Макулната дегенерация е най-често свързана с възрастта

Макулната дегенерация е офталмологична патология, която засяга по-зрялото поколение, а причините не са докрай изяснени.

 

Дегенерацията на макулата е нарушение на очите, което се характеризира с прогресивно разрушаване на централното зрение. Това затруднява фокусирането на детайли и четенето.

 

Патологията е значително по-често срещана при хора над 50- годишна възраст. Има бавен напредък, въпреки че в някои случаи засегнатите се усложняват бързо.

 

Към момента не съществува лечение за заболяването, но се работи по нови методи, като трансплантация на здрави клетки, както и се правят изследвания за установяване на генетичните причини за патологията.  

 

Макулната дегенерация е свързана с прогресивна загуба на зрението и засяга ретината. Това е тъкан, чувствителна към светлина, която се намира на дъното на окото. Функцията й е да преобразува светлината и образите в електрически импулси, които се предават към мозъка.

 

Макулата се намира в центъра на ретината. Тя представлява жълто петно, чиято функция е да улови най-фините детайли на визията. Когато настъпи възрастова макулна дегенерация, централното зрение се влошава, но периферното остава незасегнато.

 

Важно е да се отбележи, че редица нездравословни навици и заболявания  са предразполагащ фактор за развитие на болестта. Установено е, че по-често заболяването се среща при пушачи, а също и при хора,  страдащи от хипертония, високи нива на холестерол или диабет.

 

В ранните стадии на заболяването засегнатите нямат почти никакви оплаквания. Постепенно се появяват замъглено виждане и нужда от повече светлина по време на четене. В по-напреднал етап при преглед се установяват изменения на клетките и тъканите в централната област на ретината. Централното зрение е замъглено, а засегнатите имат сериозни трудности при четене и дори разпознаване на лица.

 

По-често от макулна дегенерация страда бялата раса, женския пол, любителите на тютюнопушенето, както и хората с фамилна обремененост.

 

Дегенерацията на макулата се установява чрез офталмологично изследване. Обикновено то  включва тест за зрителна острота и тонометрия – измерване на налягането в окото със специална апаратура.

 

Специалистите офталмолози приканват всички да извършват редовни профилактични прегледи поне веднъж годишно - в случай, че липсват оплаквания и два пъти в годината, ако налице са патологии или генетична предразположеност към такива.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах