Животът с диагноза лупус е възможен

По повод Международния ден, посветен на хората с диагноза лупус, който се провежда всяка година на 10 май, различни здравни организации, ревматолози и невролози приканват към повече информираност относно ревматологичните и автоимунни заболявания и дават конкретни насоки към пациентите с лупус.



Лупусът е хронично заболяване, което засяга различни органи и системи за дълъг период от време, дори за цял живот. Характерни са т. нар. „огнища”. Не винаги има изявени симптоми, а процесът на развитие на болестта включва периоди на обостряне и ремисия. Поради това е важно да бъдат следвани следните съвети.



На първо място, още повече предвид сезона, от изключителна важност е защитата от слънчевата радиация. Слънчевите лъчи и безконтролното излагане на влиянието им не само води до появата на петна по кожата и нарушава бариерните й функции, но може да провокира и нова остра фаза на болестта.

От изключителна важност е също да бъдат контролирани вредни навици, като тютюнопушене и прием на алкохол. Препоръчва се балансирано и разнообразно хранене.

 

Актуализацията на имунизационния календар е приемлива, въпреки че е необходимо да се избягват живи вирусни ваксини.

Много от мерките, към които апелират специалистите, засягат не само носителите на диагноза лупус, но и всички останали. Те включват поддържане на здравословни навици на живот, като редовна физическа активност, рационално хранене, контролиране на стреса, подобряване на качеството на съня, избягване на безконтролен прием на медикаменти и вредни навици.

 

При пациентите с лупус е необходимо постоянно проследяване на състоянието при специалист ревматолог, с цел установяване на контрол над болестта и изготвяне на индивидуална програма на хранене, активност, занимания.

Лупусът засяга всеки пациент по различен начин, така че в допълнение към изпълнението на тези общи насоки, всяко лечение трябва да следва наставленията на лекуващия лекар, определени в зависимост от състоянието във всеки етап от развитието на болестта.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах