ДАКТАКОРТ КРЕМ 15ГР

Прод.код 2123 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЯНСЕН | JANSSEN
Оценка на продукта
4.00 от 5 ( 2 оценки)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

ДАКТАКОРТ КРЕМ 15ГР

1. Какво представлява ДАКТАКОРТ и за какво се използва
ДАКТАКОРТ крем съдържа антимикотично лекарство (миконазолов нитрат) и кортикостероид (хидрокортизон) и се използва за лечение на гъбични инфекции на кожата, включително и такива, предизвикани от дрожди.
ДАКТАКОРТ крем се препоръчва и в случаите с изявено зачервяване и сърбеж.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ДАКТАКОРТ
Не използвайте ДАКТАКОРТ:
ако сте алергични към миконазолов нитрат, хидрокортизон или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6), или към други подобни антимикотични лекарства;
ако имате кожни вирусни инфекции (херпес, варицела, включително ваксинация за варицела), както и някои кожни бактериални инфекции (кожна туберкулоза).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате ДАКТАКОРТ.
Не прилагайте ДАКТАКОРТ крем в очите.
Измийте внимателно ръцете си след използването на ДАКТАКОРТ крем, с изключение на случаите когато лекарството се прилага за лечение на ръцете.
Използвайте отделни кърпи за баня и ръце, защото в противен случай рискувате да заразите други хора.
Редовно сменяйте дрехите, влизащи в контакт с поразените кожни участъци, защото в противен случай има опасност от повторно самозаразяване.
Преустановете лечението с ДАКТАКОРТ крем ако развиете (алергична) реакция на свръхчувствителност или възпаление.
ДАКТАКОРТ крем може да повреди някои синтетични тъкани. Следователно се препоръчва носенето на памучно бельо, ако то е в контакт със засегнатите участъци.
Поради съдържанието на кортикостероидна съставка (хидрокортизон) ДАКТАКОРТ крем не се препоръчва за продължително лечение. След като симптомите на възпаление (напр. зачервяване и сърбеж) изчезнат, лечението може да продължи с лекарство, съдържащо само антимикотик, вместо с ДАКТАКОРТ крем. Следвайте съветите на Вашия лекар по отношение на продължителността на лечението.

Деца и юноши
При деца лечението с ДАКТАКОРТ крем трябва да се извършва под ръководството на медицински специалист.
Необходимо е повишено внимание при прилагането на лекарството върху големи участъци, както и под оклузивни превръзки (включително бебешки пелени), поради опасност от абсорбция на голямо количество от лекарството през кожата. Също така трябва да се избягва нанасянето върху лицето. ДАКТАКОРТ крем не се препоръчва за продължителна употреба при деца. След като симптомите на възпаление (напр. зачервяване и сърбеж) изчезнат, лечението може да продължи с лекарство, съдържащо само антимикотик, вместо с ДАКТАКОРТ крем.

Пациенти в старческа възраст
Лекарства като ДАКТАКОРТ може да причинят изтъняване на кожата, когато се използват за продължителен период от време без прекъсване. Тъй като изтъняването на кожата е естествено явление при възрастните, това лекарство трябва да се употребява предпазливо за не повече от няколко седмици при пациенти в старческа възраст. Използвайте го толкова дълго, колкото Ви е казал Вашият лекар.

Други лекарства и ДАКТАКОРТ
Перорални антикоагуланти (разреждащи кръвта лекарства): преди употреба уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате лекарства, разреждащи кръвта, като варфарин.

Други лекарства: ефектите и нежеланите реакции на други предписани лекарства могат да се повишат при прием с миконазол.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.

ДАКТАКОРТ с храна, напитки и алкохол
Неприложимо.

Бременност, кърмене и фертилитет
Миконазол - активната съставка на ДАКТАКОРТ крем се абсорбира в минимална степен от организма след прилагане върху кожата. ДАКТАКОРТ съдържа и друга активна съставка -кортикостероида хидрокотизон. Хидрокортизон се абсорбира в минимална степен от организма след прилагане върху кожата и преминава през плацентата, където може да окаже влияние върху развиващия се плод. Ако сте бременна или кърмите, посъветвайте се с Вашия лекар дали трябва да използвате ДАКТАКОРТ крем.

Гумени (латексови) противозачатъчни средства
Трябва да избягвате контакт между гумените (латексови) противозачатъчни средства като презерватив или диафрагма (гумена [латексова] шапка, която се поставя във влагалището) и ДАКТАКОРТ. Съставките на ДАКТАКОРТ може да повредят гумата (латекса) и така да не се предотвратят евентуална бременност или полово предавани заболявания.

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини
Неприложимо.

ДАКТАКОРТ съдържа малки количества бензоена киселина, която е умерено дразнещо вещество за кожата, очите и лигавиците, както и малки количества бутилхидроксианизол, който може да причини локални кожни реакции (напр. контактен дерматит) или дразнене на очите и лигавиците.

3. Как да използвате ДАКТАКОРТ
ДАКТАКОРТ крем се нанася върху кожата един или два пъти дневно.
Отворете тубата чрез завъртане на капачката. Пробийте отвора на тубата с помощта на острата част, намираща се на дъното на капачката.
Измийте и подсушете добре поразения участък. Втрийте крема внимателно с пръст. Нанесете крема не само върху инфектирания участък, но и върху зоната около него. След нанасяне на крема измийте внимателно ръцете си, с изключение на случаите, когато препарата се използва за лечение на ръцете. Това е много важно с оглед предпазване от инфектиране на други участъци от тялото или други хора.
След като симптомите на възпаление изчезнат лечението може да бъде продължено с лекарство, съдържащо само антимикотик, вместо с ДАКТАКОРТ крем.
Лечението с ДАКТАКОРТ крем или с лекарство, съдържащо само антимикотик не трябва да се спира до пълно изчезване на всички симптоми (обикновено след 2 до 5 седмици).
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте използвали повече от необходимата доза ДАКТАКОРТ
В случай, че ДАКТАКОРТ крем се прилага по-често и за по-дълъг период от предписаното може да предизвика дразнене на кожата. В този случай спрете прилагането на крема и се консултирайте с Вашия лекар.
ДАКТАКОРТ съдържа кортикостероид с умерено действие. Редовното предозиране на кортикостероиди може да доведе до такива ефекти като широко разпространено акне и лесно посиняване при удар. В този случай е необходима лекарска консултация.
При случайно поглъщане на ДАКТАКОРТ крем консултирайте се с Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да използвате ДАКТАКОРТ
Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза ДАКТАКОРТ крем.

Ако сте спрели употребата на ДАКТАКОРТ
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Следните нежелани лекарствени реакции се съобщават при приложението на ДАКТАКОРТ: Кожно дразнене или усещане за парене на мястото, където сте приложили ДАКТАКОРТ крем. Също така се съобщава и за уртикария, сърбеж и изсветляване на кожата (хипопигментация).
При деца може да се появи раздразнителност.
Може да възникне свръхчувствителност (алергия) към ДАКТАКОРТ крем или към някое от неговите активни вещества. Това се изразява в локализирано зачервяване или обрив. Ако това се случи, преустановете използването на ДАКТАКОРТ крем. Много рядко реакцията на свръхчувствителност (алергия) може да доведе до затруднено дишане и/или оток на лицето.
Ако имате затруднено дишане, спешно потърсете медицинска помощ.
При всички случаи на съмнение за алергия, трябва да преустановите лечението и да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:
Изпълнителна агенция по лекарствата,
ул. "Дамян Груев" № 8,
1303 София,
уебсайт: www.bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате ДАКТАКОРТ
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да се съхранява в хладилник (2°С до 8°С), винаги добре затворен.
Да не се замразява.
Срок на годност след първо отваряне на опаковката: 3 месеца.
Лекарството може да се съхранява само за определен период от време.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не използвайте това лекарство ако забележите видими белези на нарушаване на качеството на продукта.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа ДАКТАКОРТ
Активните вещества са:
миконазолов нитрат;
хидрокортизон.
Другите съставки са:
бензоена киселина Е210;
бутилхидроксианизол Е320;
динатриев едетат;
гликол стеарат;
парафин, течен;
олеоилови макроголглицериди;
макрогол 6-32 стеарат;
пречистена вода.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах