ДИПРОСАЛИК МАЗ 15ГР

Прод.код 2201 / Тегло 0.20 кг.

Марка
МЕРК | MERCK
Оценка на продукта
2.00 от 5 ( 1 оценка)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ДИПРОСАЛИК УНГВ 15ГР

Листовка: информация за пациента
Дипросалик® 0,5 mg/ 30 mg/g маз
бетаметазон/ салицилова киселина
Diprosalic® 0,5 mg/ 30 mg/g ointment
betamethasone/salicylic acid
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
- Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
- Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
- Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Дипросалик и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Дипросалик
3. Как да използвате Дипросалик
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Дипросалик
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
1. Какво представлява Дипросалик и за какво се използва
Дипросалик маз съдържа бетаметазон (като дипропионат) и салицилова киселина в безпарабенова основа. Бетаметазонът принадлежи към групата на кортикостероидите с мощно действие. Салициловата киселина спомага за отстраняването на сухите, люспести образувания по кожата.
Дипросалик маз се прилага за облекчаване проявите на възпаление при някои повлияващи се от кортикостероиди, сухи, придружени с хиперкератоза дерматози, като: псориазис, хроничен атопичен дерматит, невродермит, екземи, себореен дерматит в окосмената част на главата, ихтиозни състояния и др.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Дипросалик
Не използвайте Дипросалик
- ако сте алергични към бетаметазон, салицилова киселина или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
- ако сте алергични към други продукти, съдържащи кортикостероиди;
- ако страдате от розацея или периорален дерматит;
- ако страдате от бактериална, вирусна (херпес симплекс, варицела, херпес зостер) или гъбична кожна инфекция;
- върху големи участъци от тялото, тъй като това може да увеличи абсорбираното количество;
- по-често или за по-дълго време, отколкото Ви е предписал Вашият лекар.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Дипросалик.
- ако имате някакво друго заболяване, като напр. диабет;
- ако състоянието на кожата Ви се влоши, ако изглежда инфектирана или силно изсушена.
- избягвайте контакта с очите, лигавиците (напр. в устата или вътрешната повърхност на носа) и в зоната на ингвиналните гънки.
Свържете се с Вашия лекар, ако имате замъглено зрение или други зрителни смущения.
Други лекарства и Дипросалик
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Шофиране и работа с машини
Не оказва влияние.
3. Как да използвате Дипросалик
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Вашият лекар определя дозата Дипросалик и при необходимост може да я промени в хода на лечението. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Нанасяйте тънък слой Дипросалик маз върху засегнатия участък от кожата, обикновено два пъти дневно (сутрин и вечер) или както е предписано от Вашия лекар.
Не превързвайте и не поставяйте компреси върху обработената повърхност, освен ако лекарят не Ви е посъветвал. Избягвайте приложението върху дълбоки кожни рани, отворени рани, изгаряния, наранена кожа. Измийте ръцете си след използване на лекарството.
Вашият лекар ще Ви посъветва кога да спрете употребата на Дипросалик.
Употреба при деца и юноши
Употребата на локални кортикостероиди при деца трябва да бъде ограничена до минималното количество, необходимо за постигане на терапевтичен ефект. Тъй като лечението с локални кортикостероиди може да повлияе растежа и развитието при деца, те трябва да се прилагат само след внимателна оценка на съотношението риск/полза. По принцип, не се препоръчва употребата на бетаметазонов дипропионат при деца под 12-годишна възраст.
Ако сте използвали повече от необходимата доза Дипросалик
Дипросалик трябва да се използва само в препоръчаната дозировка. Свържете се с Вашия лекар, ако сте използвали Дипросалик върху големи участъци от тялото или по-дълго време от предписания срок. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако случайно погълнете Дипросалик.
Ако сте пропуснали да използвате Дипросалик
Ако забравите да нанесете Дипросалик според предписанието, поставете лекарството колкото е възможно по-скоро и след това се върнете към редовната схема на приложение.
Ако сте спрели употребата на Дипросалик
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Свържете се с Вашия лекар, ако някоя от следните нежелани лекарствени реакции Ви тревожи: парене, сърбеж, раздразнена или суха кожа, възпаление или зачервяване на лицето, увеличено окосмяване, акне, промяна на цвета на кожата, изтъняване на кожата и лесно кървене, стрии, болка, замъглено зрение или други признаци на възпаление, които не сте наблюдавали до този момент.
При някои пациенти е възможна появата на нежелани лекарствени реакции, които не са сред изброените, но са характерни за системното приложение на лекарствени продукти от кортизонов тип.
Допълнителни нежелани лекарствени реакции при деца и юноши
Пациентите в детска възраст могат да демонстрират по-висока чувствителност към локални кортикостероиди, предизвикващо потискане на хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната ос (ХХН). Те са по-чувствителни от възрастните пациенти и към екзогенните кортикостероидни ефекти, поради по-високата степен на абсорбция, дължаща се на относително по-голямата кожна повърхност отнесена към телесното тегло.
В някои случаи при деца, третирани с локални кортикостероиди, се съобщава за следните нежелани ефекти: потискане на ХХН, синдром на Къшинг, забавяне на растежа, намалено наддаване на тегло, вътречерепно налягане, което включва изпъкване на фонтанелата, главоболие и двустранен папилоедем.
Децата и юношите, на които се налага да ползват този лекарствен продукт, трябва да бъдат внимателно наблюдавани от лекаря си, тъй като лекарството се абсорбира през кожата и може да засегне ръста или да има други нежелани въздействия.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописни в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев" № 8 ,1303 София, тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Дипросалик
Да се съхранява под 25°С.
Срок на годност след отваряне на опаковката: 3 месеца.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Дипросалик маз
- Активните вещества са: 0,5 mg/g бетаметазон (като бетаметазонов дипропионат) и 30 mg/g салицилова киселина.
- Другите съставки са: течен парафин, бял мек парафин.
Как изглежда Дипросалик и какво съдържа опаковката
Лекарството се предлага в метални туби, съдържащи 15 g маз.
Всяка туба, заедно с информационна листовка е поставена в картонена кутия.
Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба
Мерк Шарп и Доум България ЕООД,
България

Производител
Schering-Plough Labo N. V.,
Белгия

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах