Здравословно отслабване – основни принципи

Съвършената фигура е идеал, към който всяка жена се стреми. Но постигането на тази мечта изисква не малко усилия от наша страна, проява на силна воля и целеустременост. Това, което е най-важно, ако сте решили да отслабвате, е да го направите по здравословен начин. Така няма да застрашите здравето си, ще се предпазите от заболявания и опасни състояния, и най-вече ще си гарантирате дългосрочен ефект от отслабването.


Ако сте решили да започвате нов режим през лятото, трябва да се съобразите с няколко основни принципа на здравословното отслабване. Вижте кои са те.

Поставете си реални цели

Като за начало е важно да си поставите цели – колко килограма искате да свалите и за колко време искате да се случи. Бъдете реалисти и знайте, че за да отслабнете наистина здравословно, ще ви е необходимо време. Бързите резултати се случват в следствие на драстични диети, които обаче не ви гарантират запазване на теглото, след връщане към стария начин на хранене. Затова бъдете по-скромни в целите си, но пък постоянни.


Не се водете напълно от кантара


Ако искате да следите за вашия напредък при намаляването на килограмите, важно е да се мерите, но не и да се водете само от това какво показват стрелките/цифрите на кантара. Те са важен показател за процеса на отслабване, но също така зависят от много фактори. Именно поради това, ползвайте старите си дрехи за показател. Нека вашите любими дънки или пък рокля, в която отдавна не сте влизали, да ви покаже как върви диетата ви и дали има резултат от смяната на режима ви.


Ускорете метаболизма


Метаболизмът е основният фактор, който влияе не само върху външния ни вид, но и върху здравето. За да сме здрави, а и за да отслабнем по-бързо и лесно, метаболизмът ни трябва да работи правилно.


Важни съвети за ускоряване на метаболизма:

 

  • Яжте поне 30 грама фибри на ден
  • Пийте много вода
  • Движете се активно, ходете пеша поне 30 минути на ден
  • Хранете се редовно, най-добре е през интервал от 3 часа
  • Яжте от т.нар. суперхрани за бърз метаболизъм: черен боб, овесени ядки, авокадо, сьомга, круши, грейпфрут, бадеми, леща
  • Избягвайте трансмазнините, които се съдържат в повечето обработени храни и продукти за бързо хранене
  • Не избягвайте мазнините, те са важни за правилното изграждане и делене на клетките, което ви предпазва от хронични заболявания


Закуската е важна


От ключово значение за диетата ви е да приемате повече хранителни вещества на закуска, защото те ще са ви нужни за енергия през целия ден. Колкото по-обилно хапнете на закуска, толкова по-сити ще сте през деня. Освен това се предполага, че погълнатото ще бъде изразходвано, докато дойде време за вечеря.


Ограничете безалкохолните напитки и захарта


Откажете всякакви напитки, различни от вода, кафе, чай, айран. Всички останали подсладени сокове и безалкохолни напитки и коктейли са вредни за диетата ви. Допускат се прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, но с плодовите сокове трябва да се внимава, защото те съдържат също не малко захар.


Намалете драстично приема на захарни изделия


Ако ви се хапва сладко, винаги може да хапнете няколко лъжици мед или да си направите плодова салата. Също така бъдете бдителни за добавени захари в продуктите, които консумирате и на пръв поглед си мислите, че нямат захар. Можете да си мислите, че се храните диетично, но ако добавяте например кетчуп към ястието, то се превръща в калорийна бомба заради наличието на захар в соса.


Възползвайте се от разнообразието от пресни плодове и зеленчуци


Лятото е идеалният сезон да започнете нов хранителен режим с цел сваляне на излишното тегло. През летните месеци на пазара изобилства от пресни плодове, зеленчуци, подравки, които могат да са основна част от менюто ви . Яжте големи количества пресни салати и топли зеленчукови ястия, без да се притеснявате за калориите. Нека присъстват във всяко ваше хранене.


Не пропускайте млечните продукти


Повечето хора, които решават да отслабнат, смятат, че не могат да се хранят с млечни продукти, тъй като съдържат много мазнини и калории. Но консумацията им в умерени количества е необходима на организма ви, защото в тях се съдържат така ценните за тялото ви вещества като калций, желязо и витамин D.


Наблягайте на протеините


Те се съчетават най-добре със зеленчуците, а тази комбинация ускорява метаболизма и дава енергия през целия ден.


Яжте риба редовно


Консумирайте рибни продукти 3-4 пъти седмично. Рибата е източник на едни от най-полезните мазнини и протеини, необходими за ускоряване на обмяната на веществата. Ако обичате риба тон, хапвайте често и от нея. В нея се съдържат невероятните омега-3 мастни киселини и чисти протеини.


Не мразете глутена


Той не е враг на всички, въпреки че е модерно да бъде сочен за такъв. Ако не сте диагностицирани с непоносимост към глутен, в диетата ви трябва да присъстват всички полезни храни, често свързвани с него – жито, пшеница, ечемик, ръж и други. За здравословно отслабване може да замените белия хляб с пълнозърнест. Той е по-богат на фибри, контролиращи обмяната на веществата и понижаващи глюкозата.


Комбинирайте протеини с плодове


Ябълки, банани, ягоди, горски плодове – неслучайно всички те са чудесно допълнение към киселото ви мляко сутрин. Плодовите захари се абсорбират по-качествено в присъствието на протеини, каквито се съдържат в млякото.


Забравете преработената храна


Купувайте само пресни продукти, от които вие да си приготвите ястия. Готовите, полуготовите и предварително обработени пакетирани храни са пълни с излишни празни калории, от които само дебелеете и се чувствате зле.


Никога не забравяйте подправките


Те могат да стимулират и ускоряват метаболизма. Такива са например пикантните подправки като лютите чушки, които правят обработката на храната по-качествена.


Движение и спорт


Ако искате да живеете здравословно, да изглеждате добре и най-вече да се чувствате в перфектна форма, започнете да спортувате. Ходене пеша, джогинг, йога, аеробика, пилатес, плуване – разполагате с огромно разнообразие от спортове и активности, от които да изберете това, което ви е най-приятно да правите. Но без редовни физически упражнения няма как да ускорите метаболизма си и да отслабнете здравословно.


Насладете се на храната


Ако не обърнете внимание на храната, която ядете, никога няма да отслабнете. Това означава, че когато се храните правите само това, без да гледате телевизия, да работите на компютър или да сърфирате през мобилно устройство.


Хапването пред телевизора или в офиса пред компютъра по време на работа, може да доведе до преяждане. Освен това мозъкът ви не получава сигнал, че се храните и е ангажиран с това, което гледате. Дори и да сте се нахранили обилно, скоро след това ще се почувствате гладни. Затова винаги се наслаждавайте на вкуса на храната.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах