ЕСТРОГЕНЪТ - НАЙ-ВАЖНИЯТ ХОРМОН ПРИ ЖЕНИТЕ

Хормоните, които се синтезират в човешкото тяло, са отговорни за правилното функциониране на определени органи и системи. Наред с всички функции, естрогенът  при жените има отношение към здравето на нервната система и мозъка.


Хормоните са ключът към дешифрирането на някои настроения, особено при жените. Женският пол често е определян като по-емоционален и труден за разбиране, а причината за това се крие в нивата на специфични вещества, секретирани в тялото. Сред тях е естрогенът.

Естрогенът е един от най-важните хормони при жените. Той е отговорен за формирането на първичните полови белези, метаболизма, менструацията и дори формите на тялото. По време на пубертета производството му се увеличава, което стимулира зрелостта на матката, ендометриума, фалопиевите тръби и влагалището.

Макар да се счита за женски хормон, поради огромното влияние при женския пол, естрогенът също се секретира и при мъжете, макар и в минимални количества.

Нивата на този хормон са определящи в три основни етапа от развитието на жената: пубертет, бременност и менопауза. Основната задача на естрогена е свързана с овулацията и оплождането на яйцеклетката. Но той също взема участие в други процеси, като контрол на нивата на холестерола в кръвта и метаболизма на мазнините.

Естрогенът представлява стероиден полов хормон, който се получава от андрогени. Има три вида естроген в организма, които изпълняват ендокринна функция. Всички действат върху ядрото на клетките, които регулират синтеза на протеини.

 Естрон - производството му се осъществява в мастната тъкан и в яйчниците;
 Естрадиол - наличен е в изобилие в женското тяло по време на фертилните години;
 Eстриол - синтезира се чрез андростерон и е наличен в огромни количества по време на бременност.

Както вече стана ясно, естрогените имат множество функции в организма. Освен с половата функция и възпроизводството, те са свързани и с насърчаването на притока на кръв на ниво мозък. Поради тази причина се смята, че естрогенът има превантивен ефект при мозъчно-съдови заболявания. Това е така, тъй като нивата му благоприятстват непрекъснатия поток на кръв и глюкоза в мозъка - фундаментален аспект за доброто състояние на невроните и някои невротрансмитери.

Но това далеч не е всичко. Женските полови хормони, освен че регулират правилното функциониране на репродуктивния цикъл и работят заедно с андрогените, за да стимулират либидото, също подпомагат развитието на вторичните полови органи.

Естрогенът понижава кръвното налягане и има защитна роля върху костите, благодарение на това, че участва в усвояването на калция. Той също подпомага работата на отделителната система.

По време на менструацията нивата на този хормон варират радикално. Оттук и колебанията в настроенията, които някои жени показват през този период. Други признаци за спад в нивата на естрогена са раздразнителност, безсъние, намалени когнитивните способности и епизоди на безпокойство без видими причини.

По време на менопаузата, производството на естроген намалява рязко, което води до големи промени в тялото. Някои от симптомите, които обикновено се появяват, са вагинална сухота, чести промени в настроението, изключителна умора, прекомерно изпотяване и поява на остеопороза. Освен това, рискът от сърдечносъдови заболявания също се увеличава. Поради тази причина в този етап се препоръчва специфично лечение за противодействие на посочените симптоми.

Естрадиолът е най-силният хормон сред естрогените. Той има жизненоважна роля за двигателната функция и е свързан с процесите на паметта и ученето, както и с чувствителността към болка. Някои специалисти дори приписват на естрадиола способността да предпазва мозъка от възможните щети, каквито могат да причинят различни дегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Здравословната диета, почивката и двигателната активност са в основата на идеалната хормонална регулация. Не бива да се забравят и редовните профилактични прегледи при специалист. По време на пременопауза и менопауза не се колебайте да споделите оплакванията си със воя лекар. Съществуват много алтернативи за компенсиране на хормоналните нива с цел запазване качеството на живот и възможно най-добро здраве.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах