Съвети за придобиване на тен

Изгаряния в ранна възраст увеличават с 80% риска от меланом.


Слънчевата светлина носи енергия и витамин D, но прекомерното и неконтролирано излагане на ултравиолетова радиация  може да бъде изключително вредни за здравето. Колкото и лековато да подхождаме към натрупването на тен, придобиването му е агресивна атака към  кожата, поради действието на UVA и UVB лъчите. И двете са основната причина за повечето ракови заболявания на кожата.
 
Според много изследвания, хора, които са пострадали тежко от слънчево изгаряне преди да навършат 20 години, имат повишен риск от всякакъв вид рак на кожата. По-конкретно, 80% риск от меланом и 68% от карцином на базалните и сквамозните клетки.
 
Ключът, следователно, е превенцията. Въпреки че меланинът действа в тялото ни като фотопротектор, който поглъща 99% от вредните лъчения и преработва енергията в топлина, все пак необходимо е да се контролира излагането на слънце, като се прилага защита, съобразена с типа кожа.

Предлагаме ви обобщение на най-сериозните акценти, които трябва да имате предвид, когато избирате своя слънцезащитен крем, както и насоки за правилното му използване:
 
Оценка на вашия тип кожа. Той е известен като фототип и се свързва със способността на кожата да абсорбира слънчевата радиация. Медицината и козметиката разпознават шест фототипа. Всеки от тях изисква различна защита, в зависимост от времето на годината, през което кожата се излага на слънце и нивото на дневната експозиция. Например, хората с типове кожа I (много бледа кожа, обикновено червенокосите) и II (чувствителна и деликатна бяла кожа, руса или светла коса) се нуждаят от слънцезащитни средства през цялата година, с много висок SPF.
 
Обърнете специално внимание на мазната кожа. Хората с по-мазна кожа трябва да вземат предвид редица фактори, преди да изберат най-подходящия слънцезащитен продукт. Препоръчва се защитната грижа за лице да има матиращо и себорегулиращо действие. За предпочитане са гел-текстурите.  
 
Избирайте SPF, винаги по-голям от 30. SPF е цифрова стойност, която показва колко време човек може да бъде изложен на слънце, преди да пострада от изгаряне и увреждане на кожата. Това означава, че при защита 20 например, нивото на протекция е 20 пъти по-висока, отколкото ако не се приложи нищо.

Най-подходящи за децата са минералните филтри. Уверете се, че те не съдържат парабени, оксибензон, палмитат или други вредни съставки. Кремовете с физични филтри са безопасни. Приложими са при бебета, бременни жени и деца в периода на растеж. Важно е да се отбележи, че при тях SPF се базира на съдържанието на цинк или титаниев диоксид.  
Широкоспектърните средства за защита са много по- надеждни. Много слънцезащитни продукти предпазват само от UVB лъчи. Факт е,че и двата вида лъчение – UVA и UVB имат еднакво вредно влияние и канцерогенен ефект. UVA-лъчите причиняват бръчки и стареене на кожата. UVB са главният виновник за изгарянията.
 
 Слънцезащитата в гримовете и козметиката не е достатъчна. Тези продукти обикновено имат защита 10-15 SPF, която е твърде ненадеждна при интензивно излагане на слънце. Затова не пропускайте да нанасяте допълнителна защита.  През лятото нанесете слънцезащитата си 15 минути преди грима или 15 минути след обичайните козметични грижи.

В прилагането на слънцезащитни кремове е важна и честота, и количеството. Препоръчително е слънцезащитните средства да се прилагат 15 до 30 минути преди излагане на слънце. Освен това е важно да се апликират повторно на всеки час – два, както и веднага след плуване. Важно условие е да се покрие всяка част от кожата, включително деликатни зони, като ушите, околоочния контур, стъпалата, вътрешната част на ръцете, шията и др.
 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах