ДИКЛАК 75МГ 3МЛ Х 5 АМПУЛИ

Прод.код 26403 / Тегло 0.20 кг.

Марка САНДОЗ RX | SANDOZ RX
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ДИКЛАК амп. 75 мг./3 мл. * 5 SANDOZ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Диклак 75 mg/3 ml инжекционен разтвор
Диклофенак натрий (Diclofenac sodium)
Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите както Вашите.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Диклак и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете преди да използвате Диклак
3. Как да използвате Диклак
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Диклак
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДИКЛАК И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Диклак е лекарствен продукт, който облекчава болката и потиска възпалението (нестероидно противовъзпалително/аналгетично средство - НСПВС).
Разтворът се инжектира мускулно или след разреждане се прилага венозно в система за вливане.

Диклак, приложен мускулно, се използва за симптоматично лечение на:

 • болки при ревматични кризи в ставите (артрит), болки в гърба, синдром на "замръзнало рамо", "тенис-лакът" и други болезнени състояния в костите и ставите;
 • пристъпи на подагра;
 • остра болка при камъни в жлъчката или бъбреците;
 • болка и оток след операция и травми;
 • тежки пристъпи на мигрена.

Венозните вливания се използват за лечение или предотвратяване на болка след операция и се прилагат в болнични условия.

2. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДИКЛАК
Не използвайте Диклак

 • ако сте алергични към активната съставка диклофенак, към натриев метабисулфит или към някоя от другите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
 • ако в миналото сте реагирали с астматични пристъпи, подуване на носната лигавица или кожни реакции след прием на ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни продукти;
 • ако имате язва на стомаха или дванадесетопръстника;
 • ако в миналото сте имали стомашно-чревни кръвоизливи (с кръв в изпражненията и черни изпражнения);
 • ако имате тежки чернодробни или бъбречни нарушения;
 • ако имате тежка сърдечна недостатъчност;
 • ако сте в последните три месеца на бременността.

Диклак не е подходящ за деца и подрастващи под 18 години.

Предупреждения и предпазни мерки

 • Ако приемате други противовъзпалителни или болкоуспокояващи лекарства, включително ацетилсалицилова киселина, кортикостероиди, антикоагуланти или някои антидепресанти (селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина);
 • Ако страдате от астма, сезонен алергичен ринит, подуване на лигавицата на носа (полипи), хронична обструктивна белодробна болест или хронични инфекции на дихателните пътища, реакциите към НСПВС (т.нар. непоносимост към обезболяващи лекарства), изразяващи се във влошаване на астмата, оток на гърлото и лицевите части или уртикария, са по-чести;
 • Ако имате или сте имали някога стомашно-чревни проблеми като стомашна язва, кървене или черни изпражнения, стомашен дискомфорт или киселини след прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства трябва да съобщите за всички необичайни признаци в коремната кухина (особено кръвоизливи) на Вашия лекар и да преустановите приема на Диклак;
 • Ако имате възпаление на дебелото черво (улцерозен колит) или на тънките черва (болест на Крон);
 • Ако имате или сте имали сърдечни проблеми или високо кръвно налягане;
 • Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване;
 • Ако сте обезводнени (от болест, диария, преди или след операция);
 • Ако имате подути крака;
 • Ако имате повишена склонност към кървене или друго заболяване на кръвта, включително рядкото чернодробно заболяване, наречено порфирия.

При всички нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), включително Диклак, могат да възникнат стомашно-чревни кръвоизливи, язви или перфорация по всяко време на лечението с или без предупредителни признаци или тежки стомашно-чревни прояви в миналото. При поява на кървене или язва, приложението на Диклак трябва да се прекрати.
Много рядко при терапия с НСПВС са съобщавани тежки кожни реакции на свръхчувствителност. При първи симптоми на кожен обрив или други реакции на свръхчувствителност лечението с Диклак трябва да се прекрати.
Диклак може да потисне симптомите на инфекция (висока температура), да я направи трудно откриваема и да затрудни лечението й.
Лекарства като диклофенак могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт. Всеки риск е по-вероятен при високи дози и продължително лечение. Не превишавайте препоръчителните дози и продължителността на лечението.
Ако имате проблеми със сърцето, прекаран инсулт или мислите, че за Вас може да има риск от появата им (например, ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишени стойности на холестерол или сте пушач) трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар или фармацевт.

Хора в напреднала възраст
Ако сте в напреднала възраст и приемате други основни групи лекарства или сте с тегло под нормата, е препоръчително Вашият лекар да Ви предпише най-ниската ефективна

Деца
Диклак не е подходящ за деца и подрастващи на възраст под 18 години.

Други лекарства и Диклак
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

 • Литий или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (лекарства, използвани за лечение на някои видове депресия);
 • Дигоксин (за лечение на сърдечни заболявания);
 • Диуретици (лекарства, увеличаващи количеството отделяна урина и често използвани при лечение на повишено кръвно налягане);
 • АСЕ инхибитори или бета-блокери (за лечение на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност);
 • Други противовъзпалителни лекарства като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и др.;
 • Кортикостероиди (противовъзпалителни лекарства);
 • Лекарства, потискащи съсирването на кръвта и образуването на тромби;
 • Лекарства за лечение на диабет (с изключение на инсулин);
 • Метотрексат (за лечение на някои видове рак или артрит);
 • Циклоспорин (лекарство, използвано при пациенти, претърпели трансплантация);
 • Някои антибактериални лекарства (хинолони), използвани за лечение на инфекции;
 • Лекарства за лечение на подагра (сулфинпиразон);
 • Лекарства за лечение на гъбични инфекции (вориконазол);
 • Лекарства за лечение на епилепсия (фенитоин);
 • Колестипол и холестирамин или лекарствени продукти, които ги съдържат (за понижаване на холестерола в кръвта);
 • Лекарства, които могат да увеличат нивото на калий в кръвта Ви. Такива са калий-съхраняващите диуретици (увеличаващи количеството на отделената урина), циклоспорин, такролимус (лекарства, които потискат имунната система) и триметоприм (използван при лечение на инфекции). Необходимо е често проследяване на нивото на калий в кръвта Ви.

Фертилитет, бременност и кърмене
Жени в детеродна възраст

Няма данни, които да предполагат препоръки при жени в детеродна възраст.

Бременност
Ако бременността е открита по време на приложение на Диклак, трябва незабавно да информирате Вашия лекар. През първото и второ тримесечие на бременността Диклак трябва да се прилага само след консултация с лекар като дозата трябва да бъде възможно най-ниска и продължителността на приложението възможно най-кратка, тъй като се счита, че възможният риск за плода се увеличава с дозата и продължителността на прилагането. Продуктът не трябва да се прилага през последното тримесечие на бременността поради повишен риск от усложнения за майката и детето при раждане.

Кърмене
Активната съставка диклофенак преминава в майчиното мляко в малки количества. Ето защо диклофенак не бива да се приема в периода на кърмене с цел да се избегнат нежеланите ефекти върху кърмачето.

Фертилитет
Диклак може да затрудни забременяването и затова не се препоръчва употребата му при жени, опитващи да забременеят. При жени с проблемно забременяване и такива, които провеждат изследвания за безплодие, трябва да се обмисли прекратяването на лечението с диклофенак.

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДИКЛАК
Винаги използвайте Диклак точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Мускулна инжекция
Диклак инжекционен разтвор се прилага дълбоко в седалищния мускул.

Венозно вливане
Разтворът се разрежда с физиологичен разтвор или разтвор на глюкоза и се влива бавно във вената.
Вашият лекар ще определи дозировката и продължителността на лечение. Важно е да приемате възможно най-ниската ефективна доза за най-кратък период от време. Обикновено при възрастни Диклак инжекции се прилага за период от два дни. При необходимост лечението се продължава с таблетки или супозитории.
Моля, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако считате, че ефектът на Диклак е твърде силен или твърде слаб.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Диклак
Предозирането няма типична клинична картина. Могат да възникнат следните симптоми на предозиране: нарушения от страна на централната нервна система като главоболие, замаяност, шум в ушите, сънливост и безсъзнание а също гърчове, както и болки в корема, гадене и повръщане, диария. Възможни са кървене в стомашно-чревния тракт, както и нарушения във функцията на черния дроб и бъбреците.
Не е известна специфична противоотрова.
При съмнение за предозиране с Диклак инжекционен разтвор, моля информирайте Вашия лекар. Той/тя ще прецени какви мерки са необходими в зависимост от тежестта на интоксикация.

Ако сте пропуснали да използвате Диклак
Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Ако забележите някои от изброените по-долу нежелани реакции, моля посъветвайте се с Вашия лекар. Той/тя ще предприеме следващата стъпка.

Оценката на нежеланите реакции се основава на тяхната честота:

 • Много чести: проявили се при повече от 1 на 10 лекувани пациенти;
 • Чести: при по-малко от 1 на 10, но повече от 1 на 100 лекувани пациенти;
 • Нечести: при по-малко от 1 на 100, но повече от 1 на 1 000 лекувани пациенти;
 • Редки: при по-малко от 1 на 1 000, но повече от 1 на 10 000 лекувани пациенти;
 • Много редки: при по-малко от 1 на 10 000;
 • С неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка.

Нежеланите лекарствени реакции зависят предимно от дозировката и са различни за всеки индивид.

Посочените по-долу нежелани реакции включват такива, съобщавани както след краткотрайно, така и след продължително лечение с диклофенак в различни лекарствени форми. Сериозни нежелани реакции са:

 • необичайно кървене или нараняване;
 • висока температура или постоянно възпалено гърло;
 • алергични реакции с подуване на лицето, устните, устата, езика или гърлото, често придружени с обрив и сърбеж, което води до затруднено преглъщане, ниско кръвно налягане и припадък; свиркане в гърдите или недостиг на въздух (симптоми на астма);
 • болка в гръдния кош (симптоми на сърдечен удар);
 • внезапно и тежко главоболие, гадене, замаяност, вкочаненост, трудност или невъзможност за говорене, парализа (симптоми на мозъчен удар);
 • скованост на врата (симптоми на вирусен менингит);
 • гърчове;
 • високо кръвно налягане;
 • червена или пурпурна кожа (възможен признак на възпаление на кръвоносните съдове), кожен обрив с мехури на устните, очите и устата, кожно възпаление с мехури и белене;
 • силна стомашна болка с кървави или черни изпражнения; повръщане на кръв;
 • пожълтяване на кожата или очите (симптоми на хепатит);
 • кръв в урината, излишък на протеин в урината, сериозно намаляване на количеството урина (симптоми на бъбречни нарушения).

Лекарства като диклофенак може да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарден инфаркт) или инсулт.

Други чести нежелани реакции:
Главоболие, замаяност, световъртеж, гадене, повръщане, диария, лошо храносмилане, коремна болка, газове, загуба на апетит, промяна във функцията на черния дроб (стойностите на някои ензими са повишени), кожен обрив, реакции в мястото на инжектиране като болка, подуване и втвърдяване.

Други редки нежелани реакции:
Свръхчувствителност, сънливост, затруднено дишане (астма), стомашна болка, гастрит, кървене от стомашно-чревния тракт, повръщане на кръв, кървава диария, стомашна или чревна язва, хепатит, жълтеница, чернодробни нарушения, уртикария, подуване на ръцете и краката (едем), некроза в мястото на приложение.

Други много редки нежелани реакции:
Намаляване на броя на тромбоцитите, намаляване на броя на белите кръвни клетки, анемия, подуване на меките тъкани на лицето, дезориентация, депресия, трудност при заспиване, нощни кошмари, раздразнителност, психични нарушения, изтръпване на крайниците, увреждания на паметта, гърчове, тревожност, тремор, менингит, вкусови нарушения, мозъчно съдов инцидент, зрителни или слухови нарушения, двойни образи, шум в ушите, колит, включително изостряне на улцерозен колит и на болестта на Крон, запек, възпаление на устата, включително с поява на афти, възпаление на гласните струни, язва на хранопровода, панкреатит, нарушения на сърдечния ритъм, болка в гърдите, сърдечна недостатъчност, сърдечен инфаркт, повишено кръвно налягане, възпаление на кръвоносните съдове, косопад, зачервяване, тъмночервено-виолетов обрив, подуване на кожата (дължащо се на повишена чувствителност към слънцето), тежък обрив с мехури, екзема, дерматит, сърбеж, синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза (синдром на Lyell), бързо протичащ хепатит, чернодробна недостатъчност и други тежки чернодробни нарушения, остра бъбречна недостатъчност, кръв в урината, белтък в урината, нефротичен синдром, тубулоинтерстициален нефрит, бъбречна папиларна некроза.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ДИКЛАК
Да се съхранява на място, недостъпно за дена.
Да се съхранява при температура под 25 °С. Пазете от светлина.
Не използвайте Диклак след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

6. СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Диклак
Активното вещество
е диклофенак натрий. Една ампула с 3 ml инжекционен разтвор съдържа 75 mg диклофенак натрий и 120 mg бензилов алкохол.
Другите съставки са: N-ацетилцистеин, бензилов алкохол, манитол, пропиленгликол, натриев хидроксид, вода за инжекции.

Как изглежда Диклак и какво съдържа опаковката
Инжекционен разтвор (бистър, безцветен до жълтеникав разтвор). Опаковка, съдържаща 1 или 5 ампули с 3 ml инжекционен разтвор.

Притежател на разрешението за употреба:
Hexal AG, Германия.

Производител:
Salutas Pharma GmbH, Германия;
Jenahexal Pharma GmbH (manufacturer B), Германия.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!