ДОКСАЗОЗИН 4МГ Х 30 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 27493 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЧАЙКА ФАРМА | TCHAIKA PHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

                                  DOXAZOSIN  / ДОКСАЗОЗИН

                                               4мг. х 30табл.

 

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Таблетките са бели и се предлагат в три концентрации:

таблетки от 4 mg - таблетки, с резка по средата, на едната им страна е изписано D2;

 

Всяка таблетка съдържа доксазозин мезилат. Всяка таблетка съдържа и следните неактивни помощни вещества: лактоза, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, натриев лаурил сулфат и натриево нишесте гликолат, (колоидален силициев двуокис ).

Доксазозин - Чайкафарма е лекарство, принадлежащо към групата на така наречените алфа-блокери. Използва се за лечение на високо кръвно налягане, или на симптомите, дължащи се на увеличение на простатата при мъжете.

При пациенти приемащи Доксазозин - Чайкафарма за високо кръвно налягане (хипертония), лекарството упражнява своя ефект като разширява кръвоносните съдове и така кръвта преминава по лесно през тях. Това води до намаляване на кръвното налягане. Освен ефекта върху кръвното налягане, Доксазозин - Чайкафарма има и понижаващ ефект върху кръвните липди (общ холестерол)

При пациенти с увеличение на простатата, Доксазозин - Чайкафарма се приема за лечение на симптомите на трудното или често уриниране. Тези симптоми са често срещани при пациенти с увеличение на простатата. Доксазозин - Чайкафарма оказва своя ефект като отпуска мускулатурата около изхода на пикочния мехур и мускулатурата на простатата и така урината преминава по-лесно.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не използвайте Доксазозин ако:

* сте имали  алергична реакция към Доксазозин  - Тя може да се е проявила като сърбеж, зачервяване на кожата или трудно дишане.

* Кърмите

* На възраст под 16 години

 Поради липса на добре контролирани клинични изпитвания при бременни и кърмещи жени, не е доказана безопасността на Доксазозин - Чайкафарма в тези случаи. По време на бременност и кърмене , използването на Доксазозин - Чайкафарма става само по преценка на лекуващия лекар, в случаи когато ползата от лечението с продукта превишава значително риска за майката и плода.

* Ако имате някакви заболявания на черния дроб, информирайте Вашия лекар за това преди да започнете да употребявате това лекарство.

* Не се налага коригиране на дозата при пациенти с бъбречни увреждания .

 

В много нисък процент от пациентите, Доксазозин - Чайкафарма, както и всички други лекарства от тази група, може да причини така наречения "ортостатизъм" и/или "синкоп". Това са състояния, дължащи се на внезапно спадане на кръвното налягане при рязко изправяне или промяна в положението на тялото. Само в редки случаи Доксазозин - Чайкафарма причинява внезапна краткотрайна загуба на съзнание - "синкоп". За да избегнете възникването на тези състояния, приемайте Доксазозин - Чайкафарма с чаша вода, в седнало положение и изчакайте известно време преди да се изправите. Ако почувствате замайване, виене на свят, причерняване пред очите, легнете като поставите главата си на ниско. След преминаване на симптомите информирайте Вашия лекар за това. Също така внимавайте при шофиране или работа с опасни машини. Таблетките може да повлияят способността Ви за шофиране или за безопасно боравене с машини, особено в началото на лечението

 

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Обикновено дозата на Доксазозин - Чайкафарма е една таблетка дневно.

Ако приемате Доксазозин - Чайкафарма за първи път, обичайната доза е 1 мг дневно. Началната доза е ниска, за да се намали до минимум рискът за рязко спадане на кръвното налягане и причинените от това замайване, виене на свят или краткотрайна загуба на съзнание. След това обичайната доза е 2 до 4 мг дневно. При определени условия, тя може да бъде увеличена до максималната доза от 16 мг дневно, при лечение на високо кръвно налягане.

Приемайте таблетките така, както Ви е казал Вашият лекар!

Най-добре е да приемате таблетките си с чаша вода по едно и също време всеки ден.

Може да взимате Вашите таблетки преди или след хранене. Продължавайте да взимате таблетките си всеки ден.

Ако все още не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Важно е да продължавате да приемате Вашите таблетки. Те ще Ви помогнат да продължите да се чувствате добре.

Не променяйте сами дозата и не спирайте приема на таблетки без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Не чакайте да свършите таблетките, за да посетите Вашия лекар.

 

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Приемът на твърде много таблетки наведнъж може да Ви накара да се чувствате зле. Ако изпиете няколко таблетки наведнъж, това може да е опасно за здравето Ви. Обадете се веднага на Вашия лекар или отидете в най-близкото болнично заведение.

Не се препоръчва провеждането на хемодиализа поради високата степен (98%) на свързване с плазмените протеини.

 

АКО ПРОПУСНИТЕ ЕДИН ПРИЕМ

Не се тревожете. Ако пропуснете прием на таблетка, не приемайте въобще дозата. След това продължете по предишната си схема.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

 

Вашите таблетки, както и повечето лекарства могат да имат нежелани лекарствени реакции.

Нежелани лекарствени реакции, които може да има Доксазозин - Чайкафарма:

* прилошаване, особено при рязко изправяне от седнало положение или легнало положение - ортостатизъм

* синкоп

* замаяност, виене на свят

* главоболие

* лесна уморяемост/сънливост

* слабост

* подуване на краката и подбедриците

* гадене, повръщане, подуване на корема, диария, запек

* запушване на носа и/или хрема(ринит)

 

Много рядко са наблюдавани случаи на незадържане на урината или други смущения в уринирането като болезнено уриниране, кръв в урината, по-често уриниране, отделяне на по-големи порции урина, нощно уриниране. Изолирани случаи на болезнена и продължителна ерекция също са докладвани. Тези нежелани лекарствени реакции са обикновено леки и преминават в хода на лечението. Обърнете се към Вашия лекар, ако някоя от тези нежелани лекарствени реакции Ви безпокои или продължава повече от седмица. Наблюдавани са също така и случаи на: обрив, сърбеж, опадване на косата, промени на кръвното налягане, склонносткъм кървене, увреждане на черния дроб, жълтеница, кашлица, задух, кръвотечение от носа сухота в устата, наддаване на тегло, мускулни и ставни болки, мускулна слабост, промени в кожната чувствителност, треперене на ръцете, промени в настроението, депресия, безсъние, нервност, шум в ушите и двойно виждане. Следните нежелани лекарствени реакции са наблюдавани при пациенти с високо кръвно налягане, лекувани с Доксазозин - Чайкафарма, но може и да не са причинени от лекарството:болка в гърдите, чувство на разтуптяване или прескачане на сърцето или забавяне на сърдечната дейност. Обърнете се веднага към Вашия лекар, ако възникне някоя от тези или други нежелани лекарствени реакции.

 

Грижете се за Вашето лекарство.

Това лекарство е за Вас. Не го предоставяйте на други. То може да не е подходящо за тях.

Не употребявайте това лекарство след датата обозначена на опаковката.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Пазете всички лекарства на място недостъпно за деца.

Съхранение при температура под 30°С.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!