Прод.код 23975 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ПФАЙЗЕР | PFIZER
Оценка на продукта
3.50 от 5 ( 2 оценки)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ДАЛАЦИН Ц 300МГ Х 16 ПФАЙЗЕР

1. Какво представлява Далацин С и за какво се използва
Далацин С е антибиотик, който се използва за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към клиндамицин микроорганизми, като например чувствителни анаеробни бактерии, чувствителни щамове на аеробни Грам-положителни бактерии, като стрептококи, стафилококи и пневмококи, както и чувствителни щамове Chlamydia trachomatis.
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Далацин С
Не приемайте Далацин С
ако сте алергични към клиндамицин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6). ако сте алергични към линкомицин.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Далацин С
ако имате диария, след като сте взели Далацин С или ако сте имали диария след приложението на друг антибиотик
ако сте бременна, планирате да забременеете или кърмите ако имате нарушена чернодробна или бъбречна функция при поява на алергична или тежка кожна реакция Вашият лекар ще спре приложението на Далацин С и ще предприеме съответно лечение.
Други лекарства и Далацин С
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.
Кажете на Вашия лекар, ако взимате антибиотика рифампицин или невро-мускулно блокиращи вещества.
Варфарин или подобни лекарства, използвани за разреждане на кръвта
При Вас вероятността да имате кървене е повишена. Може да е необходимо Вашият лекар да
Ви прави редовни кръвни изследвания, за да провери доколко добре се съсирва кръвта Ви.
Далацин С с храна и напитки
Капсулите Далацин С трябва да се приемат с обилно количество вода.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Далацин С преминава през плацентата и поради това трябва да се използва по време на бременността само при доказана необходимост.
Далацин С се отделя в кърмата при хора. Клиндамицин може да предизвика нежелани реакции при кърмачето, като диария или кръв в изпражненията, или обрив. Вашият лекар ще реши дали може да използвате това лекарство, докато кърмите.
Шофиране и работа с машини
Далацин С няма никакво или има пренебрежимо малко въздействие върху способността за шофиране и работа с машини.
Далацин С твърди капсули съдържат лактоза.
Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с лекаря преди да приемете Далацин С.
3. Как да приемате Далацин С
Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Далацин С се предлага и под формата на инжекционен разтвор и гранули за сироп. Вашият лекар ще определи коя форма на лекарствения продукт е подходяща за Вашето състояние. Ако са Ви предписани капсули Далацин С, поглъщайте ги с пълна чаша вода.
Дозировка при възрастни
600-1800 mg/дневно (4 капсули от 150 mg или 2 капсули от 300 mg до 12 капсули от 150 mg или 6 капсули от 300 mg), разпределени в 2,3 или 4 еднакви дози. Капсулите Далацин С трябва да се приемат с пълна чаша вода, за да се избегне възможно дразнене на хранопровода.
Дозировка при депа (на възраст над 1 месец)
Дози от 8 до 25 mg/kg дневно, разделени на 3 или 4 приема. Капсулите Далацин С трябва да се приемат с пълна чаша вода, за да се избегне възможно дразнене на хранопровода.
Капсулите Далацин С не са подходящи за деца, които не могат да ги поглъщат цели. Капсулите също така не могат понякога да предоставят точната доза в mg/kg, която се из лечението на някои деца. Лекарят на Вашето дете ще Ви каже, ако в неговия случай се налага използването на това лекарство в друга, подходяща лекарствена форма.
Дозировка при специфични показания
Лечение на бета-хемолитични стрептококови инфекиии
Вижте дозировката в общите случаи по-горе. Лечението трябва да продължи най-малко 10 дни.
Лечение на възпалителни заболявания на органите на таза
Лечението при тези състояния се започва с инжекционната форма на Далацин С. Тя ще Ви бъде приложена от лекуващия Ви лекар.
Обикновено се започва с 900 mg (3 ампули от 2 ml) Далацин С инжекционен разтвор (интравенозно) на всеки 8 часа, в комбинация с антибиотик, активен по отношение на Грам-отрицателни аеробни причинители (например антибиотици от групата на аминогликозидите или хинолоните). Продължителността на интравенозното лечение е минимум 4 дни и поне 48 часа след подобрение на пациента.
След това се продължава с прием през устата на Далацин С капсули по 450 mg (3 капсули от 150 mg) на всеки 6 часа, като целият курс на терапия е 10-14 дни.
Лечение на цзервицит (възпаление на шийката на матката), причинен от хламидии (Chlamydia trachomatis):
450-600 mg Далацин С капсули (от 3 капсули от 150 mg до 4 капсули от 150 mg или 2 капсули от 300 mg) 4 пъти дневно през устата в продължение на 10-14 дни.
Лечение на токсоплазмозен ениефалит при паииенти със СПИН
Прилага се интравенозно Далацин С инжекционен разтвор или през устата Далацин С капсули в доза 600-1200 mg на всеки 6 часа в продължение на две седмици, след което се продължава с 300-600 mg през устата на всеки 6 часа. Обикновено терапевтичният курс е 8-10 седмици. Дозата пириметамин е 25 до 75 mg дневно през устата в продължение на 8 до 10 седмици. При приложение на по-високи дози пириметамин трябва да се назначи фолинова киселина в доза 10-20 mg/дневно.
Лечение на пневмония, причинена от Pneumocystis iiroveci при паииенти със СПИН Далацин С капсули 300-450 mg (2 капсули от 150 mg или 1 капсула от 300 mg до 3 капсули от 150 mg) през устата на всеки 6 часа в продължение на 21 дни и примаквин 15-30 mg един път дневно в продължение на 21 дни. Лечението може да се проведе и с инжекционен разтвор.
Лечение на остър стрептококов тонзилит/фарингит (възпаление на сливиците/гърлото)
Прилага се лечение с Далацин С капсули 300 mg (1 капсула от 300 mg или 2 капсули от 150 mg) два пъти дневно в продължение на 10 дни.
Ако сте приели повече от необходимата доза Далацин С
Ако сте приели повече от необходимата доза Далацин С, веднага се обадете на Вашия лекар или отидете до най-близката болница. Носете със себе си опаковка от лекарството, независимо дали е останало лекарство.
Ако сте пропуснали да приемете Далацин С
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Чести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 души) са:
вид възпаление на дебелото черво (псевдомембранозен колит) коремна болка, диария
отклонение в чернодробен функционален тест
Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 души) са:
гадене, повръщане
кожен обрив с малки, плоски и повдигнати червеникави петна (макулопапулозен обрив) копривна треска (уртикария)
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка) са:
възпаление на червата, причинено от вид болестотворна бактерия {Clostridium difficile) вагинална инфекция
намаление на броя на белите кръвни клетки в организма Ви, което може да доведе до повишен риск от инфекции (агранулоцитоза, левкопения, неутропения); намаляване на броя на определен вид кръвни клетки, които отговарят за съсирването на кръвта Ви (тромбоцитопения); повишение на броя на определен вид бели кръвни клетки, което може да е свързано с кожни и алергични заболявания и инфекции (еозинофилия) много тежка алергична реакция (анафилактичен шок), която настъпва остро и предизвиква затруднено дишане, рязко понижаване на кръвното налягане и загуба на съзнание; тежка алергична (анафилактоидна) реакция, която предизвиква затруднено дишане или замайване; реакция на непоносимост (свръхчуствителност) променен вкус (дисгеузия)
язва на хранопровода; възпаление на хранопровода (езофагит) жълтеница
отделяне на повърхностния слой на кожата (токсична епидермална некролиза); лекарствен обрив, придружен от системни оплаквания; тежка алергична реакция с обриви по кожата и лигавиците и мехури по кожата (синдром на Стивънс-Джонсън); остра кожна реакция към лекарство с мехури по кожата и повишена температура (остра генерализирана екзантемозна пустулоза); подуване (оток) около очите, устата и в устната кухина (ангиоедем); обрив, причиняващ сърбящи червени петна (мултиформен еритем); възпаление на кожата със зачервяване и лющене (ексфолиативен дерматит) или мехури (булозен дерматит); обрив, подобен на дребна шарка (морбилиформен); сърбеж.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. "Дамян Груев" № 8, 1303 София, тел. +359 2 8903 417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Далацин С
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява при температура под 25°С.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще 
мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Далацин С капсули
Активното вещество е: клиндамицин хидрохлорид 150 mg или 300 mg.
Другите съставки са: магнезиев стеарат, царевично нишесте, талк, лактоза монохидрат.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!