Здравето на черния дроб

Здравето на черния дроб е от съществено значение за общото благосъстояние на организма. Много неразположения и проблеми, като главоболие, подуване на корема,  кожни екземи, могат да се дължат на нарушения във функцията на черния дроб.


Защо е важно да имаме здрав черен дроб

 Той е отговорен за детоксикацията на кръвта, елиминира токсините и по този начин действа като филтър в тялото.
 Има важна роля в усвояването на различни витамини и минерали.
 Участва в съхранението и преобразуването на захарите в използваема енергия за организма.
 Участва в синтеза на жлъчка, необходима за разграждането на мазнините.
 Спомага за поддържане на здравословно тегло.
    

Храната е сред основните фактори, които повлияват чернодробното здраве. Нездравословното хранене и лоши навици често са причина за развитие на заболявания, като хепатит, цироза, чернодробна стеатоза и рак.

Ето някои от най-големите врагове на чернодробното здраве:

Рафинирана захар

Десертите, сладките напитки, шоколадът и всички видове бонбони, приготвени с рафинирана захар, повлияват негативно здравето на черния дроб. Злоупотребата с тях може да отключи различни заболявания, например фиброза.

 Сол
Прекомерният прием на сол повишава кръвното налягане и увеличава риска от чернодробна стеатоза. Важно е да се четат етикетите на продуктите, които консумираме, за да се контролира допълнителния прием на сол.

Наситени мазнини

Забравете за пържените и мазни ястия. Мазните храни имат високо съдържание на калории и увеличават нивата на триглицериди в кръвта. Това води до увреждане на черния дроб.
Мазнините, или липидите, са хранителни вещества, които влизат в структурния състав на тъканите, клетъчните мембрани и хормоните. Проблемът с тях настъпва тогава, когато се консумират прекомерно. Когато се поемат с храната и не се използват веднага за енергийните нужди на организма, те се превръщат в мастни клетки. Основно се натрупват в областта на корема. Коремните тлъстини са основен рисков фактор за развитието на различни болести, като диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво и др.

Бяло брашно

Тялото превръща излишните въглехидрати в запаси, натрупвани в черния дроб и мускулите, под форма на гликоген. Това означава, че тези въглехидрати се превръщат в мазнини и се съхраняват в мастната тъкан. Резултатът е наднормено тегло и затлъстяване. Повишават се нивата на инсулин, а инсулиновата резистентност е основна причина за много сърдечни заболявания.

Алкохол

Алкохолът повлиява нормалните функции на черния дроб. Той причинява химически дисбаланс и унищожава чернодробните клетки, като по този начин може да доведе до цироза или хепатит.

Медикаменти

Много лекарства проявяват странични ефекти, засягащи чернодробното здраве, особено ако не се приемат по предписание или се смесват с алкохол. Затова е важно да не вземате медикаменти, без те да са предписани от лекар. Той от своя страна е задължен да проследи терапията, за да гарантира ефективността и безопасността й.



Съвети за подобряване здравето на черния дроб:

Стремете се към балансирана диета с оптимално съдържание на витамини, минерали, влакнини.
Увеличете консумацията на плодове, зеленчуци и бобови растения.
Консумирайте немазни меса, като бяло пилешко и пуешко месо, риба.
Заложете на суровите салати с пресни зеленчуци, семена и зелени подправки.
Пийте 2 до 3 литра вода всеки на ден.
Приемайте билкови чайове, които подобряват  храносмилателния процес (лайка, мента, слез, лимон, върбинка ...).
Ограничете консумацията на алкохол.
Следете телесното си телесно тегло: наднорменото тегло и затлъстяването водят до нарушения в чернодробната тъкан.
Спортувайте и бъдете активни.
Осигурете си пълноценна почивка и достатъчно часове сън.
Спрете цигарите.
Контролирайте нивата на стрес в ежедневието си. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах