Здравословни физически упражнения или как да изградим физическа култура при децата

Около 150 000 българчета страдат от затлъстяване, сочат резултатите от последния национален скрининг. Зад тази мрачна статистика стоят много фактори, свързани с появата на наднормено тегло: нездравословна хранаи консумация на твърде много сол и захар, обездвиженост, влошено психологическо здраве.

Но сред водещите причини за наднорменото тегло си остава липсата на физическа активност при децата. Съвременните деца от най-ранна възраст приковават очи в телевизора, компютъра, таблета или телефона. В нормална гледка се превърна да наблюдаваме деца, които излизат на спортната площадка, но вместо да играят, забиват нос в телефона.

Търсейки вината за този лавинообразен проблем, отправна точка е семейството. Родителите използват технологиите, за да запълват времето на децата и и по този начин те самите да отморят след тежкия работен ден. Но това е бомба със закъснител, защото прекаленото стоене пред компютъра води след себе си проблеми не само с теглото, но и ниско самочувствие,  отчуждения от другите деца и дори прояви на агресия.

Според ново проучване, публикувано в списание BMC Medicine, момченцата в ранна детска възраст се нуждаят от повече минути физическа активност от момичетата, за да предотвратят риска от  сърдечносъдови заболявания. Изследването е направено сред деца до деветгодишна възраст. Анализирани са били нивата на кръвното налягане и нивата на холестерола. Това, което са установили изследванията е, че за момчета между шест и девет годинки са нужни около 80 минути физическа активност на ден. При момичетата един час е достатъчен.

За да обърнете негативната тенденция и да предпазите детето си, е важно да изградите физическа култура от ранна детска възраст. Ето няколко неща, с които да стартирате  още днес:

Започнете с разходките. Вечер след работа, не бързайте да се затваряте вкъщи пред телевизора, а излезте. Разходете се до близкия парк или квартална детска площадка. Нека децата потичат на воля, да контактуват с други деца и да играят.

Съботно-неделни активности. Използвайте свободното време през уикенда и си направете програма с излет навън. Ако живеете близо до планина, направете си поход по някоя екопътека. Пригответе си кошница за пикник и се насладете на времето заедно, без телефони и компютри.

Каране на колела/ролери/скейтборд. През седмицата след работа или през уикенда организирайте спортни занимания за всички в семейството. Карането на колело е сред любимите активности на всяко дете, а и на възрастните също. Ако детето ви обича ролери, обуйте по един чифт и отидете да карате в близкия парк.

Отделете време да заведете детето на различни спортни събития и места. Така ще види на живо спортове, които е гледало по телевизията. Като му покажете, че децата на неговата възраст влизат без страх в басейна, може би ще поиска да го запишете на плуване.

Запишете детето на спорт, който му харесва. За да изградите добра физическа култура на детето и да го предпазите от обездвижване, най-добре е да го стимулирате да спортува в дългосрочен план. Оставете детето само да избере тази дисциплина, която на него му доставя удоволствие. Или го запишете на различни спортове и нека то да избере кой му харесва най-много. Редовното спортуване е сигурен начин да предпазите детето от наднорменото тегло. Освен здраве, спортът допринася много за социалната интеграция на детето, както и за повишаване на самочувствието му.

Тичайте заедно. Не всички родители имат възможност да запишат детето си на спорт. Ако имате подобни затруднения, лесно и евтино решение би било да спортувате заедно. Не е необходимо нищо друго, освен ентусиазъм и постоянство. Да правите джогинг тренировка 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно, за да бъде детето здраво и активно.

Отделете време за аеробни активности. Спортни занимания като бягане, скачане, танци са важни за развитието на детето и не са необходими финансови средства, за да ги осигурите на децата си. Единственото, което се иска от вас като родители, е да осигурите достатъчно време за подобни занимания на подрастващите деца.

Осигурете активни играчки. Малките деца трябва да имат лесен достъп до топки, въжета за скачане, обръчи за момичетата и други. Това ги стимулира да ги използват по-често в своите игри навън.

Изключете телевизора и компютъра. Ограничете гледането на телевизия и ползването на всевъзможни устройства. Препоръчва се не повече от 1 час на ден престой пред екрана.

Хранете се здравословно. Всички физически активности трябва да са съпътствани и от здравословен начин на хранене. Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, течните храни, повече супи и прясно изцедени сокове. Ограничете значително консумацията на т.нар. фаст фууд, обработени храни и полуфабрикати.

Ако детето много упорито отказва да спортува, каквото и да му предлагате, внимателно поговорете с него. Възможно е някой съученик да го е обидил на тема физическа форма или умения и това да  се е превърнало в комплекс. Възможно е детето да не харесва колективни спортове, защото се бои от сблъсък, не иска да влиза в съблекалня или в басейна, притеснява се от тялото си и уменията си. Ако съществуват подобни комплекси, може да се наложи консултация с психолог.

Любопитни факти:

  • Децата прекарват средно близо 3 часа на ден пред телевизора, а имат нужда от минимум 60 минути физическа активност на ден.
  • Само половината от децата на възраст 12-18 години правят редовно физически упражнения.
  • Близо 27% от момчетата и 26% от момичетата в България на възраст до 20 г. са с наднормено тегло, като близо 7% от децата страдат от болестно затлъстяване.
  • При тийнейджъри с наднормено тегло съществува 70 % риск да останат така и като възрастни.
  • 85% от децата, диагностицирани с диабет тип 2, са с наднормено тегло или затлъстяване.
  • Сънната апнея (заболяване, при което има много чести нарушения на дишането по време на сън) се среща при приблизително 7% от децата, които са с наднормено тегло.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах