Наднорменото тегло е опасно и за домашните любимци

Голяма част от домашните кучета и котки са с наднормено тегло и това е свързано с влиянието на техните собственици над навиците им.

 

Здравословното състояние на всеки домашен любимец е грижа и отговорност на неговия собственик.

 

През последните няколко години все повече се говори за наднорменото тегло при животните. Темата привлича все повече и повече внимание, тъй като се оказва, че собствениците на домашни любимци са тези, които определят навиците им и в този смисъл са отговорни за затлъстяването им.

 

Проблемът е дори по-сериозен. Затлъстяването на косматите четириноги е пряко свързано с хранителните навици на техните собственици. Например кучетата със собственици с наднормено тегло са до пет пъти по-застрашени от същото. Това не бива да е изненада. Определящите фактори са много.

 

На първо място, голяма част от хората с наднормено тегло и затлъстяване страдат от т.нар синдром на емоционално хранене, т.е. те използват храната като начин за възнаграждаване, като средство за успокояване и преодоляване на безпокойството. Тези хора свързват храненето с положителни емоции, с грижа – за себе си или за другия, като начин за възстановяване на емоционалния баланс. Разбира се, когато се грижат за домашните си любимци, те действат по същия начин. Без да го осъзнават, те ги превръщат в жертва на собствените си емоционални травми и погрешни убеждения.

 

Голяма част от собствениците твърдят, че малкото четириного им е благодарно, когато го хранят. Те самите се чувстват добре, когато го правят. Накратко, това е отношение, което надхвърля обикновения акт на хранене и неусетно се промъква в царството на чувствата и емоциите.

 

В допълнение към това, възпитаването на вредни навици, като похапване между храненията, вкусване на човешка храна, опитване на лакомства, крие не само риск от наднормено тегло. Тези практики са опасни, защото има храни, които са токсични за домашните любимци. Така например е малко известно, че голяма част от възрастните котки имат непоносимост към лактоза.

 

На второ място стои въпросът с физическата активност на стопаните на домашни любимци. Тя е и много свързана с нивото на физическа активност на самите животни. Хората с наднормено тегло и затлъстяване са склонни да се разхождат по-малко, а това означава и по-кратки разходки за кучето и повече часове у дома. Заседналият начин на живот вреди едновременно и на домашните любимци, и на техните стопани.

 

Ветеринарите са на мнение, че средно 40% от случаите на затлъстяване при домашни любимци се дължат на липсата на движение и прехранване. Също така те са на мнение, че не се преценяват точно количествата храна, от които четириногите се нуждаят, както и се неглижира натрупването на допълнителни килограми. Голяма част от собствениците на кучета и котки никога не претеглят домашния си любимец .

 

Смята се, че едно животно е с наднормено тегло, когато неговата маса надвишава с 20% или 30% неговото „нормално" телесно тегло. Както при хората, така и при животните това е свързано с намаляване на качеството и продължителността на живота, както и с риск от развитие на определени заболявания. Такива са артрит, пикочни заболявания, чернодробни и бъбречни усложнения, хипотиреоидизъм, диабет, сърдечна недостатъчност, астма, високо кръвно налягане и други. Тези болести засягат почти 6 от 10 кучета и 5 от 10 котки.

 

Следете домашния си любимец за симптоми, като ленивост, липса на желание да се движи и играе, лесна уморяемост, промени в поведението, засилен апетит, видимо наддаване на килограми.

 

В тези случаи посещението на ветеринарния лекар е от изключително значение. Дори да не изпитвате съмнения за доброто здравословно състояние на своя любимец, препоръчително е веднъж на шест месеца да правите профилактичен преглед и консултация с ветеринар. Така ще сте сигурни, че се грижите правилно за любимия си четириног и му осигурявате възможно най-доброто.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах