БУТО АСМА ИНХАЛЕР 0,1 МГ/1ДОЗА Х 200 ДОЗИ

Прод.код 25521 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЧАЙКА ФАРМА | TCHAIKA PHARMA
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

БУТО АСМА инхалер 0.1мг  200 дози

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БУТО-АСМА ИНХАЛЕР И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
БУТО-АСМА Инхалер представлява суспензия под налягане за инхалация и съдържа лекарственото вещество salbutamol (салбутамол). Всяка опаковка съдържа 10 ml аерозол, който е достатъчен за 200 дози (впръсквания).
Салбутамолът принадлежи към групата на бронходилатоторите (средства, които разширяват бронхите, улесняват дишането и успокояват кашлицата).


Прилага се за:

  • Симптоматично лечение на бронхоспазъм при пациенти с бронхиална астма и  при подобни състояния, свързани с обратима обструкция на въздухоносните пътища.
  • Профилактика на провокиран от физическо усилие бронхоспазъм или преди евентуална експозиция излагане към стимули, предизвикващи алергичен пристъп.2. ПРЕДИ ДА ПРИЛАГАТЕ БУТО-АСМА Инхалер 0,1 mg/доза суспензия под налягане за инхалация

Не използвайте БУТО-АСМА Инхалер:

  • Ако сте алергични (свръхчувствителни) към салбутамол или към някое от помощните вещества на лекарствения продукт.


Специално внимание при лечението с БУТО-АСМА е необходимо:

  •  При пациенти с повишена функция на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза), диабет, остри сърдечносъдови проблеми или хипертония (високо кръвно налягане).
  • Ако по време на лечението Вашето състоянието се влоши, необходимо е да потърсите съвет от лекар, тъй като може да се нуждаете от ново лечение.


Важна информация за някои от съставките на БУТО-АСМА Инхалер:

Някои пациенти могат да забележат различен вкус по време на употребата на БУТО- АСМА в сравнение с инхалера, използван при предишно лечение. Това се дължи на замяната на пропелента в състава.
Спортистите трябва да използват този продукт с внимание, тъй като той съдържа субстанция, която може да покаже положителен резултат при допинг-контрол.


Употреба по време на бременност:
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате който и да е лекарствен продукт.
Употребата БУТО-АСМА Инхалер не се препоръчва по време на бременност. Лекарственият продукт може да се прилага само ако очакваната полза от лечението на майката е по-голяма от всеки възможен риск за плода.


Употреба по време на лактация:
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате който и да е лекарствен продукт.
При необходимост от прилагане на салбутамол от кърмачки, се препоръчва преустановяване на кърменето.


Шофиране и работа с машини:
Не се препоръчва шофиране или работа с машини в началото на лечението с БУТО- АСМА Инхалер, докато не се изясни как понасяте терапията с този лекарствен продукт.


Прием на други лекарства:

Установено е, че определени лекарствени продукти могат да взаимодействат с БУТО- АСМА Инхалер, поради което в тези случаи е необходимо намаляване на дозата или прекратяване на приема на някои от тях.

Важно е да уведомите Вашия лекуващ лекар ако приемате някои от изброените лекарствени продукти:

Неселективни бета-блокери, тъй като те са противопоказни при пациенти с бронхиална астма. Пропранолол и други подобни лекарствени продукти потискат ефектите на салбутамол.
По време на лечение със салбутамол, не се препоръчва употребата на имипрамин, хлорпромазин и хлордиазепоксид.
Лекарствени продукти, които понижават нивата на калий, трябва също да се избягват поради риск от наслагване и засилване на ефектите.


3. КАК ДА ПРИЛАГАТЕ БУТО-АСМА Инхалер

Следвайте описаните по-долу инструкции освен ако Вашия лекуващ лекар не Ви е предписал друго.

Ако смятате, че ефектът на БУТО-АСМА е твърде силен или твърде слаб, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

БУТО-АСМА Инхалер е предназначен за приложение чрез инхалация.

Спазвайте описаната по-долу дозировка, освен ако Вашият лекар не ви е назначил друга:
Възрастни: За лечение на остър пристъп на бронхоспазъм или предотвратяване на периодичните астматични симптоми, обичайната дозировка е една инхалация (впръскване), като при необходимост дозата може да се увеличи на 2 инхалации. Ако постигнатия резултат не е задоволителен се допуска употреба на по-високи дози. Максималната препоръчителна доза е 2 инхалации, приложени 3 до 4 пъти на ден. За предотвратяване бронхоспазъм, провокиран от физическо усилие, се препоръчват по 1 или 2 инхалации непосредствено (15 минути) преди събитието.
Една или две инхалации могат да се приложат и непосредствено преди контакт с алергени.

Хора в напреднала възраст: Дозировката е аналогична на тази при възрастни.

Деца: Препоръчителната доза за овладяване на остър пристъп на бронхоспазъм, за предотвратяване на астматични симптоми или на бронхоспазъм, провокиран от физическо усилие, е 1 инхалация.
Ако постигнатият резултат не е задоволителен, дозата може да се увеличи. Не се препоръчват повече от 4 инхалации на ден. Бронходилаторният ефект на всяка инхалирана доза салбутамол продължава поне 4 часа, с изключение на пациенти, при които бронхиалната астма е влошена. В такива случаи се налага консултация със специалист, тъй като може да е необходимо повишаване на дозата или включване на съпътстваща кортикостероидна терапия. Дозата и схемата на лечение се назначават само и единствено от специалист.
От изключителна важност е да следвате стриктно инструкциите на Вашия лекуващ лекар.


Инструкции за правилна употреба на лекарствения продукт:
A. Отстранете капачката на апликатора (фиг. 1). Ако инхалерът е нов или не е бил използван в продължение на няколко дни, разклатете го добре (фиг. 2) и проверете дали е в изправност. При ежедневното използване на инхалера е необходимо да следвате следните инструкции:
Б. Разклатете инхалатора преди употреба (фиг. 2).
B. Издишайте дълбоко до колкото е възможно.
Г. Сложете апликатора в устата между зъбите, и го обхванете с устни, без да го прехапвате(фиг. 3).
Д. Вдишайте през устата възможно най-дълбоко. Натиснете върха на флакона, както е показано на илюстрацията на фиг. 4, докато вдишвате.
Е. Извадете инхалатора от устата и се опитайте да задържите дишането си за няколко секунди.
Ж. Апликаторът трябва да се почиства регулярно. За целта махнете апликаторът от инхалера и го измийте/промийте под течаща вода
3. След употреба винаги поставяйте капачката на апликатора, за да го предпазите от замърсяване с прах.
 

Ако сте приели повече от необходимата доза БУТО-АСМА Инхалер
Ако сте приели по-висока/повече от предписаната доза е необходимо да уведомите незабавно Вашия лекуващ лекар или фармацевт.
При тежко предозиране със салбутамол, могат да се проявят периферна вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), ускоряване на сърдечния ритъм и тремор в скелетните мускули. Тези симптоми отшумяват спонтанно. Кардиоселективните бета блокери (например practolol) може да се използват, за да предотвратят ефектите на адренергичната бета стимулация. Не се препоръчва употребата на други адренергачни бета-блокери, тъй като те могат да предизвикат бронхоспазъм при астматици. В случай на камерна аритмия, като резултат от остра интоксикация, се препоръчва бавна интравенозна инфузия с калиев хлорид, 40 mEq, разтворен в 500 ml от 5 % разтвор на инжекционна декстроза.


Ако сте пропуснали да приемете БУТО-АСМА Инхалер
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Вземете следващата доза навреме по предписание или в момента, в който почувствате симптомите на астматичния пристъп (задух, свирене на гърдите, кашлица).


4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, БУТО-АСМА Инхалер може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Те са дозо зависими и са резултат от механизма на действие на бета-2 агонистите.  
 
В редки случаи са докладвани реакции на свръхчувствителност, включително ангиоедем (специфична форма на възпаление на дълбоките слоеве на кожата, която се характеризира с оток около очите и устните, но може да засегне и ръцете, краката и гърлото), уртикария, бронхоспазъм, хипотония (понижение в кръвното налягане) и колапс.

Нарушения на кръвоносната и лимфната система: възможна е проявата на потенциално тежка хипокалиемия (понижени нива на калий) като резултат от системната употреба на бета-2 агонисти.

Психиатрични нарушения: безпокойство, усещане за напрежение. Подобно на другите бета-2 агонисти рядко са докладвани случаи на свръх възбуда при деца.
Нарушения на нервната система: лек тремор, главоболие, замаяност.

Сърдечни нарушения: тахикардия, ангиоедем, хипотония. Докладвани са случаи и на сърдечни аритмии (включително предсърдна  фибрилация, суправентрикуларна тахикардия и екстрасистоли) при употребата на бета-2 агонисти, обикновено при пациенти с предразположение към подобни състояния.

Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения: Подобно на лечение с други инхалатори, може да се прояви парадоксален бронхоспазъм с последващо незабавно усилване на свиркащото дишане.

Стомашно-чревни нарушения: гадене.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан: уртикария.

Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан: В редки случаи са докладвани преходни мускулни спазми.

Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение: възможно е прилагането на салбутамол по инхалаторен път да раздразни лигавиците на устната кухина и гърлото.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


5. СЪХРАНЕНИЕ НА БУТО-АСМА Инхалер
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява при температура под 30°С. Да не се излага на пряка слънчева светлина и топлина. Да не се замразява.

Флаконът е под налягане. Да се пази от прегряване и удар. Да не се перфорира и подлага на натиск. Да не се изгаря дори и празен. Да не се унищожава чрез запалване.


Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!