Защо антибиотиците не бива да се приемат с алкохол

За човешкия организъм алкохолът и лекарствата са токсични вещества. Комбинирането на алкохол и антибиотици може да изложи на риск здравето на черния дроб.

 

Ако по време на прием на антибиотик сте получавали предупреждение от своя лекар да не консумирате алкохол и се чудите защо, днес ще обясним това.

 

Накратко причината е в това, че и антибиотиците, и алкохолът се метаболизират в черния дроб. И тъй като и двете вещества са токсични, това може сериозно да застраши чернодробното здраве.

 

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Той изпълнява жизненоважни  функции. Без него човешкото здраве и живот са немислими. Черният дроб участва в метаболизма, контролира протеините в кръвта и разпределението на някои вещества, като желязо. Той също участва в регулацията на холестерола и триглицеридите и има роля по отношение на общата детоксикация на организма.

 

Една от основните функции на черния дроб е да филтрира кръвта и всички токсини, които постъпват в тялото посредством храна, напитки, лекарства и др. Тъй като и антибиотиците, и алкохолът са силно токсични вещества, безконтролният им прием носи риск от нарушения във функциите на черния дроб.

 

Антибиотиците представляват обработени живи организми или синтетични  производни. Прилагат се при различни бактериални инфекции. Терапевтичният им ефект е свързан с блокиране на бактериалния растеж (бактериостатичен ефект) или унищожаване на патогенните микроорганизми (бактерициден ефект).

 

От своя страна, алкохолът е вещество, което действа на централната нервна система като прогресивно инхибира мозъчните функции. Злоупотребата с алкохол води до появата на симптоми на интоксикация, които засягат мозъчната дейност. Наблюдава се липса на моторна координация и характерни промени в поведението. Продължителната консумация на това вещество води до разрушаване на чернодробни клетки и трайно увреждане на черния дроб.  

 

Редовната консумация на алкохол в комбинация с други токсични вещества, като лекарства, повлиява чернодробния метаболизъм и може да предизвика токсичен хепатит. Състоянието представлява възпаление на черния дроб. До същото увреждане може да се стигне и при непоносимост на организма към определено лекарство или при излагане на токсични вещества от природата.

 

Щадете черния си дроб. Макар да не го виждате, подобно на сърцето, белите дробове, стомаха, той също изисква грижи. Всяко нещо, което приемате през устата, било то алкохол, храна, медикаменти, повлиява на чернодробното здраве. Както сигурно знаете, чернодробните клетки не подлежат на регенерация. Макар и да не виждате с очите си ефекта от унищожаването им, това е необратим процес.

 

Ако можете да направите нещо, за да съхраните здравето си, направете го. Грижата днес осигурява по-здраво утре.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах