лекар. Лечението с кортикостероиди за нос, в дози по-високи от препоръчителните, може да доведе до потискане на функцията на надбъбречните жлези, състояние, водещо до загуба на тегло, умора, мускулна слабост, ниска кръвна захар, желание за прием на сол, болки в ставите, депресия и потъмняване на кожата. Ако това се случи, Вашият лекар може да препоръча друго лекарство за периодите на стрес или при оперативна интервенция.За да се избегне потискането на функцията на надбъбречните жлези, Вашият лекар ще Ви препоръча да приемате най-малката доза, която гарантира поддържане на ефективен контрол на симптомите на ринит.Продължителният прием на кортикостероиди за нос (като Димиста), може да предизвика забавен растеж при деца и юноши. Лекарят ще проверява редовно ръста на Вашето дете и ще следи то да приема най-малката възможна ефективна доза.Ако не сте сигурни дали горното се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате спрей за нос Димиста.ДецаТова лекарство не се препоръчва за деца под 12 години. Други лекарства и ДимистаИнформирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.Информирайте Вашия лекар или фармацевт:

ако приемате лекарства за лечение на HIV, като Ритонавир;ако приемате лекарства за лечение на гъбични инфекции, като Кетоконазол.

Бременност и кърменеАко сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.Шофиране и работа с машиниСпрей за нос Димиста има пренебрежимо малък ефект върху способността за шофиране и работа с машини.Много рядко, може да почувствате умора или замаяност, дължащи се на самото заболяване или на употребата на спрей за нос Димиста. Не шофирайте и не работете с машини в тези случаи. Имайте предвид, че консумацията на алкохол може да засили тези ефекти.Димиста съдържа бензалкониев хлоридВеществото може да предизвика дразнене на лигавицата на носа и бронхоспазъм. Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако почувствате дискомфорт при употреба на спрея.3. Как да използвате ДимистаВинаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.Много важно е да използвате редовно спрей за нос Димиста, за да получите пълния лечебен ефект.Да се избягва контакта с очите.Употреба при възрастни и юноши (над 12 години):

Препоръчителната доза е едно впръскване във всяка ноздра сутрин и вечер.

Употреба при деца под 12 години:

Това лекарство не се препоръчва за деца под 12 години.

Употреба при бъбречно или чернодробно увреждане:

Няма данни за пациенти с тежко бъбречно или чернодробно увреждане.

Начин на приложениеЗа назално приложение.Прочетете внимателно указанията по-долу и използвайте само според упътванията.УКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА Подготвяне на спрея1. Разклатете внимателно бутилката за 5 секунди, като накланяте надолу и нагоре и след това свалете защитната капачка.2. Първият път, когато използвате спрея за нос, трябва да подготвите помпичката, като пръснете във въздуха.3. Подгответе помпичката, като поставите два пръста от двете й страни и палеца на дъното на флакона.4. Натиснете надолу и отпуснете помпичката 6 пъти, докато се появят фини пръски.5. Помпичката вече е подготвена и готова за употреба.6. Ако спреят за нос не се използва повече от 7 дни, ще трябва да подготвите още веднъж помпичката, като натискате надолу и отпускате.Използване на спрея1. Разклатете внимателно бутилката за 5 секунди като я обръщате нагоре и надолу; след това премахнете предпазната капачка.2. Издухайте носа си, за да прочистите ноздрите.3. Дръжте главата наклонена надолу към пръстите на краката. Не накланяйте глава назад.4. Дръжте бутилката изправена и внимателно поставете накрайника на спрея в едната ноздра.5. Затворете другата ноздра с пръст, натиснете рязко надолу веднъж и едновременно с това смръкнете леко.6. Издишайте през устата.7. Повторете с другата ноздра.8. Вдишвайте леко, не накланяйте глава назад след приложение на дозата. Това ще спре лекарството да отиде в гърлото и да предизвика неприятен вкус.9. След всяко използване, избършете накрайника на спрея с хартиена или платнена салфетка и поставете отново защитната капачка.Важно е да приемате дозата, препоръчана от Вашия лекар. Трябва да използвате само толкова, колкото лекарят Ви препоръчва.Продължителност на лечениеСпрей за нос Димиста е подходящ за дългосрочна употреба. Продължителността на лечението трябва да съответства на периода, през който имате алергични симптоми.Ако сте приели повече от необходимата доза ДимистаМалко вероятно е, впръскването на прекалено голямо количество от лекарството в носа да доведе до проблеми. Ако имате притеснения или сте използвали по-големи дози от препоръчаните, за дълъг период от време, свържете се с Вашия лекар. Ако някой, особено дете, погълне инцидентно спрей за нос Димиста, свържете се с Вашия лекар или с най-близкия център за спешна помощ, възможно най-бързо.Ако сте пропуснали да използвате ДимистаИзползвайте спрея за нос веднага след като си спомните, след което приемете следващата доза в обичайния час. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.Ако сте спрели употребата на ДимистаНе спирайте употребата на спрей за нос Димиста без консултация с Вашия лекар, тъй като това излага на риск успеха на лечението.Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.4. Възможни нежелани реакцииКакто всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.Много чести нежелани реакции (засягат повече от 1 на 10 души):

Кървене от носа.

Чести нежелани реакции (засягат до 1 на 10 души):

Главоболие;Горчив вкус в устата, особено ако при употреба на спрея за нос накланяте глава назад. Това би трябвало да отшуми, ако приемете безалкохолна напитка няколко минути след употреба на лекарството;Неприятен мирис.

Нечести нежелани реакции (засягат до 1 на 100 души):

Леко дразнене във вътрешността на носа. Това може да причини леко парене, сърбеж или кихане;Сухота в носа, кашлица, сухо гърло или дразнене в гърлото.

Редки нежелани реакции (засягат до 1 на 1 000 души):

Сухота в устата.

Много редки нежелани реакции (засягат до 1 на 10 000 души):

Замаяност или сънливост;Катаракта, глаукома или увеличено налягане в очите, което може да доведе до загуба на зрение и/или зачервяване и болка в очите. Тези нежелани реакции са съобщени след продължително лечение със спрей за нос, съдържащ флутиказонов пропионат;Поражения на кожата и лигавицата на носа;Неразположение, отпадналост, умора или слабост;Обрив, сърбеж на кожата или зачервени, сърбящи подутини;Бронхоспазъм (стесняване на дихателните пътища в белите дробове).

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако почувствате някои от следните симптоми:

Подуване на лицето, устните, езика или гърлото, което може да доведе до трудно преглъщане / дишане и внезапна поява на кожен обрив. Това могат да бъдат признаци на тежка алергична реакция. Моля, имайте предвид: Това се случва много рядко.

При употреба на лекарството във високи дози за дълги периоди, могат да възникнат системни нежелани реакции (нежелани реакции, засягащи цялото тяло). При използването на спрей за нос с кортикостероиди е много по-малко вероятно да възникнат такива реакции, отколкото при прием на кортикостероиди през устата. Тези реакции се различават при отделните пациенти и между различните кортикостероидни препарати.Назалните кортикостероидите могат да променят нормалното отделяне на хормони в тялото, особено ако използвате високи дози за продължителни периоди. При деца и юноши тези нежелани реакции могат да причинят забавяне на растежа в сравнение с техните връстници.В редки случаи, при приложение на глюкокортикоиди за дълги периоди, е наблюдавано намаление на костната плътност (остеопороза).Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.5. Как да съхранявате ДимистаДа се съхранява на място, недостъпно за деца.Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.Да не се съхранява в хладилник или замразява.Срок на годност след първо отваряне: изхвърлете неизползваното лекарство, 6 месеца след първото отваряне на спрея за нос.Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа ДимистаАктивните вещества са: азеластинов хидрохлорид и флутиказонов пропионат. Всеки грам от суспензията съдържа 1 000 микрограма азеластинов хидрохлорид и 365 микрограма флутиказонов пропионат.Една доза (0,14 g) съдържа 137 микрограма азеластинов хидрохлорид (= 125 микрограма азеластин) и 50 микрограма флутиказонов пропионат.Другите съставки са: динатриев едетат, глицерол, микрокристална целулоза, кармелоза натрий, полисорбат 80, бензалкониев хлорид, фенилетилов алкохол, пречистена вода.Как изглежда Димиста и какво съдържа опаковкатаДимиста е бяла, хомогенна суспензия.Димиста се предлага в бутилки от стъкло с тъмен цвят, снабдени със спрей-помпа, апликатор и защитна капачка.Бутилката с обем 10 ml съдържа 6,4 g суспензия спрей за нос (най-малко 28 дози). Бутилката с обем 25 ml съдържа 23 g суспензия спрей за нос (най-малко 120 дози).Димиста се предлага в:опаковки, съдържащи 1 бутилка с 6,4 g спрей за нос, суспензия;опаковки, съдържащи 1 бутилка с 23 g спрей за нос, суспензия; групови опаковки с 10 бутилки, всяка съдържаща 6,4 g спрей за нос, суспензия; групови опаковки с 3 бутилки, всяка съдържаща 23 g спрей за нос, суспензия.Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.Притежател на разрешението за употреба и производител:MEDA Pharma GmbH & Co. KG, Германия.Дата на последно преразглеждане на листовката: 04/2013 г.

Все още няма коментари за този продукт.
(Най-ниска 1, най-висока 5)

ПРОМЕНИ ДОСТАВКА ОНЛАЙН МАГАЗИН

Когато пазарувате продукти от нашия уебсайт, имате възможност да изберете, кои куриерски услуги да използвате. Онлайн Аптека Медея работи с куриерските фирми Спиди и Еконт за доставки до офис на територията на България. В гр. София поръчките се  доставят от Медея Логистик.

 

Условия за доставка с Медея Логистик:

- Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и тегло на пратката до 100 кг. –  БЕЗПЛАТНА. Изпълнява се в делнични работни  дни от 09:00 до 17:30 часа и се доставя до 48 часа от приемането на поръчката и важи само за територията на гр.София.

- Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и до 100кг. –  4,99 лева. Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и се доставя до 48 часа от приемането на поръчката и важи само за територията на гр.София.

- Цена за Експресна Доставка  до  120 минути  - 12,00 лева, независимо от тежестта и обема на поръчката. Изпълнява се в делнични работни дни от 09:00 до 17:30 часа и важи само за територията на гр.София.

 

Условия за доставка до офис на Спиди:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 3,49 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 кг. до  2,00 кг. – 5,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до  4,99 кг. – 7,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до  12,00 кг. – 11,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 14,49 лева до офис на куриерската фирма. 
-  Цена за доставка при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до  29,99 кг. – 24,99 лева до офис на куриерската фирма. 

Условия за доставка до офис на Еконт:

 - Цена за доставка при покупка с обща стойност над 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – БЕЗПЛАТНА до офис на куриерска фирма.

 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с обща стойност под 50 лева и общо тегло на пратката до 1,00 кг. – 4,99 лева до офис на куриерска фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 1,01 до 2,00 кг. – 6,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 2,01 кг. до 4,99 кг. – 8,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 5,00 кг. до 12,00 кг. – 13,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 12,01 кг. до 16,99 кг. – 16,99 лева до офис на куриерската фирма.
 - Цена за доставка до офис на куриер при покупка с общо тегло на пратката от 17,00 кг. до 29,99 кг. – 29,99 лева до офис на куриерската фирма.

 

* Доставка на поръчки до адрес на клиента, с куриерски фирми Спиди и Еконт е за сметка на клиентите и се се изчислява по тарифа на съответната куриерска фирма.

* Цената за доставката, на поръчки направени извън територията на България е за сметка на клиента. Клиентът трябва да заплати сумата по банков път преди извършване на доставката.

* При недостатъчна наличност на заявените от Вас продукти, може да се получи кратко забавяне на доставката. В този случай, клиентът се уведомява от служител на онлайн аптека Медея чрез обаждане по телефона или e-mail.

 

Сподели