Account

ДОКСИЦИКЛИН АК КАПС 100МГ X 6

Прод.код 384 / Тегло 0.20 кг.

Производител
АКТАВИС
Марка АКТАВИС RX | ACTAVIS RX
Оценка на продукта
1.00 от 5 ( 1 оценка)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ДОКСИЦИКЛИН АК КАПС 100МГ X 6

1. Какво представлява Доксициклин Актавис и за какво се използва
Доксициклин Актавис принадлежи към група лекарства, наречени тетрациклинови антибиотици. Те се използват за лечение на много и различни видове инфекции, вкл.:
• инфекции на дихателните пътища - пневмонии, бронхити, синузити;
• инфекции на пикочните пътища - възпаления на пикочния мехур и уретрата;
• полово предавани болести - сифилис, гонорея, хламидийна инфекция;
• инфекции на кожата - акне;
• очни инфекции;
• трески, свързани с ухапвания от въшки или кърлежи (вкл. Лаймска болест);
• малария, когато не се поддава на лечение с други противомаларийни лекарства.
Доксицилин Актавис може да се използва за профилактика на някои инфекции като тиф (тежко заболяване, причинено от R. tsutsugamushi- вид малки насекоми), холера, „пътническа” диария, малария, лептоспироза (бактериална инфекция), антракс, газова гангрена, тетанус и др. Доксициклин Актавис може да се използва за лечение на други инфекции, които не са посочени по-горе, а също може да комбинира и с други продукти за лечението на Вашата инфекция.
Ако имате въпроси, Моля обърнете се към Вашия лекар.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Доксициклин Актавис Не приемайте Доксициклин Актавис:
• ако сте алергични към доксициклин, към някой друг тетрациклинов антибиотик, или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
• ако сте бременна или правите опити за забременяване;
• ако кърмите в момента;
• при заболявания на хранопровода със затруднено преглъщане;
Доксициклин Актавис, както и другите продукти от тетрациклиновата група не трябва да се използват по време на периода на зъбно развитие (втората половина на бременността, кърмаческа възраст и при деца под 8 години), тъй като могат да доведат до трайна промяна в цвета на развиващите се зъби (жълто-сиво-кафяв).
При деца под 8 години е възможно да има обстоятелства (например тежки или животозастрашаващи заболявания), при които Вашият лекар може да реши, че ползите надвишават този риск и трябва да се предпише доксициклин.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Доксициклин Актавис:
• ако има вероятност да бъдете изложени на силна слънчева или ултравиолетова светлина (плаж, солариум). Докато се приема това лекарство трябва да се избягва излагането на силна слънчева светлина, тъй като кожата може да стане по-чувствителна от обичайното към слънчево изгаряне;
• ако имате чернодробни или бъбречни увреждания;
• ако страдате от мускул на слабост (заболяване, наречено миастения гравис);
• ако знаете, че боледувате от сифилис или друга спирохетна инфекция (напр. Лаймска болест, лептоспироза, възвратна треска), тъй като след прилагането на антибиотика може да получите реакция на Яриш-Херксхаймер (Jarisch-Herxheimer) (вижте точка 4 „Възможни нежелани реакции*" по-долу);
• ако страдате от киселинен рефлукс. Доксициклин може да влоши състоянието Ви и може да не е подходящото за Вас лекарство. Ако докато приемате доксициклин почувствате проблеми с храносмилането (дискомфорт в гърлото или стомаха, затруднено и болезнено преглъщане или болка зад гръдната кост), незабавно уведомете лекаря си. Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите лечението с доксициклин.
• ако имате диария или обикновено по време на лечение с антибиотици получавате диария или ако страдате от проблеми със стомаха и червата. Ако по време на лечението с доксициклин или след това се появи тежка или продължителна или кървава диария незабавно уведомете лекуващия си лекар, тъй като вероятно ще трябва да прекратите лечението. Това може да бъде признак за възпаление на дебелото черво (псевдомембранозен колит), който се наблюдава след лечение с антибиотици.
Уведомете Вашия лекар, ако по време на лечението с доксициклин:
• получите силно главоболие, тъй като е възможно да са се повишили стойностите на кръвното Ви налягане. Състоянието бързо отзвучава при прекратяване на лечението.
• се появи възпаление на влагалището, причинено от гъбички, което се проявява със сърбеж и евентуално бяло течение (вагинална кандидоза). По време на лечението с антимикробни средства, вкл. доксициклин, може да се наблюдава развитие на микроорганизми, нечувствителни към антибиотика (най-често гъбички), което налага спиране на лечението и назначаване на подходящо лекарство.
Ако има съмнение за съпътстващ сифилис по време на лечение с доксициклин Вашият лекар ще продължи да Ви наблюдава и след прекратяване на лечението.
Ако се налага да Ви се провеждат изследвания на кръвта и урината, трябва да уведомите, че приемате доксициклин, тъй като той може да промени някои от резултатите.
Когато се използва за продължителен период от време доксициклин може да предизвика инфекции, които не се лекуват с този антибиотик. Вашият лекар ще Ви обясни признаците и симптомите на тези инфекции.
При инфекция с бета-хемолитични стрептококи Вашият лекар ще Ви лекува не по-малко от 10 дни.
Други лекарства и Доксициклин Актавис
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Някои лекарства могат да намалят ефективността на Доксициклин Актавис и те са:
• антиацидни средства (употребяват се при киселини в стомаха), продукти, съдържащи желязо, калций, цинк и бисмут. Те не трябва да се приемат по едно и също време с доксициклин. Препоръчва се употребата им да става 1 час преди или 2 часа след приема на доксициклин.
• карбамазепин, фенитоин (лекарства, използвани за лечение на епилепсия) и барбитурати (използвани за лечение на епилепсия или като успокоителни).
Доксициклин Актавис може да окаже влияние върху действието на някои лекарства:
• усилва действието на варфарин и кумариновите противосъсирващи средства (за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци);
• лекарства против диабет, които се приемат през устата и са производни на сулфанилуреята;
• намалява ефективността на бета-лактамните антибиотици от групата на пеницилина (използвани за лечение на инфекции);
• метоксифлуран (вид анестетик) и други лекарства, които увреждат бъбречната функция. Ако Ви предстои операция с обща анестезия или стоматологична манипулация с приемане на упойка трябва да уведомите анестезиолога или зъболекаря, че приемате доксициклин, тъй като може да получите повече нежелани лекарствени реакции.
• метотрексат - засилва токсичността му;
• циклоспорин А - засилва токсичните му ефекти;
• изотретиноин или други ретиноиди - възможно е обратимо повишаване на вътречерепното налягане;
• теофилин;
• тубокурарин, сукцинилхолин и други лекарства, които отпускат скелетната мускулатура;
• ергоалкалоиди (в отделни случаи е възможна поява на ерготизъм).
Ако Ви предстои изследване на кръв или урина трябва да уведомите в лабораторията, че приемате доксициклин, тъй като той оказва влияние върху някои резултати.
Доксициклин Актавис с храна, напитки и алкохол
Алкохолът може да намали действието на Доксициклин Актавис. Поради това трябва да се избягва употребата на алкохол по време на лечението.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Бременност
Доксициклин Актавис е противопоказан по време на бременност. Рисковете, свързани с употребата му по време на бременността се свързват предимно с ефектите му върху зъбното и костно-скелетното развитие на плода.
Кърмене
Доксициклин Актавис преминава в кърмата и е противопоказан за употреба по време на кърмене.
Шофиране и работа с машини
Ефектът на Доксициклин Актавис върху способността за шофиране или работа с машини не е изследван. Няма налични данни, които да подсказват, че продуктът може да окаже влияние върху тези способности.
Доксициклин Актавис съдържа лактоза (млечна захар)
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него преди да вземете този продукт.
3. Как да приемате Доксициклин Актавис
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо» попитайте Вашия лекар или фармацевт.
• Капсулите трябва да се приемат с голямо количество течности, в седнало или в изправено положение на тялото и доста време преди сън за да се намали риска от дразнене или появата на язви по хранопровода.
• Най-добре е доксициклин да се приема по едно и също време на деня.
• При стомашно дразнене се препоръчва лекарството да се приема с храна или с мляко.
Деца на възраст от 8 до 12 години:
При деца на възраст от 8 до 12 години за лечението на остри инфекции доксициклин трябва да се използва при положение, че няма други лекарства или няма вероятност те да бъдат ефективни. При такива обстоятелства обичайните дози са:
За деца с тегло 45 kg или по-ниско:
Първи ден: 4,4 mg за всеки килограм телесно тегло (като единична или 2 разделени дози), а след това - 2,2 mg за всеки килограм телесно тегло (като единична или 2 разделени дози) от втория ден. Продължителността на лечението зависи от лекуваната инфекция.
При по-тежки инфекции, по време на цялото лечение трябва да се прилагат до 4,4 mg за всеки килограм телесно тегло.
За деца над 45 kg - трябва да се прилага дозата за възрастни; 200 mg през първия ден, след това по 100 mg дневно. Продължителността на лечението зависи от лекуваната инфекция.
Възрастни и деца на възраст от 12 до 18 години:
200 mg през първия ден, след това по 100 mg дневно. Продължителността на лечението зависи от лекуваната инфекция.
Лечението трябва да продължи най-малко 24 - 48 часа след спадане на температурата и отзвучаване на симптомите на болестта.
При стрептококови инфекции лекарят ще Ви лекува не по-малко от 10 дни, за да предотврати появата на характерните усложнения.
Вашият лекар може да назначи различни дози, в зависимост от вида на инфекцията, която лекува и от състоянието Ви.
Специфични инфекции:
Акне (инфекция на кожата): до 100 mg/дневно (1 капсула), приемани с храна или течности в продължение на 6-12 седмици.
Инфекции, предавани по полов път: 100 mg (1 капсула) 2 пъти дневно в продължение на 7 дни.
При остър епидидимо-орхит, причинен от хламидия или вследствие на гонорея: по 100 mg (1 капсула) 2 пъти дневно в продължение на 10 дни;
Първичен и вторичен сифилис: по 200 mg (2 капсули) 2 пъти дневно за най-малко 10 дни. Вашият лекар ще продължи да Ви наблюдава след спиране на лечението.
При латентен и третичен сифилис - ако е известно, че инфекцията е с давност до 1 година по 100 mg (1 капсула) 2 пъти дневно в продължение на 2 седмици; в противен случай лечението продължава 4 седмици.
Треска, пренасяна от въшки и кърлежи: единична доза от 1 или 2 капсули, в зависимост от тежестта на инфекцията.
Лаймска болест I и II стадий - по 100 mg (1 капсула) 2 пъти дневно в продължение на 10-30 дни в зависимост от клиничните симптоми и отговора към лечението. 
Инхалаторна форма на антракс (след вдишване): при възрастни - по 100 mg (1 капсула) 2 пъти дневно в продължение на 60 дни; при деца над 8 годишна възраст с тегло под 45 kg се прилага перорална доза от 2,2 mg/kg телесно тегло 2 пъти дневно в продължение на 60 дни; при деца с тегло 45 kg и повече се прилага дозата за възрастни.
Лечение и селективна профилактика на холера при възрастни: 300 mg (3 капсули) като еднократна доза.
Лечение на малария, когато други противомаларийни средства (хлороквин) не са ефективни: по 2 капсули дневно в продължение на най-малко 7 дни заедно с хинин.
Профилактика на малария: по 1 капсула дневно 1 -2 дни преди заминаването за маларийния район, продължава по време на престоя и до 4 седмици след завръщането;
Профилактика на тиф, причинен от R. tsutsugamushi (вид малки насекоми): 2 капсули като единична доза.
Профилактика на „пътническа” диария при възрастни: 2 капсули през първия ден от пътуването (приложени като единична доза или по 1 капсула през 12 часа), последвани от 1 капсула дневно по време на целия престой в определения район. Ако планирате да останете повече от 21 дена и да приемате лекарството, моля консултирайте се с лекар.
Профилактика на лептоспироза (вид бактериална инфекция): 2 капсули веднъж седмично за целия престой в засегнатия район и 2 капсули след напускане на района. Ако планирате да останете повече от 21 дена и да приемате лекарството, моля консултирайте се с лекар.
Пациенти в старческа възраст:
Доксициклин Актавис може да се предписва в обичайните дози.
Пациенти с бъбречно увреждане:
Прилагат се обичайните дози.
Ако сте приели повече от необходимата доза Доксициклин Актавис
Свържете се незабавно с Вашия лекар или с най-близката болница. Ако е възможно вземете опаковката със себе си, за да знае лекарят точно какво сте приели.
Ако сте пропуснали да приемете Доксициклин Актавис
Вземете дозата, веднага щом се сетите, но ако е наближило време за следващата, вземете следващата, както Ви е предписано. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако сте спрели приема на Доксициклин Актавис
Не спирайте приема на Доксициклин Актавис през целия курс на лечение, дори да се почувствате по-добре. Ако спрете да приемате Доксициклин Актавис твърде рано, инфекцията може да се възобнови.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако не сте сигурни, какво представляват изброените по-долу нежелани реакции, попитайте Вашия лекар, за да Ви ги обясни.
Уведомете незабавно Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми на алергична реакция след приема на това лекарство, които могат да бъдат тежки:
• внезапни хрипове, затруднено дишане, стягане в гърдите, треска, подуване на клепачите, лицето или устните, обрив или сърбеж (особено засягащи цялото тяло).
• стомашно разстройство, загуба на апетит, силна, упорита или кървава диария (дори ако са се появили два или три месеца след приемане на последната доза, които могат да бъдат съпроводени с болки в корема или висока температура). Наблюдават се след лечение с антибиотици и могат да бъдат признаци на сериозно възпаление на червата.
Свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако получите някоя от нежеланите лекарствени реакции, изброени по-долу:
• реакция на Яриш-Херксхаймер, която причинява висока температура, втрисане, главоболие, болка в мускулите и кожен обрив и която обикновено се самоограничава. Тя се появява скоро след започване на лечението с доксициклин при инфекции, предизвикани от спирохети, например Лаймска болест.
• кожен обрив, излющване или белене на кожата;
• тежки кожни реакции, от които се чувствате много зле;
• кожа, която е по-чувствителна към слънчева светлина от нормалното. Може да получите кожен обрив, сърбеж, зачервяване или тежко слънчево изгаряне. Ако това се случи, спрете приема на лекарството и уведомете Вашия лекар.;
• повишена температура, подути лимфни възли или кожен обрив. Това може да са симптоми на състояние, известно като DRESS (лекарствен обрив с еозинофилия и системни симптоми), което може да бъде тежко и животозастрашаващо.;
• главоболие, което, ако е много силно, може да бъде свързано със зрителни нарушения, като замъглено зрение или загуба на зрението.;
• възпаление и/или язви на хранопровода (протичат със затруднено и болезнено преглъщане, болки зад гръдната кост и нарушено храносмилане);
• нарушения на кръвта, което се дължи на промени в броя на някои видове клетки в кръвта. Симптомите могат да включват умора, лесно нараняване или инфекции.;
• ниско кръвно налягане;
• ускорен сърдечен ритъм;
• болки в ставите или мускулите;
• болки в стомаха или диария.
Честотата на нежеланите лекарствени реакции, наблюдавани след употреба на доксициклин е следната:
Много чести (могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти) '.
- реакции на фоточувствителност (повишена чувствителност към светлина)
Чести (могат да засегнат до 1 на 20 пациенти):
- алергични реакции, вкл. реакции на свръхчувствителност;
- анафилактоидна пурпура (точковидни кръвоизливи, най-често подкожни); - серумна болест (протича с обрив, сърбеж, общо неразположение, понижено кръвно налягане, подути и болезнени лимфни възли, болезненост в ставите, възпаление на бъбреците);
- ангионевротичен оток (тежка алергична реакция с подуване на лицето или гърлото);
- ниски стойности на кръвното налягане;
- възпаление на обвивката на сърцето;
- обостряне на симптомите на системен лупус еритематодес (нарушение на имунната система с болки в ставите, кожни обриви и треска);
- задух; оттоци по крайниците;
- ускорена сърдечна дейност;
- уртикария; главоболие;
- гадене/повръщане
Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 пациенти):
- лошо храносмилане (киселини/ възпаление на стомаха);
- кожни обриви (вкл. макулопапулозни и еритематозни).
Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 пациенти):
- хемолитична анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки, което мобже да доведе до бледност или пожълтяване на кожата, слабост или задух);
- тромбоцитопения (намален брой на тромбоцитите, което повишава риска от кървене или образуване на синини);
- неутропения (намален брой на белите кръвни клетки);
- еозинофилия (повишен брой на еозинофилите - вид кръвни клетки); - лекарствен обрив с повишаване на броя на еозинофилните клетки в кръвта (DRESS);
- кафяво-черно оцветяване на щитовидната жлеза, което се установява под микроскоп, без увреждане на функцията на щитовидната жлеза;
- загуба на апетит,
- доброкачествено повишаване на кръвното налягане при юноши и възрастни, които са приели цялата терапевтична доза (протича със замъглено зрение, тъмни петна пред очите, двойно виждане - има съобщения и за постоянна загуба на зрение;
- при кърмачета се наблюдава „бомбиране“ на фонтанелата);
- шум в ушите;
- пристьпно зачервяване на лицето;
- диария, причинена от размножаване на клостридии, която може да стане много тежка и животозастрашаваща (псевдомембранозен колит);
- възпаление и язви на хранопровода (протичат с болезнено и затруднено преглъщане, болки зад грьдната кост);
- чревно възпаление, възпаление около ануса и половите органи (най-често причинено от гъбички), протичащо със сърбеж;
- болка в областта на корема;
- диария;
- затруднено преглъщане;
- възпаление на езика;
- чернодробни увреждания с преходно повишаване на функционалните чернодробни показатели;
- възпаление на черния дроб и жълтеница;
- отклонени стойности на чернодробните функционални изследвания;
- тежки кожни реакции, като ексфолиативен дерматит, еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза (последните две са съпроводени с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи и могат да бъдат животозастрашаващи);
- болки в ставите и мускулите;
- повишаване на уреята в кръвта (тест за оценка на бъбречната функция);
- възпаление на влагалището;
- възпаление на правото черво.
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка на честотата):
- фотоонихолиза (отделяне и разхлабване на нокътя от нокътното ложе след излагане на слънце, понякога съпроводено с промяна на цвета на нокътя); - черен „космат“ език;
- промяна в цвета на зъбите и/или липса на растеж на зъбите;
- треска, която възниква веднага след началото на лечението с доксициклин при някои болни със спирохетни инфекции (реакция на Яриш-Херксхаймер) - характеризира се с повтарящи се пристъпи на висока температура, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и кожен обрив и се дължи на ендотоксини, които се освобождават от спирохетите, които са убити от действието на антибиотика.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8,1303 София, тел.: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Доксициклин Актавис
Да се съхранява под 25°С.
Да се съхранява в оригиналната опаковка.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Доксициклин Актавис:
Активното вещество е доксициклин хиклат, еквивалентно на 100 mg доксициклин.
Другите съставки са: царевично нишесте, алгинова киселина, натриев лаурилсулфат, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат; Състав на твърдата желатинова капсула: индиго KapMHH-FD&C син 2 (Е 132), хинолиново жълто (Е 104); титанов диоксид (Е171), желатин
Как изглежда Доксициклин Актавис и какво съдържа опаковката:
Твърди цилиндрични желатинови капсули, със зелен цвят (тяло и капаче).
По 6 капсули в блистер от PVC/A1 фолио.
По 1 блистер в картонена кутия.
Притежател на разрешението за употреба
Актавис ЕАД
ул. ’’Атанас Дуков” № 29
1407 София
България
Производител
Балканфарма-Разград АД
бул. “Априлско въстание” № 68
7200 Разград
България
 

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!