Значение и психология на зеления цвят

Зеленият, червеният, синият и жълтият цвят съставляват четирите първични психологични цвята.

 

Зеленият цвят се счита за неутрален цвят и има голяма връзка с природата, екологията и баланса. Това е цветът, който инстинктивно търсим, когато сме тъжни или депресирани, защото създава  чувство за комфорт и мир.

 

Думата „зелено“ произлиза от латински и означава „енергични, живи, млади“. Интерпретира се с усещането за отпускане, стабилност и свежест. Носи спокойствие и хармонични усещания на онези, които го съзерцават. Зеленото винаги е било и ще бъде свързвано с природата, плодородието, живота и доброто здраве.

 

На теория зеленият цвят не е първичен, защото се получава от смесването на синьо и жълто. Все пак древните теории го класифицират като първичен заради неговия психологически ефект, а не поради неговия произход.

 

Това е много променлив цвят: има широк хроматичен диапазон на зеленото. Различни са и интерпретациите в асоциативното му значение: тъмнозеленият цвят символизира принципа на смъртта, отричането от живота, парите. Жълто-зеленото се свързва със завистта, а тревистото - с младостта и свободния дух.

 

Ключовите думи, които представляват зеления цвят, са природа, хармония, растеж, жизнерадостност, плодородие, свежест, стабилност, съпротива, баланс ... Концепциите и чувствата, които поражда този цвят, като цяло са позитивни и жизнени.

 

Освен че е неутрален и спокоен, зеленият цвят е много функционален. Той има ключова роля в почти всички области на съвременния живот: зеленият светофар позволява да продължим напред; одобрените електронни бележки обикновено стават зелени; дрехите, използвани в болничните операционни зали, са зелени поради успокояващия ефект на този цвят и т.н.

 

Има и много любопитни факти, свързани със зеления цвят и множеството му значения. Някои от тях са:

 

Политическите партии, които поставят в центъра на идеологията си екологични позиции, са известни като зелени партии;

 

Зеленото е цветът на естественото и е квинтесенцията на природата. Екологичната асоциация Green Peace е пример за това;

 

Това е представителният цвят на религията на исляма;

 

Зеленото символизира надежда и представлява есперантизма;

 

В западните фондови пазари зеленото означава покачване на цената на акциите, докато в Източна Азия той показва спад в цената;

 

През XIX век зеленият цвят символизира буржоазни движения, противопоставящи се на абсолютисткото управление. Цветът на свободата е зеленото.

 

Зеленият цвят е любимият цвят на Наполеон. Днес във Франция на този цвят се приписва суеверието, че привлича лош късмет;

 

Зеленото е цветът на неузрелите плодове. Това води до връзката на цвета с младежта или липсата на опит.

 

Зелена шега, това е шега с неприлични сексуални конотации.

 

В древен Египет зеленото е мъжко. Богът Озирис е със зелена кожа и е едновременно бог на живота и смъртта.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах