КАК ДА ОБЛЕКЧИМ МЕНСТРУАЛНИТЕ СПАЗМИ С ЕСТЕСТВЕНИ СРЕДСТВА

Натурални средства, като билки и запарки от тях, са полезни при различни проблеми, включително менструални спазми.  


При над 70% от жените на възраст между 20 и 40 години менструалният цикъл протича със силен дискомфорт. По време на този период спазмите са нещо напълно нормално и се дължат на контракциите на матката. Не бързайте винаги да вземете лекарство. Съществуват алтернативи, с които можете да възвърнете комфорта си, без да се излагате на страничните токсични ефекти на болкоуспокояващи и спазмолитици.

Всички следващи натурални средства могат да бъдат от полза при спазми, които се дължат на менструация или на проблеми, като ендометриоза, маточни фиброиди или възпалителни заболявания на таза.


Запарка от канела

Не за първи път обръщаме внимание на положителните ефекти на канелата върху здравето. Запарката от канела е полезна и за облекчаване на менструалните спазми, тъй като има добро противовъзпалително действие .
За целта вземете две- три канелени пръчици и ги накиснете в 500 милилитра вода. След като водата закипи, отдръпнете я от котлона и я похлупете за около 20 минути. Изпивайте по две-до три чаши дневно от получената запарка.

 

Маточина

Тази билка е полезна при нервно напрежение, безсъние, тревожност, а също и при менструални спазми и нервен стомах. Причината, поради която маточината се нарежда сред най-ефективните натурални средства при менструален дискомфорт е, че тя притежава седативно действие. При болезнени спазми по време на месечния цикъл приемайте запарка от маточина 2-3 пъти на ден.
Подходящо е последният прием да бъде преди лягане, за да се отпуснете и да се насладите на спокоен сън.

 

Корен от женско биле

Друго естествено средство при болезнени менструални спазми е коренът от женското биле. Коренът притежава изключително характерен, приятен вкус и се използва поради своето  противовъзпалително действие.

Бъдете особено внимателни с количеството на приетата отвара от женско биле. Ограничете приема до един път дневно. Коренът от женско биле съдържа вещество, наречено глициризин,  което при високи дози може да причини дискомфорт.

Ако страдате от болезнена менструация и менструални спазми, опитайте тези натурални алтернативи за възвръщане на комфорта. Ако с тях можете да избегнете употребата на лекарства, това е още една причина да опитате. Въпреки това, ако страдате от проблеми, като ендометриоза или възпалително заболяване на таза, е необходимо да следвате медицинските препоръки.

Винаги споделяйте с лекуващия си лекар оплакванията си и се съветвайте за всяка постъпка, която касае здравето ви.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах